Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2019.248.4

Akt nienormatywny
Wersja od: 24 lipca 2019 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3
rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2019/C 248/04)

(Dz.U.UE C z dnia 24 lipca 2019 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"Bordeaux"

Numer referencyjny: PDO-FR-A0821-AM04

Data przekazania informacji: 10.4.2019

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Wyznaczona działka rolna

Opis i uzasadnienie

Zaktualizowano terminy zatwierdzenia przez właściwy organ krajowy zmian dotyczących wyznaczonej działki rolnej, na której produkuje się ChNP "Bordeaux", które to terminy określono w załączniku do specyfikacji produktu. Wyznaczenie granic działek rolnych polega na zidentyfikowaniu na obszarze geograficznym produkcji działek nadających się do produkcji produktu objętego daną zarejestrowaną nazwą pochodzenia.

Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.

2.
Obszar geograficzny - zmiana redakcyjna

Opis i uzasadnienie

W rozdziale I pkt IV ppkt 1 lit. a) specyfikacji:

Usuwa się gminy Cantenac i Margaux i dodaje się gminę Margaux-Cantenac, ponieważ zostały one połączone.

Usuwa się gminy Aubie-et-Espessas, Castets-en-Dorthe, Castillon-de-Castets, Civrac-de-Dordogne, Saint-Antoine, Salignac.

Dodaje się gminy Val de Virvée, Castets et Castillon i Civrac-sur-Dordogne.

Gminy Aubie-et-Espessas, Saint-Antoine i Salignac połączyły się, tworząc gminę Val de Virvée.

Gminy Castets-en-Dorthe i Castillon-de-Castets połączyły się, tworząc gminę Castets et Castillon.

Nazwę gminy Civrac-de-Dordogne zmieniono na Civrac-sur-Dordogne.

Zmieniono pkt 6 jednolitego dokumentu.

3.
Zmiana obszaru bezpośredniego sąsiedztwa

Opis i uzasadnienie

W rozdziale I pkt IV ppkt 3 specyfikacji dodano trzy następujące gminy: "Port-Sainte-Foy-et-Ponchapt", "Saint-Antoine-de-Breuilh", "Thénac".

Za pomocą tej zmiany skorygowano obszar bezpośredniego sąsiedztwa, aby objąć nim gminy, w których istnieją sprawdzone praktyki produkcji wina i które sąsiadują z obszarem produkcji produktu objętego nazwą.

Zmieniono pkt 9 jednolitego dokumentu.

4.
Zmiana warunków produkcji win różowych

Opis i uzasadnienie

-
Odmiany winorośli

W rozdziale I pkt V specyfikacji rozszerzono wykaz odmian winorośli odpowiednich do produkcji wina różowego o dodatkowe odmiany białe, które zawarto już w specyfikacji zarejestrowanej nazwy pochodzenia "Bordeaux" w odniesieniu do produkcji wina białego.

Są to odmiany winorośli sémillon B, sauvignon B, sauvignon gris G. Zmiana ta nie dotyczy win różowych, które mogą być opatrzone określeniem "clairet" - w ich przypadku utrzymuje się wykaz wspólny z wykazem dotyczącym win czerwonych.

Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.

Zmianie tej towarzyszy wprowadzenie ograniczenia dotyczącego wspomnianych dodatkowych odmian winorośli w odniesieniu do odmian stosowanych w gospodarstwie - w rozdziale I pkt V specyfikacji - oraz do łączenia winogron lub moszczów w celu produkcji wina różowego - w rozdziale I pkt IX specyfikacji. Ograniczenie ustalono na 20 %, w tym maksymalnie 10 % w przypadku wszystkich odmian winorośli sauvignon B i sauvignon gris G.

Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.

Dodatkowe wykorzystanie białych odmian winorośli umożliwia poprawę równowagi organoleptycznej win różowych - mają one wnieść, w zależności od zastosowanych podstawowych czarnych odmian winorośli, świeżość albo krągłość.

