Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2019.248.19
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 24 lipca 2019 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"Crémant de Bourgogne"
Numer referencyjny: PDO-FR-A0676-AM01
Data przekazania informacji: 11.4.2019
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Opis i uzasadnienie
Od czasu pierwszego zatwierdzenia specyfikacji produktu nazwy niektórych gmin uległy zmianie, a niektóre gminy połączyły się. Zaktualizowano zatem wykaz gmin wchodzących w skład obszaru geograficznego, nie zmieniając przy tym granic tego obszaru. W celu zwiększenia bezpieczeństwa prawnego wykaz ten opiera się na obowiązującej wersji oficjalnego kodu geograficznego "code officiel géographique" redagowanego corocznie przez INSEE.
Zmieniono zatem odpowiednio pkt 6 jednolitego dokumentu.
Opis i uzasadnienie
Wyznaczenie granic działek rolnych polega na zidentyfikowaniu na obszarze geograficznym produkcji działek nadających się do produkcji produktu objętego daną zarejestrowaną nazwą pochodzenia.
Działki rolne wyznaczono w pewnej liczbie gmin należących do obszaru geograficznego. Przy okazji tej operacji potwierdzono wyznaczone działki rolne w gminach, które poddano już temu procesowi. W rezultacie właściwy organ krajowy zatwierdził wyznaczone działki rolne na całym obszarze z nową datą zatwierdzenia.
Usunięto nieaktualne terminy zatwierdzenia przez właściwy organ krajowy wyznaczonych działek rolnych w poszczególnych gminach, które określono w załączniku do specyfikacji produktu.
Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
Crémant de Bourgogne
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
5. Gatunkowe wino musujące
Przedmiotowe wina to gatunkowe wina musujące białe lub różowe.
Wino charakteryzuje się lekką i trwałą pianką z delikatnymi i utrzymującymi się pęcherzykami. W przypadku młodego wina aromat często przywodzi na myśl nuty owocowe, kwiatowe i mineralne w połączeniu z pewnego rodzaju świeżością. Z czasem pojawiają się bardziej złożone aromaty, które ewoluują w kierunku nut drugorzędnych i trzeciorzędnych. Świeżość w ustach wzmaga dodatkowo uwalnianie się dwutlenku węgla.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Szczególne praktyki enologiczne
Gęstość obsady
Praktyka uprawy
Zasady przycinania
Praktyka uprawy
Przepisy ogólne
Winorośl przycina się zgodnie z następującymi technikami:
Odmiany winorośli chardonnay B i sacy B (wyłącznie w gminach departamentu Rhône oraz w gminach departamentu Saône-et-Loire wchodzących w zakres wyznaczonej winnicy, w której wytwarza się produkty objęte zarejestrowaną nazwą pochodzenia "Mâcon") formuje się za pomocą cięcia "taille à queue du Mâconnais", w którego przypadku liczba pozostawionych oczek na metr kwadratowy nie przekracza 10.
Odmiany winorośli chardonnay B i sacy B (z wyjątkiem gmin departamentu Rhône oraz gmin departamentu Saône-et-Loire wchodzących w zakres wyznaczonej winnicy, w której wytwarza się produkty objęte zarejestrowaną nazwą pochodzenia "Mâcon") formuje się za pomocą "cięcia Chablis" (fr. taille Chablis), w którego przypadku liczba pozostawionych oczek na metr kwadratowy nie przekracza 10.
Szczególne zasady przycinania Praktyka uprawy Przepisy szczególne
Cięcie metodą pojedynczego Guyota można dostosować:
Niezależnie od metody cięcia winorośl można przycinać, pozostawiając dodatkowe oczka, pod warunkiem że w stadium rozwoju fenologicznego odpowiadającego 11 lub 12 liściom liczba gałązek owocujących w roku na metr kwadratowy nie będzie przekraczała liczby pozostawionych oczek określonej w zasadach dotyczących danego cięcia.
Nawadnianie i transport zbiorów Praktyka uprawy Nawadnianie
Nawadnianie jest zabronione.
