Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2020.286.4

Akt nienormatywny
Wersja od: 31 sierpnia 2020 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 286/03)

(Dz.U.UE C z dnia 31 sierpnia 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"Mittelburgenland"

Numer referencyjny: PDO-AT-A0214-AM01

Data przekazania informacji: 21.2.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Opis i uzasadnienie

W związku z tym, że w ramach rejestru winnic dokonano przejścia na zintegrowany system zarządzania i kontroli, należy dostosować wartość maksymalnej wydajności z hektara.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Mittelburgenland

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

Nazwa pochodzenia "Mittelburgenland" może być stosowana wyłącznie w odniesieniu do win produkowanych z odmiany "Blaufrankisch", które posiadają typowy dla tej odmiany charakter w postaci wyrazistego bukietu o nutach owocowych i pikantnych. Dalsze właściwości organoleptyczne opisano w specyfikacji produktu.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość miareczkowa
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win

W przypadku win objętych nazwą pochodzenia "Mittelburgenland" dopuszczone są wszystkie praktyki enologiczne określone w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935, które są przewidziane w odniesieniu do win objętych chronioną nazwą pochodzenia, z wyjątkiem procesów z wykorzystaniem sorbinianu potasu i diwęglanu dimetylu. Odkwaszanie win jest możliwe zgodnie z wymogami określonymi w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/ 935. Decyzję w sprawie ewentualnego zakwaszania podejmuje federalny minister ds. rolnictwa, regionów i turystyki w zależności od warunków pogodowych w okresie wegetacji. Warunki dotyczące ewentualnego zakwaszania odpowiadają przy tym wymogom określonym w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935.

Stosowane szczególne praktyki enologiczne (w tym wzbogacanie) wynikają z wybranej każdorazowo tradycyjnej metody produkcji wybranej i opisano je w specyfikacji produktu.

b)
Maksymalna wydajność

10 000 kilogramów winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Nazwa pochodzenia "Mittelburgenland" obejmuje powiat Oberpullendorf w kraju związkowym Burgenland.

7.
Główne odmiany winorośli

Blaufrankisch - Frankovka

8.
Opis związku lub związków

Na terenach upraw winorośli w Mittelburgenland występują gleby margliste, gliniaste, piaszczyste i piargowe, z których miejscami wyłaniają się starsze skarpy z wapieni koralowcowych, z wapnia określanego jako "Leithakalk". Gleby te, w szczególności ze względu na ich duże zdolności retencyjne w połączeniu z termoregulacyjnym wpływem położonego niedaleko Jeziora Nezyderskiego (Neusiedlersee), idealnie nadają się do produkcji winogron odmiany "Blaufrankisch".

Struktura produkcji wina na obszarze uprawy winorośli "Mittelburgenland" jest zdominowana przez przedsiębiorstwa rodzinne, które w zdecydowanej większości przerabiają winogrona pochodzące z własnych upraw i często prowadzą również bezpośrednią sprzedaż wina w miejscu jego produkcji. Strukturę tę uzupełniają dwie nowoczesne spółdzielnie. Istnieje silny związek między wysokim poziomem turystyki a działalnością sektora produkcji wina. Wino musi posiadać następujące typowe cechy charakterystyczne: owocowy, wyrazisty bukiet. Leżakowanie w dużej beczce dębowej, w używanych beczkach typu barriques lub w zbiorniku stalowym. Wino z dodatkowym oznaczeniem "Reserve" musi posiadać następujące cechy charakterystyczne: owocowy, pikantny i wyrazisty bukiet. Leżakowanie w dużej beczce dębowej lub w używanych beczkach typu barriques. Na podłoże składają się gleby margliste, gliniaste, piaszczyste i piargowe, z których miejscami wyłaniają się starsze skarpy z wapieni koralowcowych, z wapnia określanego jako "Leithakalk". Gleby w tym regionie stanowią, nie tylko ze względu na ich duże zdolności retencyjne w połączeniu z termoregulacyjnym wpływem położonego niedaleko Jeziora Nezyderskiego (Neusiedlersee), idealny grunt do uprawy winorośli odmiany "Blaufrankisch".

W Mittelburgenland dominuje klimat panoński. Ochrona zapewniana od północy, południa i zachodu przez trzy pasma wzgórz oraz otwarcie na Kotlinę Panońską sprawiają, że odmiana "Blaufrankisch" dysponuje tu idealnymi warunkami klimatycznymi. Co najmniej 300 słonecznych dni w roku oraz opady na poziomie zaledwie około 600 mm rocznie gwarantują nadzwyczajną jakość winogron i wina.

Ponadto dzięki temu, że w strukturze produkcji wina przeważają przedsiębiorstwa rodzinne, z pokolenia na pokolenie przekazywane są tradycyjne formy winifikacji, co dodatkowo przyczynia się do wyrazistego charakteru win z Mittelburgenland.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Zgodnie z austriacką ustawą o winach wino objęte nazwą pochodzenia "Mittelburgenland" może zostać wprowadzone do obrotu wyłącznie, jeżeli jest opatrzone urzędowym numerem kontrolnym. Warunkiem uzyskania urzędowego numeru kontrolnego jest poddanie próbki każdego wina, które ma zostać wprowadzone do obrotu z nazwą pochodzenia "Mittelburgenland" (zob. specyfikacja produktu), badaniom analitycznym i organoleptycznym (kontrola systematyczna).

Każdy, kto zamierza złożyć wniosek o przyznanie urzędowego numeru kontrolnego winu o nazwie handlowej "Mittelburgenland DAC", musi każdego roku pisemnie poinformować o tym regionalną komisję ds. wina ("Regionales Weinkomitee Burgenland").

Komisyjna degustacja w ramach procedury przyznania urzędowego numeru kontrolnego winu o nazwie handlowej "Mittelburgenland DAC" odbywa się w federalnym urzędzie ds. uprawy winorośli i wytwarzania wina ("Bundesamt fur Weinbau") w Eisenstadt. Wniosek o przyznanie urzędowego numeru kontrolnego winu o nazwie handlowej "Mittelburgenland DAC" można składać począwszy od dnia 1 stycznia drugiego roku następującego po roku zbiorów. Próbka odpowiada wymaganiom sensorycznym, jeżeli większość degustatorów wystawiła ocenę pozytywną. W przypadku gdy stosunek ocen pozytywnych i negatywnych wynosi 3:3, próbka jest przedstawiana do oceny innej komisji degustacyjnej. Powtórny wynik 3:3 oznacza, że ostateczna ocena wypada negatywnie.

Link do specyfikacji produktu

https://www.bmlrt.gv.at/land/produktion-maerkte/pflanzliche-produktion/wein/Weinherkunft.html

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.