Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2021.32.20
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 29 stycznia 2021 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"CORBIÈRES-BOUTENAC"
PDO-FR-A0670-AM01
Data przekazania informacji: 3.11.2020
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
W rozdziale I pkt IV specyfikacji produktu - obszar geograficzny i obszar bezpośredniego sąsiedztwa - uzupełniono odniesienie do oficjalnego kodu geograficznego, w którym uznaje się i ustanawia wykaz gmin całego kraju według departamentów. Ta zmiana redakcyjna umożliwia uwzględnienie obszaru geograficznego na podstawie obowiązującej w 2019 r. wersji oficjalnego kodu geograficznego redagowanego przez INSEE oraz zapewnienie prawnej definicji obszaru geograficznego.
Odniesieniem tym uzupełniono punkt "obszar geograficzny", a także "obszar bezpośredniego sąsiedztwa" jednolitego dokumentu.
W rozdziale I zmieniono pkt IV specyfikacji produktu w celu zastąpienia słów "Wina wytwarzane wyłącznie z winorośli" bardziej precyzyjnym określeniem: "Wina wytwarzane są z winogron pochodzących z działek" znajdujących się na obszarze produkcji.
Przeredagowanie to nie ma wpływu na jednolity dokument.
W rozdziale I specyfikacji produktu zmieniono pkt V dotyczący odmian winorośli w celu usunięcia pojęć głównych lub drugorzędnych odmian winorośli. Wszystkie cztery odmiany tej nazwy - carignan N, grenache N, mourvèdre N i syrah N - pozostają niezmienione, ale wszystkie mają równorzędne znaczenie jako główne odmiany winorośli.
Niniejszy wykaz odmian winorośli uzupełniono o zasady dotyczące proporcji tych odmian winorośli w każdym gospodarstwie. Zasady te zmieniono w celu zwiększenia udziału odmiany carignan, tak by stanowiła ponad 30 % wszystkich odmian winorośli, dla potwierdzenia jej przewagi nad pozostałymi odmianami.
Punkt "Główne odmiany winorośli" niniejszego jednolitego dokumentu zmieniono w celu uwzględnienia wszystkich czterech odmian winorośli. Skreśla się wykaz "odmian drugorzędnych".
W rozdziale I pkt VIII specyfikacji - w odniesieniu do wydajności win ChNP - podstawową wydajność zmniejszono z 45 hl/ha do 42 hl/ha, a maksymalną wydajność - z 54 hl/ha do 50 hl/ha w celu dostosowania ich do wydajności win objętych nazwą pochodzenia, które wyprodukowano w regionie Corbières.
Zmianę maksymalnej wydajności uwzględniono także w jednolitym dokumencie w punkcie "Maksymalna wydajność".
W rozdziale I pkt VI specyfikacji - w odniesieniu do sposobu prowadzenia winorośli:
W rozdziale I pkt VII specyfikacji - dotyczącym zbiorów, transportu i dojrzałości winogron - skreśla się przepis stanowiący, że winogrona odmiany carignan są transportowane w całości do miejsca winifikacji. Przepis ten usunięto ze specyfikacji produktu, ponieważ jest to raczej dobra praktyka niż warunek produkcji. Przepis ten usunięto również ze względu na postępy poczynione w transporcie zbiorów.
Celem zmian w specyfikacji jest dostosowanie warunków produkcji do warunków w terenie.
Zmiany te uwzględniono także w jednolitym dokumencie w punkcie "Praktyki enologiczne".
W rozdziale I pkt VIII specyfikacji, dotyczącym wydajności i wprowadzenia winorośli do produkcji, datę wprowadzenia do produkcji winorośli odmiany carignan z prawem do tej nazwy przesunięto z 9. roku na 7. rok następujący po roku, w którym dokonano nasadzeń, w celu potwierdzenia znaczenia odmiany carignan w charakterze win objętych nazwą.
Przedmiotowa zmiana specyfikacji produktu nie ma wpływu na jednolity dokument.
W rozdziale I pkt VII specyfikacji - w odniesieniu do zbiorów - minimalną naturalną objętościową zawartość alkoholu zwiększono z 12 % do 13 %, a poziom zawartości cukru, przy którym winogrona uznaje się za dojrzałe, ustanowiono na mniej niż 224 g/l moszczu, zamiast 207 g/l moszczu. Celem zmian w specyfikacji jest dostosowanie warunków produkcji do warunków w terenie.
