Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Dz.U.UE.C.2022.121.6
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 121/05)
POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Côtes de Provence"
PDO-FR-A0392-AM04
Data powiadomienia: 7 stycznia 2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
W rozdziale I pkt IV - 2 specyfikacji produktu - Wyznaczone działki rolne - określono datę zatwierdzenia przez właściwy organ wyznaczonej działki rolnej objętej uzupełniającym oznaczeniem geograficznym Sainte-Victoire.
Wina są wytwarzane z winogron pochodzących z działek położonych na obszarze wyznaczonym do produkcji, zatwierdzonym przez francuski Krajowy Instytut ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de l'origine et la qualité) podczas posiedzenia właściwego komitetu krajowego w dniu 3 czerwca 2021 r.
Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
W rozdziale I specyfikacji produktu - punkt V - 1 - Odmiany winorośli - uzupełniono wykaz odmian uzupełniających.
Włączenie tych odmian jest jednym z rozwiązań wprowadzonych przez nazwę w celu przeciwdziałania zmianie klimatu i ograniczenia środków ochrony roślin. Odmiany dodane jako drugorzędnie odmiany winorośli są zgodne z profilem win objętych przedmiotową nazwą i umożliwiają przystosowanie się winorośli do suszy i grzybowych chorób roślin. Umożliwiają również stosowanie mniejszej ilości środków ochrony roślin.
Uzupełnia się punkt "Drugorzędne winne odmiany winorośli" w jednolitym dokumencie.
Udział odmian agiorgitiko N, calabrese N, moschofilero Rs, verdejo B, xinomavro N w odmianach winorośli jest określony w pkt V - 2 - Zasady dotyczące proporcji w gospodarstwie - Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
Udział odmian agiorgitiko N, calabrese N, moschofilero Rs, verdejo B, xinomavro N w asamblażach jest określony w pkt IX -1 - Łączenie szczepów - Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
Rozdział I specyfikacji - punkt VI. - Prowadzenie winnic - w punkcie 2 - Inne praktyki uprawy, dodano dwa przepisy rolno-ekologiczne. Stwarzają one następujące ramy dla chemicznego odchwaszczania działek:
Zmiany te uwzględniono także w jednolitym dokumencie w punkcie "Praktyki enologiczne".
Rozdział I specyfikacji - punkt IX. - W odniesieniu do przetwarzania, wytwarzania, uprawy, pakowania, przechowywania - zmieniono lit. f) dotyczącą obliczania całkowitej pojemności piwnicy. Wszystkie podmioty gospodarcze dysponują całkowitą pojemnością piwnicy równą lub większą od maksymalnej wydajności, o której mowa w pkt VIII ppkt 2 specyfikacji, jeśli chodzi o powierzchnię uprawy poddanej winifikacji w naziemnej piwnicy winiarskiej.
Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
Rozdział I specyfikacji - punkt XII. - Uzupełniono zasady prezentacji i etykietowania w celu doprecyzowania, że drugorzędne odmiany agiorgitiko N, calabrese N, moschofilero Rs, verdejo B, xinomavro N nie mogą być umieszczane na etykietach win objętych nazwą.
W rozdziale III specyfikacji produktu - pkt I - Główne punkty specyfikacji podlegające kontroli oraz metody ich oceny - dostosowano do planu kontroli właściwej dla nazwy.
Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
Côtes de Provence
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
1. Wino
KRÓTKI OPIS
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 11 %.
Zawartość cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) w winach wynosi nie więcej niż 4 g/l.
Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami europejskimi.
Wina różowe charakteryzują się barwą bladoróżową. Jako produkty wysokiej jakości cechują się, w zależności od pochodzenia, paletą aromatów owocowych (owoce białe, cytrusowe, egzotyczne, czerwone itd.) lub kwiatowych, łączących się z nutami mineralnymi lub empireumatycznymi, podkreśloną zrównoważoną strukturą między krągłością a rześkością.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
KRÓTKI OPIS
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 11 %.
Na etapie pakowania maksymalna zawartość kwasu jabłkowego wynosi 0,4 g/l.
Zawartość cukrów fermentacyjnych w winach czerwonych wynosi co najmniej:
Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami europejskimi.
Wina czerwone, o ciemnej barwie, występują w dwóch rodzajach:
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
KRÓTKI OPIS
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 11 %.
Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami europejskimi.
Zawartość cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) w winach wynosi nie więcej niż 4 g/l.
Białe wina wytrawne mają barwę żółtą z zielonkawym odcieniem, jasną i przejrzystą oraz aromat owocowy (owoce cytrusowe), kwiatowy (kwiaty białe), balsamiczny lub miodowy.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Szczególna praktyka enologiczna
W produkcji win różowych stosowanie węgla drzewnego do zastosowań enologicznych jest dozwolone dla moszczów lub win młodych, wyciskanych, będących jeszcze w stadium fermentacji, w proporcji nie większej niż 20 % łącznej ilości win różowych wyprodukowanych przez danego producenta z danego zbioru. Zabrania się wszelkiej obróbki termicznej winogron, przy której stosuje się temperaturę powyżej 40 °C.
Praktyka uprawy
Na każdą roślinę przypada maksymalnie 2,50 m2 powierzchni. Powierzchnię tę oblicza się przez pomnożenie odległości między rzędami przez odległość między roślinami. Odstęp między rzędami nie może być większy niż 2,50 metra, a odstęp między krzewami w tym samym rzędzie nie może być mniejszy niż 0,80 metra.
Praktyka uprawy
Przycinanie wykonuje się najpóźniej przed fazą fenologiczną E, tj. 3. rozwiniętymi liśćmi na 2 pierwszych oczkach.
Stosuje się cięcie krótkie (w kształcie kielicha lub sznura skośnego), pozostawiając co najwyżej 6 pędów; każdy pęd posiada maksymalnie 2 oczka.
W przypadku winorośli starszych niż 25 lat (26. listnienie) jeden z pędów może posiadać maksymalnie 5 oczek (limit 12 oczek na roślinę).
Z wyjątkiem winorośli przeznaczonych do produkcji oznaczeń geograficznych "Sainte-Victoire", "Fréjus", "La Londe" i "Pierrefeu" szczepy cabernet-sauvignon N i syrah N można przycinać w formie pojedynczego sznura Guyota (nie więcej niż 8 oczek na roślinę, w tym najwyżej 6 na długiej łozie).
Praktyka uprawy
Dopuszcza się nawadnianie.
Praktyka uprawy
1. 66 hektolitrów z hektara
Obszar geograficzny obejmuje 84 gminy, w tym 68 w departamencie Var, 15 w departamencie Delta Rodanu (fr. Bouches-du-Rhône) i jedną w departamencie Alpy Nadmorskie (fr. Alpes-Maritimes).
Carignan N
Cinsaut N - Cinsault
Clairette B
Grenache N
Mourvèdre N - Monastrell
Semillon B
Syrah N - Shiraz
Tibouren N
Ugni blanc B
Vermentino B - Rolle
Obszar geograficzny chronionej nazwy pochodzenia "Côtes de Provence" rozciąga się od dolnej Prowansji o podłożach wapiennych, na zachodzie i północy, po dolną Prowansję, o podłożach krystalicznych, na południu i wschodzie (Maures i Esterel). Przebiega wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego, wcina się w doliny, rozciąga na skąpanych w słońcu skałach i kończy na skraju lasów sosnowych w niektórych gminach departamentów Var, Delta Rodanu i Alpy Nadmorskie.
O bogactwie winnic "Côtes de Provence" stanowi różnorodność warunków geograficznoglebowych i zróżnicowanie mezoklimatów. Ta różnorodność skłoniła producentów do stosowania narzędzi umożliwiających im uzyskanie jak najbardziej wyróżniających się produktów, zarówno pod względem wyboru odmian, które współgrają z tymi natural- nymi cechami, jak i przez dostosowanie metod pracy (uprawa ziemi, gęstość obsadzania, metody przycinania, które pozwalają na uzyskanie zbiorów, jednocześnie zabezpieczając winnicę przed letnimi suszami) oraz dostosowanie warunków produkcji wina poprzez znaczne inwestycje materialne i techniczne, jakich dokonano w ubiegłym stuleciu.
Choć wina pochodzące z tak różnych odmian i tak rozmaitych środowisk wykazują zróżnicowanie, to zawsze ich tożsamość i oryginalność wynika ze wspólnych dla całej społeczności producentów zwyczajów i wiedzy fachowej, w szczególności w odniesieniu do produkcji win różowych.
