Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2020.217.27
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 1 lipca 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"MITTERBERG"
Numer referencyjny: PGI-IT-A0295-AM02
Data przekazania informacji: 24.3.2020
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Podkreśla się, że wina półmusujące i wina typu passito mogą być produkowane ze wskazaniem jednej odmiany lub dwóch odmian winorośli lub bez wskazania tych odmian.
Jest to zmiana formalna, która lepiej określa istniejące już rodzaje wina.
Zmiana ta dotyczy art. 2 specyfikacji i nie zmienia jednolitego dokumentu.
Wprowadzenie odmian winorośli johanniter B, Solaris B, muscars B i souvignier gris B do kombinacji odmian winorośli używanych do produkcji win.
Na podstawie niniejszej zmiany, wyżej wymienione odmiany zostaną dopisane do wykazu odmian, o którym mowa w załączniku 1 do specyfikacji. Zostanie także opisane, w jaki sposób wpisują się one w produkcję win ChOG "Mitter- berg", zarówno nieoznaczonych nazwą odmiany winorośli, jak i tych oznaczonych nazwą jednej odmiany winorośli lub kilku takich odmian.
Zmiana dotyczy art. 2 specyfikacji i załącznika 1 do tej specyfikacji oraz sekcji 1.7 jednolitego dokumentu.
Uściśla się, że warunki środowiskowe i warunki uprawy winorośli przeznaczonych do produkcji win "Mitterberg" objętych IGT muszą być zgodne z tradycyjnymi warunkami na danym obszarze oraz że winogrona i wina posiadają szczególne cechy jakościowe określone w specyfikacji.
Uściślenie to ma na celu podkreślenie szczególnych cech środowiskowych i uprawnych lokalnej produkcji winorośli i wina.
Zmiana ta dotyczy art. 4 specyfikacji i nie zmienia jednolitego dokumentu.
Usuwa się rodzaj "novello".
Usunięcie tego rodzaju wina wiąże się z brakiem jego produkcji od wielu lat. W związku z tym nie ma już potrzeby, aby w specyfikacji widniało to oznaczenie.
Zmiana dotyczy art. 6 specyfikacji oraz sekcji 1.4 jednolitego dokumentu.
W przypadku Mitterberg passito minimalną całkowitą objętościową zawartość alkoholu zwiększa się z 14 do 16 %, zaś minimalną rzeczywistą zawartość alkoholu - z co najmniej 7,00 do 9,00, aby znów mogło ono klasyfikować się do kategorii "Wino otrzymane z suszonych winogron". Rozporządzenie (UE) nr 1308/2013, załącznik VII część II.
Jest to kwestia dostosowania do prawodawstwa UE dotyczącego wyżej wymienionych parametrów chemiczno-fizycznych.
Zmiana dotyczy art. 6 specyfikacji oraz sekcji 1.4 jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
"MITTERBERG"
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
1. Wino
8. Wino półmusujące
15. Wino z suszonych winogron
"Mitterberg bianco"
barwa: słomkowożółta;
zapach: przyjemny, owocowy, czasem też aromatyczny;
smak: pełny, harmonijny, przyjemny;
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna kwasowość ogólna: | 3,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
"Mitterberg" opatrzone nazwą jednej lub kilku białych odmian winorośli
barwa: charakterystyczna dla tej odmiany winorośli;
zapach: przyjemny, delikatny, charakterystyczny dla tej odmiany winorośli;
smak: pełny, harmonijny, charakterystyczny dla tej odmiany lub odmian winorośli;
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna kwasowość ogólna: | 3,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
"Mitterberg rosso"
barwa: od jasnorubinowej do intensywnie pełnego bordo;
zapach: przyjemny, delikatny;
smak: miękki, przyjemny, pełny, harmonijny;
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna kwasowość ogólna: | 3,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
"Mitterberg" opatrzone nazwą jednej lub kilku czerwonych odmian winorośli
barwa: od jasnorubinowej do intensywnie pełnego bordo, charakterystyczna dla tej odmiany winorośli; zapach: przyjemny, charakterystyczny dla tej odmiany winorośli;
