Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2021.248.23
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 248/09)
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Morellino di Scansano"
PDO-IT-A1260-AM03
Data przekazania informacji: 21 kwietnia 2021
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Odniesienie do tego wykazu uznaje się za zbędne, ponieważ są to odmiany nadające się do uprawy w regionie Toskanii i wpisane do krajowego rejestru odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji wina.
Zmiana odnosi się do art. 2 specyfikacji produktu.
Jest to odniesienie do daty wprowadzenia tego odstępstwa dekretem ministerialnym z dnia 23 lipca 2010 r.
Zmiana dotyczy art. 5 specyfikacji produktu oraz sekcji 9 jednolitego dokumentu.
Jest to formalne dostosowanie do obowiązujących przepisów. Zmiana odnosi się do art. 5 specyfikacji produktu.
Jest to korekta redakcyjna. Zmiana odnosi się do art. 5 i 7 specyfikacji produktu.
Jest to korekta redakcyjna. Zmiana odnosi się do art. 5 i 7 specyfikacji produktu.
Nie jest konieczne uznanie kryterium przejrzystości za typowe dla produktów objętych ChNP "Morellino di Scansano", ponieważ można je uznać za ogólny wymóg zgodności dla wszystkich win.
Zmiana dotyczy art. 6 specyfikacji produktu oraz sekcji 4 jednolitego dokumentu.
Jest to zmiana formalna, ponieważ określenie to nie może być stosowane, jeśli nie zostało to wyraźnie przewidziane w specyfikacji produktu.
Zmiana odnosi się do art. 7 specyfikacji produktu.
Na etykietach i w prezentacji win "Morellino di Scansano" DOCG wprowadzono możliwość wskazywania nazwy "Toscana" jako większej jednostki geograficznej.
Fakultatywne stosowanie nazwy większej jednostki geograficznej "Toscana" umożliwia dostarczenie konsumentom dodatkowej informacji na temat obszaru geograficznego produkcji win "Morellino di Scansano" DOCG, zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi i krajowymi.
Zmiana dotyczy art. 7 specyfikacji produktu oraz sekcji 9 jednolitego dokumentu.
Zwiększenie pojemności butelek do 6 litrów stanowi odpowiedź na wniosek o wprowadzenie do obrotu produktu o takiej pojemności. Ponadto uproszczono określanie dozwolonych pojemności i przewidziano specjalne formaty wyłącznie do celów promocyjnych.
Zmiana dotyczy art. 8 specyfikacji produktu oraz sekcji 9 jednolitego dokumentu.
Lepiej określono systemy zamknięcia dozwolone dla produktów objętych przedmiotową nazwą.
Stosowanie nakrętki, niedozwolone w przypadku typu "Riserva", zostało przewidziane dla butelek o pojemności do 0,75 litra i odpowiada na konkretne zapotrzebowanie rynków w niektórych państwach trzecich. Zmiana dotyczy art. 8 specyfikacji produktu oraz sekcji 9 jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Morellino di Scansano"
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
Morellino di Scansano, również opatrzone określeniem "Riserva"
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: rubinowa, w miarę dojrzewania przechodząca w barwę owocu granatu;
Zapach: aromatyczny, eteryczny, intensywny, przyjemny, delikatny;
Smak: wytrawny, wyrazisty, lekko taninowy.
W obu rodzajach może niekiedy być wyczuwalna nuta drewna.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 % objętości; dla określenia Riserva: 13,00 % objętości.
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l; dla określenia "Riserva": 26,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
OGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI ANALITYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
-
Minimalna kwasowość ogólna:
4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):
-
-
9 000 kg winogron z hektara
Obszar uprawy winorośli należy do regionu Toskanii i obejmuje całą gminę Scansano oraz części gmin Campagna- tico, Grosseto, Magliano in Toscana, Manciano, Roccalbegna i Semproniano, z których wszystkie należą do prowincji Grosseto.
Sangiovese N.
DOCG "Morellino di Scansano"
Wielowiekowa historia uprawy winorośli na obszarze produkcji "Morellino di Scansano", od czasów Etrusków przez średniowiecze aż po czasy współczesne, jest istotnym dowodem ścisłego związku i interakcji między czynnikiem ludzkim a jakością i szczególnymi cechami wina "Morellino di Scansano". Innymi słowy, dowodzi to znaczenia sposobu, w jaki ludność na tym obszarze przez wieki przekazywała sobie z pokolenia na pokolenie tradycyjne techniki uprawy winorośli i enologii, które zostały udoskonalone w czasach współczesnych dzięki niewątpliwym postępom naukowym i technologicznym, czego efektem są obecnie produkowane wina o ustalonej renomie.
"Morellino di Scansano" - butelkowanie
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie unijnym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
butelkowanie w wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Butelkowanie lub pakowanie musi odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
"Morellino di Scansano" - produkcja wina
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie unijnym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na określonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Produkcja wina poza tym obszarem jest dozwolona w obiektach położonych w pobliżu granicy obszaru produkcji, pod warunkiem że znajdują się one w odległości do 2 000 metrów w linii prostej i należą do przedsiębiorstw, które w dniu wejścia w życie dekretu ministerialnego z dnia 23 lipca 2010 r. wytwarzały wino "Morellino di Scansano" od co najmniej pięciu lat. Takie zezwolenie należy uzyskać od Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej.
"Morellino di Scansano" - Etykietowanie i prezentacja
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Na etykietach i w prezentacji win "Morellino di Scansano" DOCG można wskazywać nazwę "Toscana" jako większej jednostki geograficznej.
Nazwa większej jednostki geograficznej "Toscana" musi występować po nazwie "Morellino di Scansano" i być umieszczana poniżej specyficznego tradycyjnego określenia "kontrolowana i gwarantowana nazwa pochodzenia" lub wyrażenia stosowanego w Unii Europejskiej "chroniona nazwa pochodzenia", zgodnie z następującym porządkiem:
litery nazwy "Toscana" muszą być mniejsze niż znaki tworzące oznaczenie "Morellino di Scansano" i muszą mieć tę samą czcionkę (typ fonta), styl, odstępy, wyeksponowanie, barwę i intensywność barwy.
Wszystkie oznaczenia wymienione w akapicie drugim muszą być umieszczone na jednolitym tle.
"Morellino di Scansano" - opakowanie
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie unijnym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Wina DOCG "Morellino di Scansano" mogą być wprowadzane do obrotu wyłącznie w szklanych pojemnikach typu "bordolese", o nominalnej pojemności do 6 litrów.
Stosowanie innych specjalnych formatów o pojemności 9, 12 i 15 litrów ogranicza się do celów promocyjnych i niekomercyjnych.
"Morellino di Scansano" - Systemy zamknięcia
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie unijnym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Dozwolone są wszystkie systemy zamknięcia przewidziane w obowiązujących przepisach, z wyjątkiem kapsla koronowego.
Stosowanie nakrętek jest dozwolone jedynie w przypadku pojemników szklanych o pojemności 0,750 litra lub mniejszej, z wyłączeniem wina "Morellino di Scansano" z określeniem "Riserva".
Link do specyfikacji produktu
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/16737
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.