Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2020.365.19
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 29 października 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"LIMBURG"
PGI-NL-A0961-AM04
Data przekazania informacji: 18.8.2020
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Zmiana etykietowania
Opis i uzasadnienie
Opis: umożliwienie stosowania uzupełniającej nazwy mniejszego obszaru wraz z nazwą prowincji ChOG. Obszar produkcji pozostaje niezmieniony.
Uzasadnienie: zapewnienie producentom możliwości umieszczania na etykiecie nazw mniejszych obszarów w uzupełnieniu do nazwy prowincji i podkreślenie aspektu regionalnego.
Zmiana dotyczy pkt 9: dalsze wymogi jednolitego dokumentu i dodanie nazwy do specyfikacji produktu. W rezultacie zmienia się numeracja specyfikacji produktu.
Dodana zostaje następująca nazwa:
Aktualizacja wynikająca ze zmiany przepisów krajowych
Opis i uzasadnienie
Opis: w pkt 1.9 "Nazwa tradycyjna z wraz z nazwą prowincji" zastąpiono odniesienie do przepisów krajowych.
Uzasadnienie: w wyniku zmiany krajowego rozporządzenia w sprawie wina i oliwy z oliwek, która weszła w życie we wrześniu 2019 r., wprowadzono niewielką zmianę w tekście w pkt 1.9 specyfikacji produktu: "Nazwa tradycyjna wraz z nazwą prowincji": zastąpiono odniesienie do rozporządzenia w sprawie wina i oliwy z oliwek.
Dotychczasowe brzmienie:
"Wymagania dotyczące stosowania tej nazwy zostały określone w rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 5 czerwca 2014 r. nr WJZ/14070246 w sprawie zasad wprowadzania do obrotu wina i oliwy z oliwek (rozporządzenie w sprawie wina i oliwy z oliwek).".
Nowe brzmienie:
"Na etykiecie wina zgodnego z niniejszą specyfikacją produktu można podać informacje dotyczące ChOG z wykorzystaniem tradycyjnej nazwy »Landwijn Limburg« lub tekstu »Beschermde Geografische Aanduiding Limburg«.".
Aktualizacja wynikająca z praktyki
Opis i uzasadnienie
Opis: w pkt 1.10 Organ weryfikujący/procedura weryfikacji:
Opis procedury organu kontrolnego został dostosowany do praktyki.
Uzasadnienie: tekst w pkt 1.10 specyfikacji produktu został dostosowany, tak aby wymogi dotyczące kontroli odpowiadały praktyce. Organ kontrolny nie może przedstawić wykazu z ograniczoną liczbą laboratoriów i zatwierdzić tego wykazu. W związku z tym ta część zdania została usunięta ze specyfikacji.
Dotychczasowe brzmienie:
"W przypadku ChOG wymagane jest przeprowadzenie analizy, przedsiębiorstwa zlecają samodzielnie analizę próbek przez certyfikowane laboratorium (w Niderlandach lub poza nimi), przy czym wykaz zawierający ograniczoną liczbę laboratoriów jest przedkładany do NVWA i zatwierdzany przez ten organ w odniesieniu do każdego wina, NVWA nadzoruje ten proces (poprzez kontrolę administracyjną) oraz przeprowadza losowe pobieranie próbek potwierdzających do analizy w laboratorium NVWA.".
Nowe brzmienie:
"W przypadku ChOG wymagane jest przeprowadzenie analizy, przedsiębiorstwa zlecają samodzielnie analizę próbek przez laboratorium certyfikowane w UE (w Niderlandach lub poza nimi), NVWA nadzoruje ten proces (poprzez kontrolę administracyjną) oraz przeprowadza losowe pobieranie próbek potwierdzających do analizy w laboratorium NVWA.".
JEDNOLITY DOKUMENT
Limburg
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
1. Wino
4. Wino musujące
5. Gatunkowe wino musujące
8. Wino półmusujące
9. Gazowane wino półmusujące
Kategoria wina 1: wino
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się pełnym, owocowym, świeżym charakterem z nutą zieloną i zdecydowaną nutą tropikalną.
Wina czerwone odznaczają się aromatem czarnych owoców i pełnym charakterem.
Analityczne cechy charakterystyczne:
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) | 6,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 59,85 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Kategoria wina 4: wino musujące
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się pełnym, owocowym, świeżym charakterem z nutą zieloną i zdecydowaną nutą tropikalną.
Wina czerwone odznaczają się aromatem czarnych owoców i pełnym charakterem.
Analityczne cechy charakterystyczne:
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) | 6,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 59,85 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Kategoria wina 5: gatunkowe wino musujące
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się pełnym, owocowym, świeżym charakterem z nutą zieloną i zdecydowaną nutą tropikalną.
Wina czerwone odznaczają się aromatem czarnych owoców i pełnym charakterem.
Analityczne cechy charakterystyczne:
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) | 6,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 59,85 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Kategoria wina 8: wino półmusujące
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się pełnym, owocowym, świeżym charakterem z nutą zieloną i zdecydowaną nutą tropikalną.
Wina czerwone odznaczają się aromatem czarnych owoców i pełnym charakterem.
Analityczne cechy charakterystyczne:
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) | 6,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 59,85 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Kategoria wina 9: gazowane wino półmusujące
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się pełnym, owocowym, świeżym charakterem z nutą zieloną i zdecydowaną nutą tropikalną.
