Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2020.133.17
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 24 kwietnia 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY "Felső-Magyarország/Felső-Magyarországi"
Numer referencyjny PGI-HU-A1329-AM03 7.2.2020
Data przekazania informacji:
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
JEDNOLITY DOKUMENT
Felső-Magyarország
Felső-Magyarországi
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
Muskotály [Muscat]
Dynamiczne i świeże wino białe o barwie charakterystycznej dla wykorzystywanej odmiany oraz o charakterystycznym zapachu i smaku muscatu. Wino wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.
*Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Siller
Wino wytrawne, produkowane z niebieskich winogron, zawierające więcej substancji barwiącej oraz o głębszej barwie, mocniejsze i bardziej kwasowe niż wina różowe, o aromatach owoców i przypraw wyczuwalnych zarówno w zapachu, jak i w smaku.
*Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Różowe
Wino produkowane z niebieskich winogron, o barwie od przypominającej skórkę cebuli po jasnoróżową, o wyraźnym, świeżym i owocowym aromacie i smaku, niekiedy z nutami kwiatowymi; bardzo dynamiczne, lekko i przyjemnie kwaskowe; wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.
*Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Białe
Dynamiczne i świeże wina odmianowe, z długim finiszem, o barwie charakterystycznej dla wykorzystywanej odmiany, o zapachu i smaku m.in. owoców. Wino białe może być produkowane w sposób pozwalający je sklasyfikować jako wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.
*Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Czerwone
Wina odmianowe mają barwę, aromat i smak charakterystyczne dla wykorzystywanej odmiany; o łagodnej kwasowości; wina kupażowane mają zawartość taniny odpowiadającą proporcjom wykorzystanych odmian oraz aksamitny smak i strukturę; wina te mają aromat owoców i przypraw; w smaku od wytrawnych po słodkie.
*Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Obowiązkowe praktyki enologiczne (1)
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
Obowiązkowe praktyki enologiczne (2)
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
Metoda uprawy winorośli oraz odległość między krzewami
Praktyka uprawy
Jakość zbiorów i winorośli
Praktyka uprawy
160 hl/ha zbiór ręczny
21 000 kg winogron z hektara
zbiór mechaniczny
20 500 kg winogron z hektara
Obszary komitatów Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves i Nógrád, które w spisie winnic przypisano do klas I i II.
rajnai rizling - rheinriesling
királyleányka - little princess
cabernet franc - kaberne fran
bíbor kadarka
merlot
kabar
nero
leányka - feteasca alba
zéta
pinot blanc - pinot beluj
cabernet dorsa
zalagyöngye
zengő
furmint - furmint bianco
medina
cabernet sauvignon
chardonnay - ronci bilé
bouvier
menoire
cserszegi fuszeres
zenit
csabagyöngye - pearl of csaba
alibernet
sauvignon - sauvignon blanc
juhfark - lämmerschwantz
kadarka - negru moale
sárga muskotály - weisser
ezerfürtu
chasselas - chrupka belia
turán
mézes
kékoportó - portugais bleu
viognier
tramini - gewürtztraminer
ottonel muskotály - miszket otonel
pinot noir - spätburgunder
mátrai muskotály
zöld szilváni - silvanec zeleni
bianca
zöld veltelíni - zöldveltelini
kerner
blauburger
gyöngyrizling
syrah - sirac
rizlingszilváni - rivaner
kékfrankos - moravka
zweigelt - blauer zweigeltrebe
semillon - petit semillon
kármin
olasz rizling - olaszrizling
szürkebarát - graumönch
kövérszóló - grasa de cotnari
csókaszóló
irsai olivér - zolotisztüj rannüj
zefír
hamburgi muskotály - muszkat gamburgszkij
hárslevelu - garszleveljü
Na ogólne warunki klimatyczne regionu Felsó-Magyarország (Górne Węgry) wpływa przede wszystkim bliskość Śred- niogórza Północnowęgierskiego. Góry te zapewniają ochronę przed zimowymi mrozami, a chłodne noce wynikające z występowania "górskich wiatrów" po ciepłych letnich i jesiennych dniach sprawiają, że winogrona zachowują wyrafinowaną i elegancką kwasowość oraz swoje pierwotne aromaty owocowe. To dlatego wina produkowane na tym obszarze mają orzeźwiającą kwasowość i długi finisz. Wina czerwone cechują się stosunkowo niską zawartością tanin.
Region jest odpowiedni do produkcji win białych, które są albo lekkie, ale mają długi finisz, albo zwarte, mocne i bogate. Można również znaleźć bogate wina różowe i Siller, a także lżejsze lub mocniejsze wina czerwone odpowiednie do dłuższego dojrzewania lub go wymagające.
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych.
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo od wymogu produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym.
Opis wymogu:
na terenie komitatów Peszt, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar i Szabolcs-Szatmár-Bereg stosowanie określenia "tájbor" [wino regionalne]
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych.
Rodzaj wymogów dodatkowych: przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania.
Opis wymogu:
synonimem chronionego oznaczenia geograficznego może być określenie: "tájbor" [wino regionalne]
Określenia zastrzeżone:
Ramy prawne:
określane przez organizację zarządzającą ChNP/ChOG, jeżeli tak przewidziały państwa członkowskie
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania.
Opis wymogu:
https://boraszat.kormany.hu/admin/download/0/3c/82000/FELSO-MAGYARORSZAG_v1_standard.pdf
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.