Dyrektywa 90/496/EWG w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych
Dz.U.UE.L.1990.276.40
Akt utracił mocDYREKTYWA RADY
z dnia 24 września 1990 r.
w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych
(Dz.U.UE L z dnia 6 października 1990 r.)
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 100a,
uwzględniając wniosek Komisji(1),
we współpracy z Parlamentem Europejskim(2),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),
a także mając na uwadze, co następuje:
ważne jest przyjęcie środków w związku ze stopniowym ustanawianiem rynku wewnętrznego do dnia 31 grudnia 1992 r.; rynek wewnętrzny jest przestrzenią bez granic wewnętrznych, w której zapewniony jest swobodny przepływ towarów, osób, usług i kapitału;
w obliczu wzrostu zainteresowania publicznego w odniesieniu do zależności między sposobem odżywiania a zdrowiem oraz wyboru właściwego sposobu odżywiania odpowiadającego indywidualnym potrzebom;
Rada i przedstawiciele rządów Państw Członkowskich zebrani w Radzie w rezolucji z dnia 7 lipca 1986 r. w sprawie europejskiego programu walki z rakiem uznali za priorytetową sprawę poprawy żywienia;
wiedza na temat podstawowych zasad żywienia i właściwego określania wartości odżywczej środków spożywczych przyczyniłyby się znacznie do umożliwienia konsumentowi dokonywania wyboru;
przepisy dotyczące określania wartości odżywczej powinny towarzyszyć działaniom w dziedzinie edukacji żywieniowej społeczeństwa;
w celu zabezpieczenia konsumenta, z jednej strony, i dla uniknięcia wszelkich możliwych barier technicznych w handlu, z drugiej strony, określanie wartości odżywczej powinno być prezentowane w znormalizowanej formie stosowanej w całej Wspólnocie;
środki spożywcze opatrzone określeniem wartości odżywczej powinny być zgodne z zasadami ustanowionymi w niniejszej dyrektywie;
wszystkie inne formy określania wartości odżywczej powinny zostać zakazane, ale środki spożywcze nieopatrzone określeniem wartości odżywczej powinny być dopuszczone do swobodnego obrotu;
dostarczane informacje powinny być przedstawione w sposób prosty i zrozumiały dla przeciętnego konsumenta i przekazywane w celu, dla którego zostały wprowadzone, z uwzględnieniem aktualnie niskiego poziomu wiedzy na temat żywienia;
stosowanie niniejszej dyrektywy przez pewien okres umożliwi zdobycie cennego doświadczenia oraz dokonanie oceny reakcji konsumentów na sposób przedstawiania informacji żywieniowej, umożliwiając Komisji dokonanie przeglądu niniejszych zasad i wystąpienie z wnioskiem wprowadzenia właściwych zmian;
w celu zachęcenia zainteresowanych stron, w szczególności małych i średnich przedsiębiorstw, do zapewniania określania wartości odżywczej w odniesieniu do jak największej ilości produktów, należy stopniowo ustanawiać środki w celu dostarczania coraz bardziej wyczerpujących oraz zrównoważonych informacji;
zasady ustanowione w niniejszej dyrektywie powinny również uwzględniać wytyczne w sprawie określania wartości odżywczej zawarte w Codex Altimentarius;
przepisy ogólne dotyczące etykietowania oraz definicje zawarte są w dyrektywie Rady 79/112/EWG z dnia 18 grudnia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamowania środków spożywczych przeznaczonych na sprzedaż konsumentowi końcowemu(4), ostatnio zmienionej dyrektywą 89/395/EWG(5); niniejsza dyrektywa może dlatego zostać ograniczona do przepisów odnoszących się do określania wartości odżywczej,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 24 września 1990 r.
W imieniu Rady | |
V. SACCOMANDI | |
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. C 282 z 5.11.1988, str. 8 oraz Dz.U. C 296 z 24.11.1989, str. 3.
(2) Dz.U. C 158 z 26.6.1989, str. 250 oraz Dz.U. C 175 z 16.7.1990, str. 76.
(3) Dz.U. C 159 z 26.6.1989, str. 41.
(4) Dz.U. L 33 z 8.2.1979, str. 1.
(5) Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 17.
(6) Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 27
(7) Dz.U. L 136 z 20.5.1974, str. 1.
(8) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1.
(9) Decyzja Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiająca warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji (Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23).
- zmieniona przez art. 1 pkt 1 dyrektywy Komisji nr 2008/100/WE z dnia 28 października 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.285.9) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 18 listopada 2008 r.
- zmieniona przez art. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1137/2008 z dnia 22 października 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.311.1) zmieniającego nin. dyrektywę z dniem 11 grudnia 2008 r.
- zmieniony przez art. 1 dyrektywy Komisji nr 2003/120/WE z dnia 5 grudnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.333.51) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 9 stycznia 2004 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 dyrektywy Komisji nr 2008/100/WE z dnia 28 października 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.285.9) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 18 listopada 2008 r.
-dodany przez art. 1 pkt 4 dyrektywy Komisji nr 2008/100/WE z dnia 28 października 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.285.9) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 18 listopada 2008 r.
- zmieniony przez dyrektywy Komisji nr 2008/100/WE z dnia 28 października 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.285.9) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 18 listopada 2008 r.