Rozporządzenie 824/2007 otwierające i określające sposób zarządzania wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rybołówstwa na okres od 2007 do 2009 r.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2007.184.1

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2007 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 824/2007
z dnia 10 lipca 2007 r.
otwierające i określające sposób zarządzania wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rybołówstwa na okres od 2007 do 2009 r.
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 26,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dostawy wspólnotowe niektórych produktów rybołówstwa zależą obecnie od przywozu z krajów trzecich. W interesie Wspólnoty jest częściowe lub całkowite zawieszenie opłat celnych na produkty, o których mowa, w ramach wspólnotowych kontyngentów taryfowych o odpowiedniej wielkości. Aby nie powodować zagrożenia perspektyw rozwoju tych produktów we Wspólnocie i aby zapewnić odpowiednie dostawy w celu zaspokojenia zapotrzebowania ze strony sektorów przemysłu wykorzystujących je, kontyngenty takie powinny zostać otwarte z zastosowaniem zmiennych opłat celnych zgodnie z wrażliwością danego produktu na rynku wspólnotowym.

(2) Wszyscy importerzy wspólnotowi powinni mieć zapewniony równy i niezakłócony dostęp do wspomnianych kontyngentów, a stawki ustanowione dla tych kontyngentów powinny być stosowane w sposób nieprzerwany wobec całego przywozu do wszystkich państw członkowskich produktów, których to dotyczy, do wyczerpania kontyngentów.

(3) W celu zapewnienia skuteczności wspólnego zarządzania tymi kontyngentami państwa członkowskie powinny zostać upoważnione do odejmowania z kontyngentu niezbędnych ilości odpowiadających ich aktualnemu przywozowi. Ponieważ ta metoda zarządzania wymaga ścisłej współpracy między państwami członkowskimi a Komisją, musi ona przede wszystkim być w stanie monitorować tempo, w jakim kontyngenty są wykorzystywane, i informować o tym państwa członkowskie.

(4) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(1) przewiduje utworzenie systemu zarządzania kontyngentami taryfowymi, które mają być wykorzystywane zgodnie z porządkiem chronologicznym przyjęcia zgłoszenia o dopuszczeniu do swobodnego obrotu. Komisja oraz państwa członkowskie zarządzają kontyngentami taryfowymi przyznanymi na mocy niniejszego rozporządzenia zgodnie z tym systemem.

(5) Okres obowiązywania rozporządzenia Rady (WE) nr 379/2004 z dnia 24 lutego 2004 r. otwierającego i ustalającego zarządzanie autonomicznymi wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rybołówstwa(2) upłynął dnia 31 grudnia 2006 r. W okresie między dniem 1 stycznia 2007 r. a wejściem w życie niniejszego rozporządzenia nie udostępniano żadnych autonomicznych kontyngentów taryfowych. Ponadto z uwagi na fakt, że wszystkie kontyngenty otwarte niniejszym rozporządzeniem podlegają warunkom dotyczącym przeznaczenia końcowego, aby skorzystać z uprzywilejowanego traktowania taryfowego, stosowanie niniejszego rozporządzenia z mocą wsteczną nie jest możliwe. Dlatego też w celu zapewnienia pewnej ciągłości z poprzednim systemem kontyngentów taryfowych należy przewidzieć wprowadzenie w jego następstwie systemu, który umożliwia zmniejszenie ceł przywozowych na produkty rybołówstwa, które dopuszczono do swobodnego obrotu w okresie między dniem 1 stycznia 2007 r. a wejściem w życie niniejszego rozporządzenia. Nowy system powinien uwzględniać warunki przeznaczenia końcowego i dostępne ilości na poszczególne kontyngenty.

(6) Ze względu na pilny charakter tej kwestii należy w drodze wyjątku odstąpić od terminu sześciu tygodni, o którym mowa w części I pkt 3 Protokołu w sprawie roli parlamentów państw członkowskich w Unii Europejskiej załączonego do Traktatu o Unii Europejskiej i Traktatów ustanawiających Wspólnoty Europejskie,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Cła przywozowe na produkty wymienione w załączniku zawiesza się w ramach kontyngentów taryfowych według wskazanej stawki celnej na wskazane okresy i w kwotach wskazanych w odniesieniu do każdego z tych produktów.
2.
Przywóz produktów wymienionych w załączniku objęty jest kontyngentami określonymi w ust. 1, tylko jeśli zadeklarowana wartość celna jest co najmniej równa ustalonej cenie referencyjnej lub cenie jaka ma zostać ustalona na podstawie art. 29 rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury(3).
Artykuł  2

Kontyngentami taryfowymi określonymi w art. 1 zarządza Komisja zgodnie z art. 308a, 308b i 308c rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.

