Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/332019/C 428/11.
Dz.U.UE.C.2019.428.44
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 20 grudnia 2019 r.)
Niniejszą informację opublikowano zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"Barbanza e Iria"
PGI-ES-A1255-AM02
Data przekazania informacji: 11.10.2019
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Opis i uzasadnienie
Limity kwasowości lotnej i zawartości dwutlenku siarki określone obecnie w specyfikacji produktu są zbyt restrykcyjne, co sprawia, że wina, które wykazują typowe cechy win Barbanza e Iria i wymagane organoleptyczne cechy charakterystyczne, nie kwalifikują się do objęcia tym oznaczeniem.
W obowiązującej obecnie specyfikacji produktu limit kwasowości lotnej wynosi 0,80 grama na litr kwasu octowego w przypadku wszystkich rodzajów win. Ponieważ jednak próg, powyżej którego człowiek jest w stanie wyczuć tę kwasowość za pomocą zmysłu węchu, jest nieco wyższy, dotychczasowy limit nieznacznie podwyższa się do 0,9 grama na litr w przypadku win wprowadzanych do obrotu w tym samym roku, w którym zostały wyprodukowane, oraz do 1,0 grama kwasu octowego na litr w przypadku win wprowadzanych do obrotu po co najmniej rocznym okresie dojrzewania.
Limit zawartości dwutlenku siarki określony w specyfikacji produktu wynosi obecnie 125 miligramów na litr w przypadku win odmianowych i 150 miligramów na litr w przypadku pozostałych rodzajów win. W ostatnich latach do obrotu wprowadzane są coraz starsze wina objęte tym chronionym oznaczeniem geograficznym. Ponieważ wina dojrzewające przez dłuższy okres są również dłużej narażone na ryzyko utleniania, obowiązujący limit zostaje w nich niekiedy przekroczony, co sprawia, że wobec niektórych win o bardzo dobrych organoleptycznych cechach charakterystycznych i zawartości dwutlenku siarki w granicach dozwolonych prawem nie można stosować przedmiotowego oznaczenia geograficznego. W związku z tym proponuje się zwiększenie limitu zawartości dwutlenku siarki do 175 miligramów na litr w przypadku win białych i 150 miligramów na litr w przypadku win czerwonych.
Wymienione zmiany specyfikacji produktu należy uznać za standardową zmianę zgodnie z art. 14 rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/33.
Zmiana ta dotyczy pkt 2.a specyfikacji produktu i pkt 1.4 jednolitego dokumentu.
Opis i uzasadnienie
Z doświadczeń ostatnich lat wynika, że duża liczba działek winorośli jest w stanie osiągnąć wydajność przekraczającą obecnie dozwolony poziom bez uszczerbku dla jakości wytwarzanego wina, w związku z czym dozwoloną wielkość zbiorów winogron białych zwiększa się z 10 000 do 12 000 kg z hektara.
Wymienioną zmianę specyfikacji produktu należy uznać za standardową zmianę zgodnie z art. 14 rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/33.
Zmiana ta dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu i pkt 1.5.2 jednolitego dokumentu.
Opis i uzasadnienie
Do wykazu odmian winorośli dodaje się odmianę merenzao. Odmiana ta występuje już na przedmiotowym obszarze, choć w niewielkich ilościach, i mimo że nie jest zbyt powszechna ze względu na niskie plony i podatność na gnicie, jest to odmiana tradycyjnie uprawiana w Galicji. Jej krótki cykl wzrostu doskonale pasuje do środowiska naturalnego, którego dotyczy przedmiotowe oznaczenie geograficzne: lokalne warunki sprzyjają dojrzewaniu winogron, a otrzymany moszcz winogronowy jest wysokiej jakości.
Wymienioną zmianę specyfikacji produktu należy uznać za standardową zmianę zgodnie z art. 14 rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/33.
