Rozporządzenie 992/95 otwierające i ustalające zarządzanie wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1995.101.1

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 października 2018 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 992/95
z dnia 10 kwietnia 1995 r.
otwierające i ustalające zarządzanie wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 113,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

Wspólnota zawarła Umowę w formie wymiany listów, w szczególności z Norwegią, zatwierdzone decyzją 86/557/EWG 1 ;

powyższa Umowa zostało zmienione i uzupełnione Porozumieniem o Europejskim Obszarze Gospodarczym oraz Umową dwustronną w formie wymiany listów z Norwegią zatwierdzoną decyzją 93/737/WE 2 ;

w ramach powyższego Porozumienia Wspólnota zobowiązała się, pod pewnymi warunkami, do ustanowienia każdego roku kontyngentów taryfowych Wspólnoty z obniżoną lub zerową stawką celną na pewną ilość produktów rolnych i rybołówstwa pochodzących z tego kraju; należy stosownie do tego ustanawiać kontyngenty celne, wyszczególniając tam gdzie to jest konieczne, wszelkie ustanowione warunki uprawnienia; do celów uproszczenia powinny zostać ustalone przepisy upoważniające Komisję do nadawania mocy obowiązującej, po otrzymaniu opinii Komitetu Kodeksu Celnego, niezbędnym zmianom i technicznym adaptacjom niniejszego rozporządzenia, wynikającym ze zmian Nomenklatury Scalonej i kodów Taric, a także dostosowywaniu wielkości, okresu i stawki kontyngentowej wynikającej z decyzji Rady;

kontyngenty taryfowe przewidziane w omawianych umowach odnoszą się do nieograniczonego okresu, i dlatego w celu skuteczności i uproszczenia w stosowaniu odnośnych środków, wydaje się być wskazane ustalenie, że stosowanie niniejszego rozporządzenia będzie oparte na zasadzie wieloletniości;

wszyscy importerzy ze Wspólnoty powinni mieć zapewniony równy i ciągły dostęp do wyżej wymienionych kontyngentów a stawka celna ustanowiona dla kontyngentów powinna być stosowana konsekwentnie do wszystkich przywozów omawianego produktu do wszystkich Państw Członkowskich do czasu wyczerpania się kontyngentów podczas całego okresu ważności powyższych umów w formie wymiany listów;

Wspólnota podejmuje decyzję o ustanowieniu kontyngentów taryfowych, realizując swoje zobowiązania międzynarodowe; dla zapewnienia skuteczności wspólnego zarządzania tymi kontyngentami, nie ma uzasadnionej przeszkody dla upoważnienia Państw Członkowskich do czerpania z kontyngentów ilościowych niezbędnych wielkości odpowiadających aktualnym przywozom; ta metoda zarządzania wymaga ścisłej współpracy między Państwami Członkowskimi i Komisją, która musi w szczególności być w stanie kontrolować szybkość z którą kontyngenty są wyczerpywane i odpowiednio informować o tym Państwa Członkowskie,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1 3
1. 
Produkty pochodzące z Norwegii wymienione w załączniku podlegają zwolnieniu z należności celnych przy wprowadzaniu do swobodnego obrotu w granicach kontyngentów taryfowych w okresach ich obowiązywania i zgodnie z przepisami określonymi w niniejszym rozporządzeniu.
2.  4
 (skreślony).
3.  5
 Protokół 3 do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii dotyczący definicji pojęcia "produkty pochodzące" oraz metod współpracy administracyjnej, zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu UE-Norwegia nr 1/2016 6  stosuje się do kontyngentów taryfowych określonych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.
3a. 
Reguły pochodzenia określone w załączniku IV do porozumienia w formie wymiany listów z dnia 2 maja 1992 r. między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii dotyczącego niektórych uzgodnień w zakresie rolnictwa 7  ("porozumienie z 1992 r.") stosuje się do kontyngentów taryfowych określonych w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

W związku z tym, że na mocy decyzji Wspólnego Komitetu EOG nr 71/2015 8  zmieniono Protokół 4 do Porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym 9 , do przedmiotowych kontyngentów taryfowych stosuje się jednak załącznik II do tego protokołu zamiast dodatku do porozumienia z 1992 r.

4. 
Korzystanie z kontyngentów taryfowych o numerach porządkowych 09.0710 i 09.0712 nie przysługuje w odniesieniu do towarów zgłaszanych do dopuszczenia do swobodnego obrotu w okresie od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca. Korzystanie z kontyngentu taryfowego o numerze porządkowym 09.0714 nie przysługuje w odniesieniu do towarów objętych kodem CN 0304 99 23 zgłaszanych do dopuszczenia do swobodnego obrotu w okresie od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca.
Artykuł  2 10

Kontyngentów taryfowych o numerach porządkowych 09.0745 oraz 09.0758 wymienionych w załączniku I nie stosuje się w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia 2008 r.

