Rozporządzenie wykonawcze 2015/2405 otwierające kontyngenty taryfowe UE na produkty rolne pochodzące z Ukrainy i ustalające sposób zarządzania tymi kontyngentami

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2015.333.89

Akt utracił moc
Wersja od: 19 grudnia 2015 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2015/2405
z dnia 18 grudnia 2015 r.
otwierające kontyngenty taryfowe UE na produkty rolne pochodzące z Ukrainy i ustalające sposób zarządzania tymi kontyngentami

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 187 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzją Rady 2014/668/UE 2  wydano zgodę na podpisanie, w imieniu Unii Europejskiej, i tymczasowe stosowanie Układu o stowarzyszeniu między Unią Europejską i Europejską Wspólnotą Energii Atomowej oraz ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Ukrainą, z drugiej strony 3  ("układ") w odniesieniu do niektórych postanowień tego układu. W art. 29 ust. 1 układu postanowiono, że cła na przywóz towarów pochodzących z Ukrainy muszą zostać obniżone lub zniesione zgodnie z załącznikiem I-A do tytułu IV rozdział 1 tego układu. W dodatku do wspomnianego załącznika wymieniono kontyngenty taryfowe na przywóz niektórych towarów pochodzących z Ukrainy, w tym produktów rolnych objętych zakresem rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

(2) W oczekiwaniu na tymczasowe stosowanie układu, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 374/2014 4 , kontyngenty taryfowe na przywóz niektórych towarów pochodzących z Ukrainy zostały otwarte na lata 2014 i 2015 oraz są zarządzane przez Komisję na zasadzie kolejności zgłoszeń zgodnie z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2454/93 5 .

(3) Układ będzie tymczasowo stosowany od dnia 1 stycznia 2016 r. Konieczne jest zatem otwarcie kontyngentów taryfowych na przywóz produktów rolnych wymienionych w załączniku I-A do tytułu IV rozdział 1 tego układu od dnia 1 stycznia 2016 r.

(4) Zgodnie z układem, aby korzystać z koncesji taryfowych wymienionych w niniejszym rozporządzeniu, produktom wskazanym w załączniku powinien towarzyszyć dowód pochodzenia.

(5) Nomenklatura scalona (CN) ustalona w załączniku I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 6 , ze zmianami wprowadzonymi rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1101/2014 7 , zawiera nowe kody CN, które różnią się od tych, o których mowa w układzie. W załączniku do niniejszego rozporządzenia należy zatem uwzględnić nowe kody CN.

(6) Część układu ma być tymczasowo stosowana od dnia 1 stycznia 2016 r. W celu zagwarantowania skutecznego stosowania kontyngentów taryfowych przyznanych na mocy układu oraz zarządzania nimi niniejsze rozporządzenie należy stosować od dnia 1 stycznia 2016 r.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Kontyngenty taryfowe UE zostają otwarte dla produktów wymienionych w załączniku i pochodzących z Ukrainy.

Artykuł  2

Cła stosowane wobec przywozu do Unii produktów wymienionych w załączniku i pochodzących z Ukrainy zostają zawieszone w zakresie odpowiednich kontyngentów taryfowych ustalonych w załączniku.

Artykuł  3

Produktom wymienionym w załączniku towarzyszy dowód pochodzenia, jak określono w załączniku III do protokołu I do Układu o stowarzyszeniu między Unią Europejską i Europejską Wspólnotą Energii Atomowej oraz ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Ukrainą, z drugiej strony.

Artykuł  4

Komisja zarządza kontyngentami taryfowymi ustalonymi w załączniku, zgodnie z art. 308a, 308b i 308c rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.

Artykuł  5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2016 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 18 grudnia 2015 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

Niezależnie od zasad interpretacji Nomenklatury scalonej, brzmienie opisu produktów należy uważać jedynie za orientacyjne, a zakres preferencyjnego systemu jest określony, w kontekście niniejszego załącznika, przez kody CN obowiązujące w momencie przyjęcia niniejszego rozporządzenia.
Numer porządkowyKod CNOpis towarówOkres objęty kontyngentemRoczna wielkość kontyngentu (waga netto w tonach, o ile nie określono inaczej)
09.67000204 22 50

0204 22 90

Nogi owiec, pozostałe kawałki, z kośćmi (z wyjątkiem tusz i półtusz, krótkich ćwierci przednich, grzbietów lub środków), świeże lub schłodzoneOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.1 500 (1)
0204 23Mięso z owiec, bez kości, świeże lub schłodzone
0204 42 30

