Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2020.190.30
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 8 czerwca 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 <odn>(1)</odn>.
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"Mátra/Mátrai"
Numer referencyjny: PDO-HU-A1368-AM02
Data przekazania informacji: 29.4.2020 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
W przypadku wina "Mátra (Mátrai) Superior" uważamy, że obszar może mieć nadrzędne znaczenie w stosunku do właściwości odmiany winorośli, pod warunkiem że producent wina wytwarza je z zachowaniem niezbędnej staranności i zgodnie z określonymi w przepisach metodami uprawy. Celem jest uzyskanie autentycznego i naturalnego wina z tego szczególnego surowca poprzez wykorzystanie metody produkcji ograniczającej do minimum stosowanie sztucznych środków do przetwarzania powodujących zmianę właściwości produktu.
Jedną z zalet obszaru uprawy winorośli Mátra jest różnorodność występujących na nim odmian winorośli, którą można przypisywać szczególnym warunkom klimatycznym i lokalnym i która uzasadnia poszerzenie zakresu przedmiotowych odmian.
<przyp>(1)</przyp> Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.
Wina wytwarzane na obszarze uprawy winorośli Mátra z odmiany winorośli chasselas stanowią świeże, lekkie, odświeżające wina odmianowe o wyrazistym smaku. Wina wytwarzane z odmiany winorośli furmint mogą w znakomity sposób odzwierciedlać walory niektórych lokalizacji na obszarze uprawy winorośli charakteryzujących się wyjątkowymi warunkami. Odmiana winorośli királyleányka doskonale uzupełnia skład winnic, w których stosuje się głównie odmiany winorośli z rodziny muszkatów z regionu Mátra, i umożliwia jeszcze lepsze uwydatnienie walorów obszaru produkcji. Czerwone odmiany winorośli bíborkadarka i turán - nawet jako surowce służące do kupażowania - podkreślają oryginalny charakter uznanych już win czerwonych, lecz jednocześnie są szczególnie dobrze dostosowane do warunków produkcji panujących w niektórych spośród najważniejszych lokalizacji na obszarze uprawy winorośli.
Zmiana ma na celu ujednolicenie wymiarów logo obszaru uprawy winorośli umieszczanego na produktach objętych ChNP "Mátra".
Przedmiotowa zmiana ma na celu umożliwienie produkcji wyższej jakości win.
Aktualizacja wynikająca ze zmiany adresu i danych kontaktowych jednostki certyfikującej.
JEDNOLITY DOKUMENT
Mátra
Mátrai
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
1. Wino
Wina białe
Wina o barwie bladozielonej, bladej słomkowożółtej, słomkowożółtej lub bardziej intensywnej słomkowożółtej, bez dębowego aromatu, często o delikatnej kwasowości i niskiej zawartości alkoholu, o świeżym, owocowym charakterze, niekiedy z wyczuwalnymi nutami owoców cytrusowych.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wina różowe
Wina o barwie bladoróżowej, różowej lub jasnofioletowej, o lekkiej i żywej kwasowości, z wyczuwalnymi silnie owocowymi nutami aromatycznymi oraz zapachami i aromatami pozbawionymi nut charakterystycznych dla dojrzewania w beczkach. Spożywa się je do roku lub półtora roku począwszy od daty zbiorów.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wina czerwone
Wina o barwie od rubinowej po ciemnorubinową, o wyczuwalnych intensywnych owocowych aromatach, często korzenne, smaczne, częściowo lub przez minimalny czas poddane dojrzewaniu w drewnie, bez dominującego aromatu dębu. Wina czerwone charakteryzują się giętką strukturą, dobrą równowagą oraz średnią zawartością alkoholu.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wina muszkatowe (muskotály)
Wina o barwie bladej słomkowożółtej, słomkowożółtej lub bardziej intensywnej słomkowożółtej, o wyczuwalnych intensywnych aromatach muszkatowych, owocowym smaku i delikatnej kwasowości, często zawierające cukry resztkowe.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wina pochodzące z późnych zbiorów (késői szüretelésű bor)
