Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2020.303.31

Akt nienormatywny
Wersja od: 14 września 2020 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 303/09)

(Dz.U.UE C z dnia 14 września 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY JEDNOLITEGO DOKUMENTU

"WEINLAND"

PGI-AT-A0212-AM01

Data przekazania informacji:

24.6.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

W związku z tym, że w ramach rejestru winnic dokonano przejścia na zintegrowany system zarządzania i kontroli, należy dostosować wartość maksymalnej wydajności z hektara.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Weinland

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - Chronione oznaczenie geograficzne

3.
Kategorie produktów sektora wina
1.
Wino
11.
Częściowo sfermentowany moszcz winogronowy
4.
Opis wina lub win

Wina z oznaczeniem geograficznym "Weinland" muszą zgodnie z austriacką ustawą o winach zawierać na etykiecie tradycyjne określenie "Landwein". Sok z winogron musi wykazywać minimalną masę moszczu wynoszącą 14° KMW (Klosterneuburger Mostwaage), co odpowiada 8,7 % objętości. Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu wynosi 8,5 % objętości, a minimalna całkowita kwasowość wynosi 4 g/l. Dalsze analityczne cechy charakterystyczne oraz cechy analityczne dotyczące częściowo sfermentowanego moszczu winogronowego opisano w specyfikacji produktu. Oznaczenie geograficzne "Weinland" jest stosowane głównie w odniesieniu do lekkich, wytrawnych, kwaskowatych win o bukiecie, w którym dominują nuty owocowe.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólnaw miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
Szczególne praktyki enologiczne

Stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win

W przypadku win objętych oznaczeniem geograficznym "Weinland" dopuszczone są wszystkie praktyki enologiczne określone w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935, które są przewidziane w odniesieniu do win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym i do częściowo sfermentowanego moszczu winogronowego, z wyjątkiem procesów z wykorzystaniem sorbinianu potasu (załącznik I część A tabela 2 pkt 2.4) i diwęglanu dimetylu (załącznik I część A tabela 2 pkt 2.7). Odkwaszanie wina noszącego określenie "Landwein" jest możliwe zgodnie z wymogami określonymi w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935. Decyzję w sprawie ewentualnego zakwaszania podejmuje federalny minister ds. rolnictwa, regionów i turystyki w zależności od warunków pogodowych w okresie wegetacji. Warunki dotyczące ewentualnego zakwaszania odpowiadają przy tym wymogom określonym w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935.

Stosowane szczególne praktyki enologiczne (w tym wzbogacanie) wynikają z wybranej każdorazowo tradycyjnej metody produkcji i opisano je w specyfikacji produktu.

b)
Maksymalna wydajność

10 000 kilogramów winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Oznaczenie geograficzne "Weinland" obejmuje winnice w austriackich krajach związkowych Dolna Austria (Niederösterreich), Burgenland i Wiedeń (Wien).

7.
Główne odmiany winorośli

Grüner Veltliner - Weißgipfler

Zweigelt - Blauer Zweigelt

Zweigelt - Rotburger

8.
Opis związku lub związków

Gleby ze zwietrzałych skał magmowych i gleby wulkaniczne w Dolnej Austrii pozwalają uzyskać wina o mineralnym i pikantnym bukiecie, podczas gdy osady lessowe na terasach mają decydujący wpływ na powstawanie bardziej pełnych win o bogatej strukturze. Gorący klimat panoński oraz chłodne powietrze napływające z Waldviertel, które zapewnia chłodne noce, prowadzą do różnic temperatury między dniem i nocą, co nadaje winom wyrazistą strukturę kwasowości. Takie zmiany między dniem a nocą kształtują także wina wiedeńskie i również im nadają charakterystyczną strukturę kwasowości w połączeniu z bardzo aromatycznymi nutami.

Gleby lessowe i gliniaste oraz czarnoziemy w kraju związkowym Burgenland dobrze nadają się do produkcji wyrazistych i skoncentrowanych win czerwonych. Ponadto gleby piaszczyste, łupkowe i szutrowe stanowią podstawę do produkcji win białych o pełnym owocowym bukiecie. Typowy dla uprawianych odmian winorośli bukiet win jest podkreślany w szczególności przez mikroklimat panujący wokół Jeziora Nezyderskiego, który również w lecie zapewnia chłodne noce. Na zboczach wzgórza Eisenberg, na południu kraju związkowego Burgenland, wina charakteryzują się delikatną mineralną nutą.

Produkowany na tym obszarze częściowo sfermentowany moszcz winogronowy (tzw. "Sturm") ma również bardzo pikantny i mineralny charakter dzięki glebom wulkanicznym i glebom ze zwietrzałych skał magmowych.

Struktura poszczególnych austriackich kategorii wina, która wynika z przepisów dotyczących ich oznaczania, prowadzi do tego, że oznaczenie geograficzne "Weinland" obejmuje produkowane na tym obszarze wina noszące określenie "Landwein" i mające typowo lekki, owocowy i kwaskowaty charakter.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Każdego roku, zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, właściwe (zgodnie z austriacką ustawą o winach) organy kontrolne przeprowadzają kontrolę win, które noszą określenie "Landwein". Kontrola ta obejmuje bądź to wyłącznie badanie analityczne, bądź też zarówno badanie analityczne, jak i badanie organoleptyczne, a także kontrolę spełnienia warunków określonych w specyfikacji produktu.

Link do specyfikacji produktu

https://www.bmlrt.gv.at/land/produktion-maerkte/pflanzliche-produktion/wein/Weinherkunft.html

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.