Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2020.70.3
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 4 marca 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"CIGALES"
Numer referencyjny: PDO-ES-A0622-AM02
Data przekazania informacji: 26 listopada 2019 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Opis i uzasadnienie
Zmiana dotyczy pkt 2 lit. a) specyfikacji oraz pkt 1.4 jednolitego dokumentu.
Podstawową przyczyną jest zmiana klimatu.
W ostatnich latach niskie opady doprowadziły do ogólnego spadku kwasowości we wszystkich odmianach winorośli, co spowodowało gwałtowny wzrost zawartości cukrów resztkowych.
Aby uzyskać optymalną dojrzałość fenolową, owoce należy zbierać w warunkach uwzględniających spadek kwasowości i wzrost zawartości cukrów resztkowych.
Uznaje się to za standardową zmianę, ponieważ nie oznacza ona istotnej zmiany właściwości produktu - produkt zachowuje opisane pod linkiem właściwości i profil, które są rezultatem interakcji między czynnikami naturalnymi i ludzkimi. Uznaje się zatem, że zmiana ta nie zalicza się do żadnej z dwóch kategorii wymienionych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/33.
Opis i uzasadnienie
Zmiana dotyczy pkt 2 lit. b) specyfikacji oraz pkt 1.4 jednolitego dokumentu.
Organoleptyczne cechy charakterystyczne przedmiotowych win zostały poddane przeglądowi i zmienione, aby można je było powiązać z dającymi się ocenić deskryptorami przy użyciu zespołu degustatorów spełniającego kryteria określone w normie UNE-EN-ISO 17025.
Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie oznacza ona istotnej zmiany właściwości produktu. Zapewnia ona raczej dokładniejszy opis zgodny z nowymi technikami analizy sensorycznej. Opisane pod linkiem właściwości i profil będące rezultatem interakcji między czynnikami naturalnymi i ludzkimi pozostają zachowane. Uznaje się zatem, że zmiana ta nie zalicza się do żadnej z dwóch kategorii wymienionych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/33.
Opis i uzasadnienie
Zmiana dotyczy pkt 3 lit. b) ppkt 1 i pkt 5 specyfikacji oraz pkt 1.5.1 i 1.5.2 jednolitego dokumentu.
Na przestrzeni ostatnich lat nowe technologie stosowane w winnicach, chłodzenie i stosowanie filtrów próżniowych do klasyfikacji moszczu przyczyniły się do większego wykorzystania soku winogronowego bez wywierania znaczącego nacisku, który negatywnie wpływałby na jakość. Rezultatem jest wyższa wydajność przy utrzymaniu tego samego wymaganego poziomu jakości.
Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie oznacza ona istotnej zmiany właściwości produktu. Ma ona na celu jedynie dostosowanie się do zmian technologicznych. Uznaje się zatem, że zmiana ta nie zalicza się do żadnej z dwóch kategorii wymienionych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/33.
Opis i uzasadnienie
Zmiana dotyczy pkt 3 lit. a) ppkt 1 specyfikacji oraz pkt 1.5.1 i jednolitego dokumentu.
Ze względu na wysoki średni wiek winnic na tym obszarze i dostosowanie niektórych z nich do nowej mechanizacji uznano, że wykluczenie starych działek o schemacie sadzenia 3x3 nie jest logiczne, zważywszy na ubogą glebę. Doprowadziłoby to do utraty potencjału jakościowego w produkcji wina w tych wieloletnich winnicach.
Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie oznacza ona istotnej zmiany właściwości produktu. Zmiana ta nie zalicza się do żadnej z dwóch kategorii wymienionych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/33 w sprawie zmian.
Opis i uzasadnienie
Zmiana dotyczy pkt 8 lit. b) ppkt 2 specyfikacji. Nie ma ona wpływu na jednolity dokument.
Ze względu na wymagania dotyczące wprowadzania do obrotu na wielu rynkach zagranicznych podjęto decyzję o stosowaniu tego rodzaju pojemników, z zachowaniem jakości i właściwości produktu. W ten sposób przedmiotowe wina staną się bardziej znane za granicą, a produkcja przeznaczona na te rynki wzrośnie. Powinno to przyczynić się do promocji jakości przedmiotowych win za granicą. Rada Regulacyjna skorzystała z art. 16 ust. 4 swojego rozporządzenia, który stanowi, co następuje: "Rada Regulacyjna może zatwierdzić inne specjalne pojemniki i zamknięcia do szczególnych zastosowań, jeżeli nie powodują one obniżenia jakości lub pogorszenia wizerunku win chronionych".
