Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2021.266.21
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 266/12)
POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Côtes du Marmandais"
PDO-FR-A0683-AM02
Data przekazania informacji: 7 maja 2021
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Przy wykazie gmin tworzących obszar geograficzny i obszar bezpośredniego sąsiedztwa w specyfikacji produktu dodano odniesienie do oficjalnego kodu geograficznego.
Zmieniono pkt 6 i 9 jednolitego dokumentu.
Dodano przepisy rolnośrodowiskowe:
Utrzymywanie trwałej okrywy zielonej na obwodzie działek (miedze i obszary na końcach działek, które nie są obsadzone lub nie są uprawiane) jest obowiązkowe. Obowiązek ten nie ma zastosowania w przypadku rekultywacji miedz, zniszczonych w szczególności w wyniku erozji lub nadzwyczajnych zjawisk klimatycznych.
Odchwaszczanie chemiczne na końcach rzędów jest zabronione.
Całkowite chemiczne odchwaszczanie działki jest zabronione.
Prowadzący winnicę dopasowuje dawkę środka ochrony roślin na hektar stosownie do nasilenia choroby, stadium rozwoju fenologicznego i łącznej powierzchni roślin, jaka wymaga ochrony.
Zmiany te w większym stopniu uwzględniają wymagania społeczne dotyczące ograniczenia stosowania środków ochrony roślin i lepszego uwzględnienia potrzeb środowiska.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Wydajność i wydajność maksymalna dla win różowych.
Wydajność zwiększono z 55 na 60 hl/ha, a wydajność maksymalną z 66 na 70 hl/ha. O zmianę tę wnioskowano, aby sprostać popytowi, gdyż spożycie win różowych rośnie zarówno na rynku francuskim, jak i międzynarodowym.
Zmieniono pkt 5 jednolitego dokumentu.
Dla zwiększenia przejrzystości przeredagowano zdanie dotyczące mieszania odmian winorośli. Dodano tekst: "Wina czerwone otrzymuje się z mieszanki winogron lub win z co najmniej dwóch odmian winorośli, w tym co najmniej jednej głównej odmiany winorośli".
Usunięto zakaz stosowania węgla do celów enologicznych przy produkcji win różowych, aby dać plantatorom winorośli możliwość korygowania cuvée zakażonych grzybowymi chorobami roślin.
Zmieniono pkt 5 jednolitego dokumentu.
W punkcie Związek z miejscem pochodzenia usunięto zdanie: "Wina czerwone i wina różowe wytwarza się obowiązkowo z mieszanki co najmniej dwóch odmian.", gdyż wina różowe można wytwarzać z jednej odmiany.
Oprócz tego zaktualizowano liczbę gmin.
Zmiana ta nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zostało zmienione w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny. Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
JEDNOLITY DOKUMENT
Côtes du Marmandais
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
1. Wino
Czerwone i różowe wina niemusujące
KRÓTKI OPIS
Wina czerwone niemusujące (uzyskane przez zmieszanie co najmniej 2 odmian) i wina różowe. Oryginalny charakter wynika w szczególności z obecności odmiany Abouriou N - odmiany winorośli pochodzącej z Marmandais. Wina czerwone mają purpurową barwę, zapach przypominający czerwone owoce, a ich bukiet ewoluuje w pikantny, subtelny i delikatny. W smaku są pełne, zrównoważone, krągłe i mięsiste. Subtelność i wyrazistość tanin nadaje im pożądaną harmonię. Wina różowe są lśniące, delikatne i lekkie, z dominującym zapachem malin i kandyzowanych cukierków.
Maksymalna zawartość kwasu jabłkowego (wina czerwone): 0,4 g/l;maksymalna zawartość cukrów fermentacyjnych ≤ 4 g/l;minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu: 10 %;
po wzbogaceniu maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13 %.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna: | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
Białe wina niemusujące
KRÓTKI OPIS
Białe wytrawne wina niemusujące
Białe wina wytrawne, z dominującą zawartością odmiany Sauvignon B, są na ogół jednocześnie okrągłe, rześkie, lekkie i mają trwały smak. Ich zapach przypomina owoce egzotyczne i białe kwiaty, dobrze równoważąc świeży i zdecydowany smak.
