Dyrektywa 89/437/EWG
Dz.U.UE.L.1989.212.87
Akt utracił mocDYREKTYWA RADY
z dnia 20 czerwca 1989 r.
w sprawie problemów higienicznych i zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów jajecznych 1
(Dz.U.UE L z dnia 22 lipca 1989 r.)
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43,
uwzględniając wniosek Komisji(1),
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno - Społecznego(3),
a także mając na uwadze, co następuje:
zapewnienie sprawnego funkcjonowania wspólnego rynku, a przede wszystkim wspólnej organizacji rynku jaj ustanowionego rozporządzeniem (EWG) nr 2771/75(4), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 3907/87(5) oraz wspólnego systemu handlu dla owalbumin i laktalbumin wprowadzonego rozporządzeniem (EWG) nr 2783/75(6), zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 4001/87(7), jest rzeczą niezbędną, aby obrót produktami jajecznymi nie był dłużej ograniczany przez rozbieżności pomiędzy Państwami Członkowskimi w zakresie wymagań zdrowotnych w tym sektorze; powyższe umożliwi ujednolicenie produkcji oraz doprowadzi do konkurencji opartej na równych warunkach przy jednoczesnym zapewnieniu konsumentom wyrobów dobrej jakości; 2
obrót niektórymi produktami jajecznymi, które nie zostały ujęte w załączniku II do Traktatu, jest ściśle powiązany z obrotem produktami, dla których istnieje organizacja rynków; należy wyeliminować nieuczciwą konkurencję dla wszystkich produktów jajecznych;
uważa się za stosowne wyłączenie z zakresu tej dyrektywy produktów jajecznych stosowanych w małych zakładach, sklepach lub restauracjach oraz używanych do wytwarzania artykułów spożywczych przeznaczonych do bezpośredniej sprzedaży końcowemu odbiorcy lub do konsumpcji na miejscu;
wymagania zdrowotne powinny zostać określone dla produkcji, przechowywania oraz transportu produktów jajecznych; w szczególności istotne jest określenie przepisów regulujących wydawanie zezwoleń zakładom; 3
istotne jest również ustanowienie wymagań zdrowotnych, którym muszą odpowiadać produkty jajeczne; 4
wspomniane przepisy muszą w taki sam sposób dotyczyć handlu w ramach Wspólnoty jak i w ramach poszczególnych Państw Członkowskich;
odpowiedzialność za spełnianie wymagań zdrowotnych odnośnie produktów jajecznych, określonych w niniejszej dyrektywie ponoszą przede wszystkim producenci; właściwe władze Państw Członkowskich muszą sprawdzać, poprzez przeprowadzanie kontroli i inspekcji, czy producenci stosują się do wyżej wymienionych wymagań; przepisy odnośnie takich kontroli i inspekcji muszą uwzględniać potrzeby rynku wewnętrznego; 5
należy prowadzić kontrole wyrywkowe w celu wykrywania obecności pozostałości substancji potencjalnie szkodliwych dla zdrowia ludzkiego;
powinny zostać wprowadzone wspólnotowe środki kontroli w celu zagwarantowania jednolitego we wszystkich Państwach Członkowskich stosowania standardów określonych w niniejszej dyrektywie;
w kontekście handlu wewnątrzwspólnotowego, nadawca, odbiorca, lub ich przedstawiciele muszą mieć możliwość uzyskania opinii eksperta w przypadku zaistnienia sporu z właściwymi władzami Państw Członkowskich, które są krajami przeznaczenia;
warunki wprowadzania do obrotu Wspólnoty produktów jajecznych wyprodukowanych w państwie trzecim, nie mogą być bardziej korzystne niż warunki określone w niniejszej dyrektywie; należy podjąć działania w celu ustalenia procedury wspólnotowej umożliwiającej przeprowadzanie inspekcji w przedsiębiorstwach państw trzecich; 6
zadanie podjęcia działań w celu zastosowania niniejszej dyrektywy powinno zostać powierzone Komisji; w tym celu należy określić procedury wprowadzające ścisłą i efektywną współpracę między Komisją a Państwami Członkowskimi w ramach Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Luksemburgu, dnia 20 czerwca 1989 r.
W imieniu Rady | |
C. ROMERO HERRERA | |
Przewodniczący |
_______
(1) Dz.U. C 67 z 14.3.1987, str. 9 i Dz.U. C 53 z 2.3.1989, str. 10.
(2) Dz.U. C 187 z 18.07.1988, str. 184.
(3) Dz.U. C 232 z 31.08.1987, str. 1.
(4) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 49.
(5) Dz.U. L 370 z 30.12.1987, str. 14.
(6) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 104.
(7) Dz.U. L 377 z 31.12.1987, str. 44.
(8) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 56.
(9) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 100.
(10) Dz.U. L 33 z 8.2.1979, str. 1.
(11) Dz.U. L 144 z 29.5.1986, str. 38.
(12) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1.
(13) Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23.
(14) Dz.U. L 395 z 30.12.1989, str. 13.
- zmieniony przez pkt 2 sprostowania z dnia 22 lipca 1989 r.(Dz.U.UE.L.89.212.87/1).
-zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 91/684/EWG z dnia 19 grudnia 1991 r. (Dz.U.UE.L.91.376.38) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 23 grudnia 1991 r.
- zmieniony przez art. 29 Aktu dotyczącego warunków przystąpienia Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji oraz dostosowań w Traktatach stanowiących podstawę Unii Europejskiej (Dz.U.04.90.864/29) z dniem 1 stycznia 1995 r.
- zmieniony przez art. 20 Aktu dotyczącego warunków przystąpienia do Unii Europejskiej Republiki Czeskiej, Republiki Estońskiej, Republiki Cypryjskiej, Republiki Łotewskiej, Republiki Litewskiej, Republiki Węgierskiej, Republiki Malty, Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Słowenii i Republiki Słowackiej oraz dostosowań w Traktatach stanowiących podstawę Unii Europejskiej (Dz.U.UE.L.03.236.33) z dniem 1 maja 2004 r.