Rozporządzenie 1748/85 w sprawie procedury oznaczania zawartości tłuszczu w mące kukurydzianej objętej podpozycją 11.01 E oraz w kaszy i mączce z kukurydzy objętych podpozycją 11.02 A V Wspólnej Taryfy Celnej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1985.167.26

Akt obowiązujący
Wersja od: 27 czerwca 1985 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 1748/85
z dnia 25 czerwca 1985 r.
w sprawie procedury oznaczania zawartości tłuszczu w mące kukurydzianej objętej podpozycją 11.01 E oraz w kaszy i mączce z kukurydzy objętych podpozycją 11.02 A V Wspólnej Taryfy Celnej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 97/69 z dnia 16 stycznia 1969 r. w sprawie środków, jakie należy podjąć w celu jednolitego stosowania nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2055/84(2), w szczególności jego art. 3,

a także mając na uwadze co następuje:

w celu zapewnienia jednolitego stosowania nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej należy przyjąć przepisy odnoszące się do klasyfikacji mąki kukurydzianej, a także kaszy i mączki z kukurydzy;

zgodnie z podpozycjami 11.01 E i 11.02 A V nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej, załączonej do rozporządzenia Rady (EWG) nr 950/68(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 3400/84(4), mąka kukurydziana oraz kasza i mączka z kukurydzy klasyfikowane są zgodnie z zawartością tłuszczu;

musi zostać określona metoda oznaczania zawartości tłuszczu;

zgodnie z przeprowadzonymi badaniami procedura określona w załączniku do niniejszego rozporządzenia wydaje się zapewniać najlepsze zabezpieczenia;

środki ustanowione w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zawartość tłuszczu w mące kukurydzianej objętej podpozycją 11.01 E oraz w kaszy i mączce z kukurydzy objętych podpozycją 11.02 A V Wspólnej Taryfy Celnej jest oznaczana zgodnie z procedurą określoną w załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 25 czerwca 1985 r.

W imieniu Komisji
COCKFIELD
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 14 z 21.1.1969, str. 1.

(2) Dz.U. L 191 z 19.7.1984, str. 1.

(3) Dz.U. L 172 z 22.7.1968, str. 1.

(4) Dz.U. L 320 z 10.12.1984, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

Procedura oznaczania zawartości tłuszczu w mące kukurydzianej objętej podpozycją 11.01 E oraz w kaszy i mączce z kukurydzy objętych podpozycją 11.02 A V Wspólnej Taryfy Celnej

MĄKA KUKURYDZIANA

Metodą analizy, jaka powinna być stosowana jest wskazana w załączniku I (metoda A) do dyrektywy Komisji 84/4/EWG (Dz.U. L 15 z 18.1.1984, str. 28).

KASZA I MĄCZKA Z KUKURYDZY

Próbka musi zostać zmielona w ten sposób, aby ponad 90 % jej objętości było w stanie przejść przez sito o rozmiarze oczek 500 mikronów, a 100 % mogło przejść przez sito o rozmiarze oczek 1.000mikronów.

Metodą analizy, jaka powinna być stosowana, jest wskazana w załączniku I (metoda A) do dyrektywy Komisji nr 84/4/EWG.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.