Artykuł  3

Komisja i państwa członkowskie ściśle współpracują w celu zapewnienia przestrzegania niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  4
1.
Opłaty celne za produkty rybołówstwa dopuszczone do obrotu w okresie między dniem 1 stycznia 2007 r. a 17 lipca 2007 r., które są objęte zakresem produktu jednego z kontyngentów taryfowych wymienionych w załączniku, mogą ulec zmniejszeniu na wniosek zgłaszającego zgodnie z określonymi w nim stawkami celnymi.
2.
Wniosek składa się w terminie do dnia 14 sierpnia 2007 r. w urzędzie celnym odpowiedzialnym za dopuszczenie do obrotu danego produktu ze wskazaniem właściwego kontyngentu. Do wniosku załącza się wszelkie odpowiednie dokumenty dowodzące, że przywożony produkt wchodzi w zakres kontyngentu i był lub będzie wykorzystywany zgodnie z warunkami końcowego przeznaczenia określonymi w załączniku dla danego kontyngentu taryfowego.
3.
Niniejszy artykuł ma zastosowanie wyłącznie, jeśli pozwala na to saldo danego kontyngentu w dniu przyjęcia należycie uzasadnionego wniosku. Artykuły 308a, 308b oraz 308c rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 stosuje się odpowiednio.
Artykuł  5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 10 lipca 2007 r.

W imieniu Rady
F. TEIXEIRA DOS SANTOS
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 214/2007 (Dz.U. L 62 z 1.3.2007, str. 6).

(2) Dz.U. L 64 z 2.3.2004, str. 7. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1723/2006 (Dz.U. L 324 z 23.11.2006, str. 1).

(3) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, str. 22. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1759/2006 (Dz.U. L 335 z 1.12.2006, str. 3).

ZAŁĄCZNIK

Nr porządkowyKod CNKod TARICOpisIlość kontyngentu na rok (w tonach)Stawka celnaOkres obowiązywania kontyngentu
09.2759ex 0302 50 1020Dorsz (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus), z wyłączeniem wątróbek i ikry, świeży, chłodzony lub mrożony, do przetwarzania(a)(b)80.0000 %1.1.2007-31.12.2009
ex 0302 50 9010
ex 0303 52 1010
ex 0303 52 3010
ex 0303 52 9010
09.2765ex 0305 62 0020Dorsz (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) i ryby z gatunku Boreogadus saida, solone lub w solance, lecz nie suszone lub wędzone, do przetwarzania(a)(b)10.0000 %1.1.2007-31.12.2009
25
29
ex 0305 69 1010
09.2761ex 0304 29 9110Buławik (Macruronus spp.), mrożone filety i inne mięso, do przetwarzania(a)(b)20.0000 %1.1.2007-31.12.2009
ex 0304 29 9941
81
ex 0304 99 9960
81
09.2760ex 0303 78 1110Morszczuk (Merluccius spp. z wyłączeniem Merluccius merluccius, Urophycis spp.), oraz kinglip chilijski (Genypterus blacodes) mrożony, do przetwarzania(a)(b)15.0000 %1.1.2007-31.12.2009
ex 0303 78 1210
ex 0303 78 1310
ex 0303 78 1911
81
ex 0303 78 9010
ex 0303 79 9310
09.2766ex 0304 29 9971Błękitek południowy (Micromesistius australis) mrożone filety i inne mięso, do przetwarzania(a)(b)2.0000 %1.1.2007-31.12.2009
ex 0304 99 9991
09.2770ex 0305 63 0010Sardele (Engraulis anchoita), solone lub w solance, lecz nie suszone lub wędzone, do przetwarzania(a)(b)10.0000 %1.1.2007-31.12.2009
09.2788ex 0302 40 0010Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), o wadze przekraczającej 100 g na sztukę lub płat ryby lub o wadze przekraczającej 80 g na sztukę, z wyłączeniem wątróbek i ikry, do przetwarzania(a)(b)20.0000 %1.10.2007-31.12.2007
ex 0303 51 00101.10.2008-31.12.2008
ex 0304 19 97101.10.2009-31.12.2009
ex 0304 99 2310
09.2792ex 1604 12 9910Śledzie, przyprawiane lub konserwowane octem winnym, w solance, konserwowane w beczkach o wadze netto po odsączeniu co najmniej 70 kg, do przetwarzania(a)(b)10.0006 %1.1.2007-31.12.2009
09.2790ex 1604 14 1620Filety znane jako "loins" z tuńczyka i bonito, do przetwarzania(a)(b)8.0006 %1.1.2007-31.12.2007
309.0006 %1.1.2008-31.12.2008
9510.0006 %1.1.2009-31.12.2009
09.2762ex 0306 11 1010Langusty i pozostałe raki morskie (Palinurus spp., Panulirus spp., Jasus spp.), mrożone, do przetwarzania(a)(b)(c)1.5006 %1.1.2007-31.12.2009
ex 0306 11 90 10
09.2794ex 1605 20 1050Krewetki z gatunku Pandalus borealis; gotowane i obrane, do przetwarzania(a)(b)(d)20.0006 %1.1.2007-31.12.2009
ex 1605 20 9945
09.2785ex 0307 49 5910Głowonogi (Ommastrephes spp. - z wyłączeniem Ommastrephes sagittatus -, Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.) i Illex spp., mrożone, ze skórą i płetwami, do przetwarzania(a)(b)45.0000 %1.1.2007-31.12.2009
ex 0307 99 1110
09.2786ex 0307 49 5920Głowonogi (Ommastrephes spp. - z wyłączeniem Ommastrephes sagittatus -, Nototodarus spp., Sepioteuthis spp.) i Illex spp., mrożone całe, macki i płetwy, do przetwarzania(a)(b)1.5000 %1.1.2007-31.12.2009
ex 0307 99 11 20
09.2772ex 0304 99 1010Surimi, mrożone, do przetwarzania(a)(b)55.0000 %1.1.2007-31.12.2009
09.2774ex 0304 29 5810Morszczuk (Merluccius productus), mrożone filety do przetwarzania(a)(b)15.0004 %1.1.2007-31.12.2009
09.2776ex 0304 29 2110Dorsz (Gadus morhua, Gadus macrocephalus), mrożone filety i inne mięso, do przetwarzania(a)(b)20.0000 %1.1.2007-31.12.2009
ex 0304 29 2920
ex 0304 99 3110
ex 0304 99 3310
09.2778ex 0304 29 9965Sola, mrożone filety i inne mięso (Limanda aspera, Lepidopsetta bilineata, Pleuronectes quadrituberculatus) do przetwarzania(a)(b)5.0000 %1.1.2007-31.12.2009
ex 0304 99 9965
(a) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom określonym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (patrz: art. 291-300 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93).

