Dyrektywa Rady z dnia 22 stycznia 1980 r w sprawie problemów sanitarnych w handlu wewnątrzwspólnotowym produktami mięsnymi
Dz.U.UE.L.1980.47.4
Akt utracił mocDYREKTYWA RADY
z dnia 22 stycznia 1980 r
w sprawie problemów sanitarnych w handlu wewnątrzwspólnotowym produktami mięsnymi
(Dz.U.UE L z dnia 21 lutego 1980 r.)
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43 i 100,
uwzględniając wniosek Komisji,
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),
a także mając na uwadze, co następuje:
dyrektywa Rady 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów sanitarnych w handlu wewnątrzwspólnotowym produktami mięsnymi(2) obowiązuje od dnia 1 lipca 1979 r.;
realizacja powyższej dyrektywy nie osiągnie pożądanego efektu tak długo, jak długo różnice w wymaganiach sanitarnych Państw Członkowskich w dziedzinie produktów mięsnych będą hamowały handel wewnątrz Wspólnoty; należy ustanowić wspólne przepisy w tej dziedzinie, mając w szczególności na celu wyeliminowanie tych różnic;
w celu uniknięcia rozszerzania się chorób epizootycznych za pośrednictwem produktów mięsnych należy ustalić, że mięso, z którego wytwarzane są niektóre z tych produktów mięsnych, powinno spełniać wymogi sanitarne stosowane w odniesieniu do świeżego mięsa;
należy zadbać o to, aby produktom mięsnym niespełniającym przepisów Wspólnoty nie przyznawano znaku zdrowia, przewidzianego w tych przepisach;
jeżeli produkty mięsne zostały przetworzone w taki sposób, aby zniszczyć wszystkie zarazki chorób, które mogą zostać przeniesione na zwierzęta, należy wówczas umieścić wzmiankę o tym w świadectwie zdrowia, dołączonym do tych produktów;
Państwa Członkowskie muszą mieć prawo do odmowy wprowadzenia do wolnego obrotu na swoim obszarze produktów mięsnych, w których wykryto obecność zarazków choroby zakaźnej lub zaraźliwej, albo takich, które nie spełniają przepisów sanitarnych Wspólnoty;
nadawca, na prośbę własną lub swojego przedstawiciela, powinien mieć prawo do zwrotu produktów mięsnych, chyba że istnieją uniemożliwiające to podstawy sanitarne;
aby umożliwić zainteresowanym stronom zrozumienie podstaw jakiegokolwiek nałożonego zakazu lub ograniczenia, przyczyny takiego zakazu lub ograniczenia powinny zostać podane do wiadomości nadawcy lub jego przedstawiciela, a w pewnych przypadkach - kompetentnych władz kraju wysyłającego;
w przypadku sporu pomiędzy nadawcą a władzami kraju docelowego nadawca powinien mieć możliwość wniesienia prośby o opinię eksperta weterynarii w sprawie zasadności zakazu lub ograniczenia;
Państwa Członkowskie muszą mieć prawo do zakazu wprowadzania na swoim terytorium pewnych produktów mięsnych z Państwa Członkowskiego, w którym wybuchła choroba epizootyczna; w zależności od istoty i charakteru tej choroby epizootycznej zakaz ten może albo zostać ograniczony do produktów mięsnych pochodzących z części terytorium kraju eksportującego, albo też rozszerzony na całe terytorium; w przypadku wybuchu choroby zaraźliwej lub zakaźnej na obszarze Państwa Członkowskiego należy niezwłocznie podjąć odpowiednie środki w celu przejęcia nad nią kontroli; zagrożenia związane z takimi chorobami, jak również konieczne środki ochronne należy rozpatrywać w taki sam sposób na obszarze całej Wspólnoty;
aby ułatwić wprowadzenie przewidywanych przepisów, należy przewidzieć procedurę, na mocy której pomiędzy Państwami Członkowskimi a Komisją zostanie nawiązana ścisła współpraca w ramach Stałego Komitetu Weterynaryjnego, powołanego decyzją Rady z dnia 15 października 1968 r.(3),
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 stycznia 1980 r.
W imieniu Rady | |
G. MARCORA | |
Przewodniczący |
_________
(1) Dz.U. C 114 z 11.11.1971, str. 40.
(2) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 85.
(3) Dz.U. L 255 z 28.10.1968, str. 23.
(4) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 24.
(5) Dz.U. L 16 z 20.1.1978, str. 22.
(6) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 2012/64.
(7) Dz.U. L 172 z 3.7.1975, str. 17.
(8) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.
(9) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 81.
(10) Dz.U. L 47 z 21.02.1980, str. 1.
(11) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1.
(12) Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23.
(13) Dz.U. L 395 z 30.12.1989, str. 13.