Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu sektora wina objętego nazwą pochodzenia, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2019.412.25
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu sektora wina objętego nazwą pochodzenia, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 9 grudnia 2019 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
POWIADAMIANIE O ZATWIERDZENIU STANDARDOWEJ ZMIANY
"Prosecco"
PDO-IT-A0516-AM06
Data przekazania informacji: 3 września 2019 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Opis: dodaje się określenia "brut nature" i "extra brut" jako nowe wersje uzupełniające wersje "brut", "extra dry", "dry" i "demi sec" w kategorii win musujących.
Uzasadnienie: zmiana ta pozwala na stosowanie określeń "brut nature" i "extra brut" w odniesieniu do win musujących produkowanych tradycyjnie z cukrem resztkowym w granicach dozwolonych zgodnie z obowiązującym prawodawstwem; określenia te dostarczają konsumentom więcej informacji na temat specyfiki produktu i jego organoleptycznych cech charakterystycznych przy spożyciu: od "brut nature" po "demi-sec".
Zmiana dotyczy art. 5 i 6 specyfikacji produktu oraz sekcji 1.4 (Opis win) jednolitego dokumentu.
Opis: należy stosować zamknięcia o zawartości korka wynoszącej co najmniej 51 % (masy), a zawartość korka w części zamknięcia, która wchodzi w kontakt z winem, nie może wynosić mniej niż 51 %.
Uzasadnienie: celem tej zmiany jest poprawa wizerunku win musujących objętych ChNP "Prosecco": w rzeczywistości celem stosowania zamknięć o minimalnej zawartości korka wynoszącej 51 % masy (w tym części, która wchodzi w kontakt z winem) i do 49 % innych materiałów dopuszczonych zgodnie z obowiązującym prawodawstwem jest ochrona prestiżu i tradycji tych produktów przy jednoczesnym zagwarantowaniu lepszej ochrony właściwości wina musującego.
Zmiana dotyczy art. 8 specyfikacji produktu, ale nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
Prosecco
1. Wino
4. Wino musujące
5. Gatunkowe wino musujące
6. Aromatyczne gatunkowe wino musujące 8. Wino półmusujące
Prosecco - wino barwa: słomkowożółta;
aromat: elegancki, charakterystyczny, typowy dla winogron, z których jest produkowane;
smak: wytrawny do półsłodkiego, świeży i charakterystyczny;
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna ogólna kwasowość miareczkowa | 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Prosecco - wino musujące, gatunkowe wino musujące i aromatyczne gatunkowe wino musujące
barwa: słomkowożółta o różnej intensywności, lśniąca, z trwałą pianką;
aromat: elegancki, charakterystyczny, typowy dla winogron, z których jest produkowane;
smak: od "brut nature" po "demi-sec", świeży i charakterystyczny;
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna ogólna kwasowość miareczkowa | 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Prosecco - wino półmusujące
barwa: słomkowożółta o różnej intensywności, lśniąca, z widocznym powstawaniem pęcherzyków;
aromat: elegancki, charakterystyczny, typowy dla winogron, z których jest produkowane;
smak: wytrawny do półsłodkiego, świeży i charakterystyczny;
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 14 g/l.
W przypadku rodzaju półmusującego wytwarzanego tradycyjnie przez fermentację w butelce organoleptyczne cechy charakterystyczne przy spożyciu mogą się różnić:
barwa: możliwa obecność zmętnienia;
aromat: przyjemny i charakterystyczny, potencjalnie z nutami skórki chleba i drożdży;
smak: wytrawny, pienisty, owocowy, potencjalnie z nutami skórki chleba i drożdży.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna ogólna kwasowość miareczkowa | 4,0 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Praktyka enologiczna wykorzystująca część produktu przeznaczoną do przygotowania wina musującego lub gatunkowego wina musującego
Szczególne praktyki enologiczne
W przypadku części produktu przeznaczonej do przygotowania wina musującego i gatunkowego wina musującego dozwolone jest dodawanie produktów wytwarzanych z winogron Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio i Pinot Nero (wino białe), samodzielnie lub wraz z innymi odmianami do maksymalnej zawartości 15 %, pod warunkiem że winogrona odmiany "Glera" stosowane w procesie produkcji wina uprawia się w winnicach zajmujących się uprawą jednej odmiany lub w winnicach, w których obecność odmian winorośli stanowiących mniejszość innych niż dozwolone przez tę praktykę nie przekracza 15 %.
Prosecco
18 000,0 kg winogron z hektara
Prosecco
135,0 hektolitrów z hektara
Winogrona użyte do produkcji wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia "Prosecco" muszą być produkowane na obszarze utworzonym przez prowincje Belluno, Gorycja, Padwa, Pordenone, Treviso, Triest, Udine, Wenecja i Vicenza.
