Rozporządzenie 816/2007 otwierające roczne kontyngenty taryfowe na przywóz z Turcji niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych, objętych rozporządzeniem Rady (WE) nr 3448/93

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2007.183.5

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 stycznia 2007 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 816/2007
z dnia 12 lipca 2007 r.
otwierające roczne kontyngenty taryfowe na przywóz z Turcji niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych, objętych rozporządzeniem Rady (WE) nr 3448/93

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 3448/93 z dnia 6 grudnia 1993 r. ustanawiające zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych(1), w szczególności jego art. 7 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzja nr 1/95 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja(2) w sprawie wprowadzenia ostatniej fazy unii celnej. W sekcji V przyjęto ustalenia handlowe dotyczące przetworzonych produktów rolnych.

(2) Decyzja nr 1/97 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja(3) ustanawia ustalenia dotyczące niektórych przetworzonych produktów rolnych.

(3) Decyzja nr 1/2007 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja(4) ustanawia nowe, poprawione zasady handlu dotyczące niektórych przetworzonych produktów rolnych w celu pogłębienia i poszerzenia unii celnej oraz poprawy konwergencji gospodarczej w wyniku rozszerzenia Wspólnoty w dniu 1 maja 2004 r. Wspomniane poprawione zasady obejmują koncesje w formie bezcłowych kontyngentów taryfowych. W przypadku przywozu towarów nieobjętych kontyngentami nadal mają zastosowanie obowiązujące obecnie przepisy dotyczące handlu.

(4) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(5) określa zasady zarządzania kontyngentami taryfowymi. Należy zapewnić zarządzanie kontyngentami taryfowymi otwartymi na mocy niniejszego rozporządzenia zgodnie tymi zasadami.

(5) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2026/2005 z dnia 13 grudnia 2005 r. otwierające kontyngenty taryfowe na 2006 r. i kolejne lata na przywóz do Wspólnoty Europejskiej niektórych towarów z Turcji pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych objętych rozporządzeniem Rady (WE) nr 3448/93(6) powinno zostać uchylone. Wielkość przywozu w ramach tego rozporządzenia pomiędzy 1 stycznia 2007 r. a datą uchylenia należy odjąć od wielkości zawartej w odpowiednim nowym kontyngencie.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. zagadnień horyzontalnych dotyczących handlu przetworzonymi produktami rolnymi, niewymienionymi w załączniku I,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wspólnotowe kontyngenty taryfowe na przywóz z Turcji do Wspólnoty Europejskiej towarów wymienionych w załączniku zostają otwarte na okres od dnia 1 stycznia do 31 grudnia każdego roku, począwszy od 2007 r., na warunkach przedstawionych w załączniku.

Warunkiem korzystania z kontyngentów taryfowych jest przedstawienie świadectwa przewozowego A.TR. zgodnie z decyzją Wspólnego Komitetu Współpracy Celnej WE-Turcja nr 1/2006.

Artykuł  2

Wspólnotowe kontyngenty taryfowe określone w art. 1 zarządzane są przez Komisję zgodnie z art. 308a, 308b i 308c rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.

Artykuł  3

Rozporządzenie (WE) nr 2026/2005 uchyla się w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia. Wielkość kontyngentu taryfowego o numerze porządkowym 09.0232 pomniejsza się o wielkość przywozu makaronu dokonanego w ramach rozporządzenia (WE) nr 2026/2005 (numer porządkowy 09.0205) pomiędzy 1 stycznia 2007 r. a datą wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2007 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 lipca 2007 r.

W imieniu Komisji
Günter VERHEUGEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2580/2000 (Dz.U. L 298 z 25.11.2000, str. 5).

(2) Dz.U. L 35 z 13.2.1996, str. 1.

(3) Dz.U. L 126 z 17.5.1997, str. 26.

(4) Dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym.

(5) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 214/2007 (Dz.U. L 62 z 1.3.2007, str. 6).

(6) Dz.U. L 327 z 14.12.2005, str. 3.

ZAŁĄCZNIK

Bezcłowe kontyngenty taryfowe mające zastosowanie do przywozu do UE przetworzonych produktów rolnych z Turcji

