Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2021.248.23

Akt nienormatywny
Wersja od: 25 czerwca 2021 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 248/09)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Morellino di Scansano"

PDO-IT-A1260-AM03

Data przekazania informacji: 21 kwietnia 2021

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Skreślono odniesienie do załącznika dotyczącego wykazu dodatkowych odmian winorośli stanowiących wkład w wysokości maksymalnie 15 % w kombinację odmian winorośli

Odniesienie do tego wykazu uznaje się za zbędne, ponieważ są to odmiany nadające się do uprawy w regionie Toskanii i wpisane do krajowego rejestru odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji wina.

Zmiana odnosi się do art. 2 specyfikacji produktu.

2.
Wskazanie daty, do kiedy muszą zostać spełnione warunki prowadzenia działalności winiarskiej objętej odstępstwem

Jest to odniesienie do daty wprowadzenia tego odstępstwa dekretem ministerialnym z dnia 23 lipca 2010 r.

Zmiana dotyczy art. 5 specyfikacji produktu oraz sekcji 9 jednolitego dokumentu.

3.
Aktualizacja odniesień prawnych dotyczących uzasadnienia dla butelkowania na wyznaczonym obszarze oraz udzielania zezwoleń na butelkowanie w obiektach znajdujących się w dalszej odległości

Jest to formalne dostosowanie do obowiązujących przepisów. Zmiana odnosi się do art. 5 specyfikacji produktu.

4.
Przeniesienie ustępu dotyczącego dopuszczenia do konsumpcji z art. 7 do art. 5 specyfikacji produktu

Jest to korekta redakcyjna. Zmiana odnosi się do art. 5 i 7 specyfikacji produktu.

5.
Przeniesienie oznaczenia roku, w którym wyprodukowano winogrona z art. 5 do art. 7 specyfikacji produktu

Jest to korekta redakcyjna. Zmiana odnosi się do art. 5 i 7 specyfikacji produktu.

6.
Usunięcie cechy organoleptycznej: kryształowa przejrzystość

Nie jest konieczne uznanie kryterium przejrzystości za typowe dla produktów objętych ChNP "Morellino di Scansano", ponieważ można je uznać za ogólny wymóg zgodności dla wszystkich win.

Zmiana dotyczy art. 6 specyfikacji produktu oraz sekcji 4 jednolitego dokumentu.

7.
Usunięcie określenia "Superiore" z wykazu właściwości, których nie należy umieszczać na etykiecie

Jest to zmiana formalna, ponieważ określenie to nie może być stosowane, jeśli nie zostało to wyraźnie przewidziane w specyfikacji produktu.

Zmiana odnosi się do art. 7 specyfikacji produktu.

8.
Możliwość umieszczania na etykiecie szerszego terminu geograficznego "Toscana" [Toskania]

Na etykietach i w prezentacji win "Morellino di Scansano" DOCG wprowadzono możliwość wskazywania nazwy "Toscana" jako większej jednostki geograficznej.

Fakultatywne stosowanie nazwy większej jednostki geograficznej "Toscana" umożliwia dostarczenie konsumentom dodatkowej informacji na temat obszaru geograficznego produkcji win "Morellino di Scansano" DOCG, zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi i krajowymi.

Zmiana dotyczy art. 7 specyfikacji produktu oraz sekcji 9 jednolitego dokumentu.

9.
Zwiększenie nominalnej pojemności szklanych butelek z 5 do 6 litrów oraz wprowadzenie specjalnych formatów o pojemności 9, 12 i 15 litrów

Zwiększenie pojemności butelek do 6 litrów stanowi odpowiedź na wniosek o wprowadzenie do obrotu produktu o takiej pojemności. Ponadto uproszczono określanie dozwolonych pojemności i przewidziano specjalne formaty wyłącznie do celów promocyjnych.

Zmiana dotyczy art. 8 specyfikacji produktu oraz sekcji 9 jednolitego dokumentu.

10.
Wskazanie systemów zamknięcia: zakaz używania kapsla koronowego, możliwość stosowania nakrętki w przypadku butelek o pojemności do 0,75 litra, z wyłączeniem "Morellino di Scansano Riserva"

Lepiej określono systemy zamknięcia dozwolone dla produktów objętych przedmiotową nazwą.

Stosowanie nakrętki, niedozwolone w przypadku typu "Riserva", zostało przewidziane dla butelek o pojemności do 0,75 litra i odpowiada na konkretne zapotrzebowanie rynków w niektórych państwach trzecich. Zmiana dotyczy art. 8 specyfikacji produktu oraz sekcji 9 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

"Morellino di Scansano"

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina
1.
Wino
4.
Opis wina lub win

Morellino di Scansano, również opatrzone określeniem "Riserva"

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Barwa: rubinowa, w miarę dojrzewania przechodząca w barwę owocu granatu;

Zapach: aromatyczny, eteryczny, intensywny, przyjemny, delikatny;

Smak: wytrawny, wyrazisty, lekko taninowy.