Zmiany te uwzględniono także w jednolitym dokumencie w punkcie "Właściwości analityczne produktu" w ramach opisu win.
W rozdziale I pkt IX specyfikacji produktu w zasadach mieszania odmiany carignan określono, że udział carignan w kupażu win musi wynosić co najmniej 30 %. Ta minimalna zawartość pozwala na potwierdzenie miejsca lub znaczenia carignan w charakterze win opatrzonych nazwą.
Zmianę tę uwzględniono także w jednolitym dokumencie w punkcie "Praktyki winiarskie".
W tym samym punkcie przepisy dotyczące pakowania są określone bez zmian, w celu wyraźnego stwierdzenia, że wszystkie wina są butelkowane.
Zmianę tę uwzględniono także w jednolitym dokumencie w punkcie "Praktyki winiarskie".
W rozdziale I pkt IX specyfikacji produktu w ppkt 3 - "Przepisy dotyczące pakowania" - określono, że wszystkie wina są butelkowane. Zdanie: "W odniesieniu do wszystkich pakowanych partii" zastępuje się wyrażeniem: "Wszystkie partie są butelkowane".
Zmianę tę uwzględniono także w jednolitym dokumencie w punkcie "Praktyki winiarskie".
W pkt IX specyfikacji produktu, dotyczącym przetwarzania i pakowania wina, w ppkt 5 skreśla się datę wprowadzenia win do obrotu między handlowcami a dystrybutorami, aby umożliwić obrót winem między wszystkimi podmiotami gospodarczymi i wyeliminować wszelkie ryzyko nieuczciwej konkurencji.
Wymóg ten usunięto także z punktu "Szczególne praktyki enologiczne" jednolitego dokumentu.
W rozdziale I pkt X specyfikacji produktu, dotyczącym związku z obszarem geograficznym, czynniki ludzkie przyczyniające się do powstania związku uzupełniono o określenie ingerencji producentów wina w optymalne wykorzystanie terytorium i szczególnych umiejętności.
Informację tę uwzględniono także w jednolitym dokumencie w punkcie "Właściwości organoleptyczne" w sekcji "Opis wina lub win".
W rozdziale I pkt X specyfikacji produktu dotyczącym związku z obszarem geograficznym zaktualizowano dane liczbowe dotyczące produkcji win objętych nazwą pochodzenia.
Dane te zaktualizowano w jednolitym dokumencie w punkcie "Związek z obszarem geograficznym".
W rozdziale I pkt X specyfikacji produktu dotyczącym związku z obszarem geograficznym uzupełniono związek przyczynowy w celu określenia udziału i znaczenia odmiany carignan N w charakterze win objętych nazwą.
Dane te zaktualizowano w jednolitym dokumencie w punkcie "Związek z obszarem geograficznym".
W rozdziale I pkt XII specyfikacji produktu, dotyczącym prezentacji i etykietowania, na etykietach win można umieścić nazwę większej jednostki geograficznej, "Corbières", a nie "Languedoc", która odpowiada rozleglejszemu obszarowi geograficznemu. Obszar uprawy winorośli objęty nazwą jest bezpośrednio włączony do strefy uprawy winorośli ChNP "Corbières", która dokładniej określa pochodzenie geograficzne win.
Uściślenie to naniesiono w jednolitym dokumencie, w punkcie dotyczącym etykietowania.
W rozdziale II specyfikacji dotyczącym obowiązków producentów w zakresie składania oświadczeń uściślono następujące elementy:
Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.
Tabelę w rozdziale III specyfikacji zaktualizowano w odniesieniu do kontroli produktów. W przypadku win pakowanych sprawdzane są wszystkie partie.
JEDNOLITY DOKUMENT
Corbières-Boutenac
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
1. Wino
Właściwości organoleptyczne
Są to niemusujące czerwone wina wytrawne.