Transport zbiorów
Zbiory
90 hektolitrów z hektara
Aloxe-Corton, Ancey, Arcenant, AuxeyDuresses, Baubigny, Beaune, Belan-sur-Ource, Bévy, Bissey-la-Côte, Bligny-lès-Beaune, Boncourt-le-Bois, Bouix, Bouze-lès-Beaune, Brion-sur-Ource, Brochon, Chambolle-Musigny, Charrey-sur-seine, Chassagne-Montrachet, Chaumont-le-Bois, Chaux, Chenôve, Chevannes, Chorey-lès-Beaune, Collonges-lès-Bévy, Comblanchien, Corcelles-les-Monts, Corgoloin, Cormot-Vauchignon, Corpeau, Couchey, Curtil-Vergy, Daix, Dijon, Échevronne, L'Étang-Vergy, Fixin, Flagey-Echezeaux, Fussey, Gevrey-Chambertin, Gilly-lès-Cîteaux, Gomméville, Griselles, Ladoix-Serrigny, Larrey, Magny-lès-Villers, Mâlain, Marcenay, Marey-lès-Fussey, Marsannay-la-Côte, Massingy, Mavilly-Mandelot, Meloisey, Messanges, Meuilley, Meursault, Molesme, Monthelie, Montliot-et-Courcelles, Morey-Saint-Denis, Mosson, Nantoux, Noiron-sur-Seine, Nolay, Nuits-SaintGeorges, Obtrée, Pernand-Vergelesses, Plombières-lès-Dijon, Poinçon-lèsLarrey, Pommard, Pothières, Premeaux-Prissey, Puligny-Montrachet, Reulle-Vergy, La Rochepot, Saint-Aubin, Saint-Romain, Santenay, Savignylès-Beaune, Segrois, Talant, Thoires, Vannaire, Villars-Fontaine, Villedieu, Villers-la-Faye, Villers-Patras, Vix, Volnay, Vosne-Romanée i Vougeot,
Alix, Anse, L'Arbresle, Les Ardillats, Arnas, Bagnols, Beaujeu, Belleville, Belmont-d'Azergues, Blacé, Le Breuil, Bully, Cercié, Chambost-Allières, Chamelet, Charentay, Charnay, Châtillon, Chazay-d'Azergues, Chénas, Chessy, Chiroubles, Cogny, Corcelles-en-Beaujolais, Dareizé, Denicé, Emeringes, Fleurie, Frontenas, Gleizé, Jarnioux, Juliénas, Jullié, Lacenas, Lachassagne, Lancié, Lantignié, Légny, Létra, Limas, Lozanne, Lucenay, Marchampt, Marcy, Moiré, MontmelasSaint-Sorlin, Morancé, Odenas, Les Olmes, Le Perréon, Pommiers, Porte des Pierres Dorées, Quincié-en-Beaujolais, Régnié-Durette, Rivolet, Saint-Clément-sur-Valsonne, Saint-Cyr-le-Chatoux, Saint-Didier-sur-Beaujeu, Saint-Étienne-des-Oullières, Saint-Étienne-la-Varenne, Saint-Germain-Nuelles, Saint-Georges-de-Reneins, Saint-Jean-d'Ardières, Saint-Jean-des-Vignes, Saint-Julien, Saint-Just-d'Avray, Saint-Lager, Saint-Loup, SaintRomain-de-Popey, Saint-Vérand, Sainte-Paule, Salles-Arbuissonnas-enBeaujolais, Sarcey, Ternand, Theizé, Vaux-en-Beaujolais, Val d'Oingt, Vauxrenard, Vernay, Ville-sur-Jarnioux i Villié-Morgon,
