Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2020.265.5
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 13 sierpnia 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY JEDNOLITEGO DOKUMENTU
"DUNÁNTÚLI/DUNÁNTÚL"
PGI-HU-A1351-AM02 Data przekazania informacji:
13.5.2020 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Przedmiotowe gminy tworzą jedną jednostkę geograficzną z obecnym obszarem produkcji, a zatem umożliwiają uzyskiwanie produktów sektora wina o takim samym charakterze jak produkty wytwarzane na obecnym obszarze produkcji.
Obszary, których dotyczy rozszerzenie, wchodzą w skład Kraju Zadunajskiego, w związku z czym konsumenci uznają produkowane tam wina za wina zadunajskie.
JEDNOLITY DOKUMENT
Dunántúli
Dunántúl
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
1. Wino
Wino białe
Lekkie wino białe o szacie, której barwa waha się od żółtozielonej do złotożółtej, średnio intensywnym aromacie i okrągłej kwasowości.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wino czerwone
Wino czerwone o szacie, której barwa waha się od czerwonej do rubinowoczerwonej, owocowym aromacie, średnio intensywnych taninach oraz okrągłej i harmonijnej kwasowości.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wino różowe
Wino różowe o szacie, której barwa waha się od łososiowej do jasnoczerwonej, średnio intensywnym aromacie i okrągłej kwasowości.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Zasady dotyczące formowania winorośli
Praktyka uprawy
W przypadku winnic założonych po dniu 1 sierpnia 2010 r.: prowadzenie w formie wachlarza, na sposób Mosera, w systemie Sylvoza, w formie kordonu niskopiennego, średniopiennego i wysokopiennego, w formie sznura Guyota, pojedynczego sznura, w formie głowy lub kielicha, w formie liry.
Gęstość obsady: co najmniej 3 300 roślin na hektar.
W przypadku winnic założonych przed dniem 1 sierpnia 2010 r.: wszystkie winnice można wykorzystywać tak długo, jak długo są one obsadzone winoroślą, niezależnie od wcześniej dozwolonego sposobu prowadzenia winorośli lub wcześniej dozwolonej gęstości obsady.
Minimalna zawartość cukru w winogronach wyrażona jako potencjalna zawartość alkoholu i za pomocą węgierskiej skali moszczu (MM°)
Praktyka uprawy
Wino białe, różowe i czerwone: 8 % obj., 13,4 MM Metoda i data zbiorów Praktyka uprawy
Metoda przeprowadzania zbiorów: dozwolone są zbiory mechaniczne i ręczne.
Określenie daty zbiorów: datę rozpoczęcia zbiorów ustala się na dzień 1 sierpnia każdego roku.
Niedozwolone praktyki enologiczne Szczególne praktyki enologiczne
1. W przypadku wina "Dunántúl" przetwarzanie winogron odbywa się zgodnie z ogólnymi metodami przetwarzania. Spośród praktyk enologicznych przewidzianych w tabeli znajdującej się w załączniku I A do rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009 nie zezwala się na stosowanie praktyk nr 14 i 32.
Wino
160 hektolitrów z hektara
Wino - zbiór ręczny
22 700 kilogramów winogron z hektara
Wino - zbiór mechaniczny
21 700 kilogramów winogron z hektara
Terytoria komitatu Baranya, miasta Budapeszt i komitatu Pest położone na prawym brzegu głównego ramienia Dunaju, a także obszary produkcji ujęte w rejestrze winnic w ramach klas I i II znajdujące się w komitatach Fejér, Győr-Moson- Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém i Zala.