-
Opis produktu

Wprowadzenie wzmianki o dodatkowych białych odmianach winorośli umożliwiło doprecyzowanie opisu organoleptycznego win różowych mające na celu zapewnienie, że zmiana ta nie wpłynęła na produkt.

Zmieniono rozdział I pkt X (związek) ppkt 2 specyfikacji.

Zmieniono pkt 4 jednolitego dokumentu.

-
Praktyki enologiczne

Zmieniono rozdział I pkt IX specyfikacji, aby w przypadku moszczów dopuścić stosowanie węgla drzewnego do zastosowań enologicznych w granicach 20 % ilości win różowych wytwarzanych przez danego producenta wina na dane zbiory.

Zmieniono pkt 5 jednolitego dokumentu.

5.
Związek z miejscem pochodzenia

Opis i uzasadnienie

W rozdziale I pkt X ppkt 1 lit. a) akapit pierwszy specyfikacji produktu liczba gmin na obszarze geograficznym zostaje zmieniona z 501 na 497 gmin wskutek połączeń gmin oraz z 542 na 538, jeśli chodzi o całkowitą liczbę gmin w departamencie Gironde.

Zmieniono pkt 8 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Bordeaux

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

Białe wytrawne wina niemusujące

Białe wytrawne wina niemusujące charakteryzują się:

-
naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą co najmniej 10 %,
-
zawartością cukrów fermentujących wynoszącą ≤ 3 g/l. Zawartość tę można podwyższyć do 5 g/l, jeśli kwasowość ogólna wynosi ≥ 2,7 g/l H2SO4,

Po wzbogaceniu całkowita objętościowa zawartości alkoholu wynosi ≤ 13 %.

Przed pakowaniem charakteryzują się one:

-
kwasowością lotną wynoszącą ≤ 13,26 meq/l,
-
całkowitą zawartością SO2 wynoszącą ≤ 180 mg/l.

Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami europejskimi.

Wytrawne białe wina produkowane z odmiany winorośli sauvignon B są bardzo aromatyczne, świeże i owocowe oraz posiadają kwiatowe i cytrusowe nuty. Odmiana sémillon B wnosi treściwość i gęstość, a połączenie z odmianą muscadelle B nadaje kwiatowe aromaty. W przypadku łączenia odmian winorośli odmiany dodatkowe nadają kwasowość i nuty cytrusowe. Te orzeźwiające wina bardzo dobrze nadają się do spożycia, gdy są młode (rok lub dwa lata).

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólnaw miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)200

Białe wina niemusujące zawierające cukry resztkowe

Białe wina niemusujące zawierające cukry fermentujące charakteryzują się:

-
naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą co najmniej 10,5 %,
-
zawartością cukrów fermentujących wynoszącą > 5 g/l oraz ≤ 60 g/l.

Po wzbogaceniu całkowita objętościowa zawartości alkoholu wynosi ≤ 13,5 %.

Przed pakowaniem charakteryzują się one:

-
kwasowością lotną wynoszącą ≤ 13,26 meq/l,
-
całkowitą zawartością SO2 wynoszącą ≤ 250 mg/l.

Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami europejskimi.

Struktura win białych zawierających cukry fermentujące opiera się na odmianie sémillon B, z której otrzymuje się krągłe, pełne wina o złotej barwie, z aromatem owoców kandyzowanych i którą można łączyć z odmianą sauvignon B wnoszącą świeżość. Mimo że wina te nadają się do kilkuletniego leżakowania, można je też degustować, gdy są młode.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)10
Minimalna kwasowość ogólnaw miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)250

Różowe wina niemusujące

Różowe wina niemusujące charakteryzują się:

-
naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą co najmniej 10 %,
-
zawartością cukrów fermentujących wynoszącą < 3 g/l. Zawartość tę można podwyższyć do 5 g/l, jeśli kwasowość ogólna wynosi > 2,7 g/l H2S04.
-
zmienioną intensywnością zabarwienia (DO420+DO520+DO620) < 1,1.

