Rozporządzenie wykonawcze 924/2013 otwierające i ustalające sposób zarządzania kontyngentami taryfowymi Unii Europejskiej na produkty rolne pochodzące z Ameryki Środkowej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2013.254.6

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 sierpnia 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 924/2013
z dnia 25 września 2013 r.
otwierające i ustalające sposób zarządzania kontyngentami taryfowymi Unii Europejskiej na produkty rolne pochodzące z Ameryki Środkowej

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając decyzję Rady nr 2012/734/UE z dnia 25 czerwca 2012 r. w sprawie podpisania w imieniu Unii Europejskiej Umowy ustanawiającej stowarzyszenie między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Ameryką Środkową, z drugiej strony, oraz tymczasowego stosowania jej części IV dotyczącej handlu 1 , w szczególności jej art. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W decyzji 2012/734/UE została wyrażona zgoda na podpisanie, w imieniu Unii Europejskiej, Umowy ustanawiającej stowarzyszenie między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Ameryką Środkową, z drugiej strony (zwanej dalej "umową"). Zgodnie z decyzją 2012/734/UE umowa ma być stosowana tymczasowo, dopóki nie zostanie ukończona procedura jej zawarcia. Umowę stosuje się tymczasowo od dnia 1 sierpnia 2013 r.

(2) Dodatek 2 do załącznika I do umowy dotyczy przywozowych kontyngentów taryfowych UE dla towarów pochodzących z Ameryki Środkowej. W przypadku takich produktów zachodzi zatem konieczność otwarcia kontyngentów.

(3) Komisja zarządza kontyngentami taryfowymi według zasady "kto pierwszy, ten lepszy" zgodnie z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiającym przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny 2 . W celu skorzystania z koncesji taryfowych przewidzianych w niniejszym rozporządzeniu produktom wymienionym w załączniku powinien towarzyszyć dowód pochodzenia zgodnie z postanowieniami umowy. Załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej 3 , zmieniony rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 927/2012 4 , zawiera nowe kody CN, różne od tych, o których mowa w umowie. Nowe kody należy zatem uwzględnić w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(4) Ponieważ umowa jest stosowana od dnia 1 sierpnia 2013 r., niniejsze rozporządzenie powinno obowiązywać od tego samego dnia.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Unijne kontyngenty taryfowe są otwarte dla wymienionych w załączniku towarów pochodzących z Ameryki Środkowej.

Artykuł  2

Cła stosowane do przywozu do Unii towarów pochodzących z Ameryki Środkowej i wymienionych w załączniku zostają zawieszone w ramach odpowiednich kontyngentów taryfowych przedstawionych w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Do produktów wymienionych w załączniku dołącza się dowód pochodzenia określony w dodatku 3 do załącznika II do umowy.

Artykuł  4

Komisja zarządza kontyngentami taryfowymi określonymi w załączniku zgodnie z art. 308a-308c rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.

Artykuł  5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 sierpnia 2013 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 25 września 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

Niezależnie od reguł interpretacji Nomenklatury Scalonej, uważa się, że terminologia stosowana do opisu produktów stanowi tylko wskazówkę, przy czym zakres przedmiotowy systemu preferencji, w kontekście niniejszego załącznika, jest ustalany poprzez ujęcie kodów CN w ich brzmieniu w chwili przyjmowania niniejszego rozporządzenia.

Nr porządkowyKod CNOpis towarówOkres obowiązywania kontyngentuWielkość kontyngentu rocznego (masa netto w tonach, o ile nie postanowiono inaczej)
09.73000201 0202Mięso z bydła, świeże, schłodzone lub zamrożoneOd 1.8.2013 do 31.12.20133 959(1)
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.129 975(1)(2)
09.73010703 20CzosnekOd 1.8.2013 do 31.12.2013230
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12550
09.73020711 51Grzyby z rodzaju Agaricus, tymczasowo zakonserwowane, ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożyciaOd 1.8.2013 do 31.12.2013115
2003 10Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowymOd 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12275
09.73031006 20 15

1006 20 17

1006 20 96

1006 20 98

Ryż łuskany, długoziarnistyOd 1.8.2013 do 31.12.20138 334
1006 30 25

1006 30 27

1006 30 46

1006 30 48

1006 30 65

1006 30 67

1006 30 96

1006 30 98

Ryż częściowo lub całkowicie bielony, długoziarnistyOd 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.1221 000 (3)
09.7304(4)2208 40 51