Artykuł  2a 11

(skreślony)

Artykuł  3 12

Kontyngentami taryfowymi ustanowionymi niniejszym rozporządzeniem zarządza się zgodnie z art. 49-54 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/2447 13 .

Artykuł  4

Każde Państwo Członkowskie zagwarantuje importerom produktów, o których mowa, równy i ciągły dostęp do kontyngentów tak długo jak pozwala na to bilans odpowiedniego kontyngentu ilościowego.

Artykuł  5
1. 
Przepisy konieczne w celu zastosowania niniejszego rozporządzenia:
a)
zmiany i techniczne adaptacje, tak dalece jak to jest konieczne, wynikające ze zmian nomenklatury scalonej i kodów celnych; oraz
b)
niezbędne dostosowania ilości, okresów i stawki celnej wynikające z decyzji przyjętych przez Radę;

zostają przyjęte zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 6 ust. 2.

2. 
Przepisy przyjęte zgodnie z ust. 1 nie upoważniają Komisji do:
przenoszenia preferencyjnych ilości z jednego okresu obowiązywania kontyngentu do innego,
zmieniania harmonogramów czasowych ustanowionych w umowach,
przekazywania ilości z jednego kontyngentu do innego,
przyznawania i zarządzania kontyngentami wynikającymi z nowych umów.
Artykuł  6
1. 
Komisja jest wspomagana przez Komitet Kodeksu Celnego powołany w art. 247 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92 14 .
2. 
Przedstawiciel Komisji przedłoży Komitetowi projekt środków, które należy podjąć. Komitet dostarczy swoją opinię na temat tego projektu w określonym czasie, który przewodniczący może ustanowić w zależności od pilności sprawy. Opinia powinna być wydana przez większość ustanowioną w art. 148 ust. 2 Traktatu w przypadku decyzji, które Rada jest zobowiązana podjąć na wniosek Komisji. Głosy przedstawicieli Państw Członkowskich w komitecie powinny być ważone w sposób określony w tym artykule. Przewodniczący nie bierze udziału w głosowaniu.

Komisja podejmuje środki, które obowiązują niezwłocznie. Jeżeli jednak te środki nie są zgodne z opinią Komitetu, Komisja powinna niezwłocznie powiadomić o nich Radę. W takim wypadku:

Komisja odroczy stosowanie podjętych środków o trzy miesiące od daty takiego powiadomienia,
Rada, działając na zasadzie kwalifikowanej większości może podjąć inną decyzję w okresie, określonym w tiret poprzednie.
3. 
Komitet może badać każdą kwestię dotyczącą stosowania tego rozporządzenia, która jest wniesiona przez przewodniczącego albo z jego własnej inicjatywy lub na prośbę Państwa Członkowskiego.
Artykuł  7

Państwa Członkowskie i Komisja ściśle współpracują w celu zapewnienia, aby niniejsze rozporządzenie było przestrzegane.

Artykuł  8

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuję się od dnia 1 stycznia 1995 r. dla całego okresu ważności umów w formie wymiany listów z Norwegią, zatwierdzonych odpowiednio decyzjami 86/557/EWG i 93/737/WE.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Luksemburgu, dnia 10 kwietnia 1995 r.
W imieniu Rady
A. JUPPÉ
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK  I  15

Niezależnie od reguł interpretacji Nomenklatury scalonej treść opisu produktów należy rozumieć jedynie jako wskazówkę, a system preferencyjny jest ustalany, w kontekście niniejszego załącznika, przez zakres kodów CN w ich brzmieniu w chwili przyjęcia niniejszego rozporządzenia. Gdy wskazane są kody ex CN, system preferencyjny należy określić poprzez łączne zastosowanie kodu CN i odpowiedniego opisu.