Po wzbogaceniu całkowita objętościowa zawartości alkoholu wynosi < 13 %.

Przed pakowaniem:

-
kwasowością lotną wynoszącą < 13,26 meq/l,
-
całkowitą zawartością SO2 wynoszącą < 180 mg/l.

Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami europejskimi.

Wina różowe charakteryzują się barwą od bladoróżowej do bardziej intensywnego różu w zależności od zastosowanej techniki (bezpośrednie tłoczenie, lekka maceracja lub ściąganie soku (fr. saignée)) oraz owocową lub kwiatową paletą aromatyczną wzmocnioną zrównoważoną strukturą między krągłością a rześkością. Są to wina hojne w ustach. Bardzo dobrze nadają się one do spożycia, gdy są młode (rok lub dwa lata).

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólnaw miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)200

Czerwone wina niemusujące

Czerwone wina niemusujące charakteryzują się:

-
naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą co najmniej 10,5 %,
-
zawartością cukrów fermentujących wynoszącą < 3 g/l,
-
zawartością kwasu jabłkowego wynoszącą < 0,3 g/l.

Po wzbogaceniu całkowita objętościowa zawartości alkoholu wynosi < 13,5 %.

Przed pakowaniem charakteryzują się one:

-
kwasowością lotną wynoszącą < 13,26 meq/l,
-
całkowitą zawartością S02 wynoszącą < 140 mg/l.

Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami europejskimi.

Czerwone wina, w których często przeważa odmiana winorośli merlot N, są giętkie, owocowe i niezbyt kwaśne; w latach znacznej dojrzałości można nadać im większej świeżości dzięki kwasowości odmian winorośli petit verdot N i cot N. Głównym połączeniem jest jednak połączenie odmian merlot N z cabernet-sauvignon Ν, a w mniejszym stopniu również z odmianą cabernet franc Ν, przy czym te ostatnie odmiany nadają winom złożoność aromatyczną i moc taninową, która pozwala im zachować i rozwijać swój bukiet.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólnaw miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)150
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Gęstość obsady - odstępy

Praktyka uprawy

W przypadku działek obsadzonych od dnia 1 sierpnia 2008 r. minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 4 000 roślin na hektar. Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 2,50 metra, zaś odległość między roślinami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,85 metra. - Gęstość tę można zmniejszyć do 3 300 roślin na hektar. W takim przypadku odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 3 metry, zaś odległość między roślinami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,85 metra.

Zasady przycinania

Praktyka uprawy

Dopuszcza się wyłącznie cięcie krótkie (przy pniu) lub cięcie długie (długie łozy). W przypadku odmian winorośli merlot N, sémillon B i muscadelle B liczba oczek, które pozostawia się po cięciu, nie może przekraczać 45 000 oczek na hektar i 18 oczek na roślinę. W przypadku pozostałych odmian winorośli, w tym odmian cabernet franc N, cabernet sauvignon N, sauvignon B oraz sauvignon gris G, liczba oczek, które pozostawia się po cięciu, nie może przekraczać 50 000 oczek na hektar i 20 oczek na roślinę. Po usunięciu pączków liściowych liczba gałązek owocujących na roślinę nie może przekraczać: - jeżeli chodzi o odmiany winorośli merlot N, sémillon B i muscadelle B - 12 gałązek na roślinę w przypadku winorośli o gęstości obsady wynoszącej co najmniej 4 000 roślin na hektar i 15 gałązek na roślinę w przypadku winorośli o gęstości obsady mniejszej niż 4 000 roślin na hektar; - jeżeli chodzi pozostałe odmiany winorośli, w tym cabernet franc N, cabernet sauvignon N, sauvignon B oraz sauvignon gris G - 14 gałązek na roślinę w przypadku winorośli o gęstości obsady wynoszącej co najmniej 4 000 roślin na hektar i 17 gałązek na roślinę w przypadku winorośli o gęstości obsady mniejszej niż 4 000 roślin na hektar. Cięcia dokonuje się najpóźniej na etapie rozwinięcia liści (etap 9 skali Lorenza). Usunięcia pączków liściowych dokonuje się przed zawiązaniem się owoców.