Aluze, Ameugny, Azé, Barizey, Berzéla-Ville, Berzé-le-Châtel, Bissey-sous-Cruchaud, Bissy-la-Mâconnaise, Bissy-sur-Fley, Bissy-sous-Uxelles, Blanot, Bonnay, Bouzeron, Boyer, Burgy, Burnand, Bussières, Buxy, Bray, Bresse-sur-Grosne, Cersot, Chagny, Chaintré, Chamilly, Champagny-sous-Uxelles, Chânes, Change, Chapaize, La Chapelle-de-Guinchay, La Chapelle-sous-Brancion, Charbonnières, Chardonnay, Charnay-lès-Mâcon, Charrecey, Chasselas, Chassey-le-Camp, Château, Cheilly-lès-Maranges, Chenôves, Chevagny-les-Chevrières, Chissey-lès-Mâcon, Clessé, Cortambert, Cortevaix, Couches, Crêches-surSaône, Créot, Cruzille, Culles-les-Roches, Curtil-sous-Burnand, Davayé, Dennevy, Dezize-lès-Maranges, Dracy-lès-Couches, Dracy-le-Fort, Épertully, Étrigny, Farges-lès-Mâcon, Fleurville, Fley, Fontaines, Fuissé, Genouilly, Germagny, Givry, Grevilly, Hurigny, Igé, Jalogny, Jambles, Jugy, Jully-lès-Buxy, Lacrost, Laives, Laizé, Leynes, Lournand, Lugny, Mâcon, Malay, Mancey, Martailly-lès-Brancion, Mellecey, Mercurey, MillyLamartine, Montagny-lès-Buxy, Montbellet, Montceaux-Ragny, Moroges, Nanton, Ozenay, Paris-l'Hôpital, Péronne, Pierreclos, Plottes, Préty, Prissé, Pruzilly, Remigny, La Roche-Vineuse, Romanèche-Thorins, Rosey, Royer, Rully, Saint-Albain, Saint-Amour-Bellevue, Saint-Boil, Saint-Clément-sur-Guye, Saint-Denis-de-Vaux, Saint-Désert, Saint-Gengoux-de-Scissé, Saint-Gengoux-le-National, Saint-Gilles, Saint-Jean-de-Trézy, Saint-Jean-de-Vaux, Saint-Léger-sur-Dheune, Saint-Mard-de-Vaux, Saint-Martin-Belle-Roche, Saint-Martin-du-Tartre, Saint-Martin-sous-Montaigu, Saint-Maurice des-Champs, Saint-Maurice-de-Satonnay, Saint-Maurice-lès-Couches, Saint-Pierre-de-Varennes, Saint-Sernin-du-Plain, Saint-Symphorien-d'Ancelles, Saint-Vallerin, Saint-Vérand, Saint-Ythaire, La Salle, Salornay-sur-Guye, Sampigny-lès-Maranges, Santilly, Sassangy, Saules, Savigny-sur-Grosne, Sennecey-le-Grand, Senozan, Sercy, Serrières, Sigy-le-Châtel, Sologny, Solutré-Pouilly, Tournus, Uchizy, Vaux-en-Pré, Vergisson, Vers, Verzé, Le Villars, La Vineuse sur Frégande (wyłącznie część odpowiadająca terytorium byłych gmin Donzy-le-National, Massy i La Vineuse), Vinzelles i Viré,
Asquins, Augy, Auxerre, Beine, Bernouil, Béru, Bleigny-le-Carreau, Chablis, La Chapelle-Vaupelteigne, Charentenay, Chemilly-sur-Serein, Cheney, Chichée, Chitry, Collan, Coulanges-laVineuse, Courgis, Dannemoine, Deux Rivières, Dyé, Épineuil, ÉscolivesSainte-Camille, Fleys, Fontenay-près-Chablis, Irancy, Joigny, Junay, Jussy, Lignorelles, Ligny-le-Châtel, Maligny, Migé, Molosmes, Montholon (wyłącznie część odpowiadająca terytorium byłych gmin Champvallon i Volgré), Mouffy, Poilly-sur-Serein, Préhy, Quenne, Saint-Bris-le-Vineux, Saint-Cyr-les-Colons, Saint-Père, Serrigny, Tharoiseau, Tonnerre, Tronchoy, Val-de-Mercy, Venoy, Vermenton (wyłącznie część odpowiadająca terytorium byłej gminy Vermenton), Vézelay, Vézinnes, Villy, Vincelottes i Viviers.
Châtillon-sur-Seine, Grancey-sur-Ource, Montagny-lès-Beaune i Prusly-sur-Ource,
Cruzy-le-Châtel.
