Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2021.393.24

Akt nienormatywny
Wersja od: 29 września 2021 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 393/13)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Liguria di Levante"

PGI-IT-A0363-AM04

Data przekazania informacji: 2 lipca 2021

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Włączenie wina jednoodmianowego wytwarzanego z winorośli "Vermentino nero".

Opis: W art. 1 specyfikacji produktu dodano wino jednoodmianowe wytwarzane z winorośli "Vermentino nero".

Uzasadnienie: Nowy rodzaj odmiany winorośli "Vermentino nero" to rezultat wieloletnich prób mających na celu promowanie odmiany już hodowanej na obszarze, która od dawna uznawana jest za odpowiednią do uprawy na omawianym terytorium.

2.
Kombinacja odmian winorośli w przypadku wina jednoodmianowego wytwarzanego z winorośli "Vermen- rmentino nero".

Po włączeniu odmiany winorośli "Vermentino nero" do specyfikacji produktu, w art. 2 specyfikacji podano opis kombinacji odmian odpowiednich do produkcji tego wina jednoodmianowego, które zgodnie z obowiązującymi przepisami UE musi w co najmniej 85 % składać się z tej odmiany winorośli.

Zmiana ta ma również wpływ na pkt 7 jednolitego dokumentu (Główne odmiany winorośli).

3.
Dodanie wydajności z hektara oraz minimalnej naturalnej zawartości alkoholu w winogronach oraz wydajności wina dla wina jednoodmianowego wytwarzanego z winorośli "Vermentino nero".

W art. 4 specyfikacji produktu podano wydajność z hektara oraz minimalną naturalną zawartość alkoholu w winogronach wykorzystywanych do produkcji wina jednoodmianowego wytwarzanego z winorośli "Vermentino nero", tj. odpowiednio 11 ton z hektara oraz 10 % obj. W art. 5 podano wydajność winogron w stosunku do wyprodukowanego wina oraz wydajność wina z hektara dla tej odmiany, tj. odpowiednio 80 % i 88 hektolitrów z hektara.

Zmiana ma również wpływ na pkt 5 b. jednolitego dokumentu (Maksymalna wydajność).

4.
Właściwości jednoodmianowego wina wytwarzanego z winorośli "Vermentino nero" w momencie wprowadzenia do obrotu.

Art. 6. specyfikacji produktu określa następujące właściwości analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne w momencie wprowadzenia do obrotu jednoodmianowego wina wytwarzanego z winorośli "Vermentino nero":

Barwa: intensywnie rubinowa, w miarę dojrzewania przechodząca w purpurowo-czerwoną gdy wino jest młode i w barwę owocu granatu, gdy starsze;

Zapach: intensywny, z nutami czerwonych owoców, ziół i przypraw;

Smak: świeży, harmonijny i intensywny, z przyjemnym, utrzymującym się posmakiem, wytrawny, niekiedy z nutami migdałów

Minimalna kwasowość ogólna: 4.5 g/l;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l

Niniejsza zmiana ma również wpływ na pkt 4 jednolitego dokumentu (Opis wina).

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Liguria di Levante

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

8. Wino półmusujące

15. Wino z suszonych winogron

4.
Opis wina lub win

Białe "Liguria di Levante"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności, jasna;

Zapach: delikatny, przyjemny, trwały, lekko owocowy, złożony;

Smak: wytrawny, świeży, harmonijny, delikatnie owocowy, charakterystyczny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

"Liguria di Levante" Malvasia bianca lunga

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: jasno słomkowożółta;

Zapach: subtelny, delikatny, charakterystyczny,

delikatnie aromatyczny;

Smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, charakterystyczny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

"Liguria di Levante" Trebbiano toscano

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności, jasna;

Zapach: delikatny, lekko owocowy;

Smak: wytrawny, subtelny, świeży, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

"Liguria di Levante" Rosso

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: rubinowoczerwona o zróżnicowanej intensywności, która w miarę dojrzewania przechodzi w kolor owocu granatu;

Zapach: delikatny, winny, owocowy,

charakterystyczny, złożony;

Smak: wytrawny, subtelny, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20.0 g/l;

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

"Liguria di Levante" Canaiolo:

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: rubinowa o różnej intensywności;

Zapach: delikatny, winny, subtelny;

Smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, charakterystyczny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna kwasowość ogólna:

4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

"Liguria di Levante" Ciliegiolo

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

"Liguria di Levante" Ciliegiolo:

Barwa: rubinowa o różnej intensywności, jasna;

Zapach: delikatny, subtelny, winny, lekko owocowy;

Smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, delikatnie owocowy;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20.0 g/l;

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna kwasowość ogólna:

4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

"Liguria di Levante" Merlot

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: rubinowoczerwona o zróżnicowanej intensywności, która w miarę dojrzewania przechodzi w kolor owocu granatu;