(b) Kontyngent ten jest dostępny w odniesieniu do produktów, które mają zostać poddane jakiejkolwiek czynności, o ile nie będzie to wyłącznie jedna lub kilka spośród następujących czynności:

- czyszczenie, patroszenie, usuwanie ogonów, odgławianie,

- porcjowanie (z wyłączeniem kostkowania, filetowania, wytwarzania płatów, cięcia zamrożonych bloków lub rozszczepiania zamrożonych przekładanych bloków filetowych),

- pobieranie próbek, sortowanie,

- etykietowanie,

- pakowanie,

- schładzanie,

- zamrażanie,

- głębokie zamrażanie,

- ozmrażanie, rozdzielanie.

Kontyngent ten nie jest dostępny w odniesieniu do produktów, które mają zostać poddane dodatkowo obróbce (lub czynności) kwalifikującej do objęcia kontyngentem, gdy taka obróbka (lub czynność) jest przeprowadzana na szczeblu detalicznym lub zaopatrzeniowym. Zmniejszenie cła stosuje się wyłącznie do ryb przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

(c) Produkty objęte kodami CN 0306 11 10 10 oraz 0306 11 90 10 kwalifikują się do objęcia kontyngentem, jeśli poddawane są jednej lub obydwu następującym

czynnościom:

- rozdzielanie mrożonego homara,

- poddawanie mrożonego homara obróbce cieplnej w celu usunięcia zanieczyszczeń wewnętrznych.

(d) Produkty oznaczone kodami CN 1605 20 10 50 oraz 1605 20 99 45 kwalifikują się do objęcia kontyngentem, jeśli poddawane są następującej czynności:

- poddawanie krewetek przetwarzaniu przy użyciu gazów do pakowania, zdefiniowanych w dyrektywie 95/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz.U. L 61 z 18.3.1995, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2006/52/WE (Dz.U. L 204 z 26.7.2006, str. 10)).

OŚWIADCZENIE KOMISJI I RADY

Komisja i Rada ponownie oświadczają, że praktykę glazurowania należy kojarzyć z zamrażaniem produktu, a zatem nie może ona stanowić czynności przetwórczej, z którą wiąże się objęcie kontyngentem w rozumieniu przypisu (b).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.