Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2021.393.24
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 393/13)
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Liguria di Levante"
PGI-IT-A0363-AM04
Data przekazania informacji: 2 lipca 2021
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Opis: W art. 1 specyfikacji produktu dodano wino jednoodmianowe wytwarzane z winorośli "Vermentino nero".
Uzasadnienie: Nowy rodzaj odmiany winorośli "Vermentino nero" to rezultat wieloletnich prób mających na celu promowanie odmiany już hodowanej na obszarze, która od dawna uznawana jest za odpowiednią do uprawy na omawianym terytorium.
Po włączeniu odmiany winorośli "Vermentino nero" do specyfikacji produktu, w art. 2 specyfikacji podano opis kombinacji odmian odpowiednich do produkcji tego wina jednoodmianowego, które zgodnie z obowiązującymi przepisami UE musi w co najmniej 85 % składać się z tej odmiany winorośli.
Zmiana ta ma również wpływ na pkt 7 jednolitego dokumentu (Główne odmiany winorośli).
W art. 4 specyfikacji produktu podano wydajność z hektara oraz minimalną naturalną zawartość alkoholu w winogronach wykorzystywanych do produkcji wina jednoodmianowego wytwarzanego z winorośli "Vermentino nero", tj. odpowiednio 11 ton z hektara oraz 10 % obj. W art. 5 podano wydajność winogron w stosunku do wyprodukowanego wina oraz wydajność wina z hektara dla tej odmiany, tj. odpowiednio 80 % i 88 hektolitrów z hektara.
Zmiana ma również wpływ na pkt 5 b. jednolitego dokumentu (Maksymalna wydajność).
Art. 6. specyfikacji produktu określa następujące właściwości analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne w momencie wprowadzenia do obrotu jednoodmianowego wina wytwarzanego z winorośli "Vermentino nero":
Barwa: intensywnie rubinowa, w miarę dojrzewania przechodząca w purpurowo-czerwoną gdy wino jest młode i w barwę owocu granatu, gdy starsze;
Zapach: intensywny, z nutami czerwonych owoców, ziół i przypraw;
Smak: świeży, harmonijny i intensywny, z przyjemnym, utrzymującym się posmakiem, wytrawny, niekiedy z nutami migdałów
Minimalna kwasowość ogólna: 4.5 g/l;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l
Niniejsza zmiana ma również wpływ na pkt 4 jednolitego dokumentu (Opis wina).
JEDNOLITY DOKUMENT
Liguria di Levante
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
1. Wino
8. Wino półmusujące
15. Wino z suszonych winogron
Białe "Liguria di Levante"
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności, jasna;
Zapach: delikatny, przyjemny, trwały, lekko owocowy, złożony;
Smak: wytrawny, świeży, harmonijny, delikatnie owocowy, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
"Liguria di Levante" Malvasia bianca lunga
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: jasno słomkowożółta;
Zapach: subtelny, delikatny, charakterystyczny,
delikatnie aromatyczny;
Smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
"Liguria di Levante" Trebbiano toscano
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności, jasna;
Zapach: delikatny, lekko owocowy;
Smak: wytrawny, subtelny, świeży, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
"Liguria di Levante" Rosso
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: rubinowoczerwona o zróżnicowanej intensywności, która w miarę dojrzewania przechodzi w kolor owocu granatu;
Zapach: delikatny, winny, owocowy,
charakterystyczny, złożony;
Smak: wytrawny, subtelny, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20.0 g/l;
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
"Liguria di Levante" Canaiolo:
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: rubinowa o różnej intensywności;
Zapach: delikatny, winny, subtelny;
Smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna kwasowość ogólna:
4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
"Liguria di Levante" Ciliegiolo
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
"Liguria di Levante" Ciliegiolo:
Barwa: rubinowa o różnej intensywności, jasna;
Zapach: delikatny, subtelny, winny, lekko owocowy;
Smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, delikatnie owocowy;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20.0 g/l;
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna kwasowość ogólna:
4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
"Liguria di Levante" Merlot
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: rubinowoczerwona o zróżnicowanej intensywności, która w miarę dojrzewania przechodzi w kolor owocu granatu;
Zapach: intensywny, winny, lekko owocowy i roślinny, złożony;
Smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, o dość dobrym bukiecie;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna kwasowość ogólna:
4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):
-
"Liguria di Levante" Pollera nera
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: rubinowa o różnej intensywności;
Zapach: delikatny, winny, dość złożony;
Smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
"Liguria di Levante" Syrah
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: intensywnie rubinowa;
Zapach: intensywny, winny, złożony, delikatnie owocowy;
Smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, charakterystyczny, o dobrym bukiecie;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): - "Liguria di Levante" Rosato
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: jasno lub bladoróżowa, intensywna;
Zapach: delikatny, winny, lekko owocowy;
Smak: wytrawny, subtelny, harmonijny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna kwasowość ogólna:
4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
"Liguria di Levante" Passito bianco
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: intensywnie złotożółta, jasna, przechodząca w bursztyn;
Zapach: intensywny, silny, charakterystyczny, owocowy i delikatnie miodowy;
Smak: od słodkiego po półwytrawny, harmonijny, charakterystyczny, dobry bukiet, przyjemny i trwały;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 13
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 24
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): - "Liguria di Levante" Passito rosso
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: intensywnie rubinowa, jasna, lśniąca;
Zapach: intensywny, silny, charakterystyczny, owocowy i winny;
Smak: od słodkiego po półwytrawny, harmonijny, charakterystyczny, dobry bukiet, przyjemny i trwały;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,00 %
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,00 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 13,5
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 24
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):
-
"Liguria di Levante" Vermentino nero
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: intensywnie rubinowa, w miarę dojrzewania przechodząca w purpurowo-czerwoną gdy wino jest młode i w barwę owocu granatu, gdy starsze;
Zapach: intensywny, z nutami czerwonych owoców, ziół i przypraw;
Smak: świeży, harmonijny i intensywny, z przyjemnym, utrzymującym się posmakiem, wytrawny, niekiedy z nutami migdałów;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
Liguria di Levante: Bianco, Malvasia bianca lunga, Trebbiano toscano
11 000 kg winogron z hektara
Liguria di Levante: Rosso, Canaiolo, Giliegiolo, Merlot, Pollera Nera, Vermentino Nero
11 000 kg winogron z hektara
Liguria di Levante Sangiovese, Syrah, Rosato, Passito bianco, Passito rosso
11 000 kg winogron z hektara
Obszar, na którym uprawia się winogrona używane w produkcji win objętych typowym oznaczeniem geograficznym (Indicazione Geografica Tipica IGT) "Liguria di Levante", obejmuje całe terytorium prowincji La Spezia.
Canaiolo nero N. - Canaiolo
Ciliegiolo N.
Ciliegiolo N. - Morettone
Greco B. - Asprinio bianco B.
Malvasia bianca Lunga B. - Malvasia
Malvasia bianca Lunga B. - Malvoisie
Malvasia di Candia aromatica B. - Malvasia
Merlot N.
Moscato bianco B. - Moscatello
Moscato bianco B. - Moscatellone
Moscato bianco B. - Moscato
Moscato bianco B. - Muscat
Moscato bianco B. - Muskateller
Pollera nera N.
Ruzzese B.
Sangiovese N. - Sangioveto
Sauvignon B.
Syrah N. - Shiraz
Trebbiano toscano B. - Biancame B.
Trebbiano toscano B. - Procanico
Trebbiano toscano B. - Trebbiano
Trebbiano toscano B. - Ugni blanc
Vermentino B.
Vermentino B. - Favorita B.
Vermentino nero N.
Liguria di Levante
Gleby: na wzgórzach podłoże jest gliniaste o strukturze od drobnoziarnistej po gruboziarnistą; na równinach i w dolinie występują osady rzeczne pylasto-ilaste, żwir. Topografia: obszary uprawy winorośli znajdują się na wysokości od 0 do 1 700 m n.p.m. Klimat: średnia temperatura obszaru wynosi około 12 °C. Maksymalne opady deszczu przypadają w listopadzie i wynoszą 160 mm, minimalne opady występują w lipcu i wynoszą średnio 27 mm. Czynniki ludzkie i historyczne istotne z punktu widzenia związku to bogate dziedzictwo sięgające czasów Imperium Rzymskiego. Na obszarze Val di Magra znajdują się ruiny starożytnego rzymskiego miasta Luni, prosperującego portu handlowego wykorzystywanego do transportu bloków marmuru apuańskiego, sera i wina.
Link do specyfikacji produktu
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14016
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.