Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Dz.U.UE.C.2022.142.22
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 142/09)
POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE JEDNOLITEGO DOKUMENTU
"Felső-Magyarország / Felső-Magyarországi"
PGI-HU-A1329-AM04
Data przekazania informacji:
11.1.2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Usunięcie zasady dotyczącej odległości między krzewami winorośli z zasad dotyczących gęstości obsady w winnicy
a) Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:
- III/B Zasady dotyczące uprawy winogron
b) Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:
- rozdział 5 "Praktyki enologiczne", pkt 3 "Metoda uprawy winorośli oraz odległość między krzewami"
c) Uzasadnienie:
Stosowanie współczesnych technik zintegrowanej produkcji roślinnej oraz zmechanizowanej produkcji roślinnej jest łatwiejsze, gdy techniki intensywnej uprawy nie są ograniczone przez wymóg minimalnej odległości między krzewami.
JEDNOLITY DOKUMENT
Felső-Magyarország
Felső-Magyarország
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. Muskotály [muscat]
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Dynamiczne i świeże wino białe o barwie charakterystycznej dla wykorzystywanej odmiany oraz o charakterystycznym zapachu i smaku muscatu. Wino to występuje w wersji wytrawnej, półwytrawnej, półsłodkiej i słodkiej.
* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l) |
2. Siller
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wino wytrawne, produkowane z niebieskich winogron, zawierające więcej substancji barwiącej oraz o głębszej barwie, mocniejsze i bardziej kwasowe niż wina różowe, o aromacie owoców i przypraw, co wyczuwalne jest zarówno w jego zapachu, jak i w smaku.
* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l) |
3. Rozę [wino różowe]
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wino produkowane z niebieskich winogron, o barwie od przypominającej skórkę cebuli po nawet jasnoróżową, o wyraźnym, świeżym i owocowym aromacie i smaku, niekiedy z nutami kwiatowymi; bardzo dynamiczne, lekko i przyjemnie kwaskowe; wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.
* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l) |
4. Fehér [wino białe]
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Dynamiczne i świeże wina odmianowe, z długim finiszem, o barwie charakterystycznej dla wykorzystywanej odmiany, o zapachu i smaku m.in. owoców. Wino białe może być produkowane jako wytrawne, półwytrawne, pół- słodkie lub słodkie.
* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l) |
5. Vörös [wino czerwone]
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wina odmianowe mają barwę, aromat i smak charakterystyczne dla wykorzystywanej odmiany; o łagodnej kwasowości; wina kupażowane mają zawartość taniny odpowiadającą proporcjom wykorzystanych odmian oraz aksamitny smak i strukturę; wina te mają aromat owoców i przypraw; w smaku od wytrawnych po słodkie.
* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (mg/l) |
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Obowiązkowe praktyki enologiczne (1)
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
1. Muskotály [muscat]
- winogrona muszą być przetwarzane w dniu, w którym są zbierane;
- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu;
- filtrowanie moszczu jest obowiązkowe;
- przepisy regulujące kupaż: odmiany Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Ottonel muskotály, Sárga muskotály, Csaba gyöngye, Hamburgi muskotály, Zefír lub Mátrai muskotály muszą wspólnie lub oddzielnie stanowić co najmniej 85 % wina.
2. Obowiązkowe praktyki enologiczne (2)
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
2. Siller
- moszcz winogronowy należy poddawać fermentacji razem ze skórkami;
- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu.
3. Rozé [wino różowe]
- winogrona muszą być przetwarzane w dniu, w którym są zbierane;
- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu;
- filtrowanie moszczu jest obowiązkowe.
4. Fehér [wino białe]
- winogrona muszą być przetwarzane w dniu, w którym są zbierane;
- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu;
- filtrowanie moszczu jest obowiązkowe.
5. Vörös [wino czerwone]
- tłoczenie należy przeprowadzać wyłącznie za pomocą prasy o przerywanym działaniu.
3. Metoda uprawy winorośli oraz odległość między krzewami
Praktyka uprawy
a) Zasady dotyczące formowania winorośli:
(i) w odniesieniu do istniejących winnic: winogrona odpowiednie do produkcji win objętych ChOG można zbierać w każdej winnicy niezależnie od metody uprawy, dopóki winnica funkcjonuje;
(ii) w odniesieniu do nowych winnic: prowadzenie uprawy metodą Guyota, jako kordon wysokopienny, kordon średniopienny, kordon niskopienny, parasol, w formie pojedynczego sznura Guyota, jako wachlarz, głowa i kielich.
b) Zasady dotyczące gęstości obsady w winnicy:
(i) w odniesieniu do istniejących winnic: winogrona odpowiednie do produkcji win objętych ChOG można zbierać w każdej winnicy niezależnie od gęstości obsady, dopóki winnica funkcjonuje;
(ii) w odniesieniu do nowych winnic:
- gęstość obsady winorośli: minimum 3 300 roślin/ha.