2208 40 99

Rum i pozostałe napoje spirytusowe otrzymane przez destylację sfermentowanych produktów z trzciny cukrowej w pojemnikach o objętości większej niż 2 litryOd 1.8.2013 do 31.12.20132 917 hektolitrów (wyrażonych w ekwiwalencie czystego alkoholu)
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.127 300 hektolitrów (wyrażonych w ekwiwalencie czystego alkoholu)(5)
09.73050710 40

0711 90 30

2001 90 30

2004 90 10

2005 80

Kukurydza cukrowaOd 1.8.2013 do 31.12.2013600
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.121 560(6)
09.73061108 14 00Skrobia z manioku (cassava)Od 1.8.2013 do 31.12.20132 084
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.125 000
09.7307(4)1701 13

1701 14

1701 91

1701 99

Cukier trzcinowy lub buraczany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, inny niż cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiącychOd 1.8.2013 do 31.12.201362 500 (wyrażone w ekwiwalencie cukru surowego)
1702 30Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20 % masy fruktozyOd 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12154 500 (wyrażone w ekwiwa- lencie cukru surowego)(7)
1702 40 90Glukoza i syrop glukozowy, inne niż izoglukoza, zawierające w stanie suchym co najmniej 20 % masy, ale mniej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego
1702 50Chemicznie czysta fruktoza
1704 90 99Inne wyroby cukiernicze, niezawierające kakao
1702 90 30

1702 90 50

1702 90 71

1702 90 75

1702 90 79

1702 90 80

1702 90 95

Pozostałe cukry, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierające w stanie suchym 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem chemicznie czystej maltozy
1806 10 30

1806 10 90

Proszek kakaowy, zawierający 65 % masy sacharozy lub więcej lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza
ex 1806 20 95Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg, zawierające mniej niż 18 % masy masła kakaowego i 70 % lub więcej masy sacharozy
ex 1806 90 90Pozostałe wyroby czekoladowe i spożywcze zawierające kakao, zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
1901 90 99Pozostałe przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy; pozostałe przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy
2006 00 31

2006 00 38

Owoce (z wyłączeniem owoców tropikalnych i imbiru), warzywa, orzechy (z wyłączeniem orzechów tropikalnych), skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)
2007 91 10

2007 99 20

2007 99 31

2007 99 33

2007 99 35

2007 99 39

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery owocowe lub orzechowe i pasty owocowe lub orzechowe otrzymywane w wyniku obróbki cieplnej
ex 2009Soki owocowe (z wyłączeniem soku pomidorowego, soków z owoców tropikalnych i mieszanki soków z owoców tropikalnych) i soki warzywne o wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto, niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, zawierające 30 % lub więcej masy dodatku cukru
ex 2101 12 98 ex 2101 20 98Przetwory na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej, zawierające 70 % masy lub więcej sacharozy
ex 2106 90 98Pozostałe przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy
3302 10 29Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny na bazie jednej lub wielu takich substancjach, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów, zawierające wszystkie czynniki zapachowe charakterystyczne dla napojów, o rzeczywistym stężeniu objętościowym alkoholu nieprzekraczającym 0,5 % obj.
(1) Wyrażona w ekwiwalencie masy tuszy, jak następuje: 100 kg mięsa z kością jest równoważne 70 kg mięsa bez kości.

(2) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 475 ton, począwszy od 1.1.2015.

(3) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 1 000 ton, począwszy od 1.1.2015.

(4) Stosowane do krajów Ameryki Środkowej z wyjątkiem Panamy.

(5) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 300 hektolitrów (wyrażonych w ekwiwalencie czystego alkoholu), począwszy od 1.1.2015.

(6) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 120 ton, począwszy od 1.1.2015.

(7) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 4 500 ton (wyrażonych w ekwiwalencie cukru surowego), począwszy od 1.1.2015.

1 Dz.U. L 346 z 15.12.2012, s. 1.
2 Dz.U. L 253 z 11.10.1993, s. 1.
3 Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.
4 Dz.U. L 304 z 31.10.2012, s. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.