Rozporządzenie 3914/88 w sprawie procedur analitycznych stosowanych w celu oznaczania masy suchej, masy tłuszczowej oraz zawartości cukru w produktach objętych kodem CN 1905 90 30

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1988.347.54

Akt obowiązujący
Wersja od: 16 grudnia 1988 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 3914/88
z dnia 14 grudnia 1988 r.
w sprawie procedur analitycznych stosowanych w celu oznaczania masy suchej, masy tłuszczowej oraz zawartości cukru w produktach objętych kodem CN 1905 90 30

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3174/88(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do niniejszego rozporządzenia, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących procedur analitycznych stosowanych w celu oznaczania zawartości cukrów (sumy zawartości sacharozy, fruktozy, glukozy, laktozy i maltozy), tłuszczów oraz masy suchej w produktach objętych kodem CN 1905 90 30;

przeprowadzone badania oraz prace badawcze wykazują, że procedury analityczne określone w art. 1 są właściwe;

wejście w życie niniejszego rozporządzenia powoduje uchylenie rozporządzenia Komisji (WE) nr 2093/84 z dnia 19 lipca 1984 r. w sprawie procedur analitycznych stosowanych w celu oznaczania masy suchej, masy tłuszczowej oraz zawartości cukru w poszczególnych wyrobach piekarniczych zwykłych, objętych pozycją 19.07 Wspólnej Taryfy Celnej(3);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Nomenklatury,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zawartość cukrów (suma zawartości sacharozy, fruktozy, glukozy, laktozy, maltozy), tłuszczów oraz masy suchej w produktach objętych kodem CN 1905 90 30 jest ustalana zgodnie z następującymi procedurami:

– zawartość cukrów (sumy zawartości sacharozy, fruktozy, glukozy, laktozy, maltozy) oznaczana jest na podstawie HPLC,

– zawartość masy tłuszczowej oznaczana jest po dokonaniu hydrolizy kwasem solnym; za masę tłuszczową uważa się produkt uzyskany w wyniku tej hydrolizy przez ekstrakcję eterem naftowym,

– oznaczenie zawartości masy suchej następuje po wysuszeniu reprezentatywnej próbki w temperaturze 103 ± 2 °C, aż do uzyskania stałej masy.

Artykuł  2

Niniejszym rozporządzenie (EWG) nr 2093/84 traci moc.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 14 grudnia 1988 r.

W imieniu Komisji
COCKFIELD
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 298 z 31.10.1988, str. 1.

(3) Dz.U. L 193 z 21.7.1984, str. 15.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.