Rozporządzenie 1676/2004 w sprawie przyjęcia środków autonomicznych oraz przejściowych dotyczących przywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych pochodzących z Bułgarii i wywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych do Bułgarii

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.301.1

Akt utracił moc
Wersja od: 28 września 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1676/2004
z dnia 24 września 2004 r.
w sprawie przyjęcia środków autonomicznych oraz przejściowych dotyczących przywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych pochodzących z Bułgarii i wywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych do Bułgarii

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 133,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Protokół nr 3 Układu Europejskiego między Wspólnotami Europejskimi i Republiką Bułgarii, zatwierdzony decyzją Rady i Komisji 94/908/WE, EWWiS, Euratom, z dnia 19 grudnia 1994 r. w sprawie zawarcia Układu Europejskiego między Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z jednej strony a Republiką Bułgarii, z drugiej strony (1) zawiera uzgodnienia handlowe dotyczące wymienionych tam przetworzonych produktów rolnych. Protokół nr 3 został zmieniony Protokołem dostosowującym aspekty handlowe Układu Europejskiego między Wspólnotami Europejskimi i Bułgarią (2), zwanym dalej "Protokołem dostosowującym" zatwierdzonym decyzją 1999/278/WE (3) i poprawionym decyzją nr 2/2002 Rady Stowarzyszenia EU-Bułgaria (4).

(2) W ostatnim czasie podpisano umowę handlową zmieniającą Protokół dostosowujący. Celem tej umowy jest dalsze zbliżenie gospodarcze w ramach przygotowań do przystąpienia Bułgarii do Unii Europejskiej; umowa ma wejść w życie nie później niż dnia 1 października 2004 r.

(3) Procedura przyjęcia decyzji zmieniającej Protokół dostosowujący nie zostanie ukończona w takim czasie, by decyzja ta mogła wejść w życie z dniem 1 października 2004 r. Z tego powodu niezbędne jest zapewnienie stosowania koncesji celnych w stosunku do Bułgarii na warunkach autonomicznych od dnia 1 października 2004 r.

(4) Opłat celnych nie powinno się stosować w stosunku do przywozu niektórych przetworzonych produktów rolnych. Dla niektórych innych towarów powinno się stosować coroczne kontyngenty taryfowe.

(5) Dla przetworzonych produktów rolnych objętych Protokołem nr 3, ale nie wyszczególnionych w niniejszym rozporządzeniu lub dla których kontyngenty przyznane na mocy niniejszego rozporządzenia zostały wyczerpane, dalej powinno stosować się postanowienia handlowe określone w Protokole nr 3.

(6) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1446/2002 z dnia 8 sierpnia 2002 r. w sprawie zawieszenia i otwarcia kontyngentów taryfowych stosowanych przy przywozie do Wspólnoty niektórych produktów rolnych przetworzonych pochodzących z Bułgarii i zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1477/2000 (5) ustanowiło roczne kontyngenty taryfowe dla przywozu do Wspólnoty niektórych przetworzonych produktów rolnych pochodzących z Bułgarii. Dla roku 2004 powinny być dalej stosowane jedynie kwoty dotyczące kontyngentów taryfowych wyszczególnionych pod pozycjami nr 09.5463 i 09.5487 oraz pozycją 095479.

(7) Przetworzone produkty rolne nie objęte załącznikiem I do Traktatu i wywożone do Bułgarii nie podlegają refundacjom wywozowym na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 1520/2000 z dnia 13 lipca 2000 r. ustanawiającego wspólne szczegółowe zasady stosowania systemu przyznawania refundacji wywozowych dla niektórych produktów rolnych wywożonych jako towary nieobjęte załącznikiem I do Traktatu oraz kryteria ustalania wysokości takich refundacji (6).

(8) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiające przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny (7) ustanawia system zarządzania kontyngentami taryfowymi. Kontyngenty taryfowe przyznane na mocy niniejszego rozporządzenia są zarządzane przez władze wspólnotowe i Państwa Członkowskie zgodnie z tym systemem.

(9) Środki niezbędne do wykonania niniejszego rozporządzenia powinny zostać przyjęte zgodnie z decyzją Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiającą warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji (8).

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Od dnia 1 października 2004 roku, stawki celne określone w załączniku I stosuje się do przywozów do Wspólnoty towarów pochodzących z Bułgarii wyszczególnionych w tym załączniku.

