Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2020.412.34
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 30 listopada 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY ZMIENIAJĄCEJ JEDNOLITY DOKUMENT
"PLA DE BAGES"
PDO-ES-A1557-AM04
Data przekazania informacji:
7.8.2020
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
OPIS:
Obniża się minimalną zawartość alkoholu dla ChNP "Pla de Bages" dla win czerwonych produkowanych z winogron odmian picapoll negro i garró/mandó z 12,5 % do 11,5 % obj.
Pkt 2A specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu zostają zatem zmienione.
Zmianę uważa się za standardową, ponieważ nie podlega żadnemu z opisanych przypadków w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.
UZASADNIENIE:
Picapoll negro jest jedną z odmian odzyskanych na obszarze ChNP "Pla de Bages". Od 2014 r. jest ona ujęta w specyfikacji produktu.
Jest uprawiana na tym obszarze od 2006 roku. To odmiana posiadająca bardzo cienką skórkę, owoce o rozmiarze od średniego do dużego i o małej zawartości tanin, co zapewnia wyjątkowość, ekspresyjność i elegancję win. Te cechy charakterystyczne winogron utrudniają uzyskanie znaczącego poziomu zawartości alkoholu, podobnie jak w przypadku innych odmian vitis vinifera.
Mandó jest jedną z odmian odzyskanych na obszarze ChNP "Pla de Bages". Od 2016 r. jest ona ujęta w specyfikacji produktu.
Termcat (ośrodek terminologii języka katalońskiego) utworzony przez rząd Katalonii i Instytut Studiów Katalońskich, definiuje wino z winogron odmiany mandó jako "wino o niskiej zawartości alkoholu, wytwarzane z winogron odmiany mandó".
Utrzymanie wysokiej minimalnej zawartości alkoholu w przypadku odmiany, która nie osiąga odpowiedniego stopnia dojrzałości, może okazać się problemem dla producentów i przetwórców wina.
Winogrona odmiany mandó były uprawiane w powiecie Bages od ponad dekady. Czas ten pozwolił na potwierdzenie, że wina z odmiany mandó są winami o niższej zawartości alkoholu, często niższej niż wina produkowane z innych odmian vitis vinifera.
OPIS:
Obniża się minimalną kwasowość wymaganą dla ChNP "Pla de Bages" dla win białych i różowych do kwasowości obecnie dozwolonej dla win czerwonych, tj. z minimalnego poziomu 5 do 4,5 g / l wyrażonych jako kwas winowy.
Pkt 2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu zostają zatem zmienione.
Zmianę uznaje się za standardową, ponieważ nie podlega żadnemu z opisanych przypadków w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.
UZASADNIENIE:
Rola kwasowości ogólnej jest regulowana ze względu na jej pozytywny wpływ na przechowywanie wina, zapobieganie rozwoju drobnoustrojów i jej bezpośredni wpływ na walory smakowe.
Obecne warunki klimatyczne z suchymi i ciepłymi latami przyczyniają się do większego niż zazwyczaj rozpadu kwasów w winoroślach i winach. W związku z tym wina o niższej kwasowości naturalnej zobowiązują producentów do dodawania kwasu w celu zapewnienia zgodności z przepisami.
Decyzja o dodaniu kwasu zostaje pozostawiona producentom wina, którzy mają na uwadze, że bez względu na ich decyzję wymogi jakościowe dotyczące końcowego produktu zostaną spełnione.
Przy obecnym stanie wiedzy technologicznej dodanie kwasu w celu spełnienia tych dwóch wymogów nie jest decydujące we wszystkich przypadkach. Istnieją także alternatywne rozwiązania pozwalające je spełnić. Uznaje się zatem za odpowiednie obniżenie minimalnej kwasowości z 5 do 4,5 g / l wyrażonych jako kwas winowy.
OPIS:
Usuwa się obowiązek przechowywania wina przez określony czas w butelce, aby móc stosować tradycyjne określenie "Crianza". Usuwa się także obowiązek przechowywania wina w dębowych pojemnikach o pojemności mniejszej niż 330 litrów. W odniesieniu do słów "barrica" (beczka) i "roble" (dąb), dopasowuje się pojemność maksymalną do przepisów krajowych zwiększając ją z 330 do 600 l.