Nr porządkowyKod CNPodpodział TARICOpis produktówOkres obowiązywania kontyngentuWielkość kontyngentu

(waga netto w tonach,

o ile nie wskazano inaczej)

Stawka celna

w ramach

kontyngentu (%)

09.0701ex 1504 20 10

ex 1504 30 10

90

99

Oleje i tłuszcze oraz ich frakcje ze zwierząt morskich, inne niż olej z wieloryba i olej ze spermy, w opakowaniach o pojemności netto powyżej 1 kgOd 1.1 do 31.121 0008,5
09.07020303 19 00

ex 0303 99 00

35Pozostałe zamrożone łososiowate, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 1.9.2016 do 30.4.2017

Od 1.5.2017 do 30.4.2018

Od 1.5.2018 do 30.4.2019

Od 1.5.2019 do 30.4.2020

Od 1.5.2020 do 30.4.2021

2 000

3 000

3 000

3 000

3 000

0
09.0703ex 0305 51 90

ex 0305 53 10

10

20

90

Suszony, solony, ale niewędzony dorsz, z wyłączeniem dorsza z gatunku Gadus macrocephalus

Suszone, solone, ale niewędzone ryby z gatunku Boreogadus saida

Od 1.4 do 31.1213 2500
09.07100303 51 00

ex 0303 99 00

75Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu (1)Od 1.9.2016 do 30.4.2017

Od 1.5.2017 do 30.4.2018

Od 1.5.2018 do 30.4.2019

Od 1.5.2019 do 30.4.2020

Od 1.5.2020 do 30.4.2021

26 500

39 750

39 750

39 750

39 750

0
09.0711Ryby przetworzone lub zakonserwowane:Od 1.1 do 31.124003
ex 1604 13 9091

92

sardynela, brisling lub szprot, z wyłączeniem surowych filetów, jedynie pokrytych bułką tartą lub panierką, nawet podsmażonych w oleju, głęboko zamrożonych
99
1604 17 00 węgorze
1604 18 00 płetwy rekina
1604 19 92dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus marcocephalus)
ex 1604 19 9390czarniak (Pollachius virens), z wyłączeniem czarniaka wędzonego
1604 19 94 morszczuki i widłaki (Merluccius spp., Urophycis spp.)
1604 19 95 mintaj (Theragra chalcogramma) i rdzawiec (Pollachius pollachius)
1604 19 97pozostałe
ex 1604 20 90
30pozostałe przetworzone lub zakonserwowane ryby, z
35wyłączeniem śledzia, makreli i zakonserwowanego wędzonego czarniaka
50
60
90
ex 1604 20 9040Przetworzone lub zakonserwowane makrele (Scomber australasicus)10
09.07120303 54 10 40Makrele z gatunku Scomber scombrus lub Scomber japonicus, zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 1.9.2016 do 30.4.201725 0000
ex 0303 99 00Od 1.5.2017 do 30.4.2018

Od 1.5.2018 do 30.4.2019

Od 1.5.2019 do 30.4.2020

Od 1.5.2020 do 30.4.2021

37 500

37 500

37 500

37 500

09.0713Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:Od 1.9.2016 do 30.4.20172 2000
0303 55 30 ostrobok chilijski (Trachurus murphyi)Od 1.5.2017 do 30.4.20183 300
ex 0303 55 9090pozostałe ryby z rodzaju Trachurus spp., z wyłączeniem Trachurus trachurus, Trachurus murphyi i ostroboka z gatunku Caranx trachurusOd 1.5.2018 do 30.4.20193 300
0303 56 00rachica (Rachycentron canadum)Od 1.5.2019 do 30.4.20203 300
0303 59 90

0303 69 90

pozostałe rybyOd 1.5.2020 do 30.4.20213 300
0303 89 90
0303 82 00

0303 89 55

rajowate (Rajidae)

dorada (sparus złotogłowy) (Sparus aurata)

ex 0303 99 0085
09.07140304 86 00 Filety śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone Od 1.9.2016 do 30.4.2017 Od 1.5.2017 do 30.4.2018 Od 1.5.2018 do 30.4.2019 Od 1.5.2019 do 30.4.2020 Od 1.5.2020 do 30.4.202155 6000
ex 0304 99 2310Płaty śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone (2)83 400
20

30

83 400

83 400

83 400

09.07150302 11Pstrągi i trocie (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus Od 1.1 do 31.125000
ex 0302 99 0011

19

clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu
0303 14Pstrągi i trocie (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster), zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu
ex 0303 99 0030
09.07160302 13 00 30