Wina o złocistej barwie i złożonych aromatach, o jedwabistej, pełnej strukturze, bogatych smakach, nutach charakterystycznych dla dojrzewania w beczce lub butelce oraz przyjemnej kwasowości i zawartości alkoholu. Często zawierają cukry resztkowe.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wina clairet
Wina o barwie jasnoczerwonej lub bardziej intensywnej czerwonej, z wyczuwalnymi aromatami wiśni lub czereśni, o lekkiej i żywej kwasowości typowej dla wykorzystanej odmiany oraz o złożonych zapachach i aromatach pozbawionych nut charakterystycznych dla dojrzewania w beczkach.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wina białe typu superior (superior fehér)
Wina białe o barwie zielonkawobiałej, zielonkawożółtej lub żółtej, o wyższej jakości, dobrze rozwinięte, wyjątkowo dojrzałe, o długo utrzymującym się w ustach smaku i wyższej zawartości alkoholu. Wina odmianowe rozwijają zapachy i aromaty charakterystyczne dla wykorzystanej odmiany, które mogą uzupełniać zapachy i aromaty typowe dla obszaru produkcji. Wina kupażowane mają różne właściwości uzależnione od proporcji zastosowanych do kupażowania odmian winorośli, a w obrębie kategorii win wytrawnych i półwytrawnych charakteryzują się pełnym, długo utrzymującym się smakiem.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,33 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wina czerwone typu superior (superior vörös)
Wina o barwie od owocu granatu po ciemnorubinową, o owocowych i korzennych aromatach typowych dla zastosowanej odmiany w przypadku wina odmianowego. W przypadku win kupażowanych ich aromaty, smaki oraz ich okrągła kwasowość i zawartość tanin zależą od proporcji zastosowanych do kupażowania odmian winorośli. Wina te charakteryzują się szczególnie dojrzałymi aromatami, aksamitnym smakiem i cielistością z wyczuwalnymi nutami owocowymi (nuty czereśni, wiśni, maliny, czerwonej porzeczki itp.) i korzennymi (cynamon, wanilia, czekolada, tytoń itp.), które mogą uzupełniać zapachy i smaki typowe dla obszaru produkcji.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 15 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wina białe
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win
CZYNNOŚCI OBOWIĄZKOWE:
Wina różowe
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win
CZYNNOŚCI OBOWIĄZKOWE:
Wina czerwone
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win
CZYNNOŚCI OBOWIĄZKOWE:
Wina muszkatowe (muskotály)
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win
CZYNNOŚCI OBOWIĄZKOWE:
Wina pochodzące z późnych zbiorów (késői szüretelésű bor)
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win
CZYNNOŚCI OBOWIĄZKOWE:
CZYNNOŚCI ZABRONIONE:
Wina clairet (siller)
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win
CZYNNOŚCI OBOWIĄZKOWE:
Wina białe typu superior (superior fehér)
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win
CZYNNOŚCI OBOWIĄZKOWE:
CZYNNOŚCI ZABRONIONE:
Wina czerwone typu superior (superior vörös)
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win
CZYNNOŚCI OBOWIĄZKOWE:
CZYNNOŚCI ZABRONIONE:
Zasady prowadzenia winorośli (1)
Praktyka uprawy
Zasady prowadzenia winorośli (2)
Praktyka uprawy
Zasady dotyczące zbiorów
Praktyka uprawy
Określenie daty zbiorów: datę rozpoczęcia zbiorów co roku ustala rada administracyjna właściwej wspólnoty winiarskiej. Data zbiorów jest publikowana w formie ogłoszenia przez wspólnotę winiarską.
Minimalna zawartość cukru gronowego:
Metoda przeprowadzania zbiorów: zbiory ręczne lub mechaniczne (wyłącznie ręczne w przypadku win pochodzących z późnych zbiorów, białych win typu superior i czerwonych win typu superior).