Blauer Frühburgunder
Blauer Silvaner
Budai - Budai zöld
Budai - Zöld budai
Budai - Zöldfehér
Budai - Zöldszőlő
Bíbor Kadarka
Cabernet Franc - Cabernet
Cabernet Franc - Carbonet
Cabernet Franc - Carmenet
Cabernet Franc - Gros cabernet
Cabernet Franc - Gros vidur
Cabernet Franc - Kaberne fran
Cabernet sauvignon
Chardonnay - Chardonnay blanc
Chardonnay - Kereklevelű
Chardonnay - Morillon blanc
Chardonnay - Ronci bilé
Chasselas - Chrupka belia
Chasselas - Fehér fábiánszőlő
Chasselas - Fehér gyöngyszőlő
Chasselas - Fendant blanc
Chasselas - Saszla belaja
Chasselas - Weisser Gutedel
Csabagyöngye - Pearl of Csaba
Csabagyöngye - Perla czabanska
Csabagyöngye - Perla di Csaba
Csabagyöngye - Perle di Csaba
Csabagyöngye - Perle von Csaba
Csabagyöngye - Vengerskii muskatnii rannüj
Csabagyöngye - Zsemcsug szaba
Cserszegi fűszeres
Csomorika - Csomor
Csomorika - Gyüdi fehér
Csomorika - Szederkényi fehér
Csókaszőlő
Domina
Dornfelder
Ezerfürtű
Ezerjó - Kolmreifler
Ezerjó - Korponai
Ezerjó - Szadocsina
Ezerjó - Tausendachtgute
Ezerjó - Tausendgute
Ezerjó - Trummertraube
Furmint - Furmint bianco
Furmint - Moslavac bijeli
Furmint - Mosler
Furmint - Posipel
Furmint - Som Furmint - Szigeti
Furmint - Zapfner
Generosa
Hamburgi muskotály - Miszket hamburgszki
Hamburgi muskotály - Moscato d'Amburgo
hamburgi muskotály - Muscat de Hambourg
Hamburgi muskotály - Muscat de Hamburg
Hamburgi muskotály - Muszkat gamburgszkij
Hárslevelű - Feuilles de tilleul
Hárslevelű - Garszleveljü
Hárslevelű - Lindeblättrige
Hárslevelű - Lipovina
Irsai Olivér - Irsai
Irsai Olivér - Muskat Olivér
Irsai Olivér - Zolotis
Irsai Olivér - Zolotisztüj rannüj
Juhfark - Fehérboros
Juhfark - Lämmerschwantz
Juhfark - Mohácsi
Juhfark - Tarpai
Kadarka - Csetereska
Kadarka - Fekete budai
Kadarka - Gamza
Kadarka - Jenei fekete
Kadarka - Kadar
Kadarka - Kadarka negra
Kadarka - Negru moale
Kadarka - Szkadarka
Kadarka - Törökszőlő
Karát
Királyleányka - Dánosi leányka
Királyleányka - Erdei sárga
Királyleányka - Feteasca regale
Királyleányka - Galbena de ardeal
Királyleányka - Königliche Mädchentraube
Királyleányka - Königstochter
Királyleányka - Little princess
Korai piros veltelini - Crvena babovina
Korai piros veltelini - Eper szőlő
Korai piros veltelini - Frühroter Velteliner
Korai piros veltelini - Malvasia rossa
Korai piros veltelini - Piros malvazia
Korai piros veltelini - Velteliner rouge précoce
Korai piros veltelini - Veltlinske cervené skoré
Korona
Kék bakator
kékfrankos - Blauer lemberger
Kékfrankos - Blauer limberger
Kékfrankos - Blaufränkisch
Kékfrankos - Limberger
Kékfrankos - Moravka Kéknyelű - Blaustängler
Kékoportó - Blauer portugieser
Kékoportó - Modry portugal
Kékoportó - Portugais bleu
Kékoportó - Portugalske modré
Kékoportó - Portugizer
Kövidinka - a Dinka crvena
Kövidinka - a Dinka mala
Kövidinka - a Dinka rossa
Kövidinka - a Kamena dinka
Kövidinka - a Ruzsica
Kövidinka - Steinschiller
Kövérszőlő - Grasa
Kövérszőlő - Grasa de cotnari
Leányka - Dievcenske hrozno
Leányka - Feteasca alba
Leányka - Leányszőlő
Leányka - Mädchentraube
Menoire
Merlot
Nektár
Nero
Olasz rizling - Grasevina
Olasz rizling - Nemes rizling
Olasz rizling - Olaszrizling
olasz rizling - riesling italien
Olasz rizling - Risling vlassky
Olasz rizling - Taljanska grasevina
Olasz rizling - Welschrieslig
Ottonel muskotály - Miszket otonel
Ottonel muskotály - Muscat ottonel
Ottonel muskotály - Muskat ottonel
Pinot blanc - Fehér burgundi
Pinot blanc - Pinot beluj
Pinot blanc - Pinot bianco
Pinot blanc - Weissburgunder
Pinot noir - Blauer Burgunder
Pinot noir - Kisburgundi kék
Pinot noir - Kék burgundi
Pinot noir - Kék rulandi
Pinot noir - Pignula