40

Łososie pacyficzne (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, On-corhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, On-corhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 1.1 do 31.126 1000
0302 14 00
ex 0302 99 00
09.071710Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:Od 1.1 do 31.125800
0303 11 00 nerka (łosoś nerka) (Oncorhynchus nerka)
ex 0303 99 00
0303 12 00pozostałe łososie pacyficzne (Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus)
ex 0303 99 0015
ex 0303 13 0010łosoś atlantycki (Salmo salar)
ex 0303 99 0020
09.07180304 41 00Świeże, schłodzone lub zamrożone filety z łososia pacyficznego (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, On-corhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łososia atlantyckiego (Salmo salar) i głowacicy (Hucho hucho)Od 1.1 do 31.126100
0304 81 00
09.07190302 19 0045Pozostałe łososiowate, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 1.1 do 31.126700
ex 0302 99 00
0303 19 00Pozostałe łososiowate, zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu
09.07200302 59 40Molwy (Molva spp.), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 1.1 do 31.123700
09.0721Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:Od 1.1 do 31.122500
0302 22 00gładzica (Pleuronectes platessa)
ex 0302 99 0079
0302 23 00sola (Solea spp.)
0302 24 00turbot i skarp (Psetta maxima)
0302 29smuklice (Lepidorhombus spp.) i pozostałe płastugi
0302 45ostroboki (Trachurus spp.)
0302 46 00rachica (Rachycentron canadum)
0302 47 00włócznik (Xiphias gladius)
0302 49 90pozostałe
0302 54morszczuki i widłaki (Merluccius spp., Urophycis spp.)
ex 0302 99 0060
ex 0302 56 0020błękitek południowy (Micromesistius australis)
0302 59 90pozostałe ryby z rodzin Bregmacerotidae, Euclichthyidae, Gadidae, Macrouridae, Melanonidae, Merlucciidae, Moridae i Muraenolepididae
0302 82 00rajowate (Rajidae)
0302 83 00antary (Dissostichus spp.)
0302 84ryby z rodzaju Dicentrarchus
0302 85 30dorada (sparus złotogłowy) (Sparus aurata)
0302 85 90pozostałe prażmowate (Sparidae), z wyłączeniem gatunków Dentex dentex i Pagellus spp.
0302 89 50żabnica (Lophius spp.)
0302 89 60kinglip chilijski (Genypterus blacodes)
0302 89 90pozostałe ryby
ex 0302 99 0071halibut pacyficzny (Hippoglossus stenolepis)
Zamrożone płastugi, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:
0303 34 00turbot i skarp (Psetta maxima)
0303 39 10flądra (Platichthys flesus)
0303 39 30ryby z rodzaju Rhombosolea
0303 39 85pozostałe płastugi, z wyłączeniem halibuta, gładzicy, soli, turbota, flądry, ryb z rodzaju Rhombosolea i ryb z gatunków Pelotreis flavila-tus lub Peltorhamphus novaezelandiae
09.0722Zamrożone mięso z:Od 1.1 do 31.125000
0304 91 00włócznika (Xiphias gladius)
0304 94 90mintaja (Theragra chalcogramma), z wyłączeniem surimi
0304 95 21ryb z rodzin Bregmacerotidae, Euclichthyidae, Gadidae, Macrouridae, Melanonidae, Merlucciidae, Moridae i Muraenolepididae, innych niż mintaj (Theragra chalcogramma), z wyłączeniem surimi objętych podpozycją 0304 95 10
0304 95 25
0304 95 29
0304 95 30
0304 95 40
0304 95 50
0304 95 60
0304 95 90
0304 96koleni i pozostałych rekinów
0304 97 00rajowatych (Rajidae)
ex 0304 99 9920pozostałych ryb, z wyłączeniem surimi i ryb słodkowodnych oraz z wyłączeniem makreli (Scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus)
25
40
50
65
69
70
90
09.07230302 41 00Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 16.6 do 14.28000
ex 0302 99 0055
0303 51 00
ex 0303 99 0075
09.07240302 44 0020Makrele (Scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 16.6 do 14.22600
ex 0302 99 00
09.07250303 54 1040Makrele (Scomber scombrus, Scomber japonicus), zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 16.6 do 14.230 6000
ex 0303 99 00
09.07260302 89 31Karmazyny (Sebastes spp.), świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 1.1 do 31.121300
0302 89 39
ex 0302 99 0050
0303 89 31
0303 89 39
ex 0303 99 0080
09.0727Świeże lub schłodzone oraz zamrożone filety z: tilapii (Oreochromis spp.)Od 1.1 do 31.121100
