Rozporządzenie wykonawcze 2019/1882 otwierające procedurę przetargową dotyczącą dopłat do prywatnego przechowywania oliwy z oliwek

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2019.290.12

Akt obowiązujący
Wersja od: 11 listopada 2019 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2019/1882
z dnia 8 listopada 2019 r.
otwierające procedurę przetargową dotyczącą dopłat do prywatnego przechowywania oliwy z oliwek

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 18 ust. 2 i art. 20 akapit pierwszy lit. m) i o),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Od kilku miesięcy ceny oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na rynku hiszpańskim, greckim i portugalskim pozostają stale na niskim poziomie i są zbliżone do progów referencyjnych ustalonych w art. 1a ust. 1 lit. g) rozporządzenia Rady (UE) nr 1370/2013 2 .

(2) Perspektywa kolejnych dobrych zbiorów w Unii, nagromadzenie zapasów i brak pewności co do handlu zagranicznego w chwili obecnej powodują nierównowagę między podażą i popytem, która z kolei przyczynia się do spadku cen oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i powoduje poważne zakłócenia w dużych obszarach rynku Unii.

(3) Hiszpania jest największym producentem oliwy z oliwek w Unii i oferuje najatrakcyjniejsze ceny. Wyjątkowo wysokie zapasy w Hiszpanii stwarzają zatem ryzyko przedłużenia i pogłębienia poważnych zakłóceń na unijnym rynku oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

(4) Aby zmniejszyć nierównowagę między podażą a popytem oraz by zaradzić wspomnianym trudnym warunkom rynkowym, należy przyznać dopłaty do prywatnego przechowywania oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

(5) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2016/1238 3  oraz rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/1240 4 , ustanawiające wspólne zasady wdrożenia systemu prywatnego przechowywania, powinny mieć zastosowanie do dopłat do prywatnego przechowywania oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

(6) Kwotę dopłat należy ustalić w drodze procedury przetargowej, aby zapewnić elastyczny system operacyjny. W tym celu należy ustanowić kilka podokresów składania ofert.

(7) Aby umożliwić różnym podmiotom gospodarczym korzystanie z tego środka, każdy podmiot gospodarczy powinien złożyć maksymalnie jedną ofertę przetargową w danej kategorii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dla każdego podokresu.

(8) Aby dopłaty do prywatnego przechowywania były skuteczne i wywarły rzeczywisty wpływ na rynek, należy je przyznawać w odniesieniu do oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia luzem. W związku z tym, że w sektorze oliwy z oliwek przechowywanie produktu jest sytuacją normalną, należy również przyjmować oferty przetargowe dotyczące oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, która jest już przechowywana.

(9) Aby dopłaty mogły wywrzeć faktyczny wpływ na równowagę między podażą a popytem w bieżącym roku, ilości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, z których tytułu przysługują dopłaty do prywatnego przechowywania, nie powinny być wprowadzane do obrotu w minimalnym okresie przechowywania. Minimalny okres przechowywania powinien wynosić 180 dni.

(10) Ze względu na wydajność administracyjną i uproszczenie należy kwalifikować wyłącznie oferty przetargowe, które dotyczą ilości co najmniej 50 ton.

(11) Aby zapobiec niekontrolowanemu spadkowi cen, szybko reagować na trudne warunki rynkowe oraz zapewnić efektywne zarządzanie przedmiotowym środkiem, niniejsze rozporządzenie powinno wejść w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

(12) Komitet ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1. 
Otwiera się oddzielną procedurę przetargową dotyczącą dopłat do prywatnego przechowywania w odniesieniu do każdej z następujących kategorii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jak określono w części VIII pkt 1 załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, zgodnie z art. 17 akapit pierwszy lit. b) tego rozporządzenia:
a)
oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia;
b)
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia;
c)
oliwa lampante.
2. 
Zastosowanie mają rozporządzenie delegowane (UE) 2016/1238 i rozporządzenie wykonawcze (UE) 2016/1240.
Artykuł  2
1. 
Oferty przetargowe składa się w następujących podokresach, z których każdy kończy się o godzinie 12.00 (czasu obowiązującego w Brukseli):
a)
od dnia 21 listopada 2019 r. do dnia 26 listopada 2019 r.;
b)
od dnia 12 grudnia 2019 r. do dnia 17 grudnia 2019 r.;
c)
od dnia 22 stycznia 2020 r. do dnia 27 stycznia 2020 r.;
d)
od dnia 20 lutego 2020 r. do dnia 25 lutego 2020 r.

Jeżeli ostatni dzień podokresu przypada na dzień ustawowo wolny od pracy, termin upływa o godzinie 12.00 (czasu obowiązującego w Brukseli) poprzedniego dnia roboczego.

2. 
W odniesieniu do każdego podokresu podmioty gospodarcze składają nie więcej niż jedną ofertę przetargową dotyczącą każdego z produktów, o których mowa w art. 1 ust. 1.
3. 
Minimalna ilość dla każdej oferty przetargowej wynosi 50 ton.
4. 
Kwota zabezpieczenia, o którym mowa w art. 40 lit. b) rozporządzenia wykonawczego (UE) 2016/1240, wynosi 50 EUR za tonę.
5. 
Dopłaty przyznaje się w odniesieniu do produktów, o których mowa w art. 1 ust. 1, luzem.
6. 
Oferty przetargowe można składać w odniesieniu do produktów już przechowywanych.
7. 
Oferty przetargowe można składać wyłącznie w Grecji, Hiszpanii, Francji, Chorwacji, we Włoszech, na Cyprze, na Malcie, w Portugalii i Słowenii.
Artykuł  3

Państwa członkowskie powiadamiają Komisję o wszystkich dopuszczalnych ofertach przetargowych nie później niż o godzinie 12.00 (czasu obowiązującego w Brukseli) w dniu następującym po ostatnim dniu każdego podokresu składania ofert przetargowych, o którym mowa w art. 2 ust. 1.

Artykuł  4

Umowy dotyczące dopłat do prywatnego przechowywania obejmują okres przechowywania wynoszący 180 dni.

Artykuł  5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 8 listopada 2019 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący
1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Rozporządzenie Rady (UE) nr 1370/2013 z dnia 16 grudnia 2013 r. określające środki dotyczące ustalania niektórych dopłat i refundacji związanych ze wspólną organizacją rynków produktów rolnych (Dz.U. L 346 z 20.12.2013, s. 12).
3 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2016/1238 z dnia 18 maja 2016 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do interwencji publicznej i dopłat do prywatnego przechowywania (Dz.U. L 206 z 30.7.2016, s. 15).
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/1240 z dnia 18 maja 2016 r. ustalające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do interwencji publicznej i dopłat do prywatnego przechowywania (Dz.U. L 206 z 30.7.2016, s. 71).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.