"Corbières-Boutenac" jest czerwonym dojrzewającym winem wytrawnym, w którym udział wszystkich odmian, carignan N, grenache N, mourvèdre N i syrah N w kupażach musi wynosić co najmniej 70 %. Odmiana carignan N musi stanowić co najmniej 30 % każdego kupażu. Wino zyskujące z wiekiem na jakości, powinno dojrzewać do dnia 31 grudnia roku następującego po roku zbiorów, w tym przez co najmniej 2 miesiące w butelkach w celu udoskonalenia taninowej struktury.
Wina te, gdy są młode, mają zazwyczaj głęboką barwę z fioletowymi refleksami. Wykształcają aromaty przypraw i dojrzałych owoców. W smaku są mocne i pełne, bazujące na gładkich i harmonijnych taninach, którym towarzyszą ujmujące nuty mokki, przypraw i karmelu. Są to wina o długo utrzymującym się smaku, dobrze zbudowane i ciepłe.
Właściwości analityczne
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach czerwonych wynosi co najmniej 13 %.
W partiach wina gotowych do wprowadzenia do obrotu zawartość cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy):
Zawartość kwasu jabłkowego w winach czerwonych gotowych do wprowadzenia do obrotu luzem lub w opakowaniu nie przekracza 0,4 g/l. Kwasowość ogólna, kwasowość lotna i całkowita zawartość dwutlenku siarki są zgodne z wartościami określonymi w przepisach wspólnotowych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna kwasowość ogólna: | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
Szczególne praktyki enologiczne
W mieszankach win:
Praktyka uprawy
Minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 4 400 roślin na hektar. Odstęp między rzędami nie może przekraczać 2,5 metra.
Na każdą roślinę przypada maksymalnie 2,25 m2 powierzchni. Powierzchnię tę oblicza się, mnożąc odległości między rzędami i odległość między roślinami w tym samym rzędzie. W przypadku sadzenia winorośli w formie kwadratu lub w kwinkunks i prowadzonych w formie kielicha, maksymalna powierzchnia dla każdej rośliny wynosi 3 m2.
Winorośle, które mają być prowadzone w formie kielicha przycina się krótko, na maksymalnie 6 czopów na łozę. Każdy czop posiada maksymalnie 2 oczka.
Winorośle, które mają być prowadzone w formie sznura skośnego Royat przycina się krótko: - albo na maksymalnie 6 czopów na łozę, przy czym każdy czop ma maksymalnie 2 oczka, - albo na maksymalnie 10 czopów na łozę, przy czym każdy czop ma maksymalnie 1 oczko. Można zezwolić na nawadnianie.
Maksymalną średnią ilość winogron z danej działki ustalono na 7 000 kg z hektara. W przypadku dopuszczenia możliwości nawadniania maksymalna średnia ilość winogron z nawadnianych działek wynosi 5 500 kg z hektara.
Winogron zawierających mniej niż 224 gramów cukru na litr moszczu nie można uznawać za w pełni dojrzałe. Winogrona odmiany carignan N zbiera się ręcznie i transportuje w całości do miejsca winifikacji.
50 hektolitrów z hektara
Zbiór winogron, winifikacja oraz produkcja, dojrzewanie i pakowanie wina odbywają się na obszarze następujących gmin departamentu Aude, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2019 r.: Boutenac, Fabrezan, Ferrals-les-Cor- bières, Lézignan-Corbières, Luc-sur-Orbieu, Montséret, Ornaisons, Saint-André-de-Roquelongue, Saint-Laurent-de-la- Cabrerisse, Thézan-des-Corbières.
Carignan N
Grenache N
Mourvèdre N - Monastrell
Syrah N - Shiraz
Obszar geograficzny położony w środkowej części departamentu Aude, między miastami Carcassonne i Narbonne, wokół wzgórza "Pinada de Boutenac", którego szczyt osiąga wysokość 273 m n.p.m. jest ograniczony:
Ta wyeksponowana na południe/południowy zachód jednostka geograficzna charakteryzuje się łagodną rzeźbą tworzącą ciąg niskich wzniesień, wydłużonych redlin i wzgórz o wierzchołkach pokrytych lasami sosnowymi.
Winnice zajmują większą część zboczy, do wysokości około 180 metrów. W warunkach klimatu śródziemnomorskiego winnice objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia "Corbières-Boutenac", dobrze chronione splotem wzgórz przed wpływami morskimi i oddziaływaniem wiatru północnozachodniego, są położone na ubogich glebach, które są bardzo kamieniste, ale wystarczająco głębokie, aby umożliwić dobre ukorzenienie.