0304 31 00
0304 61 00
0304 32 00sumów i sumików (Pangasius spp., Silurus spp., Clarias spp., Ictalurus spp.)
0304 62 00
0304 33 00okonia nilowego (Lates niloticus)
0304 63 00
0304 39 00karpiowatych (Cyprinus carpio, Carassius carassius, Ctenopharyngodon idellus, Hypophthalmichthys spp., Cirrhinus spp., Mylopharyngodon pi-ceus), węgorza (Anguilla spp.) i żmijogłowowatych (Channa spp.)
0304 69 00
0304 42 50pstrągów z gatunku Oncorhynchus apache lub Oncorhynchus chrysogas-ter
0304 82 50
0304 49 10pozostałych ryb słodkowodnych
0304 89 10
09.0728Świeże lub schłodzone filety z:Od 1.1 do 31.121800
0304 44 30czarniaka (Pollachius virens)
0304 45 00włócznika (Xiphias gladius)
0304 46 00antarów (Dissostichus spp.)
0304 47kolenia i pozostałych rekinów
0304 48 00rajowatych (Rajidae)
0304 49 50karmazynów (Sebastes spp.)
0304 49 90pozostałych ryb
09.07290304 53 00Świeże lub schłodzone (nawet mielone) mięso ryb z rodzin Bregma-cerotidae, Euclichthyidae, Gadidae, Macrouridae, Melanonidae, Merluccii-dae, Moridae i Muraenolepididae oraz z ryb innych niż słodkowodneOd 1.1 do 31.121300
0304 56
0304 57 00
0304 59 90
0304 59 50Płaty śledziowe, świeże lub schłodzone (3)
09.0730Zamrożone filety z:Od 1.1 do 31.129 0000
0304 71dorszy (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus marcocephalus)
0304 72 00łupacza (plamiaka) (Melanogrammus aeglefinus)
0304 73 00czarniaka (Pollachius virens)
0304 74morszczuków i widłaków (Merluccius spp., Urophycis spp.)
0304 75 00mintaja (Theragra chalcogramma)
0304 79 10ryb z gatunku Boreogadus saida
0304 79 50buławika nowozelandzkiego (miruny nowozelandzkiej) (Macruronus novaezelandiae)
0304 79 90pozostałych ryb
0304 83 10gładzicy (Pleuronectes platessa)
ex 0304 83 9011pozostałych płastug, z wyłączeniem Limanda aspera, Lepidopsetta bili-neata, Pleuronectes quadrituberculatus, Limanda ferruginea, Lepidopsetta polyxystra
19
90
0304 84 00włócznika (Xiphias gladius)
0304 85 00antarów (Dissostichus spp.)
0304 88 90rajowatych (Rajidae)
0304 89 21karmazynów (Sebastes spp.)
0304 89 29
0304 89 60żabnicy (Lophius spp.)
ex 0304 89 9010pozostałych ryb, z wyłączeniem bram (Brama spp.)
30
40
50
60
90
09.0731ex 0305 20 0011Wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, solone lub w solance, ale niewędzoneOd 1.1 do 31.121 9000
18
19
21
30
73
75
77
79
99
09.07320305 41 00Łososie pacyficzne (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, On-corhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, On-corhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), wędzone, włącznie z filetami, inne niż jadalne odpadki rybneOd 1.1 do 31.124500
09.07330305 42 0010Ryby inne niż łosoś pacyficzny (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhyn-chus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), wędzone, włącznie z filetami, inne niż jadalne odpadkiOd 1.1 do 31.121400
0305 43 00
0305 44
0305 49
ex 0305 71 00Płetwy rekina, wędzone
09.0734Ryby solone, ale niesuszone lub niewędzone i ryby w solance, inne niż jadalne odpadki rybne:Od 1.1 do 31.122500
0305 64 00tilapia (Oreochromis spp.), sumy i sumiki (Pangasius spp., Silurus spp., Clarias spp., Ictalurus spp.), karpiowate (Cyprinus carpio, Caras-sius carassius, Ctenopharyngodon idellus, Hypophthalmichthys spp., Cirr-hinus spp., Mylopharyngodon piceus), węgorze (Anguilla spp.), okoń nilowy (Lates niloticus) i żmijogłowowate (Channa spp.)
ex 0305 69 8020pozostałe ryby, z wyłączeniem halibuta niebieskiego (Reinhardtius hippoglossoides) i halibuta pacyficznego (Hippoglossus stenolepis)
25
30
40
50
61
64
65
67
90
ex 0305 71 0090Płetwy rekina, niewędzone
09.07350305 61 00Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), solone, ale niesuszone lub niewędzone i śledzie w solance, inne niż jadalne odpadki rybneOd 1.1 do 31.121 4400
09.07360306 15 00Zamrożony homarzec (nerczan) (Nephrops norvegicus)Od 1.1 do 31.129500
0306 16 99Krewetki z rodziny Pandalidae, zamrożone, inne niż wędzone
0306 17 93
09.0737ex 0306 95 2010Krewetki z rodziny Pandalidae, niezamrożone, gotowane na pokładzieOd 1.1 do 31.128000