Artykuł  2
1.
Kontyngenty celne Wspólnoty na bezcłowy przywóz produktów pochodzących z Bułgarii wymienione w załączniku II są dostępne corocznie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia. Na rok 2004 są one dostępne od dnia 1 października do dnia 31 grudnia 2004 r. Podstawę kontyngentów na rok 2004 zmniejsza się, z wyjątkiem kontyngentów celnych wyszczególnionych pod pozycjami nr 09.5463, nr 09.5487 i nr 09.5479, proporcjonalnie do ilości pełnych miesięcy, które upłynęły.
2.
Ilości towarów dopuszczonych do swobodnego obrotu w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 30 września 2004 r. w ramach kontyngentów celnych wyszczególnionych pod pozycjami nr 09.5463, nr 09.5487 i nr 09.5479 dostępnych na mocy rozporządzenia (WE) nr 1446/2002 są potrącane w całości z kwot odpowiednich kontyngentów celnych określonych w załączniku II.
Artykuł  3

Przetworzone produkty rolne wyszczególnione w załączniku III do niniejszego rozporządzenia wywożone do Bułgarii nie są objęte refundacjami wywozowymi określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 1520/2000.

Artykuł  4

W stosunku do przetworzonych produktów rolnych nie objętych załącznikiem I, lub dla których wyczerpały się kontyngenty określone w załączniku II stosuje się przepisy określone w Protokole nr 3.

Artykuł  5

Komisja może zawiesić środki określone w art. 1, 2 i 3 w przypadku niestosowania przez Bułgarię uzgodnionych preferencji wzajemnych, zgodnie z procedurą określoną w art. 7 ust. 2.

Artykuł  6

Kontyngentami celnymi wymienionymi w załączniku II do niniejszego rozporządzenia zarządza Komisja zgodnie z art. 308a, 308b i 308c rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.

Artykuł  7
1.
Komisję wspiera komitet, o którym mowa w art. 16 rozporządzenia (WE) nr 3448/93 (9), zwany dalej "Komitetem".
2.
W przypadku odniesień do niniejszego ustępu zastosowanie znajduje art. 4 i 7 decyzji 1999/468/WE.

Okres wskazany w art. 4 ust. 3 decyzji 1999/468/WE ustala się na trzy miesiące.

3.
Komitet przyjmuje swój regulamin wewnętrzny.
Artykuł  8

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie obowiązuje od dnia 1 października 2004 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, 24 września 2004 r.

W imieniu Rady
B. R. BOT
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 358 z 31.12.1994, str. 1.

(2) Dz.U. L 112 z 29.4.1999, str. 3.

(3) Dz.U. L 112 z 29.4.1999, str. 1.

(4) Dz.U. L 18 z 23.1.2003, str. 21.

(5) Dz.U. L 213 z 9.8.2002, str. 3.

(6) Dz.U. L 177 z 15.7.2000, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 886/2004 (Dz.U. 168 z 1.5.2004, str. 14).

(7) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. L 343 z 31.12.2003, str. 1).

(8) Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23.

(9) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18. Rozporządzenie zmienione ostatnio rozporządzeniem (WE) nr 2580/2000 (Dz.U. 298 z 25.11.2000, str. 5).

ZAŁĄCZNIKI

..................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

ZAŁĄCZNIK  I

Należności celne przywozowe stosowane we Wspólnocie w odniesieniu do towarów pochodzących z Bułgarii

Kod CNOpisStawka celna
(1)(2)Od 1.10 do 31.12.2004Od 1.1 do 31.12.2005Od 1.1 do 31.12.2006Od 1.1.2007 i później
0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10- Jogurt:
- - Aromatyzowany lub

zawierający dodatek owoców,

orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub

w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu

mlecznego:

0403 10 51- - - - Nieprzekraczającej

1,5 % masy

0 % + 64,1 EUR/100 kg000
0403 10 53- - - - Powyżej 1,5 %, ale

nieprzekraczającej 27 %

masy

0 % + 87,9 EUR/100 kg000
0403 10 59- - - - Przekraczającej 27 %

masy

0 % + 113,9 EUR/100 kg000
- - - Pozostałe, o zawartości

tłuszczu mlecznego:

0403 10 91- - - - Nieprzekraczającej 3 %

masy

0 % + 8,3 EUR/100 kg000
0403 10 93- - - - Powyżej 3 %, ale

nieprzekraczającej 6 %

0 % + 11,4 EUR/100 kg000
0403 10 99- - - - Przekraczającej 6 % masy0 % + 17,9 EUR/100 kg000
0403 90- Pozostałe:
- - Aromatyzowany lub

zawierający dodatek owoców,

orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub

w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu

mlecznego:

