Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2021.178.2
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 178/02)
POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Conca de Barberá"
PDO-ES-A1422-AM03
Data przekazania informacji: 22 lutego 2021 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
OPIS
Właściwości organoleptyczne odnoszą się do dwóch rodzajów gatunkowego wina musującego: białego i różowego. Przez pomyłkę pominięto opis organoleptycznych właściwości czerwonego wina musującego i dlatego obecnie dodano ten opis.
Zmiana dotyczy pkt 2 specyfikacji oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Jest to zmiana nieznaczna, ponieważ nie jest jedną ze zmian określonych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 uzupełniającego rozporządzenie (UE) nr 1308/2013.
UZASADNIENIE
Celem zmiany jest skorygowanie błędu, ponieważ specyfikacja obejmuje czerwone wino musujące, ale pominięto opis jego właściwości organoleptycznych.
OPIS
Usunięto maksymalne wartości rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu dla kategorii "Wino".
W przypadku jednoodmianowych win czerwonych ze szczepu Trepat zmniejszono minimalne wartości rzeczywistej i całkowitej objętościowej zawartości alkoholu.
Obie zmiany dotyczą pkt 2 specyfikacji. Pierwsza z nich nie dotyczy jednolitego dokumentu, natomiast druga dotyczy pkt 4 jednolitego dokumentu.
Są to zmiany nieznaczne, ponieważ żadna z nich nie jest jedną ze zmian określonych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 uzupełniającego rozporządzenie (UE) nr 1308/2013.
UZASADNIENIE
Z powodu zmiany klimatu sezony wegetacyjne stają się coraz gorętsze i suchsze - obniża się całkowita kwasowość i wzrasta zawartość alkoholu w winach. To oznacza, że istnieje różnica między fenolową dojrzałością skórki i pestek winogron, co prowadzi do większego stężenia cukrów w miąższu w czasie zbioru winogron. W rezultacie wytwarzane z nich wino ma większą zawartość alkoholu. Z tego powodu usunięto wartości maksymalnej rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu.
Ponadto odmiana winorośli Trepat ma słabą barwę i niską zawartość alkoholu. W ostatnich latach, gdy odmiany tej używano do produkcji wina czerwonego, trudno było osiągnąć minimalną zawartość alkoholu.
Zmiany dotyczące zawartości alkoholu wprowadza się zatem w kontekście dostosowania win objętych ChNP do zmiany klimatu i w celu zapewnienia charakterystycznych właściwości win objętych ChNP "Conca de Barberà".
OPIS
Usunięto limity w odniesieniu do gęstości nasadzeń winorośli.
Zmiana dotyczy pkt 3 specyfikacji produktu oraz pkt 5 jednolitego dokumentu.
Jest to zmiana nieznaczna, ponieważ nie jest jedną ze zmian określonych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 uzupełniającego rozporządzenie (UE) nr 1308/2013.
UZASADNIENIE
Ze względu na zmianę klimatu i nowe metody uprawy należy zmienić stosowane obecnie gęstości nasadzeń. Ustalona gęstość nasadzeń wcześniej wynosiła 2 000-4 500 krzewów na hektar.
Uznaje się jednak, że wystarczającym ograniczeniem jest wydajność uprawy określona w specyfikacji (w kilogramach z hektara). Dlatego uważamy, że przepisy dotyczące gęstości nasadzeń należy usunąć.
OPIS
Nie umieszczono wymaganego opisu związku przyczynowego dla każdej kategorii produktów sektora wina objętych tą ChNP. Dlatego błąd ten skorygowano w opisie związku przyczynowego.
Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu oraz pkt 8 jednolitego dokumentu.
Jest to zmiana nieznaczna, ponieważ nie wiąże się ona ze zmianami związku przyczynowego: po prostu uzupełniono opis. Zmiana ta nie jest zatem jedną ze zmian określonych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 uzupełniającego rozporządzenie (UE) nr 1308/2013.
UZASADNIENIE
Celem zmiany jest skorygowanie błędu, ponieważ związek przyczynowy należy objaśnić dla każdej kategorii produktu.
JEDNOLITY DOKUMENT
Conca de Barberá
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
1. Wino
3. Wino likierowe
5. Gatunkowe wino musujące
8. Wino półmusujące
1. Wino białe i wino różowe
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Wytwarzane wyłącznie przez całkowitą lub częściową fermentację alkoholową świeżych winogron (rozgniecionych lub nierozgniecionych) lub moszczu winogronowego.