ex 0306 95 3010
09.07380306 34 00Homarzec (Nephrops norvegicus), niezamrożonyOd 1.1 do 31.129000
0306 94 00
ex 0306 35 9012Krewetki z rodziny Pandalidae, niezamrożone, do przetworzenia (4)
14
20
92 93
96
ex 0306 36 1011
91
ex 0306 95 2021
29
ex 0306 95 3021,
29
09.07391604 11 00Łosoś, przetworzony lub zakonserwowany, cały lub w kawałkach, ale niemielonyOd 1.1 do 31.121700
09.07401604 12 91Śledzie, przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach, ale niemieloneOd 1.1 do 31.123 0000
1604 12 99
09.07411604 13 90Sardynele i brisling lub szproty, przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach, ale niemieloneOd 1.1 do 31.121800
09.07421604 15 11Makrele z gatunku Scomber scombrus i Scomber japonicus, przetworzone lub zakonserwowane całe lub w kawałkach, ale niemieloneOd 1.1 do 31.121300
1604 15 19
09.0743Ryby przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach, ale niemielone:Od 1.1 do 31.125 5000
1604 17 00węgorze
1604 18 00płetwy rekina
1604 19 92dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus marcocephalus)
1604 19 93czarniak (Pollachius virens)
1604 19 94morszczuki i widłaki (Merluccius spp., Urophycis spp.)
1604 19 95mintaj (Theragra chalcogramma) i rdzawiec (Pollachius pollachius)
1604 19 97pozostałe
1604 20 90Mięso z pozostałych ryb, przetworzone lub zakonserwowane
09.07441604 20 10Mięso z łososi, przetworzone lub zakonserwowaneOd 1.1 do 31.123000
09.0745ex 1605 21 1020Krewetki, przetworzone lub zakonserwowane, obrane i zamrożoneOd 1.1 do 31.128 0000
40
50
91
ex 1605 21 9020
40
57
60
91
ex 1605 29 0020
40
45
91
09.0746ex 1605 21 1030Krewetki, przetworzone lub zakonserwowane, inne niż obrane i zamrożoneOd 1.1 do 31.121 0000
96
99
ex 1605 21 9030
45
49
55
58
62
65
96
99
ex 1605 29 0030
50
55
60
96
99
09.07481605 10 00Kraby, przetworzone lub zakonserwowaneOd 1.1 do 31.12500
09.0749ex 1605 21 1020Krewetki, przetworzone lub zakonserwowane, obrane i zamrożoneOd 1.9.2016 do 30.4.20177 0000
40
50
91
ex 1605 21 9020Od 1.5.2017 do 30.4.201810 500
40
57
60
91
ex 1605 29 0020Od 1.5.2018 do 30.4.201910 500
40Od 1.5.2019 do 30.4.202010 500
45Od 1.5.2020 do 30.4.202110 500
91
09.0750ex 1604 12 9111Śledzie, przyprawiane lub konserwowane octem, w solanceOd 1.9.2016 do 30.4.201711 400 ton netto po odsączeniu0
91
ex 1604 12 9911Od 1.5.2017 do 30.4.201817 100 ton netto po odsączeniu
19
Od 1.5.2018 do 30.4.201917 100 ton netto po odsączeniu
Od 1.5.2019 do 30.4.202017 100 ton netto po odsączeniu
Od 1.5.2020 do 30.4.202117 100 ton netto po odsączeniu
09.07520303 51 0075Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 1.1 do 31.1244 0000
ex 0303 99 00
09.07560304 86 00Filety śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasiiŁ), zamrożoneOd 1.1 do 31.1267 0000
ex 0304 99 2310Płaty śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone
20
30
09.07761504 20 10Frakcje stałe tłuszczów i olei, z ryb, inne niż oleje z wątróbekOd 1.1 do 31.123840
09.0818ex 0304 89 4910Filety z makreli, zamrożoneOd 1.9.2016 do 30.4.201711 3000
20 11
ex 0304 99 99Płaty z makreli, zamrożoneOd 1.5.2017 do 30.4.201816 950
Od 1.5.2018 do 30.4.201916 950
Od 1.5.2019 do 30.4.202016 950
Od 1.5.2020 do 30.4.202116 950
09.0819ex 0304 49 9010Filety śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), świeże lub schłodzoneOd 1.9.2016 do 30.4.20179 0000
0304 59 50Płaty śledziowe, świeże lub schłodzoneOd 1.5.2017 do 30.4.201813 500
Od 1.5.2018 do 30.4.201913 500
Od 1.5.2019 do 30.4.202013 500
Od 1.5.2020 do 30.4.202113 500
09.08200305 10 00Mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludziOd 1.9.2016 do 30.4.20171 0000
Od 1.5.2017 do 30.4.20181 500
Od 1.5.2018 do 30.4.20191 500
Od 1.5.2019 do 30.4.20201 500
Od 1.5.2020 do 30.4.20211 500
(1) Ponieważ od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca stawka należności celnej stosowana względem kraju najbardziej uprzywilejowanego (»KNU«) wynosi zero, z kontyngentu taryfowego nie mogą korzystać towary zgłoszone do dopuszczenia do swobodnego obrotu w tym okresie.