0403 90 71- - - - Nieprzekraczającej 1,5 %

masy

0 % + 64,1 EUR/100 kg000
0403 90 73- - - - Powyżej 1,5 %, ale

nieprzekraczającej 27 %

masy

0 % + 87,9 EUR/100 kg000
0403 90 79- - - - Przekraczającej 27 %

masy

0 % + 113,9 EUR/100 kg000
- - - Pozostałe, o zawartości

tłuszczu mlecznego:

0403 90 91- - - - Nieprzekraczającej 3 %

masy

0 % + 8,3 EUR/100 kg000
0403 90 93- - - - Powyżej 3 %, ale

nieprzekraczającej 6 %

masy

0 % + 11,4 EUR/100 kg000
0403 90 99- - - - Przekraczającej 6 % masy0 % + 17,9 EUR/100 kg000
0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20- Produkty mleczarskie do

smarowania:

0405 20 10- - O zawartości tłuszczu 39 %

masy i większej, ale

mniejszej niż 60 % masy

0000
0509 00Gąbki naturalne pochodzenia zwierzęcego:000
0509 00 90- Pozostałe:0
0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:000
0710 40 00- Kukurydza cukrowa0
0711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:000
0711 90- Pozostałe warzywa; mieszanki

warzyw:

- - Warzywa:
0711 90 30- - - Kukurydza cukrowa0
1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych:
- Soki i ekstrakty roślinne;
1302 13 00- - Z chmielu0000
1302 20- Substancje pektynowe,

pektyniany i pektany:

1302 20 10- - Suche0000
1302 20 90- - Pozostałe0000
1505Tłuszcz z wełny oraz substancje tłuszczowe otrzymane z niego (włącznie z lanoliną):000
1505 00 10- Tłuszcz z wełny, surowy0
1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516:
1517 10- Margaryna, z wyłączeniem

margaryny płynnej:

1517 10 10- - Zawierająca więcej niż 10 %,

ale nie więcej niż 15 %

masy tłuszczów z mleka

0% + 19,1 EUR/100 kg0% + 12,7 EUR/100 kg0% + 6,3 EUR/100 kg0
1517 90- Pozostałe:
1517 90 10- - Zawierająca więcej niż 10 %,

ale nie więcej niż 15 %

masy tłuszczów z mleka

0% + 19,1 EUR/100 kg000
- - Pozostałe:
1517 90 93- - - Jadalne mieszaniny lub

preparaty w rodzaju

stosowanych jako preparaty

ułatwiające wyjmowanie

z formy

1,9 %000
1518 00Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych albo z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1518 00 10- Linoksyn0000
1518 00 91- - Tłuszcze i oleje zwierzęce

lub roślinne i ich frakcje,

gotowane, utlenione,

odwodnione, siarkowane,

dmuchane, polimeryzowane

przez ogrzewanie w próżni

lub w gazie obojętnym, lub

inaczej modyfikowane

chemicznie, z wyłączeniem

objętych pozycją 1516

0000
- - Pozostałe:
1518 00 95- - - Niejadalne mieszaniny lub

przetwory z tłuszczów

i olejów zwierzęcych lub

z olejów zwierzęcych

i olejów roślinnych i ich

frakcje

0000
1518 00 99- - - Pozostałe0000
1521Woski roślinne (inne niż trójglicerydy), wosk pszczeli, pozostałe woski owadzie i spermacet, nawet rafinowane lub barwione:000
1521 90- Pozostałe:
1521 90 99- - - Pozostałe0
1522 00Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych bądź wosków zwierzęcych lub roślinnych:000
1522 00 10- Degras0
1702Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
1702 50 00- Fruktoza chemicznie czysta0000
1702 90- Pozostałe, włącznie z cukrem

inwertowanym i innymi cukrami

oraz mieszankami syropów

cukrowych, zawierającymi

w stanie suchym 50 % masy

fruktozy:

1702 90 10- - Maltoza chemicznie czysta0000
1704Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10- Guma do żucia, nawet pokryta

cukrem:

- - Zawierająca mniej niż 60 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11- - - Guma w paskach0000
1704 10 19- - - Pozostałe0000
- - Zawierająca 60 % lub więcej