Warunki naturalne bardzo sprzyjają doskonałej dojrzałości, gdyż w okresie letnim nie występuje niedobór wody. Jednak roślinność osiąga równowagę stopniowo i w przypadku najsilniejszych odmian, takich jak mourvèdre N i carignan N, uzasadnia to późne rozpoczynanie produkcji.
Te naturalne warunki są szczególnie korzystne dla historycznych odmian śródziemnomorskich, grenache N, mour- vèdre N i carignan N, i okazały się dobrze dostosowane do odmiany syrah N wprowadzonej na początku lat 80. XX w. w Langwedocji-Roussillon. Na najchłodniejszych stanowiskach ta ostatnia zapewnia pożądane i oryginalne nuty aromatyczne.
Carignan N, odporna odmiana, dobrze znosi stanowiska narażone na wiatr i suszę. Plantatorzy winorośli uprawiają tę odmianę najchętniej na najuboższych glebach na obszarze "Boutenac", który jest dla niej sprzyjającym środowiskiem naturalnym. Młode wina charakteryzują się twardymi i mocnymi taninami, które nabierają finezji w trakcie odpowiedniego dojrzewania.
Do uprawy odmiany grenache N nadają się gleby kamieniste. Odmiana ta przystosowuje się do stanowisk wystawionych na wiatr oraz najbardziej nagrzanych, nadając wówczas kupażom owocowy charakter, wysoką zawartość alkoholu i pełny aromat.
Odmiana mourvèdre N jest odpowiednia na stanowiskach, gdzie gleby bardzo się nagrzewają i gdzie panują dobre warunki hydrologiczne. Po powolnej adaptacji, która powoduje, że odmianę tę wykorzystuje się do produkcji w kupażach dopiero po 6. roku uprawy, wnosi ona subtelne nuty i bardzo cenioną strukturę tanin.
Gleby, klimat i ludzkie umiejętności w zakresie sadzenia odmian winorośli, metody uprawy (krótkie przycinanie śródziemnomorskich odmian winorośli), praktyki uprawy (ręczne zbiory) oraz dojrzewania (obowiązkowo 1 rok, z czego 2 miesiące w butelce w celu ulepszenia wina) pomagają w uzyskaniu oryginalnego produktu, którego kontrolowaną nazwę pochodzenia w ramach "Corbières" uznano w 2005 r.
Uwzględniając w warunkach produkcji okres dojrzewania w butelkach na wyznaczonym obszarze geograficznym oraz obszar bezpośredniego sąsiedztwa, producenci starają się skuteczniej utrzymać jakość i szczególny charakter produktu, a co za tym idzie renomę kontrolowanej nazwy pochodzenia.
Za tą młodą kontrolowaną nazwą pochodzenia stoi jednak długa tradycja uprawy winorośli. Już w czasach rzymskich istniały tu winnice, o czym świadczy najstarsze odniesienie do uprawy winorośli w regionie Corbières, "Villa major", późniejszej "Villemajou", położonej w gminie Boutenac w sercu obszaru geograficznego.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji, produkcji, dojrzewania i pakowania wina, stanowi obszar następujących gmin w departamencie Aude, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2019 r.: Bizanet i Narbonne.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Nazwa lokalizacji wpisanej do ksiąg wieczystych jest zapisana czcionką o wymiarach nieprzekraczających - zarówno pod względem wysokości, jak i szerokości - połowy wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia;
Wymiary czcionki, którą zapisano nazwę takiej większej jednostki geograficznej, nie mogą przekraczać pod względem wysokości ani szerokości połowy wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Wina dojrzewają co najmniej do dnia 31 grudnia roku następującego po roku zbiorów, w tym co najmniej 2 miesiące w butelkach.
Uwzględniając w warunkach produkcji okres dojrzewania w butelkach na wyznaczonym obszarze geograficznym oraz obszar bezpośredniego sąsiedztwa, producenci starają się skuteczniej utrzymać jakość i szczególny charakter produktu, a co za tym idzie - renomę kontrolowanej nazwy pochodzenia.
Link do specyfikacji produktu
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.