(2) Ponieważ w odniesieniu do towarów o kodzie CN 0304 99 23 od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca stawka celna KNU wynosi zero, z kontyngentu taryfowego nie mogą korzystać towary zgłoszone do dopuszczenia do swobodnego obrotu w tym okresie.

(3) Ponieważ w odniesieniu do towarów o kodzie CN 0304 59 50 od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca stawka celna KNU wynosi zero, z kontyngentu taryfowego nie mogą korzystać towary zgłoszone do dopuszczenia do swobodnego obrotu w tym okresie.

(4) Objęcie niniejszą podpozycją podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej [zob. art. 254 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013 r. ustanawiającego unijny kodeks celny (Dz.U. L 269 z 10.10.2013, s. 1)].

ZAŁĄCZNIK  II

Niezależnie od reguł interpretacji Nomenklatury scalonej treść opisu produktów należy rozumieć jedynie jako wskazówkę, a system preferencyjny jest ustalany, w kontekście niniejszego załącznika, przez zakres kodów CN w ich brzmieniu w chwili przyjęcia niniejszego rozporządzenia. Gdy wskazane są kody ex CN, system preferencyjny należy określić poprzez łączne zastosowanie kodu CN i odpowiedniego opisu.
Nr porządkowyKod CNPodpodział TARICOpis produktówOkres obowiązywania kontyngentuWielkość kontyngentu

(waga netto w tonach,

o ile nie wskazano inaczej)

Stawka celna

w ramach

kontyngentu (%)

09.0751ex 0704 10 0090Kalafiory, świeże lub schłodzoneOd 1.8 do 31.10:2 0000
09.07570809 21 00

0809 29 00

Wiśnie i czereśnie, świeżeOd 16.7 do 15.9:9000(1)
09.07590809 40 05Śliwki, świeżeOd 1.9 do 15.10:6000(1)
09.07610810 10 00Truskawki i poziomki, świeżeOd 9.6 do 31.7:9000
09.07620810 10 00Truskawki i poziomki, świeżeOd 1.8 do 15.9:9000
09.07830705 11 00Sałata głowiasta, świeża lub schłodzonaOd 1.1 do 31.12:3000
09.07840705 19 00Pozostała sałata, świeża lub schłodzonaOd 1.1 do 31.12:3000
09.07860602 90 70Rośliny rosnące w pomieszczeniach: ukorzenione sadzonki i młode rośliny, z wyłączeniem kaktusówOd 1.1 do 31.12:544 848 EUR0
09.07871601Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobówOd 1.1 do 31.12:3000
09.08150810 20 10Maliny, świeżeOd 1.1 do 31.12:4000
09.08162005 20 20Cienkie plasterki ziemniaków, smażone lub pieczone, nawet solone lub z przyprawami, w hermetycznych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożyciaOd 1.1.2018 do 31.12.2018:

Dla każdego roku kalendarzowego od 1.1.2019:

200 3500
09.08172309 10 13Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznejOd 1.1 do 31.12:13 0000
2309 10 15
2309 10 19
2309 10 33
2309 10 39
2309 10 51
2309 10 53
2309 10 59
2309 10 70
2309 10 90
09.08212005 20 20Cienkie plasterki ziemniaków, smażone lub pieczone, nawet solone lub z przyprawami, w hermetycznych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożyciaOd 1.10.2018 do 31.12.2018:37,50
09.08220207 14 30Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone:

z ptactwa z gatunku Gallus domesticus kawałki mięsa z kośćmi, zamrożone całe skrzydła, nawet z końcami