0204 42 50

0204 42 90

Zamrożone kawałki mięsa z owiec, z kośćmi (z wyjątkiem tusz i półtusz, krótkich ćwierci przednich)
0204 43 10

0204 43 90

Zamrożone mięso z jagniąt, bez kości zamrożone mięso z owiec, bez kości
09.67010409Miód naturalnyOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.5 000 (2)
09.67020703 20Czosnek, świeży lub schłodzonyOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.500
09.67031004OwiesOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.4 000
09.67041701 12Surowy cukier buraczany niezawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiącychOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.20 070
1701 91
1701 99Pozostały cukier, inny niż surowy
1702 20 10Cukier klonowy w postaci stałej, zawierający dodatki środków aromatyzujących lub barwiących
1702 90 30Izoglukoza w postaci stałej, zawierająca w stanie suchym 50 % masy fruktozy
1702 90 50Maltodekstryna w postaci stałej i syrop z maltodekstryny, zawierające w stanie suchym 50 % masy fruktozy
1702 90 71Karmel
1702 90 75
1702 90 79
1702 90 80Syrop inulinowy
1702 90 95Pozostałe cukry, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50 % masy fruktozy
09.67051702 30Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanegoOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.10 000 (3)
1702 40
1702 60Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające w stanie suchym więcej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego
09.67062106 90 30Aromatyzowane lub barwione syropy izoglukozoweOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.2 000
2106 90 55Aromatyzowane lub barwione syropy glukozowe oraz syropy z maltodekstryny
2106 90 59Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe (z wyjątkiem syropów izoglukozowych, laktozowych, glukozowych lub z maltodekstryny)
09.6707ex 1103 19 20Kasze i mączki z jęczmieniaOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.6 300 (4)
1103 19 90Kasze i mączki ze zbóż (z wyjątkiem pszenicy, żyta, owsa, kukurydzy, ryżu i jęczmienia)
1103 20 90Granulki zbożowe (z wyjątkiem pszenicy, żyta, owsa, kukurydzy, ryżu i jęczmienia)
1104 19 10 1104 19 50 Ziarna miażdżone lub płatkowane z pszenicy
1104 19 61Ziarna miażdżone lub płatkowane z kukurydzy
1104 19 69Miażdżone ziarna jęczmienia

Płatkowane ziarna jęczmienia

ex 1104 29Obrobione ziarna (na przykład łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane), inne niż z owsa, żyta lub kukurydzy
1104 30Zarodki zbóż, całe, miażdżone, płatkowane lub mielone
09.67081107Słód, nawet palonyOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.7 000
1109Gluten pszenny, nawet suszony
09.67091108 11Skrobia pszennaOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.10 000
1108 12Skrobia kukurydziana
1108 13Skrobia ziemniaczana
09.67103505 10 10

3505 10 90

Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (z wyjątkiem skrobi estryfikowanych lub eteryfikowanych)Od 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.1 000 (5)
3505 20 30

3505 20 50

3505 20 90

Kleje zawierające więcej niż 25 % masy skrobi, dekstryn lub pozostałych modyfikowanych skrobi
09.67112302 10

2302 30

2302 40 10

2302 40 90

Otręby, śruta i inne pozostałości, nawet granulowane, pochodzące z odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż (z wyjątkiem tych z ryżu)Od 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.17 000 (6)
2303 10 11Pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy (z wyłączeniem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w przeliczeniu na suchy produkt przekraczającej 40 % masy
09.67120711 51Grzyby z rodzaju Agaricus, zakonserwowane tymczasowo (np. w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożyciaOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.500
2003 10Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego
09.67130711 51Grzyby z rodzaju Agaricus, zakonserwowane tymczasowo (np. w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożyciaOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.500
09.67142002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowymOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.10 000
09.67152009 61 90Sok winogronowy (włączając moszcz gronowy), o liczbie Brixa nieprzekraczającej 30, o wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy nettoOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.10 000 (7)
2009 69 11Sok winogronowy (włączając moszcz gronowy), o liczbie Brixa przekraczającej 67, o wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto
2009 69 71

2009 69 79

2009 69 90

Sok winogronowy (włączając moszcz gronowy), o liczbie Brixa przekraczającej 30, ale nieprzekraczającej 67, o wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto
2009 71

2009 79

Sok jabłkowy
09.67160403 10 51

0403 10 53

0403 10 59

0403 10 91

0403 10 93

0403 10 99

0403 90 71

0403 90 73

0403 90 79

0403 90 91

0403 90 93

0403 90 99

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakaoOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.2 000
09.67170405 20 10

