Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu sektora wina objętego nazwą pochodzenia, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2019.374.1
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu sektora wina objętego nazwą pochodzenia, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 5 listopada 2019 r.)
Niniejsze powiadomienie publikuje się zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
POWIADAMIANIE O ZATWIERDZENIU STANDARDOWEJ ZMIANY
"CHIANTI" Numer referencyjny: PDO-IT-A1228-AM05
Data przekazania informacji:
25.7.2019
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Właściwości chemicznofizyczne i organoleptyczne win "Chianti"
Opis i uzasadnienie
W przypadku wszystkich rodzajów wina "Chianti" usunięto oznaczenie maksymalnej zawartości cukru redukującego wynoszącej 4 gr na litr, w rezultacie czego w zakresie parametru smaku dodano zapis "wytrawny".
Niniejsza zmiana ma na celu dostosowanie specyfikacji produktu do wymogów określonych w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej, które w odniesieniu do win wytrawnych przewidują poziom nieprzekraczający 9 g/l, pod warunkiem że kwasowość wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego.
Zmiana ta odpowiada potrzebom producentów i gustom konsumentów końcowych.
Przedmiotowa zmiana dotyczy specyfikacji produktu, o której mowa w art. 6, oraz jednolitego dokumentu - sekcja 1.4 - Opis win.
JEDNOLITY DOKUMENT
Chianti
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
CHIANTI
barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;
zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;
smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w którym zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
W przypadku gdy nie zawiera oznaczenia "riserva" ("rezerwa"): minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna ogólna kwasowość | 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20,00 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
CHIANTI z podobszaru "COLLI ARETINI"
barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;
zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;
smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w którym zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.
W przypadku gdy nie zawiera oznaczenia "riserva" ("rezerwa"): minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna ogólna kwasowość | 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20,00 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
CHIANTI z podobszaru "COLLI FIORENTINI"
barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;
zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;
smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w którym zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.
W przypadku gdy nie zawiera oznaczenia "riserva" ("rezerwa"): minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna ogólna kwasowość | 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20,00 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
CHIANTI z podobszaru "COLLI SENESI"
barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;
zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;
smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w którym zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.
W przypadku gdy nie zawiera oznaczenia "riserva" ("rezerwa"): minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13,00 %; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 23,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna ogólna kwasowość | 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20,00 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
CHIANTI z podobszaru "COLLINE PISANE"
barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;
zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;
smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w którym zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.
W przypadku gdy nie zawiera oznaczenia "riserva" ("rezerwa"): minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna ogólna kwasowość | 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20,00 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
CHIANTI z podobszaru "MONTALBANO"
barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;
zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;
smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w przypadku którego zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.
W przypadku gdy nie zawiera oznaczenia "riserva" ("rezerwa"): minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna ogólna kwasowość | 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20,00 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
CHIANTI z podobszaru "MONTESPERTOLI"
barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;
zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;
smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w którym zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.
W przypadku gdy nie zawiera oznaczenia "riserva" ("rezerwa"): minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %; minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna ogólna kwasowość | 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20,00 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
CHIANTI z podobszaru "RUFINA"
barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;
zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;
smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w którym zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,0 g/l.
W przypadku gdy nie zawiera oznaczenia "riserva" ("rezerwa"): minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,50 %;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna ogólna kwasowość | 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20,00 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
CHIANTI "SUPERIORE"
barwa: mocno rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia owocu granatu;
zapach: intensywnie winny, czasami z aromatem fiołków oraz o większej subtelności w fazie dojrzewania;
smak: wytrwany, harmonijny, bogaty, lekko taninowy, nabierający z czasem łagodnie aksamitnego posmaku; produkty z rocznika, w którym zastosowano technikę "governo", charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem;
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna ogólna kwasowość | 4,50 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20,00 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Technika "governo all'uso toscano"
W PRODUKCJI WINIARSKIEJ DOPUSZCZA SIĘ TRADYCYJNĄ PRAKTYKĘ ENOLOGICZNĄ, TZW. "GOVERNO ALL'USO TOSCANO", KTÓRA POLEGA NA POWOLNEJ FERMENTACJI WTÓRNEJ ŚWIEŻO SFERMENTOWANEGO WINA Z WYKORZYSTANIEM WINOGRON LEKKO PRZEJRZAŁYCH Z DOPUSZCZONYCH WINOROŚLI.
WINO "CHIANTI DOCG" WPROWADZANE JEST NA RYNEK W RÓŻNYM CZASIE, W ZALEŻNOŚCI OD RODZAJU I PODOBSZARU PRODUKCJI. WINO Z OZNACZENIEM "RISERVA" ("REZERWA") MUSI PRZEJŚĆ WYDŁUŻONY OKRES DOJRZEWANIA, JAK OKREŚLONO W SPECYFIKACJI.
9 000 kilogramów winogron z hektara
Chianti
63 hektolitry z hektara
CHIANTI COLLI ARETINI, COLLI FIORENTINI, COLLINE PISANE, COLLINE PISANE, MONTALBANO, MONTESPER-TOLI, RUFINA, COLLI SENESI, W TYM "RISERVA"
8 000 kilogramów winogron z hektara
CHIANTI COLLI ARETINI, COLLI FIORENTINI, COLLINE PISANE, COLLINE PISANE, MONTALBANO, MONTESPER-TOLI, RUFINA, COLLI SENESI, W TYM "RISERVA"
56 hektolitry z hektara
CHIANTI SUPERIORE
7 500 kilogramów winogron z hektara
CHIANTI SUPERIORE
52,50 hektolitry z hektara
Obszar produkcji wina "Chianti DOCG", w jego różnych odmianach terytorialnych i typach, znajduje się w całości w centrum terytorium administracyjnego regionu Toskania. W szczególności obszar produkcji wina "Chianti DOCG" obejmuje tereny wzgórz szczególnie przystosowane do produkcji szlachetnych win, zajmujące część terytoriów administracyjnych prowincji Arezzo, Florencja, Prato, Pistoia, Piza i Siena.
WINO "CHIANTI DOCG" W RÓŻNYCH ODMIANACH TERYTORIALNYCH
Obszar jednorodny pod względem geologicznym, położony w centrum wzgórz Toskanii, który od północy ograniczony jest Apeninami, a na południu rozciąga się poza Sienę. Obszar ma charakterystyczny klimat "śródlądowych wzgórz Toskanii". Obszar uprawy winorośli od czasów etruskich. Gospodarstwa rolne zostały poddane radykalnym zmianom, przechodząc w 1970 r. od połownictwa do bezpośredniego zarządzania działalnością. Najnowsze winnice charakteryzują się gęstością obsady przekraczającą 4 000 roślin na hektar. Podstawową odmianę winorośli stanowi Sangiovese, do której dołączano kolejne (czerwone i białe) odmiany w proporcjach podlegających na przestrzeni czasu wahaniom. Maksymalny dopuszczalny udział białych winorośli wynosi 10 %.
Link do specyfikacji produktu
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14228
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.