Wina czerwone odznaczają się aromatem czarnych owoców i pełnym charakterem.
Analityczne cechy charakterystyczne:
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) | 6,5 |
Minimalna kwasowość ogólna | 59,85 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Szczególne praktyki enologiczne
BIAŁE = > zbiór, sortowanie, tłoczenie, wstępne klarowanie, fermentacja, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie
CZERWONE = > zbiór, sortowanie, zgniatanie/usuwanie szypułek, fermentacja ze skórkami, tłoczenie, fermentacja mlekowa, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie
Winogrona białe
100 hektolitrów z hektara
Winogrona czerwone
85 hektolitrów z hektara
Winogrona dornfelder
100 hektolitrów z hektara
Prowincja Limburgia, ograniczona konstytucyjnymi granicami prowincji.
Akolon
Auxerrois B
Bacchus B
Baco noir
Baron N
Bianca B
Birstaler muscat
Bronner B
Cabaret noir N (VB-91-26-4)
Cabernet blanc B (VB-91-26-1)
Cabernet cantor N
Cabernet carbon N
Cabernet carol N
Cabernet cortis
Cabernet cubin
Cabernet dorio
Cabernet dorsa
Cabernet franc N
Cabernet jura
Cabernet mitos
Cabernet sauvignon
Cabertin N (VB-91-26-17)
Calandro N
Carmenere
Chardonnay B
Dakapo
Domina N
Dornfelder N
Dunkelfelder N
Excelsior
Faber B
Florental N
Früburgunder N
Gamaret N
Gamay N
Gewürztraminer Rs
Golubok N
Hegel
Helios
Hibernal B
Huxelrebe B
Hölder B
Johanniter B
Juwel B
Kerner B
Kernling B
Landal N
Léon Millot N
Maréchal Foch N
Melody
Merlot
Merzling B
Meunier N
Monarch
Morio Muscat B
Muscaris B
Muscat blanc
Muscat blue
Müller Thurgau B
Orion B
Ortega B
Palatina
Phoenix B
Pinot gris G
Pinot blanc B
Pinot noir N
Pinotin N
Plantet N
Polo muscat B
Portugiezer N
Prior N
Payon d'or B
Reberger
Regent N
Riechensteiner B
Riesling B
Rondo N
Roter elbling Rs
Ruländer G
Satin noir N (VB-91-26-29)
Sauvignac B (Cal 6-04)
Sauvignon blanc B
Sauvignon soyhieres B (VB-32-7)
Scheurebe B
Schönburger Rs
Seyval B
Siegerrebe Rs
Silcher B
Sirius
Solaris
Souvignier gris
St. Laurent
Staufer
Sylvaner B
Syrah
Tempranillo
Villaris B
Viognier B
Würzer B
Zweigeltrebe N
Obszar geograficzny: opis i klimat
Wzgórza w południowej Limburgii powstały na skutek współdziałania czynników tektonicznych, sedymentacji i erozji. W części położonej najdalej na południowy wschód występują wzgórza, z których najwyższe, Vaalserberg, mierzy około 323 m w NAP (układ wysokości Amsterdam). Wzgórza te zbudowane są w części południowej i południowo- wschodniej z wapieni, piaskowców lub gliny z okresu kredowego i pokryte zwykle warstwą gleby ilastej. Od południa poprzez centrum aż do części północnej, wzdłuż Mozy, występuje ił rzeczny, glina i piasek, zwykle na piasku rzecznym i żwirze. Ponadto na południu i w centrum występują głównie lessy, na przemian z gliną na piasku rzecznym i żwirze, a w centrum i na północy - (gliniasty) drobny piasek ("dekzanden").
Cechy charakterystyczne klimatu:
Związek przyczynowy
Klimat umożliwia osiągnięcie większego plonu i odpowiedniej dojrzałości. Dojrzałość przejawia się w winach białych o świeżym, pełnym, owocowym charakterze ze zdecydowaną nutą tropikalną oraz - w przypadku wina czerwonego - w winie o aromacie czarnych owoców.
Ramy prawne:
Określone w przepisach UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
Wyjątek dotyczący produkcji na określonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Pobliski obszar w odniesieniu do produkcji wina
Jeżeli chodzi o obszar produkcji wina (winfikacja), wszystkie niderlandzkie prowincje definiuje się jako pobliskie.
W przypadku gdy wino bazowe jest wytwarzane na obszarze ChOG lub na pobliskim obszarze, część tego wina bazowego lub całkowita objętość może być butelkowana na zlecenie jako wino półmusujące lub wino musujące.
Czynność ta może mieć miejsce poza obszarem ChOG lub pobliskim obszarem przy zachowaniu nazwy ChOG. W takim przypadku należy również wskazać podmiot dokonujący butelkowania na zlecenie, również za pomocą numeru kodu (Butelkowane przez .. dla ...).
Ramy prawne:
Określone w przepisach UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Następująca nazwa mniejszego obszaru, który należy do obszaru objętego ChOG "Limburg", może być stosowana wraz z nazwą obszaru "Limburg", jeżeli co najmniej 85 % wykorzystanych winogron pochodzi z tego obszaru:
Link do specyfikacji produktu
https://www.rvo.nl/sites/default/files/2017/09/BGA%20Limburg%20productdossier%20v1.1.pdf
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.