Zmiana ta dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu, lecz nie dotyczy jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
Barbanza e Iria
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
1. Wino
WINO - wina białe, czerwone i odmianowe
Wina te są lekkie, przejrzyste i jasne, a ich barwa charakteryzuje się odpowiednią głębią. Wina mają wyraźny i wolny od wad aromat charakterystyczny dla surowca stosowanego do ich produkcji, z wyczuwalnymi nutami kwiatowymi i owocowymi oraz średnią zawartością alkoholu. Na podniebieniu są miękkie, świeże, bogate i wyważone, z lekko wyczuwalną kwasowością.
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu w winach odmianowych: 11 %
Maksymalna kwasowość lotna win wprowadzonych do obrotu po co najmniej rocznym okresie dojrzewania: 16,66 mEq/L
Maksymalna zawartość dwutlenku siarki w winach białych: 175 mg/l
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 10 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 15 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
Szczególne praktyki enologiczne
Po ekstrakcji z winogron i oddzieleniu od wytłoków ilość uzyskanego moszczu winogronowego nie powinna przekraczać 67 l na 100 kg winogron.
Odmiany winogron białych
12 000 kg winogron z hektara
Odmiany winogron białych
80,4 hektolitra z hektara
Odmiany winogron czerwonych
8 000 kg winogron z hektara
Odmiany winogron czerwonych
53,6 hektolitra z hektara
Obszar ten obejmuje: gminy Boiro, Catoira, Dodro, A Pobra do Caramiñal, Pontecesures, Rianxo, Ribeira i Valga; parafie (parroquias) Camboño, Fruíme i Tállara w gminie Lousame; parafie Iria Flavia i Padrón w gminie Padrón; oraz parafie Baroña, Caamaño, Queiruga, Ribasieira, San Pedro de Muro i Xuño w gminie Porto do Son.
Przedmiotowy obszar geograficzny jest w większości położony w prowincji A Coruña, z wyjątkiem gmin Catoira, Valga i Pontecesures, które leżą w prowincji Pontevedra.
ALBARIÑO
Właściwości win wynikają z lokalnych temperatur, opadów i warunków uprawy, a także wpływa na nie czynnik ludzki, co przejawia się w doborze odmian (głównie odmiany rodzime), wyborze najlepszych gleb (gliniaste, głębokie, przepuszczalne gleby charakterystyczne dla tego obszaru geograficznego) oraz wykorzystaniu dobrych praktyk uprawowych, w tym wprawnego ręcznego cięcia i prowadzenia winorośli, które umożliwia wykorzystanie potencjału winiarskiego istniejącego na tym obszarze. Wszystkie wymienione czynniki sprawiają, że otrzymywane wina są zrównoważone, harmonijne i trwałe oraz charakteryzują się doskonałym profilem aromatycznym.
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie w obrębie wyznaczonego obszaru
Opis wymogu:
Wina muszą być butelkowane na wyznaczonym obszarze geograficznym, na którym zostały wytworzone. Transport i butelkowanie wina poza obszarem produkcji może niekorzystnie wpływać na jego jakość, gdyż wino może zostać narażone na reakcję utleniania-redukcji, zmiany temperatury i działanie innych czynników. Ryzyko jest tym większe, im dalej wino jest transportowane. Butelkowanie na obszarze pochodzenia umożliwia zachowanie charakterystycznych cech i jakości produktu. W związku z tym - oraz mając na uwadze doświadczenie i dogłębną wiedzę w zakresie szczególnych właściwości tych win gromadzone od lat przez winiarnie produkujące wina objęte chronionym oznaczeniem geograficznym Barbanza e Iria - butelkowanie win musi odbywać się na obszarze pochodzenia, aby zachować wszystkie fizyczne, chemiczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne tych win.
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Na każdej butelce musi znajdować się numerowana etykieta dodatkowa z logo ChOG.
LINK DO SPECYFIKACJI PRODUKTU
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.