Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Dz.U.UE.C.2021.451.9
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 451/08)
PRZEKAZANIE INFORMACJI O ZMIANIE STANDARDOWEJ ZMIENIAJĄCEJ JEDNOLITY DOKUMENT
"Gozo / Ghawdex"
PDO-MT-A1629-AM01
Data przekazania informacji: 5 października 2021
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Uzasadnienie
Niewielkie zmiany dotyczące dozwolonych odmian winorośli i innych praktyk enologicznych. Wszystkie te zmiany były wnioskowane przez lokalnych producentów wina.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Gozo
Ghawdex
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Wino musujące
15. Wino z suszonych winogron
16. Wino z przejrzałych winogron
4. Opis wina lub win
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Proponuje się zastąpienie wszystkich odniesień do "Ogłoszenia prawnego 416 z 2007 r." sformułowaniem "S.L 436.07".
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Minimalna kwasowość ogólna
-
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Passito
Szczególne praktyki enologiczne
Termin "Passito". Może być on stosowany wyłącznie w odniesieniu do win, których 100 % jest otrzymywanych z winogron, które zostały poddane procesowi suszenia, w całości lub w części, na roślinie lub po zbiorach, w wyniku czego stężenie cukrów winogronowych osiągnęło minimalną naturalną potencjalną zawartość alkoholu 18,0 % obj. i których minimalna rzeczywista zawartość alkoholu wynosi 12,0 % obj.
2. Imqadded
Szczególne praktyki enologiczne
Termin "Imqadded". Może być on stosowany wyłącznie w odniesieniu do win, których 100 % jest otrzymywanych z winogron, które zostały poddane procesowi suszenia, w całości lub w części, na roślinie lub po zbiorach, w wyniku czego stężenie cukrów winogronowych osiągnęło minimalną naturalną potencjalną zawartość alkoholu 14,0 % obj. i których minimalna rzeczywista zawartość alkoholu wynosi 12,5 % obj.
3. Riżerva
Szczególne praktyki enologiczne
Wina białe z oznaczeniem DOK "Riżerva" muszą mieć minimalną naturalną zawartość alkoholu 12,0 % obj. i minimalną całkowitą zawartość alkoholu wynoszącą 12,0 % obj.; wina czerwone z oznaczeniem DOK "Riżerva" muszą mieć minimalną naturalną zawartość alkoholu 12,5 % obj. i minimalną całkowitą zawartość alkoholu wynoszącą 12,5 % obj. Oba rodzaje win muszą leżakować przez co najmniej sześć miesięcy w butelce przed dopuszczeniem do obrotu i nie mogą być sprzedawane przed upływem dwudziestu czterech miesięcy liczonych od dnia 1 września danego rocznika. Wina czerwone muszą dojrzewać przez co najmniej dwanaście miesięcy w dębowych beczkach, zanim rozpoczną sześciomiesięczne leżakowanie w butelce. Jeżeli na etykiecie wina umieszczono oznaczenie "Riżerva", obowiązkowe jest również podanie tam rocznika.
Oznaczenie "Riżerva" można zastąpić określeniem "Reserve".
4. Gellewża
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina
Minimalną naturalną zawartość alkoholu (% obj.) wina Gellewża należy zmienić z 10,5 % na 10,0 %.
5. Girgentina
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina
Minimalną naturalną zawartość alkoholu (% obj.) wina Girgentina należy zmienić z 10,5 % na 10,0 %.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Malbec
12 000 kilogramów winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Region produkcji to cała wyspa Gozo.
7. Główne odmiany winorośli
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Carignan
Carmenere
Chardonnay
Chenin blanc
Gellewza
Girgentina
Grenache
Inzolia
Lambrusco
Malbec
Merlot
Montepulciano
Moscato D'Alessandria
Moscato bianco
Moscato giallo
Mourvedre
Nero D'Avola
Petit Verdot
Pinot bianco
Pinot noir
Primitivo
Sangiovese
Sauvignon blanc
Syrah
Tempranillo
Trebbiano
Vermentino
Viognier
8. Opis związku lub związków
W niniejszej sekcji nie wprowadza się żadnych zmian.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Winom, które posiadają certyfikat zgodności z ChNP, przypisuje się banderole posiadające numer kontrolny. Banderole te są wydawane przez Jednostkę ds. Winiarstwa i Enologii. Numer kontrolny jest obowiązkowy i składa się z trzech liter i numeru seryjnego. Pierwsze dwie litery - MT - wskazują Maltę jako kraj pochodzenia, natomiast trzecia litera oznacza partię banderoli. W celu wprowadzenia do obrotu wina objęte ChNP muszą posiadać banderolę wydaną przez Jednostkę ds. Winiarstwa i Enologii.
LINK DO SPECYFIKACJI PRODUKTU