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91- - - Guma w paskach0000
1704 10 99- - - Pozostałe0000
1704 90- Pozostałe:
1704 90 10- - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji

zawierający więcej niż 10 %

masy sacharozy, ale

niezawierający innych

dodanych substancji

0000
1704 90 30- - Biała czekolada0000
- - Pozostałe:
1704 90 51- - - Pasty, włącznie

z marcepanem,

w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto 1 kg lub więcej

0000
1704 90 55- - - Pastylki od bólu gardła

i dropsy od kaszlu

0000
1704 90 61- - - Wyroby pokryte cukrem0000
- - - Pozostałe:
1704 90 65- - - - Wyroby żelowe

i galaretki, włącznie

z pastami owocowymi,

w postaci wyrobów

cukierniczych

0000
1704 90 71- - - - Cukierki z masy

gotowanej, również

z nadzieniem

0000
1704 90 75- - - - Toffi, karmelki

i podobne

0000
- - - - Pozostałe:
1704 90 81- - - - - Tabletki prasowane0000
ex 1704 90 99

(Kod taric 1704 90 99 10)

- - - - - Pozostałe (z

wyłączeniem

zawierających 70 % lub

więcej masy sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza))

0000
1806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10- Proszek kakaowy zawierający

dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

1806 10 20- - Zawierający 5 % masy lub

więcej, ale mniej niż 65 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

0000
1806 10 30- - Zawierający 65 % masy lub

więcej, ale mniej niż 80 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

0000
1806 20- Pozostałe przetwory w blokach,

tabliczkach lub batonach,

o masie większej niż 2 kg, lub

w płynie, paście, proszku,

granulkach lub w innej

postaci, w pojemnikach lub

w bezpośrednich opakowaniach,

o zawartości przekraczającej

2 kg:

1806 20 10- - Zawierające 31 % masy lub

więcej masła kakaowego albo

zawierające 31 % masy lub

więcej masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

0000
1806 20 30- - Zawierające 25 % masy lub

więcej, ale mniej niż 31 %

masy masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

0000
- - Pozostałe:
1806 20 50- - - Zawierające 18 % masy lub

więcej masła kakaowego

0000
1806 20 70- - - Okruchy mleczno -

czekoladowe

0000
ex 1806 20 80

(Kod taric

1806 20 80 10)

- - - Polewa czekoladowa smakowa

(bez produktów

zawierających 70 % masy

lub więcej sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza))

0000
ex 1806 20 95

(Kod taric 1806 20 95 10)

- - - Pozostałe (bez

zawierających 70 % masy

lub więcej sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza))

0000
- Pozostałe, w blokach,

tabliczkach lub batonach:

1806 31 00- - Nadziewane(*)000
1806 32- - Bez nadzienia:
1806 32 10- - - Z dodatkami zbóż, owoców

lub orzechów

(*)000
1806 32 90- - - Pozostałe(*)000
1806 90- Pozostałe:
- - Czekolada i produkty

czekoladowe:

- - - Czekolady, również

z nadzieniem:

1806 90 11- - - - Zawierające alkohol(*)000
1806 90 19- - - - Pozostałe(*)000
- - - Pozostałe:
1806 90 31- - - - Nadziewane(*)000
1806 90 39- - - - - Bez nadzienia(*)000
1806 90 50- - Wyroby cukiernicze i ich

namiastki wykonane

z substytutów cukru,

zawierające kakao

(*)000
1806 90 60- - Produkty do smarowania

zawierające kakao

(*)000
1806 90 70- - Przetwory zawierające kakao

do sporządzania napojów

(*)000
ex 1806 90 90

(Kod taric 1806 90 90 11

oraz

1806 90 90 91

- - Pozostałe (bez zawierających

70 % masy lub więcej

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza))

(*)000
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobii lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymie-nione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901 10 00- Przetwory dla niemowląt,

pakowane do sprzedaży

detalicznej

0000
1901 20 00- Mieszaniny i ciasta do

wytworzenia wyrobów

piekarniczych objętych pozycją

1905

0000
1901 90- Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11- - - O zawartości suchego

ekstraktu 90 % masy lub

większej

0000
1901 90 19- - - Pozostałe0000
- - Pozostałe:
1901 90 91- - - Niezawierające tłuszczu

z mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy ani

skrobii lub zawierających

mniej niż 1,5 % tłuszczu

z mleka, 5 % sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym) lub

izoglukozy, 5 % glukozy

lub skrobii, z wyłączeniem

przetworów spożywczych

w postaci proszku

z towarów objętych

pozycjami 0401-0404

0000
1902Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany:
- Makarony niegotowane,

nienadziewane ani

nieprzygotowane inaczej:

1902 11 00- - Zawierające jaja0000
1902 19- - Pozostałe:
1902 19 10- - - Niezawierające mąki lub

mączki ze zwykłej pszenicy

0000
1902 19 90- - - Pozostałe0000
1902 20- Makarony nadziewane, również

gotowane lub inaczej

przygotowane:

- - Pozostałe:
1902 20 91- - - Gotowane0000
1902 20 99- - - Pozostałe0000
1902 30- Pozostałe:
1902 30 10- - Suszone0000
1902 30 90- - Pozostałe0000
1902 40- Kuskus:
1902 40 10- - Nieprzygotowany0000
1902 40 90- - Pozostałe0000
1903 00 00Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobii, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach0000
1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 10- Przetwory spożywcze otrzymane

przez spęcznianie lub prażenie

zbóż lub produktów zbożowych:

1904 10 10- - Otrzymane z kukurydzy0000
1904 10 30- - Otrzymane z ryżu0000
1904 10 90- - Pozostałe0000
1904 20- Przetwory spożywcze otrzymane

z nieprażonych płatków

zbożowych lub z mieszaniny

nieprażonych płatków zbożowych

i prażonych płatków zbożowych

lub zbóż spęcznionych:

1904 20 10- - Preparaty typu Müsli

bazujące na nieprażonych

płatkach zbożowych

0000
- - Pozostałe
1904 20 91- - - Otrzymane z kukurydzy0000
1904 20 95- - - Otrzymane z ryżu0000
1904 20 99- - - Pozostałe0000
1904 30 00- Pszenica spęczniona0000
1904 90- Pozostałe:
1904 90 10- - Ryż0000
1904 90 80- - Pozostałe0000
1905Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00- Chleb chrupki0000
1905 20- Piernik z dodatkiem imbiru

i podobne:

0000
1905 20 10- - Zawierający mniej niż 30 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

0000
1905 20 30- - Zawierający 30 % masy lub

więcej, ale mniej niż 50 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

0000
1905 20 90- - Zawierający 50 % masy lub

więcej sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

0000
- Słodkie herbatniki (biskwity);

wafle i opłatki:

1905 31- - Słodkie herbatniki

(biskwity):

- - - Całkowicie lub częściowo

pokryte lub powleczone

czekoladą lub innymi

przetworami zawierającymi

kakao:

1905 31 11- - - - W bezpośrednich

opakowaniach

o zawartości

nieprzekraczającej 85 g

0000
1905 31 19- - - - Pozostałe0000
- - - Pozostałe:
1905 31 30- - - - Zawierające 8 % masy lub

więcej masła z mleka

0000
- - - - Pozostałe:
1905 31 91- - - - - Herbatniki kanapkowe

(biskwity)

0000
1905 31 99- - - - - Pozostałe0000
1905 32- - - Wafle i opłatki:
1905 32 05- - - - o zawartości wody

przekraczającej 10 %

masy

0000
- - - Pozostałe
- - - - Całkowicie lub częściowo

pokryte lub powleczone

czekoladą lub innymi

przetworami

zawierającymi kakao:

1905 32 11- - - - - W bezpośrednich

opakowaniach

o zawartości

nieprzekraczającej

85 g

0000
1905 32 19- - - - - Pozostałe0000
- - - - Pozostałe:
1905 32 91- - - - - Solone, nawet

z nadzieniem

0000
1905 32 99- - - - - Pozostałe0000
1905 40- Sucharki, tosty z chleba

i podobne tosty:

1905 40 10- - Sucharki0000
1905 40 90- - Pozostałe0000
1905 90- Pozostałe:
1905 90 10- - Mace0000
1905 90 20- - Opłatki sakralne, puste

kapsułki stosowane do celów

farmaceutycznych, wafle

wytłaczane, papier ryżowy

i podobne wyroby

0000
- - Pozostałe:
1905 90 30- - - Chleb, bułki,

niezawierające dodatku

miodu, jajek, sera lub

owoców, a zawierające

w suchej masie nie więcej

niż 5 % masy cukru i nie

więcej niż 5 % masy

tłuszczu

0000
1905 90 45- - - Herbatniki (biskwity)0000
1905 90 55- - - Produkty wytłaczane lub

ekspandowane, pikantne lub

solone

0000
- - - Pozostałe:
1905 90 60- - - - Z dodatkiem środka

słodzącego

0000
2001Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
2001 90- Pozostałe:
2001 90 30- - Słodka kukurydza (Zea mays

var. saccharata)

0000
2001 90 40- - Ignamy, słodkie ziemniaki

i podobne jadalne części

roślin, zawierające 5 % masy

lub więcej skrobi

0000
2001 90 60- - Rdzenie palmowe0000
2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:
2004 10- Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2004 10 91- - - W postaci mąki, mączki lub

płatków

0000
2004 90- Pozostałe warzywa i mieszanki

warzywne:

2004 90 10- - Słodka kukurydza (Zea mays

var. saccharata)