4. Jakość zbiorów i winorośli
Praktyka uprawy
1. Metoda przeprowadzania zbiorów: ręcznie lub mechanicznie
2. Określenie daty zbiorów: brak określonej daty najwcześniejszego zbioru
3. Minimalna zawartość cukru w winogronach (wyrażona w potencjalnej zawartości alkoholu): 8,0 % obj. (13,4 wg węgierskiej skali moszczu)
5.2. Maksymalna wydajność
1.
160 hl/ha
2. zbiór ręczny
21 000 kg winogron z hektara
3. zbiór mechaniczny
20 500 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszary komitatów Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves i Nógrád, które w spisie winnic przypisano do klas I i II.
7. Główne odmiany winorośli
alibernet
bianca
blauburger
bouvier
bíbor kadarka
cabernet dorsa
cabernet franc - kaberne fran
cabernet sauvignon
chardonnay - ronci bilé
chasselas - chrupka belia
csabagyöngye - pearl of csaba
cserszegi fűszeres
csókaszőlő
ezerfürtű
furmint - furmint bianco
gyöngyrizling
hamburgi muskotály - muszkat gamburgszkij
hárslevelű - garszleveljü
irsai olivér - zolotisztüj rannüj
juhfark - lammerschwantz
kabar
kadarka - negru moale
kerner
királyleányka - little princess
kármin
kékfrankos - moravka
kékoportó - portugais bleu
kövérszőlő - grasa de cotnari
leányka - feteasca alba
medina
menoire
merlot
mátrai muskotály
mézes
nero
olasz rizling - olaszrizling
ottonel muskotály - miszket otonel
pinot blanc - pinot beluj
pinot noir - spatburgunder
rajnai rizling - rheinriesling
rizlingszilváni - rivaner
sauvignon - sauvignon blanc
semillon - petit semillon
syrah - sirac
szürkebarát - graumönch
sárga muskotály - weisser
tramini - gewürtztraminer
turán
viognier zalagyöngye
zefír
zengő
zenit
zweigelt - blauer zweigeltrebe
zéta
zöld szilváni - silvanec zeleni
zöld veltelíni - zöldveltelíni
8. opis związku lub związków
Na ogólne warunki klimatyczne regionu Felso-Magyarorszag (Górne Węgry) wpływa przede wszystkim bliskość Średniogórza Północnowęgierskiego. Góry te zapewniają ochronę przed zimowymi mrozami, a chłodne noce wynikające z występowania "górskich wiatrów" po ciepłych letnich i jesiennych dniach sprawiają, że winogrona zachowują wyrafinowaną i elegancką kwasowość oraz swoje pierwotne aromaty owocowe. To dlatego wina produkowane na tym obszarze mają orzeźwiającą kwasowość i długi finisz. Wina czerwone cechują się stosunkowo niską zawartością tanin.
Region jest odpowiedni do produkcji win białych, które są albo lekkie, ale mają długi finisz, albo zwarte, mocne i bogate. Można również znaleźć bogate wina różowe i Siller, a także lżejsze lub mocniejsze wina czerwone odpowiednie do dłuższego dojrzewania lub go wymagające.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
na terenie komitatów Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar i Szabolcs-Szatmár-Bereg
Stosowanie określenia "tájbor" [wino regionalne]
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Synonimem chronionego oznaczenia geograficznego może być określenie: "tájbor" [wino regionalne]
Ograniczone terminy, które można wskazać
Ramy prawne:
określane przez organ odpowiedzialny za zarządzanie ChNP/ChOG, w przypadkach określonych przez państwa członkowskie
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
(i) Muskotály [muscat]: "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji]
(ii) Siller: "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji], cuvée, küvé
(iii) Różowe: "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji], cuvée, küvé
(iv) Białe: "barrique", "fahordós érlelésű bor" [wino dojrzewające w drewnianych beczkach], "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji], cuvée, küvé, jégbor [wino lodowe]
(v) Czerwone: "barrique", "fahordós érlelésű bor" [wino dojrzewające w drewnianych beczkach], "első szüret" [pierwszy zbiór], "virgin vintage", "újbor" [młode wino], "primőr" [primeur], "termőhelyen palackozva" [butelkowane na obszarze produkcji], cuvée, küvé, jégbor [wino lodowe]
Link do specyfikacji produktu
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.