Wino białe, różowe, czerwone i clairet w przypadku wskazania nazwy gminy
100 hektolitrów z hektara
Wino białe, różowe, czerwone i clairet w przypadku wskazania nazwy gminy
14 000 kg winogron z hektara
Wino białe, różowe, czerwone i clairet w przypadku wskazania nazwy lokalizacji
56 hektolitrów z hektara
Wino białe, różowe, czerwone i clairet w przypadku wskazania nazwy lokalizacji
8 000 kg winogron z hektara
Wino muszkatowe w przypadku wskazania nazwy gminy
12 000 kg winogron z hektara
Wino muszkatowe w przypadku wskazania nazwy lokalizacji
56 hektolitrów z hektara
Wino muszkatowe w przypadku wskazania nazwy lokalizacji
8 000 kg winogron z hektara
Wino białe, różowe, czerwone, clairet i muszkatowe
100 hektolitrów z hektara
Wino białe, różowe, czerwone, clairet i muszkatowe
14 000 kg winogron z hektara
Wino białe, różowe, czerwone, clairet i muszkatowe
14 000 kg winogron z hektara
Wino pochodzące z późnych zbiorów w przypadku wskazania nazwy gminy
56 hektolitrów z hektara
Wino pochodzące z późnych zbiorów w przypadku wskazania nazwy gminy
8 000 hektolitrów z hektara
Wino pochodzące z późnych zbiorów w przypadku wskazania nazwy lokalizacji
40 hektolitrów z hektara
Wino pochodzące z późnych zbiorów w przypadku wskazania nazwy lokalizacji
6 000 kg winogron z hektara
Wino pochodzące z późnych zbiorów
10 000 kg winogron z hektara
Wino pochodzące z późnych zbiorów
10 000 kg winogron z hektara
Wino białe typu superior i czerwone typu superior
60 hektolitrów z hektara
Wino białe typu superior i czerwone typu superior w przypadku wskazania nazwy gminy
8 000 hektolitrów z hektara
Obszary produkcji zarejestrowane jako klasa I i II w rejestrze winnic w następujących gminach: Abasár, Apc, Atkár, Budapest-Rákosliget, Detk, Domoszló, Ecséd, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata, Gyöngyös-solymos, Gyöngyöstarján, Halmajugra, Hatvan, Heves, Karácsond, Kerepes, Kisnána, Kisnémedi, Markaz, Mogyoród, Nagyréde, Őrbottyán, Pálosvörösmart, Pásztó, Rózsaszentmárton, Szada, Szendehely, Szücsi, Vác, Vácegres, Vácrátót, Vécs, Veresegyház, Visonta.
chasselas - weisser gutedel
syrah - blauer syrah
tramini - traminer
syrah - serine noir
királyleányka - feteasca regale
syrah - marsanne noir
kadarka - jenei fekete
sauvignon - sovinjon
pinot noir - kék rulandi
pinot noir - savagnin noir
furmint - zapfner
pinot noir - pinot cernii
leányka - leányszőlő
furmint - posipel
furmint - som
olasz rizling - nemes rizling
tramini - roter traminer
cabernet franc - carbonet
tramini - savagnin rose
pinot blanc - weissburgunder
furmint - furmint bianco
olasz rizling - taljanska grasevina
chardonnay - kereklevelű
pinot noir - pignula
sauvignon - sauvignon bianco
olasz rizling - grasevina
leányka - dievcenske hrozno
szürkebarát - auvergans gris
irsai olivér - zolotis
kékfrankos - blaufränkisch
királyleányka - galbena de ardeal
rizlingszilváni - müller thurgau blanc
szürkebarát - pinot gris
rizlingszilváni - müller thurgau bijeli
zenit
sauvignon - sauvignon blanc
sárga muskotály - weiler
rizlingszilváni - rizvanac
kadarka - negru moale
chasselas - chrupka belia
pinot noir - pinot tinto
turán
irsai olivér - muskat olivér
kadarka - kadarka negra
hárslevelű - lipovina
chasselas - fendant blanc
tramini - gewürtztraminer
kadarka - gamza
pinot noir - kisburgundi kék
pinot noir - spätburgunder
chasselas - saszla belaja
zöld veltelíni - zöldveltelíni
szürkebarát - pinot grigio