Ten obszar geograficzny, kiedyś tylko tranzytowy, obecnie stał się miejscem upraw wielu odmian winorośli, odpowiednio łączonych ze sobą przez pokolenia, aby zapewnić jakość i tożsamość win. Na przykład szczepy grenache N i tibouren N zapewniają wysoką zawartość alkoholu i krągłość, szczep cinsaut N - subtelność i elegancję, szczep syrah N - aromat owocowy, a mourvèdre N - dobre predyspozycje wina do długiego przechowywania.
Optymalne warunki dojrzewania związane z rozkładem opadów deszczu i temperatur, stężenie składników mineralnych i ich utrzymanie na dobrym poziomie dzięki panującym wiatrom również przyczynia się do jakości i oryginalności produkowanych win. Równowaga między kwasowością a krągłością, stabilność barwy i elegancki aromat win uzyskiwane są dzięki zbiorowi winogron mających odpowiednią zawartość cukru i polifenoli.
Działki, skutkiem tradycyjnych praktyk, są precyzyjnie podzielone do celów zbioru winogron, a ich podłoże stanowią płytkie gleby o dobrych warunkach hydrologicznych.
Region "Côtes de Provence" ma 2 600 lat tradycji winiarskiej, która od 1980 r. przeżywa prawdziwe odrodzenie, zwłaszcza w zakresie produkcji win różowych.
Już prowansalski hrabia Bon Roy Réné d'Anjou cenił wina z Prowansji i uczynił z Marsylii port wolnocłowy, co przyczyniło się do zwiększenia produkcji i sprzedaży win. Wprowadził również proces produkcji wina "clairet" i wina różowego. Swego rodzaju ambasadorką tych win była Eleonora Prowansalska, która zostawszy królową Anglii spopularyzowała je na londyńskim dworze. W XVII i XVIII w. były one bardzo cenione na dworze francuskim, gdzie do ich renomy przyczyniło się pióro Madame de Sevigné, hrabiny Grignan.
Renoma ta utrzymuje się nadal w 2010 roku. Producenci win, spółdzielnie i przedsiębiorstwa handlowe kontynuują wysiłki na rzecz ulepszania wspólnych zasad promowania chronionej nazwy pochodzenia "Côtes de Provence", stanowiącej ich wspólne dziedzictwo, i dbają o przestrzeganie zasad dotyczących nazwy i charakteru produktu.
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do produkcji i dojrzewania win, stanowi obszar 10 gmin w departamencie Delta Rodanu i 41 gmin w departamencie Var.
Etykietowanie: Uzupełniające oznaczenia geograficzne
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Do ChNP "Côtes de Provence" można dodać uzupełniające oznaczenia geograficzne "Fréjus", "Sainte-Victoire", "Pierre- feu" i "Notre-Dame des Anges" w odniesieniu do win czerwonych i różowych.
Do ChNP "Côtes de Provence" można dodać uzupełniające oznaczenie geograficzne "La Londe" w odniesieniu do win czerwonych, różowych i białych.
Wina spełniają warunki określone w specyfikacji, w szczególności w odniesieniu do obszaru geograficznego pochodzenia winogron, produkcji wina oraz, w niektórych przypadkach, dojrzewania wina, odmian winorośli, maksymalnych zbiorów, zawartości cukrów fermentacyjnych oraz metod produkcji.
Etykietowanie: Większa jednostka geograficzna
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Na etykiecie win objętych chronioną nazwą pochodzenia, niezależnie od tego, czy występuje razem z oznaczeniem geograficznym, można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej "Vin de Provence". Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż czcionka, którą zapisano chronioną nazwę pochodzenia, niezależnie od tego, czy występuje razem z oznaczeniem geograficznym. Nazwa większej jednostki geograficznej "Vin de Provence" znajduje się w tym samym polu widzenia, co chroniona nazwa pochodzenia i oznaczenie geograficzne.
Etykietowanie - nazwy odmian:
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Drugorzędne odmiany agiorgitiko N, calabrese N, moschofilero Rs, verdejo B, xinomavro N nie mogą być umieszczane na etykietach win objętych nazwą.
Link do specyfikacji produktu
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.