Glera lunga B. - Serprino
Glera lunga B. - Glera
Glera B. - Serprino
ChNP Prosecco - wszystkie kategorie win
Czynniki naturalne istotne z punktu widzenia omawianego związku
Obszar nazwy pochodzenia Prosecco, który znajduje się w północnowschodnich Włoszech, charakteryzuje się płaskim ukształtowaniem, na którym gdzieniegdzie występują pagórkowate tereny. Klimat na tym obszarze Veneto i Friuli jest umiarkowany. Na północy Alpy stanowią barierę przed zimnymi, północnymi wiatrami, a na południu Morze Adriatyckie stanowi główną trasę wiatrów sirocco, powodując wystarczające opady, w szczególności w miesiącach letnich, łagodząc temperatury i zapewniając winoroślom niezbędną ilość wody podczas etapów powstawania pąków i gron.
Pod koniec lata, przy mniejszej liczbie godzin nasłonecznienia i przewadze suchych wiatrów bora ze wschodu, występują duże wahania temperatur między dniem i nocą, a w winogronach, które są właśnie na ostatnim etapie dojrzewania, można wykryć znaczną ilość substancji aromatycznych.
Obszar produkcji jest bogaty w minerały i pierwiastki śladowe. Gleby są głównie pochodzenia aluwialnego, mają przeważnie gliniasto-mulistą konsystencję i znaczną zawartość szkieletu gruntowego wynikającą z erozji dolomitów i osadów rzecznych, co umożliwia dobre odwadnianie gleby.
Czynniki historyczne i ludzkie
Najwcześniejsze dokumenty, w których wspomina się o winie Prosecco, pochodzą z 600 r. n.e. Opis dotyczy delikatnego białego wina pochodzącego z krasowego krajobrazu wokół Triestu, a zwłaszcza z obszaru Prosecco.
Produkcja tego wina została później przeniesiona, rozwijając się głównie w pagórkowatym regionie Veneto i Friuli.
Sukces Prosecco wynika przede wszystkim z faktu, że od pierwszych lat XX wieku wykwalifikowane podmioty opracowały najlepsze techniki prowadzenia winorośli bardzo żywotnej odmiany Glera w celu ograniczenia obciążenia produkcyjnego każdej rośliny, zapewniając winogronom właściwe dojrzewanie i zachowując ich potencjał aromatyczny. Opracowały także najlepsze techniki produkcji wina oparte na naturalnej fermentacji wtórnej, początkowo w butelce, a ostatnio w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
W poprzednim stuleciu rozwinęła się sieć wysoko wykwalifikowanych naukowców i techników dysponujących wiedzą fachową w zakresie produkcji, której celem było udoskonalenie metody produkcji i przetwarzania Prosecco. Pomogło to ulepszyć cechy, dzięki którym wino jest rozpoznawalne i doceniane zarówno przez konsumentów krajowych, jak i międzynarodowych. Kluczowym czynnikiem była zdolność producentów do eksperymentowania z technologią produkcji wina i fermentacji wtórnej Prosecco i jej ulepszania, dzięki czemu producenci są w stanie zachować zapachy winogron w profilu aromatycznym wina.
Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy środowiskiem geograficznym a specyficznym charakterem produktu
O prawidłowym rozwoju winorośli w sezonie wegetacyjnym decyduje łagodny klimat, w którym latem występuje deszcz i gorące wiatry sirocco.
Wahania temperatur między dniem i nocą oraz przeważające suche wiatry bora podczas końcowego etapu dojrzewania winogron sprzyjają utrzymywaniu się substancji "kwasowych" i wytwarzaniu znacznej liczby prekursorów aromatycznych, które określają nuty kwiatowe i owocowe typowe dla wina Prosecco.
Gleby aluwialne mają gliniasto-mulistą konsystencję i są dość żyzne. Pozwala to na uzyskanie doskonałych plonów pod względem ilościowym, co przyczynia się do osiągnięcia umiarkowanych poziomów nagromadzenia cukru oraz zapewnia minerały i pierwiastki śladowe potrzebne winogronom do uzyskania dobrze zrównoważonego składu chemicznego i sensorycznego. To z kolei umożliwia uzyskanie wina bazowego do win półmusujących i musujących o umiarkowanej zawartości alkoholu oraz świeżym, wytrawnym i owocowym profilu sensorycznym i smaku charakterystycznym dla Prosecco.
Produkowany rodzaj winogron - w szczególności odmiana Glera - charakteryzuje się zazwyczaj umiarkowanym nagromadzeniem cukru i optymalną zawartością kwasowości i substancji aromatycznych (dojrzałość). Zapewnia to przyjemnie aromatyczne wino bazowe o niskiej zawartości alkoholu, z którego można produkować Prosecco.