chasselas - fehér gyöngyszőlő
furmint - szigeti
sárga muskotály - muscat lunel
zöld veltelíni - grüner muskateller
tramini - traminer rosso
zöld veltelíni - grüner veltliner
pinot noir - pino csernüj
rizlingszilváni - rivaner
tramini - tramin cervené
kékfrankos - moravka
kékfrankos - blauer lemberger
irsai olivér - irsai
rajnai rizling - rhine riesling
cabernet franc - cabernet
chardonnay - chardonnay blanc
sárga muskotály - muscat zlty
hárslevelű - garszleveljü
királyleányka - erdei sárga
kadarka - kadar
rajnai rizling - rheinriesling
chasselas - chasselas doré
királyleányka - little princess
cabernet franc - kaberne fran
rajnai rizling - riesling
zweigelt - zweigeltrebe
bíbor kadarka
hárslevelű - feuilles de tilleul
cabernet franc - gros vidur
merlot
királyleányka - königstochter
olasz rizling - welschrieslig
ottonel muskotály - muskat ottonel
leányka - feteasca alba
kadarka - törökszőlő
kadarka - szkadarka
rajnai rizling - weisser riesling
sárga muskotály - muscat bélüj
királyleányka - königliche mädchentraube
rajnai rizling - johannisberger
pinot noir - rulandski modre
pinot blanc - pinot beluj
syrah - shiraz
sárga muskotály - muscat de lunel
olasz rizling - risling vlassky
cabernet sauvignon
chardonnay - ronci bilé
szürkebarát - grauburgunder
chasselas - fehér fábiánszőlő
szürkebarát - ruländer
cabernet franc - carmenet
sárga muskotály - muskat weisser
cserszegi fűszeres
chasselas - chasselas dorato
ottonel muskotály - muscat ottonel
rizlingszilváni - müller thurgau
hárslevelű - lindeblättrige
kékfrankos - limberger
sauvignon - sauvignon bijeli
sárga muskotály - moscato bianco
zweigelt - rotburger
kadarka - csetereska
pinot blanc - fehér burgundi
leányka - mädchentraube
sárga muskotály - weisser
sárga muskotály - muscat blanc
sárga muskotály - muscat de frontignan
pinot noir - pinot nero
ottonel muskotály - miszket otonel
királyleányka - dánosi leányka
kadarka - fekete budai
kékfrankos - blauer limberger
olasz rizling - riesling italien
pinot noir - kék burgundi
pinot blanc - pinot bianco
chasselas - chasselas blanc
furmint - moslavac bijeli
furmint - mosler
blauburger
rajnai rizling - riesling blanc
syrah - sirac
chardonnay - morillon blanc
zöld veltelíni - veltlinské zelené
zweigelt - blauer zweigeltrebe
pinot noir - blauer burgunder
olasz rizling - olaszrizling
szürkebarát - graumönch
cabernet franc - gros cabernet
irsai olivér - zolotisztüj rannüj
sárga muskotály - muscat sylvaner
Wino
Wyznaczony obszar produkcji win objętych chronioną nazwą pochodzenia "Mátrai" jest położony w północnej części Węgier. Mátra jest najwyższym w kraju masywem górskim, który rozciąga się ze wschodu na zachód. Na bardzo nasłonecznionych południowych zboczach znajduje się jeden z tamtejszych największych obszarów uprawy winorośli położonych na wzgórzach. Występujące na tym obszarze chronione przed północnymi chłodnymi wiatrami gleby, częściowo pochodzenia wulkanicznego i częściowo osadowego, które charakteryzują się bogactwem składników pokarmowych, umożliwiają uprawę winnych odmian winorośli o znakomitej jakości.
Gleby występujące na przedmiotowym obszarze uprawy winorośli należą do dwóch nadrzędnych grup wyszczególnionych w obrębie podziału na strefy: gleb łąkowych i gleb leśnych. Gleby łąkowe uformowały się w niżej położonej części obszaru uprawy winorośli, zaś gleby leśne wytworzyły się w jego wyżej położonej części, w miejsce wyciętych lasów.