Pinot noir - Pino csernüj
Pinot noir - Pinot cernii
Pinot noir - Pinot nero
Pinot noir - Pinot tinto
Pinot noir - Rulandski modre
Pinot noir - Savagnin noir
Pinot noir - Spätburgunder
Pintes
Piros bakator - Bakar rózsa
Piros bakator - Bakator rouge
Piros bakator - Bakatortraube
Piros veltelini - Nagyságos
Piros veltelíni - Fleischtraube
Piros veltelíni - Somszőlő
Piros veltelíni - Velteliner rouge
Piros veltelíni - Veltlinské cervené
Piros veltelíni - Veltlinszki rozovij
Pátria
Pölöskei muskotály
Rajnai rizling - Johannisberger
Rajnai rizling - Rheinriesling
Rajnai rizling - Rhine riesling
Rajnai rizling - Riesling
Rajnai rizling - Riesling blanc
Rajnai rizling - Weisser riesling
Rizlingszilváni - Müller Thurgau
Rizlingszilváni - Müller Thurgau bijeli
Rizlingszilváni - Müller Thurgau blanc
Rizlingszilváni - Rivaner
Rizlingszilváni - Rizvanac
Rozália
Rubintos
Rózsakő
Sagrantino
Sauvignon - Sauvignon bianco
Sauvignon - Sauvignon bijeli
Sauvignon - Sauvignon blanc
Sauvignon - Sovinjon
Semillon - Petit semillon
Semillon - Semillon bianco
Semillon - Semillon blanc
Semillon - Semillon weisser
Syrah - Blauer Syrah
Syrah - Marsanne noir
Syrah - Serine noir
Syrah - Shiraz Syrah - Sirac
Szürkebarát - Auvergans gris
Szürkebarát - Grauburgunder
Szürkebarát - Graumönch
Szürkebarát - Pinot grigio
Szürkebarát - Pinot gris
Szürkebarát - Ruländer Sárfehér
Sárga muskotály - Moscato bianco
Sárga muskotály - Muscat blanc
Sárga muskotály - Muscat bélüj
Sárga muskotály - Muscat de Frontignan
Sárga muskotály - Muscat de Lunel
Sárga muskotály - Muscat Lunel
Sárga muskotály - Muscat sylvaner
Sárga muskotály - Muscat zlty
Sárga muskotály - Muskat weisser
Sárga muskotály - Weiler
Sárga muskotály - Weisser
Tannat
Tramini - Gewürtztraminer
Tramini - Roter traminer
Tramini - Savagnin rose
Tramini - Tramin cervené
Tramini - Traminer
Tramini - Traminer rosso Turán
Viktória gyöngye
Viognier
Vulcanus
Zalagyöngye
Zefír
Zengő
Zenit
Zeus
Zweigelt - Blauer Zweigeltrebe
Zweigelt - Rotburger
Zweigelt - Zweigeltrebe
Zöld szagos - Decsi szagos
Zöld szagos - Zöld muskotály
Zöld szilváni - Grüner Sylvaner
Zöld szilváni - Silvanec zeleni
Zöld szilváni - Sylvánske zelené
Zöld veltelíni - Grüner muskateller
Zöld veltelíni - Grüner veltliner
Zöld veltelíni - Veltlinské zelené
Zöld veltelíni - Zöldveltelíni
"Wino - Opis wyznaczonego obszaru"
Obszar produkcji win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Dunántúl" obejmuje terytorium węgierskiego regionu Kraju Zadunajskiego. Na subśródziemnomorski charakter panującego na tym obszarze klimatu kontynentalnego wpływ mają dwa czynniki: napływ powietrza górskiego i oceanicznego z zachodu, w ramach którego na obszar przedostaje się chłodne i wilgotne powietrze, oraz napływ powietrza śródziemnomorskiego z południa, znad Morza Śródziemnego, w ramach którego suche i ciepłe powietrze przedostaje się w kierunku Kraju Zadunajskiego. Lata są bardziej wilgotne i mniej gorące niż w basenie Morza Śródziemnego, lecz jesienie charakteryzują się dobrym nasłonecznieniem i większą suchością, niż ma to miejsce w regionach o klimacie kontynentalnym.
Średnia roczna temperatura mieści się w zakresie 9-11 °C, a liczba godzin słonecznych wynosi około 1 900 rocznie. Roczna suma opadów wynosi 600-800 milimetrów. Jeżeli chodzi o ukształtowanie powierzchni, krajobraz Kraju Zadu- najskiego jest zdominowany przez wzgórza i masywy o średniej wysokości. Ze względu na topografię w większości gmin znajdują się niewielkie strumienie, większe rzeki, a niekiedy także jeziora. Jeżeli chodzi o geologię, na wyznaczonym obszarze produkcji Kraju Zadunajskiego występują gliniasto-mułowe gleby brunatne leśne.