Numer porządkowyKod CNOpis produktuRoczny bezcłowy kontyngent taryfowy (w tonach netto)
(1)(2)(3)
09.02281704Produkty cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10- Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
- - Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):
1704 10 11- - - Guma w paskach5.000
1704 10 19- - - Pozostałe
- - Zawierająca 60 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):
1704 10 91- - - Guma w paskach
1704 10 99- - - Pozostałe
09.02291704 90- Pozostałe:
1704 90 30- - Biała czekolada
- - Pozostały:
1704 90 51- - - Pasty, włącznie z marcepanem, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub większej
1704 90 55- - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu
1704 90 61- - - Wyroby pokryte cukrem10.000
- - - Pozostałe:
1704 90 65- - - - Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych
1704 90 71- - - - Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane
1704 90 75- - - - Toffi, karmelki i podobne cukierki
- - - - Pozostałe:
1704 90 81- - - - - Tabletki prasowane
ex 1704 90 99- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Zawierająca mniej niż 70 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
- - - - - - Zawierająca 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
- - - - - - - Halva i lokoum
09.02301806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10- Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
1806 10 20- - Zawierający 5 % masy lub więcej, ale mniej niż 65 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza
1806 20- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg:5.000
1806 20 10- - Zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego lub zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego i tłuszczu mleka łącznie
1806 20 30- - Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 31 % masy masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie
- - Pozostałe:
1806 20 50- - - Zawierające 18 % masy lub więcej masła kakaowego
1806 20 70- - - Okruchy czekolady mlecznej
ex 1806 20 80- - - Polewa czekoladowa smakowa
- - - - Zawierająca mniej niż 70 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
ex 1806 20 95- - - Pozostałe:
- - - - Zawierające mniej niż 70 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 31 00- - Nadziewane
1806 32- - Bez nadzienia
1806 32 10- - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów
1806 32 90- - - Pozostałe
1806 90- Pozostałe:
- - Czekolada i wyroby czekoladowe:
- - - Czekolady (w tym nadziewane):
1806 90 11- - - - Zawierające alkohol
1806 90 19- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1806 90 31- - - - Z nadzieniem
1806 90 39- - - - Bez nadzienia
1806 90 50- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao
1806 90 60- - Wyroby do smarowania zawierające kakao
1806 90 70- - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów
ex 1806 90 90- - Pozostałe:
- - - Zawierające mniej niż 70 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
09.02311901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5 % kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:900
1901 20 00- Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905
09.02321902Makarony, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany:
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej:
1902 11 00- - Zawierające jaja
1902 19- - Pozostałe:
1902 19 10- - - Niezawierające mąki lub mączki, ze zwykłej pszenicy
1902 19 90- - - Pozostałe
1902 20- Makaron nadziewany, w tym ugotowany czy przygotowany w inny sposób lub nie:
- - Pozostałe:
1902 20 91- - - Gotowane20.000
1902 20 99- - - Pozostałe
1902 30- Pozostałe makarony:
1902 30 10- - Suszone
1902 30 90- - Pozostałe
1902 40- Kuskus:
1902 40 10- - Nieprzygotowany
1902 40 90- - Pozostałe
09.02331904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 10- Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych:500
1904 10 10- - Otrzymane z kukurydzy
1904 10 30- - Otrzymane z ryżu
1904 10 90- - Pozostałe
09.02341904 20- Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych:
1904 20 10- - Preparaty typu müsli bazujące na nieprażonych płatkach zbożowych
- - Pozostałe:
1904 20 91- - - Otrzymane z kukurydzy100
1904 20 95- - - Otrzymane z ryżu
1904 20 99- - - Pozostałe
09.02351904 30 00Pszenica spęczniana 10.000
09.02361904 90- Pozostałe:
1904 90 10- - Ryż2.500
1904 90 80- - Pozostałe
09.02371905Chleb, wyroby piekarnicze, ciasta, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty:
- Słodkie herbatniki; wafle i opłatki:
1905 31- - Słodkie herbatniki:
- - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:10.000
1905 31 11- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 85 g
1905 31 19- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1905 31 30- - - - Zawierające 8 % masy tłuszczu mleka lub więcej
- - - - Pozostałe:
1905 31 91- - - - - Herbatniki kanapkowe
1905 31 99- - - - - Pozostałe
09.02381905 32- - Gofry i wafle:
1905 32 05- - - O zawartości wody przekraczającej 10 % masy
- - - Pozostałe:
- - - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:
1905 32 11- - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 85 g3.000
1905 32 19- - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
1905 32 91- - - - - Solone, nawet z nadzieniem
1905 32 99- - - - - Pozostałe
09.02391905 40- Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty:
1905 40 10- - Sucharki 120
1905 40 90- - Pozostałe
09.02401905 90- Pozostałe:
1905 90 10- - Mace
1905 90 20- - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby
- - Pozostałe:
1905 90 30- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5 % masy tłuszczu10.000
1905 90 45- - - Herbatniki
1905 90 55- - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub solone
- - - Pozostałe:
1905 90 60- - - - Z dodatkiem środka słodzącego
09.02422106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani nieujęte:
2106 10- Koncentraty białkowe oraz upostaciowane substancje białkowe:
2106 10 80- - Pozostałe4.000
2106 90- Pozostałe:
2106 90 98- - - Pozostałe

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.