Warunki klimatyczne obszaru produkcji są rezultatem klimatu kontynentalnego, który zasadniczo dominuje na Węgrzech. Klimat ten charakteryzuje się głównie ciepłymi latami i chłodnymi zimami. Winorośl jest rośliną potrzebującą dobrego nasłonecznienia, która do przyswojenia energii słonecznej potrzebuje natężenia światła wynoszącego 20 000-30 000 luksów. Roślina ta dobrze odnajduje się w regionach, w których suma godzin słonecznych w okresie wegetacji wynosi 1 250-1 500. Taka suma występuje niemal każdego roku na obszarze Mátraalja (położonym u podnóża masywu górskiego Mátra). Roczne nasłonecznienie wynosi 1 900-2 000 godzin. Wartości te mogą się znacznie różnić w poszczególnych latach, lecz w regionie Mátraalja ilość ciepła niezbędna do uprawy winorośli rzadko spada poniżej minimum. W przypadku uprawy winorośli dolny limit stanowi izoterma równa 9-10 °C. Na przedmiotowym obszarze uprawy winorośli średnia z pięciu lat wynosi 10,5 °C, która w okresie wegetacji wzrasta do 17 °C. W niektórych latach średnia roczna wynosi ponad 11 °C, co stanowi ważną cechę charakterystyczną dobrych roczników. Suma opadów na obszarze Mátraalja wynosi 356-903 mm. Średnia suma opadów z czerwca, lipca i sierpnia jest korzystna i ma pozytywny wpływ na jakość i ilość produktów. Ochronny charakter masywu górskiego Mátra wywiera również pozytywny wpływ na kształtowanie się temperatury.
Obszar produkcji może się poszczycić wieloletnią tradycją uprawy winorośli i produkcji wina, w szczególności ze względu na swój rozmiar geograficzny. Historia uprawy winorośli w Mátraalja sięga początku drugiego tysiąclecia. Zgodnie z pierwszym dokumentem pisemnym pochodzącym z 1042 r. klasztor benedyktyński założony przez Sámuela Abę posiadał winnicę przyznaną w drodze darowizny królewskiej. Na przestrzeni wieków winnice i wino w dalszym ciągu odgrywały istotną rolę dla ludności zamieszkującej przedmiotowy region. W XV w. kilka gmin uzyskało prawa miejskie, co pozwoliło ich mieszkańcom na swobodny handel produkowanymi winami. W następstwie okupacji osmańskiej w 1536 r. król Węgier Jan Zápolya (János Szapolyai) nadał mieszkańcom miasta Gyöngyös prawo do swobodnej sprzedaży wina, przy czym posiadanie tego prawa potwierdzone było odpowiednim oznaczeniem. Na przełomie XVII i XVIII w. rada miasta Gyöngyös zachęciła mieszkańców do zakładania winnic, przyznając im liczne korzyści. Po drugiej wojnie światowej małe wytwórnie wina zniknęły i zostały zastąpione dużymi spółdzielczymi wytwórniami. Sadzono coraz więcej winorośli, a powierzchnia winnic i obszaru uprawy winorośli wynosiła niemal 8 000 hektarów. W 1990 r. zmieniono przepisy dotyczące prawa własności gruntu i większość winnic została sprywatyzowana. Rozwinęły się rodzinne wytwórnie wina i gospodarstwa, które do tej pory mają decydujący wpływ na charakter obszaru uprawy winorośli.
Produkcja materiału rozmnożeniowego winorośli, w tym szczepów, odgrywa istotną rolę na obszarze uprawy winorośli Mátra. Rozpoczęła się ona na początku wieku w gminach Abasár i Nagyréde. W 1961 r. w Gyöngyöshalász i w dużej części Ludas założono szkółki sadzonek i szkółki winorośli należących do europejskich odmian winorośli. Następnie w latach 60. XX w., po utworzeniu spółdzielczych wytwórni wina, dzięki tym uprawom produkcja szczepów winorośli stała się istotnym rodzajem działalności produkcyjnej w Abasár i Nagyréde. To właśnie ta działalność stała się źródłem obecnej różnorodności odmian winorośli na obszarze uprawy winorośli Mátra.