Szczególne praktyki enologiczne

Do produkcji win różowych innych niż wina, które mogą być opatrzone określeniem "clairet", w przypadku moszczów dopuszcza się stosowanie węgla drzewnego do zastosowań enologicznych w granicach 20 % ilości win różowych wytwarzanych przez danego producenta wina na dane zbiory.

Wzbogacanie

Szczególne praktyki enologiczne

Dopuszcza się wzbogacanie poprzez częściowe zagęszczenie win czerwonych do poziomu zagęszczenia wynoszącego 15 % w ten sposób wzbogaconych ilości. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza: - w przypadku win czerwonych i win białych zawierających cukry fermentujące - 13,5 %; - w przypadku wytrawnych win różowych i białych - 13 %.

b)
Maksymalne zbiory

Białe wina niemusujące (wytrawne i zawierające cukry fermentujące)

77 hektolitrów z hektara

Różowe wina niemusujące

72 hektolitry z hektara

Czerwone wina niemusujące - winorośle o gęstości obsady ≥ 4 000 roślin/ha

68 hektolitrów z hektara

Czerwone wina niemusujące - winorośle o gęstości obsady < 4 000 roślin/ha

64 hektolitry z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Gironde określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego ("code officiel géographique") z dnia 19 czerwca 2017 r.:

Abzac, Aillas, Ambarès-et-Lagrave, Ambès, Anglade, Arbanats, Arbis, Arcins, Arsac, Artigues-près-Bordeaux, Arveyres, Asques, Aubiac, Auriolles, Auros, Avensan, Ayguemorte-les-Graves, Bagas, Baigneaux, Barie, Baron, Barsac, Bassanne, Bassens, Baurech, Bayas, Bayon-surGironde, Bazas, Beautiran, Bégadan, Bègles, Béguey, Bellebat, Bellefond, Belvès-de-Castillon, Bernos-Beaulac, Berson, Berthez, Beychac-et-Caillau, Bieujac, Birac, Blaignac, Blaignan, Blanquefort, Blasimon, Blaye, Blésignac, Bommes, Bonnetan, Bonzac, Bordeaux, Bossugan, Bouliac, Bourdelles, Bourg, Branne, Brannens, Braud-et-Saint-Louis, Brouqueyran, Bruges, Budos, Cabanac-et-Villagrains, Cabara, Cadarsac, Cadaujac, Cadillac, Cadillac-en-Fronsadais, Camarsac, Cambes, Camblanes-etMeynac, Camiac-et-Saint-Denis, Camiran, Camps-sur-l'Isle, Campugnan, Canéjan, Cantois, Capian, Caplong, Carbon-Blanc, Cardan, Carignan-deBordeaux, Cars, Cartelègue, Casseuil, Castelmoron-d'Albret, Castelnau-deMédoc, Castelviel, Castets et Castillon, Castillon-la-Bataille, CastresGironde, Caudrot, Caumont, Cauvignac, Cavignac, Cazats, Cazaugitat, Cénac, Cenon, Cérons, Cessac, Cestas, Cézac, Chamadelle, Cissac-Médoc, Civrac-de-Blaye, Civrac-sur-Dordogne, Civrac-en-Médoc, Cleyrac, Coimères, Coirac, Comps, Coubeyrac, Couquèques, Courpiac, Cours-deMonségur, Cours-les-Bains, Coutras, Coutures, Créon, Croignon, Cubnezais, Cubzac-les-Ponts, Cudos, Cursan, Cussac-Fort-Médoc, Daignac, Dardenac, Daubèze, Dieulivol, Donnezac, Donzac, Doulezon, Escoussans, Espiet, Etauliers, Eynesse, Eyrans, Eysines, Faleyras, Fargues, Fargues-SaintHilaire, Flaujagues, Floirac, Floudès, Fontet, Fossés-et-Baleyssac, Fours, Francs, Fronsac, Frontenac, Gabarnac, Gaillan-en-Médoc, Gajac, Galgon, Gans, Gardegan-et-Tourtirac, Gauriac, Gauriaguet, Générac, Génissac, Gensac, Gironde-sur-Dropt, Gornac, Gours, Gradignan, Grayan-et-l'Hôpital, Grézillac, Grignols, Guillac, Guillos, Guîtres, Haux, Hure, Illats, Isle-SaintGeorges, Izon, Jau-Dignac-et-Loirac, Jugazan, Juillac, La Brède, La Landede-Fronsac, La Réole, La Rivière, La Roquille, La Sauve, Labarde, Labescau, Ladaux, Lados, Lagorce, Lalande-de-Pomerol, Lamarque, Lamothe-Landerron, Landerrouat, Landerrouet-sur-Ségur, Landiras, Langoiran, Langon, Lansac, Lapouyade, Laroque, Laruscade, Latresne, Lavazan, Le Bouscat, Le Fieu, Le Haillan, Le Nizan, Le Pian-Médoc, Le Pian-sur-Garonne, Le Pout, Le Puy, Le Taillan-Médoc, Le Tourne, Le Verdon-sur-Mer, Léogeats, Léognan, Les Artigues-de-Lussac, Les Billaux, Les Eglisottes-et-Chalaures, Les Esseintes, Les Lèves-et-Thoumeyragues, Les Peintures, Les Salles, Lesparre-Médoc, Lestiac-sur-Garonne, Libourne, Lignan-de-Bazas, Lignan-de-Bordeaux, Ligueux, Listrac-de-Durèze, ListracMédoc, Lormont, Loubens, Loupes, Loupiac, Loupiac-de-la-Réole, LudonMédoc, Lugaignac, Lugasson, Lugon-et-l'Ile-du-Carnay, Lussac, Macau, Madirac, Maransin, Marcenais, Marcillac, Margaux-Cantenac, Margueron, Marimbault, Marions, Marsas, Martignas-sur-Jalle, Martillac, Martres, Masseilles, Massugas, Mauriac, Mazères, Mazion, Mérignac, Mérignas, Mesterrieux, Mombrier, Mongauzy, Monprimblanc, Monségur, Montagne, Montagoudin, Montignac, Montussan, Morizès, Mouillac, Mouliets-etVillemartin, Moulis-en-Médoc, Moulon, Mourens, Naujac-sur-Mer, Naujanet-Postiac, Néac, Nérigean, Neuffons, Noaillac, Noaillan, Omet, Ordonnac, Paillet, Parempuyre, Pauillac, Pellegrue, Périssac, Pessac, Pessac-surDordogne, Petit-Palais-et-Cornemps, Peujard, Pineuilh, Plassac, PleineSelve, Podensac, Pomerol, Pompéjac, Pompignac, Pondaurat, Porchères, Portets, Préchac, Preignac, Prignac-en-Médoc, Prignac-et-Marcamps, Pugnac, Puisseguin, Pujols, Pujols-sur-Ciron, Puybarban, Puynormand, Queyrac, Quinsac, Rauzan, Reignac, Rimons, Riocaud, Rions, Roaillan, Romagne, Roquebrune, Ruch, Sablons, Sadirac, Saillans, Saint-Aignan, Saint-André-de-Cubzac, Saint-André-du-Bois, Saint-André-et-Appelles, Saint-Androny, Saint-Antoine-du-Queyret, Saint-Antoine-sur-l'Isle, SaintAubin-de-Blaye, Saint-Aubin-de-Branne, Saint-Aubin-de-Médoc, SaintAvit-de-Soulège, Saint-Avit-Saint-Nazaire, Saint-Brice, Saint-Caprais-deBlaye, Saint-Caprais-de-Bordeaux, Saint-Christoly-de-Blaye, SaintChristoly-Médoc, Saint-Christophe-de-Double, Saint-Christophe-desBardes, Saint-Cibard, Saint-Ciers-d'Abzac, Saint-Ciers-de-Canesse, SaintCiers-sur-Gironde, Sainte-Colombe, Saint-Côme, Sainte-Croix-du-Mont, Saint-Denis-de-Pile, Saint-Emilion, Saint-Estèphe, Saint-Etienne-de-Lisse, Sainte-Eulalie, Saint-Exupéry, Saint-Félix-de-Foncaude, Saint-Ferme, Sainte-Florence, Sainte-Foy-la-Grande, Sainte-Foy-la-Longue, SainteGemme, Saint-Genès-de-Blaye, Saint-Genès-de-Castillon, Saint-Genès-deFronsac, Saint-Genès-de-Lombaud, Saint-Genis-du-Bois, Saint-Germain-deGrave, Saint-Germain-de-la-Rivière, Saint-Germain-d'Esteuil, SaintGermain-du-Puch, Saint-Gervais, Saint-Girons-d'Aiguevives, SainteHélène, Saint-Hilaire-de-la-Noaille, Saint-Hilaire-du-Bois, Saint-Hippolyte, Saint-Jean-de-Blaignac, Saint-Jean-d'Illac, Saint-Julien-Beychevelle, SaintLaurent-d'Arce, Saint-Laurent-des-Combes, Saint-Laurent-du-Bois, SaintLaurent-du-Plan, Saint-Laurent-Médoc, Saint-Léon, Saint-Loubert, SaintLoubès, Saint-Louis-de-Montferrand, Saint-Macaire, Saint-Magne-deCastillon, Saint-Maixant, Saint-Mariens, Saint-Martial, Saint-Martin-deLaye, Saint-Martin-de-Lerm, Saint-Martin-de-Sescas, Saint-Martin-du-Bois, Saint-Martin-du-Puy, Saint-Martin-Lacaussade, Saint-Médard-de-Guizières, Saint-Médard-d'Eyrans, Saint-Médard-en-Jalles, Saint-Michel-de-Fronsac, Saint-Michel-de-Lapujade, Saint-Michel-de-Rieufret, Saint-Morillon, SaintPalais, Saint-Pardon-de-Conques, Saint-Paul, Saint-Pey-d'Armens, SaintPey-de-Castets, Saint-Philippe-d'Aiguille, Saint-Philippe-du-Seignal, SaintPierre-d'Aurillac, Saint-Pierre-de-Bat, Saint-Pierre-de-Mons, Saint-Quentinde-Baron, Saint-Quentin-de-Caplong, Sainte-Radegonde, Saint-Romain-laVirvée, Saint-Sauveur, Saint-Sauveur-de-Puynormand, Saint-Savin, SaintSelve, Saint-Seurin-de-Bourg, Saint-Seurin-de-Cadourne, Saint-Seurin-deCursac, Saint-Seurin-sur-l'Isle, Saint-Sève, Saint-Sulpice-de-Faleyrens, Saint-Sulpice-de-Guilleragues, Saint-Sulpice-de-Pommiers, Saint-Sulpiceet-Cameyrac, Sainte-Terre, Saint-Trojan, Saint-Vincent-de-Paul, SaintVincent-de-Pertignas, Saint-Vivien-de-Blaye, Saint-Vivien-de-Médoc, Saint-Vivien-de-Monségur, Saint-Yzan-de-Soudiac, Saint-Yzans-de-Médoc, Salaunes, Salleboeuf, Samonac, Saucats, Saugon, Sauternes, Sauveterre-deGuyenne, Sauviac, Savignac, Savignac-de-l'Isle, Semens, Sendets, Sigalens, Sillas, Soulac-sur-Mer, Soulignac, Soussac, Soussans, Tabanac, Taillecavat, Talais, Talence, Targon, Tarnès, Tauriac, Tayac, Teuillac, Tizac-de-Curton, Tizac-de-Lapouyade, Toulenne, Tresses, Uzeste, Val de Virvée, Valeyrac, Vayres, Vendays-Montalivet, Vensac, Vérac, Verdelais, Vertheuil, Vignonet, Villandraut, Villegouge, Villenave-de-Rions, Villenave-d'Ornon, Villeneuve, Virelade, Virsac, Yvrac.