Od 1.10.2018 do 31.12.2018:137,50
Dla każdego roku kalendarzowego od 1.1.2019:550
09.08230207 14 70Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone:Od 1.10.2018 do 31.12.2018:37,50
z ptactwa z gatunku Gallus domesticus

inne kawałki mięsa z kośćmi, zamrożone

Dla każdego roku kalendarzowego od 1.1.2019:150
09.08240204Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożoneOd 1.10.2018 do 31.12.2018:200 (2)0
0210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobówDla każdego roku kalendarzowego od 1.1.2019:500
09.08250603 19 70Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, inne niż róże, goździki, storczyki, chryzantemy, liliowate (Lilium spp.), gladiole i jaskryOd 1.10.2018 do 31.12.2018:125 000 EUR0
Dla każdego roku kalendarzowego od 1.1.2019:500 000 EUR
09.08261602Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowaneOd 1.10.2018 do 31.12.2018:750
Dla każdego roku kalendarzowego od 1.1.2019:300
09.08272309 90 96Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt: pozostałeOd 1.10.2018 do 31.12.2018:500
Dla każdego roku kalendarzowego od 1.1.2019:200
09.08283502 20Albuminy (włączając koncentraty z co najmniej dwóch białek z serwatki, zawierające więcej niż 80 % masy białka serwatki, w przeliczeniu na suchą masę), albumiany i pozostałe pochodne albumin:Od 1.10.2018 do 31.12.2018:1250
- albumina mleka, włącznie z koncentratami złożonymi z co najmniej dwóch białek serwatkiDla każdego roku kalendarzowego od 1.1.2019:500
(1) Stosuje się specjalne cło dodatkowe.

(2) Wielkość tego kontyngentu na 2018 r. zostanie zmniejszona o ilość wykorzystaną w ramach kontyngentu taryfowego o numerze porządkowym 09.0782 dla zgłoszeń, których daty przyjęcia przypadają w okresie od 1.1.2018 do 30.9.2018.

1 Dz.U. L 328 z 22.11.1986, str. 76.
2 Dz.U. L 346 z 31.12.1993, str. 17.
3 Art. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia Komisji nr 230/2011 z dnia 9 marca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.63.2) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2011 r.
4 Art. 1 ust. 2 skreślony przez art. 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia nr (UE) 2016/1422 z dnia 24 sierpnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.231.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2016 r.
5 Art. 1 ust. 3:

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia nr (UE) 2016/1422 z dnia 24 sierpnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.231.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2016 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr (UE) 2018/1607 z dnia 24 października 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.268.22) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2018 r.

6 Decyzja Wspólnego Komitetu UE-Norwegia nr 1/2016 z dnia 8 lutego 2016 r. w sprawie zmiany Protokołu 3 do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii dotyczącego definicji pojęcia "produkty pochodzące" oraz metod współpracy administracyjnej (Dz.U. L 72 z 17.3.2016, s. 63).
7 Dz.U. L 109 z 1.5.1993, s. 47.
8 Decyzja Wspólnego Komitetu EOG nr 71/2015 z dnia 20 marca 2015 r. zmieniająca protokół 4 (reguły pochodzenia) do Porozumienia EOG [2016/754] (Dz.U. L 129 z 19.5.2016, s. 56).
9 Dz.U. L 1 z 3.1.1994, s. 3.
10 Art. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia Komisji nr 1337/2007 z dnia 15 listopada 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.298.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2007 r.
11 Art. 2a skreślony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr (UE) 2016/1422 z dnia 24 sierpnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.231.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2016 r.
12 Art. 3:

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia Komisji nr 1337/2007 z dnia 15 listopada 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.298.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2007 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia Komisji nr 230/2011 z dnia 9 marca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.63.2) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2011 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr (UE) 2016/1422 z dnia 24 sierpnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.231.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2016 r.

13 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2447 z dnia 24 listopada 2015 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania niektórych przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 ustanawiającego unijny kodeks celny (Dz.U. L 343 z 29.12.2015, s. 558).
14 Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2454/93 (Dz.U. 253 z 11.10.1993, str. 1).
15 Załącznik I:

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 3061/95 z dnia 22 grudnia 1995 r. (Dz.U.UE.L.95.327.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1995 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1329/2003 z dnia 21 lipca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.187.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2003 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1329/2003 z dnia 21 lipca 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.187.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1920/2004 z dnia 25 października 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.331.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia Komisji nr 1337/2007 z dnia 15 listopada 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.298.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2007 r.

- zmieniony i według numeracji ustalonej przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia Komisji nr 230/2011 z dnia 9 marca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.63.2) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2011 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia Komisji nr 291/2012 z dnia 2 kwietnia 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.96.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2012 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 726/2014 z dnia 30 czerwca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.192.41) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2014 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr (UE) 2016/1422 z dnia 24 sierpnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.231.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2016 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr (UE) 2018/1607 z dnia 24 października 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.268.22) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 października 2018 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.