Musujące i półmusujące wersje wina Prosecco są zazwyczaj wytrawne o profilu sensorycznym charakteryzującym się jasną, słomkowożółtą barwą i równowagą między drobnymi pęcherzykami a trwałą pianką.
Bukiet wina jest delikatny i elegancki z wyraźnymi nutami kwiatowymi (białe kwiaty) i owocowymi (jabłko, gruszka, owoce egzotyczne i cytrusy). Jeśli chodzi o smak, równowaga między składnikami słodkimi i kwasowymi oraz wyrazisty smak zapewniają nuty świeżości, łagodności i rześkości.
Aby dodatkowo poprawić właściwości tego szczególnego wina w wersji musującej, stosuje się metodę charmat wykorzystywaną do naturalnej ponownej fermentacji wina bazowego w dużych pojemnikach lub zbiornikach, w których Prosecco zyskuje dynamiczność, dzięki której staje się rześkie w smaku.
Za sprawą tej metody Prosecco osiąga pełny potencjał aromatyczny, a przyjemnie świeży i charakterystyczny smak sprawia, że jest to wino tak bardzo pożądane i cenione przez konsumentów we Włoszech i w innych częściach świata.
Należy również wspomnieć o ograniczonej produkcji niemusującego wina Prosecco, które ma podobny profil sensoryczny do wyżej wymienionych rodzajów, ale z charakterystycznymi owocowymi nutami i pełniejszym, bardziej aromatycznym smakiem.
Wina objęte ChNP "Prosecco" są uznawane przez konsumentów we Włoszech i w innych częściach świata.
ChNP Prosecco
Ramy prawne:
przepisy UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
W drodze odstępstwa przewidzianego w art. 5 ust. 1 lit. a) rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 czynności mające na celu wytwarzanie wszystkich rodzajów win można również przeprowadzać na terytorium administracyjnym gmin w prowincji Werona sąsiadującej z wyznaczonym obszarem produkcji, o ile winogrona pochodzą z winnic, w których prowadzono aktywną uprawę w dniu 30 listopada 2011 r. Ponadto czynności te można przeprowadzać również w innych prowincjach sąsiadujących z wyznaczonym obszarem produkcji, jeśli posiada się indywidualne zezwolenia wydane przez ministerstwo.
Z zastrzeżeniem indywidualnych zezwoleń wydanych przez ministerstwo i biorąc pod uwagę tradycyjne miejsca produkcji, fermentację wtórną wina bazowego dla kategorii "półmusujące" i "musujące" można również przeprowadzać w bezpośrednim sąsiedztwie wyznaczonego obszaru geograficznego, zgodnie z art. 5 ust. 2 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
ChNP Prosecco - Dodatkowa jednostka geograficzna
Ramy prawne:
przepisy UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
W przypadku oznaczenia Prosecco zezwala się na umieszczanie na etykiecie odniesienia do "prowincji Treviso" lub "Treviso", "prowincji Triest" lub "Triest", lub "Pokrajina Trst" lub "Trst", jeżeli odpowiednie partie składają się wyłącznie z winogron zebranych z winnic znajdujących się w stosownych prowincjach lub jeżeli produkt jest wytwarzany i pakowany w tej samej prowincji, w której produkuje się winogrona, zgodnie z art. 55 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 i art. 120 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.
ChNP Prosecco
Ramy prawne:
przepisy UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
butelkowanie w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego
Opis wymogu:
Przepisy dotyczące butelkowania w obrębie wyznaczonego obszaru ustanowiono zgodnie z prawem Unii (art. 4 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 607/2009). Zgodnie z wyżej wspomnianymi przepisami prawnymi butelkowanie musi odbywać się w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego w celu ochrony jakości i renomy wina objętego ChNP "Prosecco", a także w celu zagwarantowania jego pochodzenia i zapewnienia skuteczności odpowiednich kontroli. Szczególne cechy i właściwości wina "Prosecco", które są związane z geograficznym obszarem pochodzenia i renomą nazwy, są w większym stopniu gwarantowane, jeśli wino jest butelkowane na obszarze produkcji, ponieważ za stosowanie i przestrzeganie wszystkich przepisów technicznych dotyczących transportu i butelkowania odpowiadają gospodarstwa na tym obszarze, które posiadają odpowiednią wiedzę fachową, a utrzymanie osiągniętej renomy leży w ich interesie. Ponadto wymóg ten gwarantuje, że producenci wina podlegają skutecznemu systemowi kontroli butelkowania prowadzonych przez właściwe organy, gdyż unika się w ten sposób wszystkich potencjalnych zagrożeń związanych z transportem produktu poza obszar w celu butelkowania. Przepis ten jest zatem korzystny dla samych producentów wina, którzy są odpowiedzialni za ochronę jakości i renomy nazwy i świadomi konieczności tej ochrony.
Link do specyfikacji produktu
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14390
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.