0000
2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:
2005 20- Ziemniaki:
2005 20 10- - W postaci maki, mączki lub

płatków

0000
2005 80 00- Słodka kukurydza (Zea mays

var. saccharata)

0000
2008Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
- Orzechy, orzeszki ziemne

i inne nasiona, nawet

zmieszane razem:

2008 11- - Orzeszki ziemne:
2008 11 10- - - Masło orzechowe0000
2008 91 00- - Rdzenie palmowe0000
2008 99- - Pozostałe:
2008 99 85- - - - - Kukurydza inna niż

kukurydza słodka (Zea

mays var. saccharata)

0000
2008 99 91- - - - - Ignamy, słodkie

ziemniaki i podobne

jadalne części roślin,

zawierające 5 % masy

lub więcej skrobi

0000
2101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
- Ekstrakty, esencje

i koncentraty kawy, herbaty

lub herbaty paragwajskiej oraz

przetwory na bazie tych

produktów lub na bazie kawy,

herbaty lub herbaty

paragwajskiej:

2101 11- - Ekstrakty, esencje

i koncentraty:

2101 11 11- - - O zawartości suchej masy

na bazie kawy wynoszącej

95 % masy lub więcej

0000
2101 11 19- - - Pozostałe0000
2101 12- - Przetwory na bazie tych

ekstraktów, esencji lub

koncentratów lub na bazie

kawy:

2101 12 92- - - Przetwory na bazie tych

ekstraktów, esencji lub

koncentratów lub na bazie

kawy

0000
2101 12 98- - - Pozostałe0000
2101 20- Ekstrakty, esencje

i koncentraty kawy, herbaty

lub herbaty paragwajskiej oraz

przetwory na bazie tych

produktów lub na bazie kawy,

herbaty lub herbaty

paragwajskiej:

2101 20 20- - Ekstrakty, esencje

i koncentraty

0000
- - Przetwory:
2101 20 98- - - Pozostałe0000
2101 30- Cykoria palona i inne palone

namiastki kawy oraz ich

ekstrakty, esencje

i koncentraty:

- - Cykoria palona i inne palone

namiastki kawy:

2101 30 11- - - Cykoria palona0000
2101 30 19- - - Pozostałe0000
- - Ekstrakty, esencje

i koncentraty z cykorii

palonej i innych palonych

namiastek kawy:

2101 30 91- - - Z cykorii palonej0000
2101 30 99- - - Pozostałe0000
2102Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:
2102 10- Drożdże aktywne:
2102 10 10- - Kultury drożdży0000
- - Drożdże piekarnicze:
2102 10 90- - Pozostałe:0000
2102 20- Drożdże nieaktywne; inne

mikroorganizmy jednokomórkowe,

martwe:

- - Drożdże nieaktywne:
2102 20 11- - - W tabletkach, kostkach lub

w podobnej formie, lub

w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczajacej

1 kg

0000
2102 20 19- - - Pozostałe:0000
2102 30 00- Gotowe proszki do pieczenia0000
2103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda:
2103 10 00- Sos sojowy0000
2103 20 00- Ketchup pomidorowy i inne sosy

pomidorowe

2,5 %000
2103 30- Mąka i mączka z gorczycy oraz

gotowa musztarda:

2103 30 90- - Gotowa musztarda0000
2103 90- Pozostałe:
2103 90 90- - Pozostałe:0000
2104Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:
2104 10- Zupy i buliony i przetwory

z nich:

2104 10 10- - Suszone3 %000
2104 10 90- - Pozostałe:3 %000
2104 20 00- Złożone przetwory spożywcze

homogenizowane

3,6 %000
2105 00Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao:
2105 00 10- Niezawierające tłuszczów mleka

lub zawierające mniej niż, 3 %

masy takich tłuszczów

0 % + 13,5 EUR/100 kg000
Max 17,4 % + 8,4 EUR/100 kg
- Zawierające tłuszcze mleka:1
2105 00 91- - 3 % masy lub więcej, ale

mniej niż 7 % masy

0 % + 25,9 EUR/100 kg000
Max 16,2 % + 6,3 EUR/100 kg
2105 00 99- - 7 % masy lub więcej0 %+36,4 EUR/100 kg000
Max 16 % + 6,2 EUR/100 kg
- Zawierające tłuszcze mleka:
2106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 10- Koncentraty proteinowe

i teksturowane substancje

proteinowe:

2106 10 20- - Niezawierające tłuszczów

mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające mniej

niż 1,5 % masy tłuszczu

mleka, 5 % masy sacharozy

lub izoglukozy, 5 % masy

glukozy lub skrobi

0000
2106 10 80- - Pozostałe:0000
2106 90- Pozostałe:
2106 90 10- - Fondue z sera0000
2106 90 20- - Złożone preparaty

alkoholowe, inne niż na

bazie substancji

zapachowych, w rodzaju

stosowanych do produkcji

napojów

0000
- - Pozostałe:
2106 90 92- - - Niezawierające tłuszczów

mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające

mniej niż 1,5 % masy

tłuszczu mleka, 5 % masy

sacharozy lub izoglukozy,

5 % masy glukozy lub

skrobi

0000
2202Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009:
2202 10 00- Wody, w tym wody mineralne

i wody gazowane, zawierające

dodatek cukru lub innej

substancji słodzącej lub wody

aromatyzowane

0000
2202 90- Pozostałe:
2202 90 10- - Niezawierające produktów

objętych pozycjami 0401-0404

lub tłuszczu uzyskanego

z produktów objętych

pozycjami 0401-0404

0000
2205Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10- W pojemnikach o objętości

2 litry lub mniejszej:

2205 10 10- - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu wynoszącej

18 % obj. lub mniejszej

0000
2205 90- Pozostałe:
2205 90 10- - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu wynoszącej

18 % obj. lub mniejszej

0000
2403Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe:
2403 10- Tytoń do palenia, nawet

zawierający namiastki tytoniu

w dowolnej proporcji:

2403 10 10- - W opakowaniach bezpośrednich

o zawartości

nieprzekraczającej 500 g:

50,5 %33,7 %16,8 %0
2403 10 90- - Pozostałe:50,5 %33,7 %16,8 %0
- Pozostałe:
2403 91 00- - Tytoń "homogenizowany" lub

"odtworzony"

11,1 %7,4 %3,7 %0
2403 99- - Pozostałe:
2403 99 10- - - Tytoń do żucia i tabaka28 %18,7 %9,3 %0
2403 99 90- - - Pozostałe:11,1 %7,4 %3,7 %0
3301Olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), włącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy; wyekstrahowane oleożywice; koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, nielotnych olejkach, woskach lub w podobnych substancjach, otrzymanych metodą enfleurage lub maceracji; terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych:
3301 90- Pozostałe:
3301 90 10- - Terpenowe produkty uboczne

deterpenacji olejków

eterycznych

0000
- - Wyekstrahowane oleożywice:
3301 90 90- - Pozostałe:0000
3302Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, w rodzaju stosowanych jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów:
3302 10- W rodzaju stosowanych

w przemyśle spożywczym i do

produkcji napojów:

- - W rodzaju stosowanych

do produkcji napojów:

- - - Preparaty zawierające

wszystkie czynniki

zapachowe

charakterystyczne dla

napojów:

- - - - Pozostałe:
3302 10 21- - - - - Niezawierające

tłuszczów mleka,

sacharozy, izoglukozy,

glukozy lub skrobi lub

zawierające mniej niż

1,5 % masy tłuszczu

mleka, 5 % masy

sacharozy lub

izoglukozy, 5 % masy

glukozy lub skrobi

0000
3302 10 29- - - - - Pozostałe:0000
(*)Przepisy handlowe określone w Protokole 3 powinny się dalej stosować

ZAŁĄCZNIK  II

Zwolnione od cła kontyngenty stosowane przy przywozie do Wspólnoty towarów pochodzących z Bułgarii

NrKodCNOpisRoczne kwoty taryfowe (w tonach)Roczny wzrost począwszy od 2005 r.

(w tonach)

(1)(2)(3)(4)(5)
09.5920ex 0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:20020
0405 20- Produkty mleczarskie do

smarowania:

0405 20 30- - O zawartości tłuszczu 60 %

masy i większej, ale

mniejszej niż 75 % masy

09.5921ex 1704Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), nieza-wierające kakao:10010
1704 90- Pozostałe:
ex 1704 90 99

(Kod TARIC

1704 90 99 90)

- - - - - Inne, (bez produktów

zawierających 70 %

masy lub więcej

sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako

sacharoza))

09.5922ex 1806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:505
1806 10- Proszek kakaowy zawierający

dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

1806 10 90- - Zawierający 80 % masy lub

więcej, ale mniej niż 80 %

masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

1806 20- Pozostałe przetwory w blokach,

tabliczkach lub batonach,

o masie większej niż 2 kg, lub

w płynie, paście, proszku,

granulkach lub w innej

postaci, w pojemnikach lub

w bezpośrednich opakowaniach,

o zawartości przekraczającej

2 kg:

ex 1806 20 80

(Kod TARIC

1806 20 80 90)