7.
Główne odmiany winorośli

Sauvignon B

Merlot N

Cot N - Malbec N

Carmenère N

Petit Verdot N

8.
Opis związku lub związków

Na obszarze geograficznym występują stosunkowo jednorodne warunki klimatyczne korzystne dla produkcji wina ze względu na jego położenie oraz bliskość dużych mas wodnych (Ocean Atlantycki, estuarium Żyrondy, doliny Garonne i Dordogne), które odgrywają istotną rolę termoregulacyjną. Wpływy oceaniczne łagodzą wiosenne przymrozki, jednak maleją one w miarę oddalania się od morza i rozległych dolin oraz w miarę przybliżania się do masywów leśnych w Landes, Saintonge oraz Double Périgourdine. Właściwości te tłumaczą niewielką obsadę winorośli w najdalej położonych na północ, południe i południowy zachód częściach obszaru geograficznego. Obejmuje on 497 spośród 538 gmin w departamencie Gironde, wyłączając południowozachodnią część departamentu, która nie ma charakteru winiarskiego i dominuje w niej gospodarka leśna.

Odmiany winorośli z regionu winiarskiego Bordeaux, które były uprawiane w klimacie oceanicznym, już od XVII i XVIII w. wymagały wspierania żerdziami, a następnie powszechnego palikowania w celu zapewnienia właściwego rozłożenia kiści i powierzchni liści wystarczającej do prawidłowej syntezy chlorofili pozwalającej uzyskać optymalną dojrzałość. Występowanie różnego rodzaju gleb i zróżnicowanej ekspozycji doprowadziło do selekcji różnych odmian winorośli i ich dostosowania do właściwości środowiska. Wyróżnia się cztery odrębne rodzaje gleb:

-
gleby gliniasto-wapienne i marglowo-wapienne, bardzo powszechnie występujące na zboczach wzgórz, na których dobrze rośnie odmiana merlot N,
-
gleby krzemionkowe zmieszane z elementami gliniastymi i wapiennymi, doskonałe pod uprawę np. odmian mer-lot N i sauvignon B,
-
gleby piaszczysto-gliniaste (tzw. boulbènes) z drobnymi elementami krzemionkowymi, stanowiące lżejsze podłoże dostosowane do produkcji białych win wytrawnych,
-
gleby żwirowe złożone ze żwiru, z otoczaków kwarcowych oraz piasku - drobnoziarnistego lub gruboziarnistego - tworzące dobrze zdrenowane, ciepłe tarasy, które są idealnie przystosowane do uprawy winorośli, a w szczególności odmiany cabernet-sauvignon N.