Zapach: intensywny, winny, lekko owocowy i roślinny, złożony;

Smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, o dość dobrym bukiecie;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna kwasowość ogólna:

4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

-

"Liguria di Levante" Pollera nera

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: rubinowa o różnej intensywności;

Zapach: delikatny, winny, dość złożony;

Smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, charakterystyczny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

"Liguria di Levante" Syrah

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: intensywnie rubinowa;

Zapach: intensywny, winny, złożony, delikatnie owocowy;

Smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, charakterystyczny, o dobrym bukiecie;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): - "Liguria di Levante" Rosato

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: jasno lub bladoróżowa, intensywna;

Zapach: delikatny, winny, lekko owocowy;

Smak: wytrawny, subtelny, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna kwasowość ogólna:

4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

"Liguria di Levante" Passito bianco

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: intensywnie złotożółta, jasna, przechodząca w bursztyn;

Zapach: intensywny, silny, charakterystyczny, owocowy i delikatnie miodowy;

Smak: od słodkiego po półwytrawny, harmonijny, charakterystyczny, dobry bukiet, przyjemny i trwały;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,00 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 13

Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 24

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): - "Liguria di Levante" Passito rosso

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: intensywnie rubinowa, jasna, lśniąca;

Zapach: intensywny, silny, charakterystyczny, owocowy i winny;

Smak: od słodkiego po półwytrawny, harmonijny, charakterystyczny, dobry bukiet, przyjemny i trwały;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,00 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,00 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 13,5

Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 24

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

-

"Liguria di Levante" Vermentino nero

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: intensywnie rubinowa, w miarę dojrzewania przechodząca w purpurowo-czerwoną gdy wino jest młode i w barwę owocu granatu, gdy starsze;

Zapach: intensywny, z nutami czerwonych owoców, ziół i przypraw;

Smak: świeży, harmonijny i intensywny, z przyjemnym, utrzymującym się posmakiem, wytrawny, niekiedy z nutami migdałów;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

5.
Praktyki winiarskie
5.1.
Szczególne praktyki enologiczne -
5.2.
Maksymalna wydajność:

Liguria di Levante: Bianco, Malvasia bianca lunga, Trebbiano toscano

11 000 kg winogron z hektara

Liguria di Levante: Rosso, Canaiolo, Giliegiolo, Merlot, Pollera Nera, Vermentino Nero

11 000 kg winogron z hektara

Liguria di Levante Sangiovese, Syrah, Rosato, Passito bianco, Passito rosso

11 000 kg winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar, na którym uprawia się winogrona używane w produkcji win objętych typowym oznaczeniem geograficznym (Indicazione Geografica Tipica IGT) "Liguria di Levante", obejmuje całe terytorium prowincji La Spezia.

7.
Główne odmiany winorośli

Canaiolo nero N. - Canaiolo

Ciliegiolo N.

Ciliegiolo N. - Morettone

Greco B. - Asprinio bianco B.

Malvasia bianca Lunga B. - Malvasia

Malvasia bianca Lunga B. - Malvoisie

Malvasia di Candia aromatica B. - Malvasia

Merlot N.

Moscato bianco B. - Moscatello

Moscato bianco B. - Moscatellone

Moscato bianco B. - Moscato

Moscato bianco B. - Muscat

Moscato bianco B. - Muskateller

Pollera nera N.

Ruzzese B.

Sangiovese N. - Sangioveto

Sauvignon B.

Syrah N. - Shiraz

Trebbiano toscano B. - Biancame B.

Trebbiano toscano B. - Procanico

Trebbiano toscano B. - Trebbiano

Trebbiano toscano B. - Ugni blanc

Vermentino B.

Vermentino B. - Favorita B.

Vermentino nero N.

8.
Opis związku lub związków

Liguria di Levante

Gleby: na wzgórzach podłoże jest gliniaste o strukturze od drobnoziarnistej po gruboziarnistą; na równinach i w dolinie występują osady rzeczne pylasto-ilaste, żwir. Topografia: obszary uprawy winorośli znajdują się na wysokości od 0 do 1 700 m n.p.m. Klimat: średnia temperatura obszaru wynosi około 12 °C. Maksymalne opady deszczu przypadają w listopadzie i wynoszą 160 mm, minimalne opady występują w lipcu i wynoszą średnio 27 mm. Czynniki ludzkie i historyczne istotne z punktu widzenia związku to bogate dziedzictwo sięgające czasów Imperium Rzymskiego. Na obszarze Val di Magra znajdują się ruiny starożytnego rzymskiego miasta Luni, prosperującego portu handlowego wykorzystywanego do transportu bloków marmuru apuańskiego, sera i wina.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi) -

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14016

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.