Maksymalna zawartość cukrów fermentacyjnych < 4 g/l; po wzbogaceniu całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach nie przekracza 13 %;
minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu = 10 %.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna: | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
Praktyka uprawy
Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 4 000 roślin na hektar. Odstęp między rzędami nie może być większy niż 2,50 metra. Każda roślina ma do dyspozycji maksymalnie 2,50 m2 powierzchni. Powierzchnię tę oblicza się przez pomnożenie odległości między rzędami przez odległość między roślinami.
Cięcia winorośli dokonuje się z zastosowaniem następujących technik: sznur Guyota, cięcie krótkie (formowane w sznur Royat) lub cięcie z czopami.
Po usunięciu pączków liściowych na każdym pniu zostawia się maksymalnie 15 oczek.
Można zezwolić na nawadnianie.
Szczególne praktyki enologiczne
Wykorzystywanie węgla do celów enologicznych w przypadku moszczu jest dozwolone, w granicach 20 % objętości win różowych produkowanych przez danego producenta wina z danego zbioru. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 13 %. Poza wymienionym powyżej zakazem w praktykach enolo- gicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wszelkich wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa.
Wina czerwone
66 hektolitrów z hektara
Wina białe
72 hektolitry z hektara
Wina różowe
70 hektolitrów z hektara
Zbiór winogron, produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Lot-et-Garonne określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 26 lutego 2020 r.: Beaupuy, Bou- glon, Cambes, Caubon-Saint-Sauveur, Castelnau-sur-Gupie, Cocumont, Escassefort, Guérin, Lachapelle, Lagupie, Lévignac-de-Guyenne, Marcellus, Marmande, Mauvezin-sur-Gupie, Meilhan-sur-Garonne, Monteton, Montpouillan, Peyrière, Romestaing, Saint-Avit, Saint-Géraud, Saint-Martin-Petit, Saint-Sauveur-de-Meilhan, Sainte-Bazeille, Sama- zan, Seyches i Virazeil.
Abouriou B
Cabernet franc N
Cabernet-Sauvignon N
Cot N - Malbec
Fer N - Fer Servadou, Braucol, Mansois, Pinenc
Gamay N
Merlot N
Sauvignon B - Sauvignon Blanc
Sauvignon Gris G - Fié Gris
Syrah N - Shiraz
Rzeka Garonne poprzecinała pagórki rozciągające się od Entre-Deux-Mers na północy po Forêt Landaise na południu, tworząc dobrze nasłonecznione i mocno przepuszczalne stoki. Odmianom z Sud-Ouest oraz lokalnej wczesnej odmianie l'Abouriou N odpowiadają miejscowe gleby - żwirowe na lewym brzegu i bardziej gliniaste na prawym. Klimat, z ciepłą i suchą jesienią, umożliwia właściwe dojrzewanie winogron. Wina białe są rześkie, ich smak długo się utrzymuje i zachowują okrągłość, jeśli dojrzewają na osadzie winiarskim. Wina różowe są delikatne i lekkie, z nutami zapachowymi malin i kandyzowanych cukierków. Wina czerwone są okrągłe i mięsiste. Aromat czerwonych owoców rozwija się z czasem w pikantny bukiet dzięki obecności odmian Cot N i Syrah N.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do produkcji wina i jego dojrzewania, stanowi obszar następujących gmin departamentu Gironde określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 26 lutego 2020 r.: Grignols i Saint-Michel-de-Lapujade.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Na etykiecie wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia "Côtes du Marmandais" można umieścić nazwę większej jednostki geograficznej: "Sud-Ouest". Nazwa przedmiotowej większej jednostki geograficznej może również występować na ulotkach lub na dowolnych pojemnikach. Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż czcionka, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Link do specyfikacji produktu
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.