Pkt 2.2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu zostają zatem zmienione.
Zmiany uznaje się za standardowe, ponieważ nie podlegają żadnemu z opisanych przypadków w art. 14 ust 1. rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.
UZASADNIENIE:
Zgodnie z warunkami stosowania określenia tradycyjnego "Crianza" wino czerwone musi leżakować przez co najmniej 24 miesiące, w tym przez co najmniej 6 miesięcy musi być przechowywane w dębowych pojemnikach o maksymalnej pojemności 330 l. Opis ten odnosi się do całkowitego czasu leżakowania oraz minimalnego czasu leżakowania w beczce, bez odniesienia do czasu leżakowania w butelce. Z tego powodu proponuje się skreślenie sformułowania, "a pozostały czas w butelkach" w specyfikacji produktu ChNP "Pla de Bages". Sformułowanie otrzymuje następujące brzmienie:
"Dla win czerwonych czas leżakowania wynosi dwa lata kalendarzowe. Proces ten przewiduje okres co najmniej sześciu miesięcy przechowywania w beczkach dębowych.".
Obecnie w produkcji wina wykorzystuje się różnorodne techniki leżakowania. Stosuje się różne pojemności i materiały. Jeśli chodzi o "informacje i/lub wskazania dotyczące produkcji i/lub leżakowania" z aktualnej specyfikacji produktu wynika, że "we wszystkich procesach leżakowania pojemność pojemników z drewna dębowego jest równa lub mniejsza niż 330 litry". Przy dostosowywaniu obecnych metod leżakowania uważa się za zbyt restrykcyjne ograniczenie objętości beczek, w związku z czym z tekstu specyfikacji proponuje się skreślenie następującego zdania: "We wszystkich procesach leżakowania pojemność pojemników z drewna dębowego jest równa lub mniejsza niż 330 litry"."
W odniesieniu do słów "barrica" (beczka) i "roble" (dąb), dopasowuje się pojemność maksymalną do przepisów krajowych zezwalających na pojemność maksymalną 600 l.
OPIS:
Do wyznaczonego obszaru dodaje się 8 nowych gmin.
Pkt 4 specyfikacji produktu oraz pkt 6 jednolitego dokumentu zostają zatem zmienione.
Zmiany uznaje się za standardowe, ponieważ nie podlegają żadnemu z opisanych przypadków w art. 14 ust 1. rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.
UZASADNIENIE:
Od samego początku ustanowienia ChNP "Pla de Bages", zamiarem było włączenie wszystkich gmin wchodzących w skład powiatu Bages.
W momencie ustanawiania nazwy pochodzenia nie wszystkie gminy wyraziły chęć uczestnictwa, chociaż z punktu widzenia technicznego wszystkie gminy są częścią tego samego obszaru i - co potwierdza analiza techniczna przeprowadzona przez inżyniera agronoma Antoniego Baltierreza - posiadają podobne cechy glebowe i klimatyczne, które są odpowiednie do uprawy winorośli i produkcji wina.
Proponuje się zatem włączenie do specyfikacji produktu następujących gmin: Gaià, Sant Feliu Sasserra, Sant Vicenç de Castellet, Castellbell i el Vilar, Marganell, L'Estany, Moià i Monistrol de Montserrat.
OPIS:
Do specyfikacji produktu wprowadza się odmianę samsó/cariñena. A także nazwę odmiany mandó, która jest synonimem zatwierdzonej już odmiany garró.
Pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu zostaje zatem zmieniony.
Zmiany uznaje się za standardowe, ponieważ nie podlegają żadnemu z opisanych przypadków w art. 14 ust 1. rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.
UZASADNIENIE:
Wniesiono o włączenie odmiany vinífera do specyfikacji ChNP "Pla de Bages", ponieważ bardzo dobrze przystosowuje się ona do gleby i klimatu. Dzięki temu osiąga dobre wyniki na poziomie agronomicznym i enologicznym. Uznaje się zatem za stosowne włączenie do specyfikacji produktu ChNP "Pla de Bages" odmiany sansón/cariñena.