"Wino - Opis win"
Niezależnie od rodzaju wina "Dunántúl" wszystkie wina z Kraju Zadunajskiego charakteryzują się dyskretnym bukietem i średnią intensywnością, okrągłą kwasowością i lekką świeżością, które to cechy od wieków są typowe dla win pochodzących z Kraju Zadunajskiego i które przyczyniły się do zbudowania jego renomy. Uznaje się, że tradycja uprawy winorośli sięga czasów preromańskich Celtów. Zaawansowany poziom uprawy winorośli w byłej prowincji Panonia, tj. w dzisiejszym Kraju Zadunajskim, oraz wyjątkową jakość pochodzących stamtąd win potwierdza fakt, że cesarz Domicjan zakazał uprawy winorośli w tym regionie, ponieważ produkowane tam wina stanowiły istotną konkurencję dla win włoskich. Ponownego pozwolenia na uprawę udzielił cesarz Probus, a produkcja win z Panonii, tj. z dzisiejszego Kraju Zadunajskiego, zaczęła szybko się rozwijać.
Uprawa winorośli w Kraju Zadunajskim odegrała również decydującą rolę dla Węgrów, którzy przybywali do tego regionu, oraz stanowiła ważne źródło dochodu dla lokalnych mieszkańców: produkty sektora wina wywożono w dużych ilościach do państw sąsiadujących i jako towary odegrały one ważną rolę w handlu zagranicznym.
W czasach podbojów tureckich pomimo wyludnienia regionu przybyli na przedmiotowy obszar Serbowie przywieźli ze sobą liczne nowe odmiany winorośli, z których najpopularniejsza była odmiana kadarka.
Po wyparciu Turków Szwabowie licznie osiedlający się w gminach Kraju Zadunajskiego, w których prowadzono uprawę winorośli, rozpowszechnili uprawę czerwonych odmian winorośli w całym Kraju Zadunajskim i wprowadzili do uprawy takie odmiany winorośli jak kékoportó. W okresie między wyparciem Turków a epidemią filoksery wina z Kraju Zadunajskiego cieszyły się zainteresowaniem we wszystkich prowincjach monarchii Habsburgów.
W okresie odbudowy, który nastąpił po epidemii filoksery, na obszarze produkcji rozpowszechniły się charakterystyczne odmiany takie jak olasz rizling (riesling włoski) i szürkebarát (pinot gris), a ze znanych na całym świecie odmian winorośli także chardonnay, które są odmianami wysokiej jakości i dobrze dostosowanymi do środowiska obszaru produkcji.
Jeżeli chodzi o uprawiane odmiany winorośli, na przestrzeni ostatnich sześćdziesięciu lat w Kraju Zadunajskim wprowadzono do uprawy pewną liczbę nowych odmian winorośli dobrze dostosowanych do obszaru produkcji, takich jak irsai olivér, cserszegi fűszeres i sauvignon, przy czym te aromatyczne odmiany winorośli oraz czerwone odmiany merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc zaczęły być nierozerwalnie związane z Krajem Zadunajskim.
Dzięki reformom strukturalnym przeprowadzonym po zmianie reżimu w ramach dążenia do rozpowszechniania się nowych odmian aromatycznych oraz dzięki intensywnym staraniom związanym z wprowadzaniem produktu do obrotu wino objęte oznaczeniem "Dunántúl" stało się jednym z najbardziej pożądanych win regionalnych na Węgrzech w XXI wieku. Obecnie poza klientami krajowymi najważniejszymi rynkami wywozowymi wina objętego oznaczeniem "Dunántúl" są państwa skandynawskie (Szwecja, Finlandia) oraz państwa należące do Grupy Wyszehradzkiej (Polska, Republika Czeska, Słowacja).
"Wino - Przedstawienie i wykazanie związku przyczynowego"
Prądy atmosferyczne z zachodu wpływające na klimat Kraju Zadunajskiego przynoszą opady, które są wystarczające nawet latem, sprawiając, że liczba dni suszy jest mała w porównaniu z obszarami kontynentalnymi położonymi na tej samej wysokości. Dzięki pojemności wodnej gleb brunatnych leśnych zaopatrzenie sadzonek winorośli w wodę jest wystarczające nawet latem.