Wino białe: barwa od zielonkawo bladożółtej do intensywnie złotej. Klarowne i jasne, bez zmętnienia. Dominują podstawowe aromaty. Młode wino ma lekki i świeży smak.
Wino różowe: barwa od intensywnie czerwonej z fioletowymi i cebulowymi odcieniami aż po zabarwienie pomarańczowe, w zależności od poziomu dojrzewania. Wyrazista woń z intensywnymi nutami kwiatowymi lub owocowymi, gdy wino jest młode, oraz możliwymi śladami wanilii w przypadku wina dojrzewanego w pojemnikach z drewna.
Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 200 miligramów na litr przy zawartości cukru poniżej 5 gramów na litr; 250 miligramów na litr przy zawartości cukru co najmniej 5 gramów na litr.
Maksymalna kwasowość lotna dojrzewanego wina: 15 miliekwiwalentów na litr.
* W odniesieniu do limitów parametrów, których nie podano, zastosowanie mają odpowiednie przepisy prawa wspólnotowego.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
10,5
Minimalna kwasowość ogólna
3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
10
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
-
2. Wino czerwone
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Wytwarzane wyłącznie przez całkowitą lub częściową fermentację alkoholową świeżych winogron (rozgniecionych lub nierozgniecionych) lub moszczu winogronowego. Barwa mieści się w zakresie od intensywnie wiśniowej z fioletowymi odcieniami po rubinową ze śladami ochry. Wino ma czysty i intensywny aromat - wyraźnie owocowy, gdy jest młode - z nutami wanilii, tostów i przypraw, nasilającymi się wraz z dojrzewaniem w beczkach.
Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 150 miligramów na litr przy zawartości cukru poniżej 5 gramów na litr; 200 miligramów na litr przy zawartości cukru co najmniej 5 gramów na litr.
Kwasowość lotna może przekraczać 1 miliekwiwalent na litr dla każdego stopnia zawartości alkoholu powyżej 11 % oraz każdego roku dojrzewania, do osiągnięcia 20 miliekwiwalentów na litr.
W przypadku jednoodmianowych win czerwonych ze szczepu Trepat minimalna wartość rzeczywistej i całkowitej zawartości alkoholu wynosi 11 % objętości.
* W odniesieniu do limitów parametrów, których nie podano, zastosowanie mają odpowiednie przepisy prawa wspólnotowego.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
11,5
Minimalna kwasowość ogólna
3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
3. Wino likierowe
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Barwy win obejmują szeroki zakres odcieni, od bardzo ciemnych i intensywnych po odcienie na drugim krańcu spektrum dla win czerwonych i białych, nawet przechodząc w kolor bursztynowy, w zależności od stopnia dojrzewania. Wina charakteryzują się delikatnym ciepłem i mają bardziej owocowy aromat, jeśli nie są dojrzewane w beczkach. W winach dojrzewanych czuć nuty aldehydu i suszonych owoców. Mają ciepły i długotrwały smak z bogatą teksturą.
Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 150 miligramów na litr przy zawartości cukru poniżej 5 gramów na litr; 200 miligramów na litr przy zawartości cukru co najmniej 5 gramów na litr.
* W odniesieniu do limitów parametrów, których nie podano, zastosowanie mają odpowiednie przepisy prawa wspólnotowego.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
15
Minimalna kwasowość ogólna
(w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
4. Gatunkowe wino musujące
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Barwa musi być właściwa dla win białych, różowych i czerwonych, a charakterystyczne świeże i owocowe aromaty mają odpowiadać odmianom, z których są wytwarzane wina. W smaku wina te są świeże, kremowe i zrównoważone.
* W odniesieniu do limitów parametrów, których nie podano, zastosowanie mają odpowiednie przepisy prawa wspólnotowego.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
10,5
Minimalna kwasowość ogólna
3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
10
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
185
5. Wino półmusujące
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Barwa musi odpowiadać opisowi dla win białych lub różowych, jednak z dodatkową zawartością dwutlenku węgla. Wino musi być wyraziste, owocowe lub kwiatowe. Jest zrównoważone i świeże w ustach oraz powoduje lekkie odczucie mrowienia z powodu uwalniania się dwutlenku węgla.
Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 200 miligramów na litr (wina białe i różowe) oraz 150 miligramów na litr (wina czerwone) przy zawartości cukru poniżej 5 gramów na litr; 250 miligramów na litr (wina białe i różowe) oraz 200 miligramów na litr (wina czerwone) przy zawartości cukru co najmniej 5 gramów na litr.
* W odniesieniu do limitów parametrów, których nie podano, zastosowanie mają odpowiednie przepisy prawa wspólnotowego.
OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
-
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
10,5
Minimalna kwasowość ogólna
(w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
-
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
Ograniczenia dotyczące produkcji wina
Zbiór winogron musi być prowadzony z dużą starannością. Do produkcji win objętych ChNP można stosować tylko winogrona, które są wystarczająco dojrzałe, z naturalną zawartością alkoholu co najmniej 9 % objętości. Wydajność nie może przekraczać 70 litrów moszczu lub wina ze 100 kilogramów zebranych winogron.
5.2. Maksymalna wydajność
12 000 kilogramów winogron z hektara
84 hektolitrów z hektara
Wyznaczony obszar składa się z działek winorośli znajdujących się w następujących gminach lub rejonach geograficznych:
Barberà de la Conca
Blancafort
Conesa
L'Espluga de Francolí
Forès
Montblanc
Pira
Rocafort de Queralt
Sarral
Senan
Solivella
Vallclara
Vilaverd
Vimbodí
W gminie Vilanova de Prades parcele ewidencyjne 11, 16, 20, 21 oraz działka 23 na działce ewidencyjnej 10.
W gminie Cabra del Camp, parcela 1, działki 13, 15, 18, 28, 29, 34, 66 i 77. Parcela 4, działki 35 i 51.
W gminie Aiguamúrcia, parcela 35, działka 14; parcela 36, działka 1; parcela 41, działka 13.
Wskazane działki w gminach Cabra del Camp i Aiguamúrica znajdują się poza granicami wyznaczonego obszaru dla ChNP "Conca de Barbera". W przeszłości były jednak własnością wspólników wytwórni win Agrícola de Barbera de la Conca, SCCL lub dostawców wytwórni Bodegas Concavins, SA. Działki te mogą zatem być wykorzystywane w produkcji win objętych ChNP "Conca de Barbera", w przypadku gdy spełniają także następujące wymogi:
MACABEO - VIURA
TEMPRANILLO - ULL DE LLEBRE
TREPAT
8.1. Wino
Śródziemnomorski klimat łagodzony oddziaływaniem wybrzeża Tarragony, kontynentalny charakter rejonów wokół Lleidy oraz wyraźna różnica między temperaturami dziennymi a nocnymi - to czynniki sprzyjające produkcji lekkich win białych o wyjątkowej jakości, z delikatnym owocowym aromatem i stosunkowo wysoką zawartością alkoholu. Wina różowe - z powodu ich stosunkowo niskiej kwasowości - są lekkie, owocowe i świeże. Młode wina czerwone są gładkie, lekkie i mają aromatyczny smak. Dojrzewane wina czerwone są bardziej skoncentrowane i osiągają większą złożoność i długość aromatów.
Na koncentrację i strukturę win białych, a także win czerwonych i różowych mają wpływ mulisto-gliniaste i gliniaste gleby Conca de Barberà. Terasy rzeczne nadają miękkości winom białym i różowym, natomiast ilasto-łupkowe gleby - bogate w łupki - dodają barwy i struktury winom czerwonym.
8.2. Gatunkowe wino musujące i półmusujące
Najbardziej charakterystycznymi glebami Conca de Barberà są gleby gliniasto-wapienne. Dzięki nim wina musujące i półmusujące nabierają koncentracji i struktury. Terasy rzeczne natomiast dodają im miękkości.
8.3. Wino likierowe
Gleby ilasto-łupkowe w tym rejonie nadają winom likierowym barwy i więcej struktury.
Ramy prawne
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Opakowanie musi być indywidualnie oznaczone ustalonym odciskiem pieczęci ChNP, a na każdym opakowaniu musi być umieszczony niepowtarzalny numer indywidualny. Numer ten nadaje się partii w wytwórni wina w momencie pakowania.
Wysokość znaków oznaczenia "Conca de Barberà" nie może przekraczać 4 milimetrów, a wysokość słów "Denominación de Origen" (nazwa pochodzenia) - połowy tej miary.
Na etykiecie muszą się znaleźć następujące informacje:
Link do specyfikacji produktu
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.