Dodanie określenia mandó jako synonimu odmiany garró ma na celu naprawienie błędu polegającego na niewskazaniu tego synonimu po jego wprowadzeniu do specyfikacji produktu w 2016 r.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Pla de Bages"
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
1. Wino
3. Wino likierowe
5. Gatunkowe wino musujące
8. Wino półmusujące
Wina białe i różowe
Produkowane są z odmian, o których mowa w pkt 6. Wina białe mają jasną barwę, a ich aromat jest świeży, kwiatowy i ziołowy. Jako obszar, na który znaczny wpływ ma bliskość Pirenejów, aromat białych win wyróżnia się świeżością każdej z opisanej odmian, a także wyraźną obecnością kwaskowatych owoców.
Wina różowe są mocne, wyprodukowane z dojrzałych winogron, które zapewniają dobrą strukturę i łagodny posmak. Barwa jest zróżnicowana: waha się od jasnoróżowej w przypadku krótkich maceracji do intensywnych odcieni różu.
* Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu dla win różowych wyprodukowanych z winogron sumoll i ull de llebre wynosi 11,5 % obj., a dla pozostałych 12,5 % obj.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 11 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 4,5 g na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 10 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 180 |
Wino czerwone
Jest produkowane z zatwierdzonych odmian.
Wina czerwone są winami o wysokiej intensywności barwnika. Kalendarz upraw i zimne warunki pogodowe sprzyjają powolnemu procesowi dojrzewania w okresie jesiennym. Ułatwia to akumulację koloru we wszystkich odmianach, chociaż należy zauważyć, że odmiany rodzime charakteryzują się mniejszym potencjałem kolorystycznym, a co za tym idzie wytwarzane z nich wina są jaśniejsze. Są winami o dobrej strukturze i mocnym smaku.
* Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu dla win różowych wyprodukowanych z winogron odmian sumoll, ull de llebre, picapoll negro i garró/mandó wynosi 11,5 % obj.
* Kwasowość lotna może wzrosnąć o 0,06 g/l na każdy procent zawartości alkoholu powyżej 11 % objętości i każdy rok sezonowania, do maksymalnej wartości 1 g/l.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 12,5 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 4,5 g na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 13,3 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
Wino półmusujące
Parametry wina półmusującego odpowiadają parametrom wina białego i różowego i posiadają następujące cechy szczególne:
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 10,5 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 4,5 g na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 13,3 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
Gatunkowe wino musujące
Wygląd gatunkowych win musujących jest podobny do wyglądu ich różowych i białych odpowiedników opisanego powyżej.
Podstawowe aromaty wina bazowego opierają się na świeżych owocach, cytrusach i kwiatach. Dojrzewanie na drożdżach w butelce oferuje nuty suszonych owoców i chleba.
Są to wina, których smak jest zdecydowanie pełniejszy niż smak win, z których są produkowane. Posiadają one kremową konsystencję odpowiadającą proporcjonalnie miesiącom przechowywania, która współgra z dwutlenkiem węgla. Delikatne bąbelki i kwasowy profil tych win tworzą połączenie charaktertyzujące się świeżością i trwałością w ustach, co jest typowe dla win musujących produkowanych na zimnych obszarach.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 10,5 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 4,5 g na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 13,3 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 185 |
Wina likierowe
Mogą być produkowane z winogron przejrzałych lub winogron dotkniętych "szlachetną pleśnią".
W przypadku winogron przejrzałych, wino nabiera nut suszonych owoców, rodzynek, syropu cukrowego i wypieków. W przypadku winogron dotkniętych "szlachetną pleśnią", właściwości wina zostają uzupełnione o nuty skórki pomarańczowej i miodu.
Gdy wina słodkie są produkowane poprzez fermentację przerywaną, zazwyczaj ze względu na zimno i mikrofiltrację, wina zyskują właściwości odpowiadające winom młodym, ale o naturalnej zawartości cukru.
Produkuje się mistelle, wina typu "rancio" i wino słodkie naturalne.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 15 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 4,5 g na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 180 |
Praktyka uprawy
Praktyki związane z uprawą są praktykami tradycyjnymi, których celem jest uzyskanie win najwyższej jakości. Podczas wszystkich prac związanych z uprawą winorośli należy uwzględniać zarówno fizjologiczną równowagę rośliny, jak i konieczność ochrony środowiska, a także stosować wiedzę w zakresie agronomii, która jest konieczna, aby uzyskać winogrona w optymalnym stanie na potrzeby produkcji wina.