Zmiana ta dotyczy wyłącznie prezentacji produktu. Nie ma ona wpływu na jego właściwości.
Opis i uzasadnienie
Zmiana ta dotyczy terminologii stosowanej w pkt 7 specyfikacji. Nie ma ona wpływu na jednolity dokument. Powodem zmiany jest uogólnienie języka dokumentu i uczynienie go bardziej zrozumiałym z punktu widzenia branży. Korekta ta ma wpływ wyłącznie na formę.
Opis i uzasadnienie
Korekta ta dotyczy czwartego punktora w pkt 9 lit. b) ppkt 2 dotyczącego kontroli win. Nie ma ona wpływu na jednolity dokument.
Odnotowano błąd w czwartym punktorze w pkt 9 lit. b) ppkt 2 dotyczącym kontroli win. Błąd ten został skorygowany. Zamiast:
powinno być:
JEDNOLITY DOKUMENT
Cigales
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
1. Wino
5. Gatunkowe wino musujące
WINA - BIAŁE I RÓŻOWE
Wina białe:
Wina różowe:
Parametry fizykochemiczne określone w niniejszej sekcji będą odpowiadać pułapom ustanowionym w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10,83 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
WINO - MŁODE WINA CZERWONE
W każdym przypadku parametry fizykochemiczne określone w niniejszej sekcji będą odpowiadać pułapom ustanowionym w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10,83 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 140 |
WINA CZERWONE Z OZNACZENIEM "ROBLE"
(*) W przypadku win wprowadzonych do obrotu w pierwszym roku po zbiorach; wina dojrzewające dłużej niż jeden rok nie przekraczają pułapu obliczonego w następujący sposób: 1 gram na litr do 10 % obj. i 0,06 grama na litr na każdy punkt procentowy powyżej 10 %.
W każdym przypadku parametry fizykochemiczne określone w niniejszej sekcji będą odpowiadać pułapom ustanowionym w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10,83 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 140 |
WINA CZERWONE "CRIANZA", "RESERVA" I "GRAN RESERVA" "CRIANZA":
"RESERVA":
"GRAN RESERVA":
(*) W przypadku win wprowadzonych do obrotu w pierwszym roku po zbiorach; wina dojrzewające dłużej niż jeden rok nie przekraczają następującego pułapu: 1 gram na litr do 10 % obj. i 0,06 grama na litr na każdy punkt procentowy powyżej tej wartości.
W każdym przypadku parametry fizykochemiczne określone w niniejszej sekcji będą odpowiadać pułapom ustanowionym w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10,83 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 140 |
WINA - WINA SŁODKIE (BIAŁE, RÓŻOWE I CZERWONE)
Organoleptyczne cechy charakterystyczne tych win są identyczne z cechami poszczególnych rodzajów win opisanych w powyższych sekcjach. Zawarty w nich cukier resztkowy wzmacnia również ich aromat i sprawia, że są pełniejsze na podniebieniu.
W każdym przypadku parametry fizykochemiczne określone w niniejszej sekcji będą odpowiadać pułapom ustanowionym w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 11 |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10,83 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
GATUNKOWE WINO MUSUJĄCE (BIAŁE/RÓŻOWE)
W każdym przypadku parametry fizykochemiczne określone w niniejszej sekcji będą odpowiadać pułapom ustanowionym w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10,83 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 160 |
PRAKTYKI ENOLOGICZNE
Szczególna praktyka enologiczna
Zdrowe winogrona o minimalnej prawdopodobnej zawartości alkoholu: 10° Beaumé (odmiany białe) i 10,5° Beaumé (odmiany czerwone).
Maksymalny uzysk z ekstrakcji: 72 l na 100 kg winogron.
Wina słodkie produkuje się przez zachowanie części naturalnego cukru z winogron, przerwanie procesu fermentacji przez zatwierdzone systemy, z wyjątkiem dodawania alkoholu.
Wina musujące są produkowane metodą tradycyjną.
