Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmianyw specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina,o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE)2019/33.
Dz.U.UE.C.2021.65.36
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE)2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 25 lutego 2021 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY ZMIENIAJĄCEJ JEDNOLITY DOKUMENT
"FINCA ELEZ"
PDO-ES-A0053-AM03
Data przekazania informacji:
16.11.2020
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Tytuł
WŁĄCZENIE PARAMETRÓW ANALITYCZNYCH WINA RÓŻOWEGO DO SEKCJI DOTYCZĄCEJ OPISU WIN
Punkt specyfikacji produktu 2.1 "Parametry, które należy uwzględnić - ich limity i tolerancje analityczne" ma również wpływ na sekcję jednolitego dokumentu dotyczącą opisu win.
Opis i uzasadnienie
Do opisu win włącza się wino różowe, w związku z czym określa się także jego parametry analityczne.
NOWY OPIS
2.1.9. Wino różowe
UZASADNIENIE
Klienci są zainteresowani naszymi winami różowymi. W związku z tym zwracamy się z wnioskiem o zmianę specyfikacji produktu w celu wprowadzenia na rynek wina różowego.
Tytuł
WŁĄCZENIE ORGANOLEPTYCZNYCH CECH CHARAKTERYSTYCZNYCH WINA RÓŻOWEGO DO SEKCJI DOTYCZĄCEJ OPISU WIN
Punkt specyfikacji produktu 2.2 "Cechy charakterystyczne, które należy ustalić poprzez badania organoleptyczne" ma również wpływ na sekcję jednolitego dokumentu dotyczącą opisu win.
Opis i uzasadnienie
Do sekcji dotyczącej opisu win włącza się wino różowe, w związku z czym określa się także jego organoleptyczne cechy charakterystyczne.
NOWY OPIS
2.2.9. Wino różowe
UZASADNIENIE
Klienci są zainteresowani naszymi winami różowymi. W związku z tym zwracamy się z wnioskiem o zmianę specyfikacji produktu w celu wprowadzenia na rynek wina różowego.
Tytuł
WŁĄCZENIE SZCZEGÓLNYCH PRAKTYK ENOLOGICZNYCH DO SEKCJI DOTYCZĄCEJ OPISU WINA RÓŻOWEGO
Punkt 3 specyfikacji produktu: "Szczególne praktyki enologiczne" ma wpływ na akapit jednolitego dokumentu odnoszący się do szczególnych praktyk enologicznych.
Opis i uzasadnienie
Do opisu win włącza się opis szczególnych praktyk enologicznych dotyczący produkcji wina różowego.
NOWY OPIS
3.4.6. Wino różowe: Kupaż o różnych proporcjach następujących odmian: tempranillo, merlot, cabernet-sauvignon i syrah lub produkcja na bazie jednej z odmian: tempranillo, cabernet-sauvignon lub syrah. Moszcz uzyskuje się w ciągu kolejnych dwóch godzin maceracji ze statycznego osadu zebranego na zimno w ciągu ostatnich 24 godzin. Po 24 godzinach czysty moszcz umieszcza się w zimnym fermentorze. Po osiągnięciu gęstości 1 015 umieszcza się go w beczce umożliwiając zakończenie fermentacji, a także dalsze dojrzewanie na drożdżach trwające co najmniej 2 miesiące.
UZASADNIENIE
Biorąc pod uwagę powyższe wyjaśnienia zwraca się o włączenie tego nowego wina do specyfikacji produktu, ponieważ jest ono nowością rynkową. Niektórzy klienci zwrócili się do nas o objęcie go określeniem "vinos de pago" (wina produkowane przez konkretne winnice).