smak: miękki, przyjemny, pełny, harmonijny, charakterystyczny dla tej odmiany winorośli; minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna kwasowość ogólna: | 3,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
"Mitterberg rosato" opatrzone lub nie nazwą jednej lub kilku odmian
barwa: różowa;
zapach: delikatny, przyjemny, charakterystyczny dla tej odmiany winorośli;
smak: o niewielkim ciele, harmonijny, elegancki, świeży, charakterystyczny dla tej odmiany lub odmian winorośli; minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna kwasowość ogólna: | 3,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
"Mitterberg frizzante" opatrzone lub nie nazwą jednej lub kilku odmian
pianka: delikatna, długo utrzymująca się;
barwa: charakterystyczna dla tej odmiany winorośli;
zapach: delikatny, przyjemny, owocowy, charakterystyczny dla tej odmiany winorośli; smak: wytrawny lub półsłodki, harmonijny, charakterystyczny dla tej odmiany winorośli; minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 % obj.; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna kwasowość ogólna: | 3,5 |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
"Mitterberg passito" opatrzone lub nie nazwą jednej odmiany lub kilku odmian
barwa: charakterystyczna dla tej odmiany winorośli; zapach: przyjemny, delikatny, charakterystyczny;
smak: półsłodki lub słodki, harmonijny, charakterystyczny dla tej odmiany winorośli; minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 16,00 % obj.; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 9,00 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 3,5 |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): |
Szczególne praktyki enologiczne
Dozwolone są różne techniki wzbogacania przewidziane w prawodawstwie unijnym.
Dopuszcza się mieszanie z innymi moszczami lub winami, w tym pochodzącymi z innych obszarów produkcji we Włoszech, do maksymalnie 15 % objętości.
Obszar uprawy winogron nadających się do produkcji win o chronionym oznaczeniu geograficznym "Mitterberg" obejmuje całe terytorium administracyjne prowincji Bolzano.
Bronner B.
Cabernet franc N. - Cabernet
Cabernet sauvignon N. - Cabernet
Carmenere N. -Cabernet nostrano
Chardonnay B.
Diolinoir N.
Johanniter B.
Kerner B.
Lagrein N.
Malvasia N. - Roter Malvasier
Manzoni bianco B. - Incrocio Manzoni 6.0.13 B.
Merlot N.
Moscato giallo B. - Muskateller
Moscato rosa Rs. - Rosen muskateller
Muscaris B.
Muller thurgau B. - Riesling x Sylvaner
Petit manseng B.
Petit verdot N
Pinot bianco B. - Pinot
Pinot grigio - Pinot
Pinot nero N. - Pinot
Portoghese N. - Portugieser
Regent N.
Riesling italico B. - Riesling
Riesling italico B. - Welschriesling
Sauvignon B. - Sauvignon blanc Schiava N.
Schiava gentile N. - Mittervernatsch
Schiava grigia N. - Grauvernatsch
Schiava grossa N. - Groβvernatsch
Solaris B.
Souvignier gris B.
Sylvaner verde B. - Gruner Sylvaner Syrah N. - Shiraz Tannat N.
Tempranillo N.
Teroldelgo N.
Traminer aromatico Rs. - Gewurztraminer Veltliner B.
Viogner B.
Zweigelt N.
"Mitterberg"
Obszar produkcji wina "Mitterberg" ChOG jest uprzywilejowany przez rozległe i doskonale wyeksponowane tereny pagórkowate oraz właściwości gleby, które w znaczący sposób wpływają na bardzo wysoką jakość produkcji. Zupełnie różne właściwości morfologiczne obszaru produkcji tworzą mnogość mikrośrodowisk, co umożliwia uprawę wielu odmian winorośli rodzimych i nierodzimych. Od północy obszar jest ochraniany przed arktycznymi wiatrami i zimnym klimatem dzięki alpejskiemu masywowi górskiemu, zaś od południa obszar otwiera się na korzystne ciepło płynące od strony Morza Śródziemnego, które dociera aż do Val Venosta i Valle Isarco.
BRAK
Link do specyfikacji produktu
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/15208
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.