Prowadzenie winorośli odbywa się zgodnie z metodami powszechnie stosowanymi przy ich uprawie.
Przewóz zebranych winogron powinien odbywać się w jak najkrótszym czasie i przy użyciu środków gwarantujących utrzymanie jakości winogron.
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
Zbiór należy przeprowadzać z najwyższą starannością, a do produkcji win ChNP przeznacza się wyłącznie winogrona zdrowe o stopniu dojrzałości wymaganym do produkcji win o minimalnej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu równej lub wyższej niż 9,5 % obj. dla win białych i 11 % obj. dla win czerwonych. W przypadku winogron przeznaczonych do produkcji win półmusujących lub gatunkowych win musujących minimalna naturalna zawartość alkoholu wynosi 9,5 %.
Odmiany białe
10 000 kg winogron z hektara
Odmiany białe
70 hektolitrów z hektara
Odmiany czerwone
9 000 kg winogron z hektara
Odmiany białe
63 hektolitry z hektara
Gminy produkujące wina objęte ChNP "Pla de Bages":
Aguilar de Segarra
Artes
Avinyó
Balsareny
Calders
Callus
Cardona
Castellbell i el Vilar
Castellfollit del Boix
Castellgali
Castellnou de Bages
El Pont de Vilomara i Rocafort
L'Estany
Fonollosa
Gaia
Manresa
Marganell
Moià
Monistrol de Calders
Monistrol de Montserrat
Mura
Navarcles
Navàs
Rajadell
Sallent
Sant Feliu Sasserra
Sant Fruitós de Bages
Sant Joan de Vilatorrada
Sant Mateu de Bages
Sant Salvador de Guardiola
Sant Vicenç de Castellet
Santpedor
Santa Maria d'Oló
Súria
Talamanca
PICAPOLL BLANCO
SUMOLL TINTO
TEMPRANILLO - ULL DE LLEBRE
Wino
Cechy agroklimatyczne powiatu wskazują na znacznie odmienną temperaturę i poziom opadów niż w powiatach sąsiadujących. Średnia wysokość nad poziomem morza oraz odległość od morza, a także bariera przybrzeżna są odpowiedzialne za profil kwasowy tych win.
Teren ten definiują duże zasoby leśne i ilość ziół rosnących na całym obszarze, co w znaczący sposób wpływa na wszystkie produkty winiarskie objęte ChNP "Pla de Bages". Aromaty podstawowe win są zaimpregnowane zapachem tych ziół. Należą do nich między innymi rozmaryn, lawenda czy tymianek.
Wino półmusujące
Wyjaśnienia zawarte w poprzedniej sekcji mają również zastosowanie w tym przypadku.
Gatunkowe wino musujące
Powiat Bages ma długą tradycję w produkcji win musujących. Mianowicie gmina Artés objęta jest ChNP "Cava", ponieważ już na początku XX w. rozpoczęto tutaj produkcję i testowanie win tego rodzaju. Innymi słowy, gmina ta była pionierem produkcji win musujących. Odmiany macbeo, xarel.lo i parellada stanowią podstawę ich produkcji. Posiadają cechy opisane już wcześniej w sekcji "wino".
Wino likierowe
Powiat Bages jest producentem win likierowych od niepamiętnych czasów: wino "Rancio", wino "Mistela" i naturalne wino słodkie od wielu lat pojawiają się w codziennej diecie regionu. Połączenie tradycyjnej metody produkcji i lokalnych odmian winorośli, na które wpływ ma wyżej wymieniony agroklimat, rzutuje na szczególne cechy organoleptyczne tych win.
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Butelkowanie win objętych ChNP "Pla de Bages" musi odbywać się na obszarze określonym w rozporządzeniu. Jest to decyzja podjęta przez Radę Regulacyjną ("Consejo Regulador"), która uważa, że z uwagi na niewielki obszar objęty chronioną nazwą pochodzenia każda ewentualna ingerencja z zewnątrz może mieć negatywny wpływ na jakość win objętych ChNP, ponieważ jest ona poza kontrolą tej Rady i może prowadzić do zniekształcenia ustalonych standardów.
Link do specyfikacji produktu
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.