W obu rodzajach może niekiedy być wyczuwalna nuta drewna.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 % objętości; dla określenia Riserva: 13,00 % objętości.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l; dla określenia "Riserva": 26,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):

-

Minimalna kwasowość ogólna:

4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

-

5.
Praktyki winiarskie
5.1.
Szczególne praktyki enologiczne

-

5.2.
Maksymalna wydajność:
1.
DOCG "Morellino di Scansano"

9 000 kg winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar uprawy winorośli należy do regionu Toskanii i obejmuje całą gminę Scansano oraz części gmin Campagna- tico, Grosseto, Magliano in Toscana, Manciano, Roccalbegna i Semproniano, z których wszystkie należą do prowincji Grosseto.

7.
Główne odmiany winorośli

Sangiovese N.

8.
Opis związku lub związków

DOCG "Morellino di Scansano"

Wielowiekowa historia uprawy winorośli na obszarze produkcji "Morellino di Scansano", od czasów Etrusków przez średniowiecze aż po czasy współczesne, jest istotnym dowodem ścisłego związku i interakcji między czynnikiem ludzkim a jakością i szczególnymi cechami wina "Morellino di Scansano". Innymi słowy, dowodzi to znaczenia sposobu, w jaki ludność na tym obszarze przez wieki przekazywała sobie z pokolenia na pokolenie tradycyjne techniki uprawy winorośli i enologii, które zostały udoskonalone w czasach współczesnych dzięki niewątpliwym postępom naukowym i technologicznym, czego efektem są obecnie produkowane wina o ustalonej renomie.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

"Morellino di Scansano" - butelkowanie

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie unijnym

Rodzaj wymogów dodatkowych:

butelkowanie w wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Butelkowanie lub pakowanie musi odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

"Morellino di Scansano" - produkcja wina

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie unijnym

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na określonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Produkcja wina poza tym obszarem jest dozwolona w obiektach położonych w pobliżu granicy obszaru produkcji, pod warunkiem że znajdują się one w odległości do 2 000 metrów w linii prostej i należą do przedsiębiorstw, które w dniu wejścia w życie dekretu ministerialnego z dnia 23 lipca 2010 r. wytwarzały wino "Morellino di Scansano" od co najmniej pięciu lat. Takie zezwolenie należy uzyskać od Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej.

"Morellino di Scansano" - Etykietowanie i prezentacja

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Na etykietach i w prezentacji win "Morellino di Scansano" DOCG można wskazywać nazwę "Toscana" jako większej jednostki geograficznej.

Nazwa większej jednostki geograficznej "Toscana" musi występować po nazwie "Morellino di Scansano" i być umieszczana poniżej specyficznego tradycyjnego określenia "kontrolowana i gwarantowana nazwa pochodzenia" lub wyrażenia stosowanego w Unii Europejskiej "chroniona nazwa pochodzenia", zgodnie z następującym porządkiem:

"Morellino di Scansano"
kontrolowana i gwarantowana nazwa pochodzenia lub chroniona nazwa pochodzenia (lub akronim DOCG lub D. O.C.G.)
"Toscana".

litery nazwy "Toscana" muszą być mniejsze niż znaki tworzące oznaczenie "Morellino di Scansano" i muszą mieć tę samą czcionkę (typ fonta), styl, odstępy, wyeksponowanie, barwę i intensywność barwy.

Wszystkie oznaczenia wymienione w akapicie drugim muszą być umieszczone na jednolitym tle.

"Morellino di Scansano" - opakowanie

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie unijnym

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Wina DOCG "Morellino di Scansano" mogą być wprowadzane do obrotu wyłącznie w szklanych pojemnikach typu "bordolese", o nominalnej pojemności do 6 litrów.

Stosowanie innych specjalnych formatów o pojemności 9, 12 i 15 litrów ogranicza się do celów promocyjnych i niekomercyjnych.

"Morellino di Scansano" - Systemy zamknięcia

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie unijnym

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Dozwolone są wszystkie systemy zamknięcia przewidziane w obowiązujących przepisach, z wyjątkiem kapsla koronowego.

Stosowanie nakrętek jest dozwolone jedynie w przypadku pojemników szklanych o pojemności 0,750 litra lub mniejszej, z wyłączeniem wina "Morellino di Scansano" z określeniem "Riserva".

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/16737

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.