0405 20 30

Produkty mleczarskie do smarowania o zawartości tłuszczu 39 % masy lub większej, ale nieprzekraczającej 75 % masyOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.250
09.67180710 40

0711 90 30

2001 90 30

2004 90 10

2005 80

Kukurydza cukrowaOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.1 500
09.67191702 50Fruktoza chemicznie czystaOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.2 000 (8)
1702 90 10Maltoza chemicznie czysta
ex 1704 90 99Pozostałe wyroby cukiernicze, niezawierające kakao, zawierające 70 % masy lub więcej sacharozy
1806 10 30

1806 10 90

Proszek kakaowy, zawierający 65 % masy lub więcej sacharozy lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza
ex 1806 20 95Pozostałe wyroby, w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg, zawierające mniej niż 18 % masy masła kakaowego i 70 % lub więcej masy sacharozy
ex 1901 90 99Pozostałe przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczonej w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy
2101 12 98

2101 20 98

Przetwory na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej)
3302 10 29Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny na bazie jednej lub na wielu takich substancjach, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów, zawierające wszystkie środki aromatyzujące charakterystyczne dla napojów, o rzeczywistym stężeniu objętościowym alkoholu nieprzekraczającym 0,5 % obj.
09.67201903Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciachOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.2 000
1904 30Pszenica spęczniona
09.67211806 20 70Okruchy czekolady mlecznejOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.300 (9)
2106 10 80Pozostałe koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe
2202 90 99Napoje bezalkoholowe, inne niż wody, zawierające 2 % masy lub więcej tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404
09.67222106 90 98Pozostałe przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączoneOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.2 000
09.67232207 10

2208 90 91

2208 90 99

Alkohol etylowy nieskażonyOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.27 000 (10)
2207 20Alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone
09.67242402 10 Cygara, nawet z obciętymi końcami i cygaretki, zawierające tytońOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.2 500
2402 20 90Papierosy zawierające tytoń, niezawierające goździków
09.67252905 43MannitOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.100
2905 44D-sorbit (sorbitol)
3824 60Sorbit, inny niż ten objęty podpozycją 2905 44
09.67263809 10 10

3809 10 30

3809 10 50

3809 10 90

Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i pozostałe preparaty (na przykład klejonki i zaprawy), w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, na bazie substancji skrobiowychOd 1.1 do 31.12.2016 r. i dla każdego następnego okresu od 1.1 do 31.12.2 000
(1) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 150 ton od 1 stycznia 2017 r. do 1 stycznia 2021 r.

(2) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 200 ton od 1 stycznia 2017 r. do 1 stycznia 2021 r.

(3) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 2 000 ton od 1 stycznia 2017 r. do 1 stycznia 2021 r.

(4) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 300 ton od 1 stycznia 2017 r. do 1 stycznia 2021 r.

(5) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 200 ton od 1 stycznia 2017 r. do 1 stycznia 2021 r.

(6) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 1 000 ton od 1 stycznia 2017 r. do 1 stycznia 2021 r.

(7) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 2 000 ton od 1 stycznia 2017 r. do 1 stycznia 2021 r.

(8) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 200 ton od 1 stycznia 2017 r. do 1 stycznia 2021 r.

(9) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 40 ton od 1 stycznia 2017 r. do 1 stycznia 2021 r.

(10) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 14 600 ton od 1 stycznia 2017 r. do 1 stycznia 2021 r.

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Decyzja Rady 2014/668/UE z dnia 23 czerwca 2014 r. w sprawie podpisania, w imieniu Unii Europejskiej, oraz tymczasowego stosowania Układu o stowarzyszeniu między Unią Europejską i Europejską Wspólnotą Energii Atomowej oraz ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Ukrainą, z drugiej strony, w odniesieniu do jego tytułu III (z wyjątkiem postanowień dotyczących traktowania pracowników będących obywatelami państw trzecich legalnie zatrudnionych na terytorium drugiej Strony) oraz tytułów IV, V, VI i VII, jak również powiązanych załączników i protokołów (Dz.U. L 278 z 20.9.2014, s. 1).
3 Układ o stowarzyszeniu między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Ukrainą, z drugiej strony (Dz.U. L 161 z 29.5.2014, s. 3).
4 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 374/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie obniżenia lub zniesienia ceł na towary pochodzące z Ukrainy (Dz.U. L 118 z 22.4.2014, s. 1).
5 Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy kodeks celny (Dz.U. L 253 z 11.10.1993, s. 1).
6 Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1).
7 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1101/2014 z dnia 16 października 2014 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 312 z 31.10.2014, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.