Obszar uprawy winorośli Mátra odgrywa niezwykle istotną rolę w sektorze winorośli i wina, który jest jednym z sektorów węgierskiego rolnictwa. Poza znaczeniem gospodarczym uprawa winorośli ma również szczególne znaczenie dla społeczeństwa, ponieważ przyczynia się ona znacząco do generowania dochodów i ich uzupełniania oraz zapobiega opuszczaniu regionu przez miejscową ludność. Dzięki roli, jaką uprawa winorośli odgrywa w kształtowaniu krajobrazu, przyczynia się ona do zwiększenia atrakcyjności regionu.
Wino (2)
Środowisko ekologiczne ma niezwykle istotny wpływ na właściwości win, których nie można uzyskać na innych obszarach uprawy winorośli. Specyfika ta pozwala na wytworzenie win, które szybciej się rozwijają i które są zasadniczo winami lekkimi, delikatniejszymi, o szybko wyczuwalnej kwasowości i - w przypadku niektórych roczników - o wysokiej zawartości alkoholu. Ze względu na warunki geologiczne i klimatyczne wina białe i różowe mają intensywny bukiet oraz bogaty aromat. Wina clairet i czerwone są zwykle owocowe, lżejsze, o mniej intensywnej barwie. Dodatkowo charakteryzują się szybko kształtującymi się taninami. Ze względu na warunki geologiczne wina są bogate w minerały. Wina pochodzące z przedmiotowego obszaru produkcji szczególnie dobrze się nadają do krótszego dojrzewania oraz do spożycia, gdy są młode. Środowisko ekologiczne umożliwiło rozpowszechnienie się licznych tradycyjnych odmian winorośli związanych z przedmiotowym obszarem produkcji.
Ciągły postęp technologiczny obserwowany na obszarze uprawy winorośli Mátra pozwala na stosowanie technik substraktywnych w przypadku win białych i różowych, a także na wytwarzanie świeżych win czerwonych podkreślających owocowy charakter winogron.
W przypadku wina "Mátra (Mátrai) Superior" uważamy, że obszar może mieć nadrzędne znaczenie w stosunku do właściwości odmiany winorośli, pod warunkiem że producent wina wytwarza je z zachowaniem niezbędnej staranności i zgodnie z określonymi w przepisach metodami uprawy. Celem jest uzyskanie autentycznego i naturalnego wina z tego szczególnego surowca poprzez wykorzystanie metody produkcji ograniczającej do minimum stosowanie sztucznych substancji i substancji do przetwarzania powodujących zmianę właściwości produktu.
Obszar uprawy winorośli Mátra jest dobrze znany wśród konsumentów przede wszystkim dzięki produkowanym na nim lżejszym, owocowym winom, ale również dzięki winom aromatycznym i perfumowanym. Na rynku wina pochodzące z tego regionu charakteryzują się dobrą relacją jakości do ceny.
Poza strefami produkcji lżejszych win na obszarze uprawy winorośli Mátra istnieje również pewna liczba stref, w których można produkować naturalne i autentyczne wina z owoców zebranych w tamtejszych winnicach. Dzięki walorom odzwierciedlającym smaki typowe dla obszaru uprawy winorośli Mátra oraz systemowi ochrony nazwy pochodzenia przedmiotowe wina charakteryzują się wyjątkową jakością wynikającą między innymi z ich analitycznych cech charakterystycznych.
Wpływ czynnika ludzkiego na obszar produkcji można zaobserwować w następujących dziedzinach:
Zasady dotyczące określeń (1)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Zasady dotyczące określeń (2)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Zasady dotyczące określeń (3)
Ramy prawne:
ustalone przez organ zarządzający ChNP/ChOG w przypadkach przewidzianych przez państwa członkowskie
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Zasady dotyczące pakowania produktów
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Produkcja poza wyznaczonym obszarem produkcji
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Link do specyfikacji produktu
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.