Czynniki naturalne istotne z punktu widzenia związku
Obszar geograficzny charakteryzuje się występowaniem wzniesień, na których tradycyjnie uprawiano winorośl, w departamentach Yonne, Côte-d'Or, Saône-et-Loire oraz Rhône. Obszar obejmuje grupę bardziej lub mniej odrębnych winnic, które rozpościerają się na powierzchni około 250 km z północy na południe. Obszar rozciąga się zatem na terytorium ponad 300 gmin.
Winnice departamentu Yonne oraz regionu winiarskiego Châtillonnais - leżącego na północy departamentu Côte d'Or - położone są na kuestach Basenu Paryskiego, na osadach pochodzących z jury późnej, z wyjątkiem regionu winiarskiego Vézelien, który położony jest na formacjach pochodzących z jury wczesnej i środkowej, oraz z wyjątkiem regionu winiarskiego Jovinien, położonego na formacjach pochodzących z kredy późnej. Podłoże jest głównie marglowe (wapienno-gliniaste), miejscami wapienne. Winnica położona jest wyłącznie na wzniesieniach w obrębie kuest o najlepszej ekspozycji - na zboczach głównych dolin rzecznych regionu, doliny rzeki Yonne i jej dopływów oraz doliny Sekwany i jej dopływów. Winnica rozpościera się na wysokości 150-300 metrów.
Od Dijon do okolic Lyonu winnice zajmują niemal nieprzerwany ciąg prostych wzniesień. Jest to zachodnia granica rowu w regionie Bresse, ważna struktura tektoniczna, która zapadła się podczas fałdowania alpejskiego. Podłoże jest głównie osadowe, wapienne lub marglowe, i pochodzi głównie z okresu jury, ale miejscami również z triasu. Lokalnie - głównie w departamencie Saône-et-Loire - na wychodniach metamorficznego i granitowego fundamentu krystalicznego z paleozoiku, na którym wykształciły się kwaśne gleby, położone są winnice. Mimo że wzniesienia w głębi lądu charakteryzują się czasami dużymi wysokościami (650 metrów w departamencie Côte-d'Or, 1 000 metrów w regionie winiarskim Beaujolais), tereny, na których położone są winnice, znajdują się na wysokości 250-400 metrów. Każda z tych winnic posiada charakterystyczne cechy krajobrazowe, geologiczne i profil morfologiczny:
W regionie winiarskim Burgundii panuje dość chłodny klimat oceaniczny. Klimat ten charakteryzuje się umiarkowanymi i regularnymi opadami bez intensywnych letnich susz. Zakres temperatur odzwierciedla chłodny charakter klimatu - ich średnia roczna wynosi 11 °C.
Cechy klimatu są intensywne w departamencie Yonne i nieco łagodniejsze na południowym wschodzie obszaru geograficznego ze względu na góry należące do pasma Morvan i położone w regionie Charolais, odgrywające rolę osłony i powodujące powstawanie wiatrów fenowych, za sprawą których wilgotność jest niższa, a temperatura wyższa niż w pozostałej części regionu.
Wschodnia część obszaru geograficznego znajduje się pod wpływem klimatu kontynentalnego, który charakteryzuje się stosunkowo niską temperaturą zimą, okresami mrozu, które bywają długie i intensywne, ale również niekiedy bardzo suchą i słoneczną jesienią.
W lecie wpływy klimatu południowego, odczuwalne w szczególności w południowej części obszaru geograficznego, mogą okresowo wywoływać wysoką temperaturę oraz napływ ciepłego morskiego powietrza powodującego powstawanie burz.
Działki wyznaczone w celu zbioru winogron odpowiadają wszystkim sektorom tradycyjnie uznawanym za odpowiednie do uprawy winorośli. W najkorzystniejszym scenariuszu działki położone są zatem na dobrze wyeksponowanych wzgórzach na głównych wzniesieniach, a także na przedgórzach, cechujących się umiarkowaną temperaturą płaskowyżach oraz płaskowyżach o łagodnym nachyleniu w kierunku północnym i zachodnim - wszystkie te położenia zapewniają optymalny odpływ wody oraz odpowiednie nagrzewanie gleby.