Równowaga między odmianami winorośli, różnorodność środowiska biofizycznego oraz sposób prowadzenia winnicy i produkcji wina nadaje winom szczególny styl charakteryzujący się wielkim bogactwem aromatów. Dzięki istnieniu portu i ścisłych związków historycznych z innymi narodami, które bardzo szybko zaczęły prowadzić ustrukturyzowany handel na szeroką skalę, winnice w regionie Bordeaux od zawsze były otwarte na resztę świata, korzystając z innowacji technicznych lub je rozpowszechniając, co sprzyjało dynamice gospodarstw oraz pozwalało na umocnienie, rozwój i rozpowszechnianie posiadanych umiejętności przy zachowaniu rodzimych zwyczajów. Po ślubie księżnej Akwitanii Eleonory i przyszłego króla Anglii Henryka Plantageneta w 1152 r. rozwój wymiany handlowej spowodował, że Anglicy zaczęli przywozić wina z Bordeaux, które nazywali "Claret" ze względu na ich jasny kolor. Tradycja ta utrwaliła się na przestrzeni lat i znajduje obecnie odzwierciedlenie w oznaczeniach "clairet" i "cla-ret". W XVII w. wraz z pojawieniem się nowych konsumentów rozpoczęła się nowa era handlowa. Wywóz pozostał jedną z mocnych stron dystrybucji win z Bordeaux. Jedną trzecią wyprodukowanej ilości wina wywożono do ponad 150 krajów. Produkcja wina objętego zarejestrowaną nazwą pochodzenia będącego najważniejszym zasobem departamentu Gironde w dużej mierze przyczyniła się do ukształtowania krajobrazu wiejskiego i miejskiego oraz do lokalnej architektury (rezydencje zajmujące się produkcją wina (fr. châteaux viticoles), piwnice winiarskie (fr. chais). Główne miasta departamentu są portami rzecznymi, które rozwinęły się dzięki handlowi winami.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi) Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do produkcji i dojrzewania win, które mogą być objęte zarejestrowaną nazwą pochodzenia "Bordeaux" uzupełnioną oznaczeniami "clairet" i "claret" lub nieposiadającą takich oznaczeń, stanowi obszar następujących gmin:

-
w departamencie Dordogne: Fougueyrolles, Gageac-et-Rouillac, Gardonne, Le Fleix, Minzac, Pomport, Port-Sainte-Foy-et-Ponchapt, Razacde-Saussignac, Saussignac, Saint-Antoine-de-Breuilh, Saint-Seurin-de-Prats, Thénac, Ville-franche-de-Lonchat,
-
w departamencie Lot-et-Garonne: Baleyssagues, Beaupuy, Cocumont, Duras, Esclottes, Lagupie, Loubès-Bernac, Sainte-Colombe-de-Duras, Savignac-de-Duras, Villeneuve-de-Duras.

Nazwy geograficzne - określenia dodatkowe

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Zarejestrowaną nazwę pochodzenia "Bordeaux" można uzupełnić oznaczeniami "claret" w przypadku win czerwonych i "clairet" w przypadku win ciemnoróżowych zgodnie z przepisami ustanowionymi dla tego rodzaju wina, w szczególności jeśli chodzi o normy analityczne.

W przypadku win białych zarejestrowaną nazwę pochodzenia "Bordeaux" można uzupełnić nazwą geograficzną "Haut-Benauge" zgodnie z przepisami ustanowionymi dla tej uzupełniającej nazwy geograficznej, w szczególności jeśli chodzi o obszar geograficzny, odmiany winorośli, zbiory i normy analityczne.

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Nazwę geograficzną "Haut-Benauge" umieszcza się bezpośrednio po zarejestrowanej nazwie pochodzenia "Bordeaux", zapisując ją czcionką, której wielkość - zarówno wysokość, jak i szerokość - nie może przekraczać wielkości czcionki, którą zapisano zarejestrowaną nazwę pochodzenia.

Ramy prawne:

przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Wina białe o zawartości cukrów fermentujących powyżej 5 gramów na litr i poniżej 60 gramów na litr opatruje się oznaczeniem odpowiadającym zawartości tych cukrów w winie zgodnie z definicją zawartą w przepisach wspólnotowych.

Większa jednostka geograficzna

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Na etykiecie win objętych zarejestrowaną nazwą pochodzenia można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej: "Vin de Bordeaux". Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano zarejestrowaną nazwę pochodzenia.

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-5514a84e-f7df-48fd-bc1b-7c65926936ae

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.