PRAKTYKI ENOLOGICZNE
Odpowiednie ograniczenia produkcji win
PRAKTYKI ENOLOGICZNE
Praktyki związane z uprawą
Minimalna gęstość sadzenia ma wynosić 1 000 winorośli na hektar.
ODMIANY CZERWONE
7 000 kg winogron z hektara
ODMIANY CZERWONE
50,40 hektolitrów z hektara
ODMIANY BIAŁE
9 000 kg winogron z hektara
ODMIANY BIAŁE
64,80 hektolitrów z hektara
Obszar geograficzny chronionej nazwy pochodzenia "Cigales" rozciąga się na północnym obszarze doliny rzeki Duero, po obu stronach rzeki Pisuerga. Powierzchnia tego obszaru wynosi 574 km2.
Obejmuje następujące gminy:
Cabezón de Pisuerga, Cigales, Corcos del Valle, Cubillas de Santa Marta, Fuensaldaña, Mucientes, Quintanilla de Trigueros, San Martín de Valvení, Santovenia de Pisuerga, Trigueros del Valle i Valoria la Buena; a także posiadłość znana jako El Berrocal, ograniczona granicą prowincji Valladolid, główną drogą Valladolid-Fuensaldaña-Mucientes oraz rzeką Pisuerga. Posiadłość jest częścią gminy Valladolid;
VERDEJO
TEMPRANILLO - TINTA DEL PAIS
RED GRENACHE
RED GRENACHE - GREY GRENACHE
WINO
Obszar geograficzny objęty ChNP "Cigales" jest bardzo dobrze przystosowany do uprawy winorośli. Winnica jest podzielona na dwie części przez rzekę Pisuerga i znajduje się w pobliżu środkowego punktu rzeki, pomiędzy zimnym klimatem w górnym biegu rzeki a umiarkowanym klimatem jej ujścia. Wzajemne oddziaływanie klimatu i gleby sprzyja produkcji winogron o bardzo zrównoważonej kwasowości i zawartości cukru. Odmiany tych winorośli są bardzo dobrze dostosowane do obszaru i praktyk winiarskich, które istnieją od dziesięcioleci. Pozwala to na otrzymanie bardzo zrównoważonych win.
Kolejną cechą charakterystyczną jest fakt, że 30 % winnic istnieje od ponad 60 lat. W połączeniu z wyżej wymienionymi warunkami pozwala to na bardzo intensywne i równomierne dojrzewanie owoców odpowiednich do produkcji win "Crianza".
GATUNKOWE WINA MUSUJĄCE
W wyniku wielu prób podejmowanych w ostatnich latach powstały wina musujące, które zachowują charakterystyczne cechy win z tego obszaru i są bardzo wysokiej jakości (małe pęcherzyki o długim finiszu, obecność dodatkowych aromatów itp.) Odmiany charakterystyczne dla tego obszaru (główne dostosowanie) umożliwiają produkcję win musujących, które są bardzo delikatne i świeże zarówno w ustach, jak i na podniebieniu.
Warunki klimatyczne panujące na tym obszarze pozwalają na uzyskanie surowca wyważonego pod względem kwasowości, otrzymywanego ekstraktu i aromatów. Nadaje to winu pełnię, która wyrównuje kwasowość.
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego.
Opis wymogu:
Rozlewanie win objętych ChNP "Cigales" jest jednym z kluczowych kryteriów zapewnienia właściwości uzyskanych w trakcie produkcji i, w stosownych przypadkach, procesu dojrzewania określonego w specyfikacji. W związku z tym rozlewanie musi mieć miejsce w rozlewniach winnic znajdujących się na obszarze produkcji określonym w niniejszej specyfikacji.
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania.
Opis wymogu:
Zamiast określenia "CHRONIONA NAZWA POCHODZENIA" dopuszczalnie jest stosowanie określenia "NAZWA POCHODZENIA".
Na etykiecie musi znajdować się informacja o roku zbiorów, nawet jeżeli wina nie są dojrzewające. Wyjątek stanowią wina słodkie i musujące.
Dopuszczalne jest stosowanie oznaczeń "CRIANZA", "RESERVA", "GRAN RESERVA" i "ROBLE", pod warunkiem że jest to zgodne z obowiązującymi przepisami.
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.