Czynniki ludzkie istotne z punktu widzenia związku
Istnieją dowody potwierdzające, że na wyznaczonym obszarze winorośl uprawiano już za czasów galloromańskich.
Już w średniowieczu winnice z regionu winiarskiego Burgundii miały duże znaczenie gospodarcze i były znane poza granicami kraju.
Rola, jaką struktury kościelne (opactwa i biskupstwa) oraz szlachta odegrały w kształtowaniu renomy win z regionu winiarskiego Burgundii, jest powszechnie znana. Opactwa w Cluny, Cîteaux, Pontigny, kapituła w Langres oraz książęta Burgundii przyczynili się - każdy na swój sposób - do założenia prestiżowej winnicy oraz do popularności wytwarzanych w niej win.
W XVIII w. znaczny rozwój handlu winem był źródłem nowej siły gospodarczej. Wina z regionu winiarskiego Bur-gundii były sprzedawane na szeroką skalę na północy Francji oraz Europy, a nawet na innych kontynentach.
W XIX w. region winiarski Burgundii nabrał jednak silnych cech indywidualnych. Do wzrostu znaczenia gospodarczego tego regionu przyczyniły się zarówno dawne, jak i obecne jednostki administracyjne (prowincje, a następnie departamenty) - ośrodki miejskie, takie jak Auxerre, Dijon, Beaune, Chalon-sur-Saône lub Mâcon, zapewniały dystrybucję win pochodzących z regionu. W tym samym czasie północna część regionu winiarskiego Beaujolais zaczęła się identyfikować z winami Mâcon. Regiony winiarskie Tonnerrois i Châtillonnais, położone u progu Szampanii, również zbliżyły się do regionu winiarskiego Burgundii.
Na początku XIX w. producenci z regionu Burgundii zainteresowali się wytwarzaniem win musujących zgodnie z technikami opracowanymi w Szampanii - ściślej rzecz ujmując, produkcję taką rozpoczęto w Rully, w departamencie Saône-et-Loire, od 1820 r., w Nuits-Saint-Georges, a następnie w 1840 r. w Chablis. Nowy produkt cieszył się powodzeniem zwłaszcza wśród klientów z Anglii i Stanów Zjednoczonych, a metoda produkcji szybko się rozpowszechniła. Wina musujące wytwarzano w sercu najbardziej malowniczych terenów, takich jak Clos Vougeot, Cham-bertin, Chablis itp.
W 1939 r. producenci win musujących stworzyli związek zawodowy i w 1943 r. doprowadzili do uznania zarejestrowanej nazwy pochodzenia "Bourgogne mousseux".
Zgodnie z dekretem przedmiotowa zarejestrowana nazwa pochodzenia była zarezerwowana dla win białych, czerwonych i różowych wyprodukowanych z zastosowaniem metody drugiej fermentacji w butelce. Począwszy od lat 60. XX wieku producenci z regionu winiarskiego Burgundii, pragnąc sformalizować i objąć ochroną produkowane przez siebie wysokiej jakości wina musujące, wdrożyli rygorystyczne zasady dotyczące zbioru i wytwarzania - dzięki ich staraniom na mocy dekretu z 1975 r. uznano zarejestrowaną nazwę pochodzenia "Crémant de Bourgogne" w odniesieniu do win białych lub różowych.
Wykorzystywane odmiany winorośli obejmują wszystkie odmiany z regionu winiarskiego Burgundii, z wyraźną jednak preferencją dla odmian chardonnay B i pinot noir N. Rozdrobnienie geograficzne winnicy wiąże się z pewnym zróżnicowaniem metod produkcji. Każdy, nawet najmniejszy region wykorzystujący przekazywane z pokolenia na pokolenie umiejętności, zachował lokalne praktyki prowadzenia winnicy, o czym świadczą cięcie Mâconnais (fr. arcu-res en Mâconnais) lub tzw. cięcie "Chablis" stosowane w departamencie Yonne.
W 2011 r. winnica, w której wytwarza się produkty objęte zarejestrowaną nazwą pochodzenia "Crémant de Bourgogne", obejmowała obszar blisko 2 000 hektarów, a jej roczna produkcja wynosiła blisko 125 000 hektolitrów, czyli niemal 15 milionów butelek.