Cechą charakterystyczną obszaru produkcji w Kraju Zadunajskim jest fakt, że charakterystyczne dla Kraju Zadunaj- skiego odmiany winorośli o średnim czasie dojrzewania (np. kadarka i kékoportó) oraz odmiany winorośli o długim czasie dojrzewania (np. olaszrizling, kékfrankos i szürkebarát) uprawia się zazwyczaj na wzgórzach o południowej, południowowschodniej i południowozachodniej ekspozycji. Podczas słonecznych i długich jesieni, których specyfika jest wynikiem działania śródziemnomorskich antycyklonów, promienie słońca odbijające się od powierzchni niewielkich strumieni i rzek - lub ewentualnie jezior - rozciągających się u podnóża wzgórz sprzyjają dojrzewaniu winogron, sprawiając, że wina objęte oznaczeniem "Dunántúl" charakteryzują się zaokrągloną i dojrzałą kwasowością, a wina różowe i czerwone jedwabistymi i eleganckimi taninami oraz bogatym smakiem.
Bogactwo smakowe win "Dunántúl" w połączeniu z fachową wiedzą handlową producentów wina sprawiły, że wina objęte oznaczeniem "Dunántúl" cieszą się renomą na rynkach krajowych i międzynarodowych. Fakt, że w ciągu ostatnich 19 lat producenci win objętych oznaczeniem "Dunántúl" trzynastokrotnie zdobyli nagrodę "Producenta wina roku", najbardziej prestiżową nagrodę w dziedzinie uprawy winorośli na Węgrzech przyznawaną co roku od 1991 r., jest dowodem uznania dla jakości win objętych oznaczeniem "Dunántúl".
Niemal trzy czwarte win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Dunántúl" wprowadza się do obrotu w 26 państwach członkowskich Unii Europejskiej, co świadczy o sukcesie handlowym win "Dunántúl". Wina sprzedawane pod ChOG "Dunántúl" stanowią niemal 10 % wywozu win węgierskich.
Zasady dotyczące wskazywania kategorii ochrony pochodzenia
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Zasady dotyczące określeń
Wyrażenie "oltalom alatt álló földrajzi jelzés" (chronione oznaczenie geograficzne) można zastąpić tradycyjnym określeniem "tájbor" (wino regionalne).
Określenie "Kraj Zadunajski" można umieszczać w tym samym polu widzenia co chronione oznaczenie geograficzne "Dunántúl".
Zasady dotyczące dozwolonych określeń
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Dozwolone określenia Wino białe:
"muskotály" (wino muszkatowe),
Wino różowe:
Wino czerwone:
Zasady dotyczące stosowania określenia "muskotály" (wino muszkatowe)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Określenie "muskotály" (wino muszkatowe), którego użycie jest ograniczone, można umieszczać wyłącznie w przypadku win wyprodukowanych z poniższych odmian winorośli:
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Akasztó, Apostag, Ágasegyháza, Baja, Ballószög, Balotaszállás, Bácsalmás, Bácsszőlős, Bátmonostor, Bócsa, Borota, Bugac, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Csengőd, Csikéria, Csólyospálos, Dávod, Dunapataj, Dunavecse, Dusnok, Érsekc- sanád, Érsekhalma, Felsőlajos, Fülöpháza, Fülöpjakab, Fülöpszállás, Hajós, Harkakötöny, Harta, Helvécia, Imrehegy, Izsák, Jakabszállás, Jánoshalma, Jászszentlászló, Kaskantyú, Kecel, Kecskemét, Kelebia, Kéleshalom, Kerekegyháza, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Kunbaja, Kunbaracs, Kunfehértó, Kunszállás, Kunszent- miklós, Ladánybene, Lajosmizse, Lakitelek, Mélykút, Móricgát, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Nyárlőrinc, Orgovány, Páhi, Pirtó, Rém, Solt, Soltszentimre, Soltvadkert, Sükösd, Szabadszállás, Szank, Szentkirály, Tabdi, Tázlár, Tiszaalpár, Tiszakécske, Tiszazug, Tompa, Vaskút, Zsana;
oraz
Abony, Albertirsa, Budapest-Rákosliget, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Dány, Dömsöd, Gomba, Hernád, Inárcs, Kakucs, Kerepes, Kisnémedi, Kocsér, Kóka, Mogyoród, Monor, Monori erdő, Nagykőrös, Nyársapát, Ócsa, Őrbottyán, Örkény, Pilis, Ráckeve, Szada, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetújfalu, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tóalmás, Tököl, Újlengyel, Vác, Vácegres, Vácrátót, Veresegyház.
Link do specyfikacji produktu
https://boraszat.kormany.hu/admin/download/4/e8/92000/Dunantul%20°FJ_%20standard_v3.pdf
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.