- - - Polewy czekoladowe

(zawierające 70 % masy lub

więcej sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza))

ex 1806 20 95

(Kod TARIC

1806 20 95 90)

- - - Inne, (zawierające 70 %

masy lub więcej sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza))

09.5923ex 1806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:505
ex 1806 90- Pozostałe:
ex 1806 90 90

(Kod TARIC

1806 90 90 19

oraz

1806 90 90 99)

- - Pozostałe, (zawierające 70 %

masy lub więcej sacharozy

(włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza))

09.5463ex 1806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:704 (*)-
1806 31 00 do

ex 1806 90 90

(Kod TARIC

1806 90 90 11

oraz

1806 90 90 91)

- Pozostałe wyroby czekoladowe

i spożywcze zawierające kakao

(bez zawierających 70 % masy

lub więcej sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza))

09.5924ex 1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:10010
1901 90 99- - - Pozostałe
09.5925ex 1905Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:20020
1905 90- Pozostałe:
1905 90 90- - - - Pozostałe
09.54872103 20 00Ketchup pomidorowy i inne sosy pomidorowe2.600 (**)-
09.54792105 00Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao:116 (**)-
09.5926ex 2106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:50050
2106 90- Pozostałe:
2106 90 98- - - Pozostałe
09.5927ex 2202Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009:2.000500
2202 90- Pozostałe:
- - Pozostałe, o zawartości

tłuszczu uzyskanego

z produktów objętych

pozycjami 0401-0404:

2202 90 91- - - Mniejszej niż 0,2 % masy
2202 90 95- - - 0,2 % masy lub więcej, ale

mniej niż 2 % masy

2202 90 99- - - 2 % masy lub więcej
09.59282905Alkohole alifatyczne i ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne:10010
- Pozostałe alkohole

poliwodorotlenowe:

2905 43 00- - Mannit
2905 44- - D-sorbit (sorbitol):
- - - W roztworze wodnym:
2905 44 11- - - - Zawierające 2 % masy lub

mniej D-mannitu,

w przeliczeniu na

zawartość D-sorbitu

2905 44 19- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
2905 44 91- - - - Zawierające 2 % masy

lub mniej D-mannitu,

w przeliczeniu na

zawartość D-sorbitu

2905 44 99- - - - Pozostałe
09.59293505Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych:2000500
3505 10- Dekstryny i pozostałe skrobie

modyfikowane:

3505 10 10- - Dekstryny
- - Pozostałe skrobie

modyfikowane:

3505 10 90- - - Pozostałe
09.59303505Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych:10010
3505 20- Kleje:
3505 20 10- - Zawierające mniej niż 25 %

masy skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

3505 20 30- - Zawierające 25 % masy lub

więcej, ale mniej niż 55 %

masy skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

3505 20 50- - Zawierające 55 % masy lub

więcej, ale mniej niż 80 %

masy skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

3505 20 90- - Zawierające 80 % masy lub

więcej skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

09.59383809Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i inne preparaty (na przykład klejonki i zaprawy), w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym lub podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:50050
3809 10- Na bazie substancji

skrobiowych:

3809 10 10- - Zawierające mniej niż 55 %

masy tych substancji

3809 10 30- - Zawierające 55 % masy lub

więcej tych substancji, ale

mniej niż 70 % masy

3809 10 50- - Zawierające 70 % masy lub

więcej tych substancji, ale

mniej niż 83 % masy

3809 10 90- - Zawierające 83 % masy lub

więcej tych substancji

09.59343824Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te, składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: pozostałości produktów chemicznych i przemysłów pokrewnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:10010
3824 60- Sorbit, inny niż ten objęty

podpozycją 2905 44:

- - w roztworze wodnym:
3824 60 11- - - Zawierający 2 % masy lub

mniej D-mannitu,

w przeliczeniu na

zawartość D-sorbitu

3824 60 19- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
3824 60 91- - - Zawierający 2 % masy lub

mniej D-mannitu,

w przeliczeniu na

zawartość D-sorbitu

3824 60 99- - - Pozostałe
(*) Kwoty wyłącznie dla roku 2004. Stawki celne będą wynosiły 0 począwszy od dnia 1 stycznia

2005 r.

(**) Kwoty wyłącznie dla roku 2004. Dla ilości przekraczających kwoty, stosuje się cło

określone w załączniku I. Stawki celne będą wynosiły 0 począwszy od dnia 1 stycznia

2005 r.

ZAŁĄCZNIK  III

Przetworzone produkty rolne, wywóz których nie podlega refundacjom wywozowym

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.