Wino charakteryzuje się lekką i trwałą pianką z delikatnymi i utrzymującymi się pęcherzykami. W przypadku młodego wina aromat często przywodzi na myśl nuty owocowe, kwiatowe i mineralne w połączeniu z pewnego rodzaju świeżością. Z czasem pojawiają się bardziej złożone aromaty, które ewoluują w kierunku nut drugorzędnych i trzeciorzędnych. Świeżość w ustach wzmaga dodatkowo uwalnianie się dwutlenku węgla.
Związki przyczynowe
Region winiarski Burgundii to północna winnica, w której winorośl narażona jest na trudne warunki klimatyczne. Obsada ogranicza się wobec tego do najkorzystniej położonych miejsc, w których występują cieplejszy i suchszy mezoklimat niż klimat panujący w regionie oraz przepuszczalne gleby umożliwiające odprowadzanie nadmiaru wody i charakteryzujące się przy tym dobrą żyznością oraz szybkim nagrzewaniem się.
W związku z tym winnica skupiona jest na głównych wzniesieniach terenu, najczęściej o charakterze wapiennym, o umiarkowanej wysokości.
Chłodny klimat panujący na obszarze geograficznym wyjątkowo sprzyja produkcji win musujących. Dzięki odpowiednim glebom i ekspozycji terenu winnice, zapewniając odpowiedni stopień dojrzałości winogron, umożliwiają jednak również zachowanie kwasowości niezbędnej do uzyskania wysokiej jakości win objętych zarejestrowaną nazwą pochodzenia "Crémant de Bourgogne".
Wykorzystywane odmiany winorośli - mało zróżnicowane i rodzime oraz szczególnie dostosowane do lokalnych warunków glebowo-klimatycznych - przyczyniają się do powstania gamy win białych i różowych o kwaśnym, owocowym charakterze typowym dla win północnych, nadając im pewną nutę elegancji.
Pragnąc uzyskać najwyższą jakość wina, producenci wprowadzili rygorystyczne zasady, które miały na celu zachowanie w maksymalnym stopniu właściwości surowca, a tym samym - otrzymanie perfekcyjnych win. Zbiory traktowane są z najwyższą ostrożnością w celu uniknięcia utleniania się soku w czasie między zbiorami a tłoczeniem. Wykorzystanie całych winogron, eliminacja soku powstałego w trakcie transportu, ostrożne obchodzenie się z winogronami, tłoczenie przeprowadzone w przystosowanym do tego środowisku, za pomocą odpowiednich urządzeń i zgodnie z zasadami określającymi konkretny stosunek masy wykorzystanych zbiorów do objętości pozyskanych moszczów, gwarantują jakość i przejrzystość uzyskanych soków, a także przeprowadzenie delikatnej ekstrakcji, która umożliwia zachowanie subtelnych aromatów oraz nadaje winom jasną, błyszczącą szatę.
Bogatsi o ponad stuletnie doświadczenie producenci win musujących doskonale opanowali umiejętności komponowania swoich cuvées. Aby zapewnić winom optymalne walory aromatyczne, preferuje się łączenie najsubtelniejszych odmian winorośli (pinot noir N, pinot gris G, chardonnay B). Długi okres dojrzewania oraz wprowadzanie do obrotu z przeznaczeniem dla konsumentów po upływie co najmniej 12 miesięcy od daty butelkowania pozwalają winu rozwinąć właściwości aromatyczne oraz osiągnąć złożony i wykwintny charakter.
Wina "Crémant de Bourgogne" stanowią jedno z kluczowych win produkowanych w regionie winiarskim Burgundii. W 2011 r. 30 % produkcji wprowadzono do obrotu na wszystkich kontynentach.
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Wszystkie określenia fakultatywne, których stosowanie - zgodnie z przepisami wspólnotowymi - mogą regulować państwa członkowskie, umieszcza się na etykietach czcionką o wymiarach (wysokość i szerokość) nieprzekraczających dwukrotności wymiarów czcionki, którą zapisano zarejestrowaną nazwę pochodzenia.
Link do specyfikacji produktu
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.