Oświadczenia żywieniowe.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2013.239E.39

Akt nienormatywny
Wersja od: 20 sierpnia 2013 r.

Oświadczenia żywieniowe

P7_TA(2012)0022

Rezolucja Parlamentu Europejskiego z dnia 2 lutego 2012 r. w sprawie projektu rozporządzenia Komisji zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 odnośnie do wykazu oświadczeń żywieniowych

(2013/C 239 E/06)

(Dz.U.UE C z dnia 20 sierpnia 2013 r.)

Parlament Europejski,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności 1 ,
uwzględniając projekt rozporządzenia Komisji zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 odnośnie do wykazu oświadczeń żywieniowych,
uwzględniając opinię wydaną w dniu 13 października 2011 r. przez komitet, o którym mowa w art. 25 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006,
uwzględniając wytyczne Komisji dotyczące wdrożenia rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 zatwierdzone przez Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt w dniu 14 grudnia 2007 r. 2 ,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności 3 ,
uwzględniając art. 5a ust. 3 lit. b) decyzji Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiającej warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji 4 ,
uwzględniając art. 88 ust. 2 i ust. 4 lit. b) Regulaminu,
A.
mając na uwadze, że zgodnie z art. 3 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 oświadczenia żywieniowe i zdrowotne nie mogą być nieprawdziwe, niejednoznaczne lub wprowadzające w błąd;
B.
mając na uwadze, że zgodnie z art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 stosowanie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych jest dopuszczalne tylko w przypadku, gdy można oczekiwać, że przeciętny konsument zrozumie opisane w oświadczeniu korzystne działanie;
C.
mając na uwadze, że zgodnie z art. 9 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 porównawcze oświadczenia żywieniowe muszą porównywać skład danej żywności z szeregiem innych produktów żywnościowych tej samej kategorii, w tym z żywnością innych marek;
D.
mając na uwadze, że zgodnie z art. 7 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać konsumentów w błąd co do charakteru i właściwości środka spożywczego;
E.
mając na uwadze, że w świetle określonych wyżej podstawowych zasad rządzących wyborem dozwolonych oświadczeń żywieniowych dotyczących środków spożywczych nowe zaproponowane przez Komisję oświadczenie żywieniowe "teraz zawiera X% mniej [składnika odżywczego]", przewidziane do włączenia do załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1924/2006, nie odpowiada celowi i treści aktu podstawowego, gdyż jest niejednoznaczne, wprowadza w błąd i dezorientuje przeciętnego konsumenta;
F.
mając na uwadze, że nowo wprowadzone oświadczenie "teraz zawiera X% mniej [składnika odżywczego]" narusza zasadę dotyczącą oświadczeń porównawczych określoną w art. 9 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006; mając na uwadze, że umożliwia ono porównywanie wartości odżywczej produktu z poprzednią wersją tegoż produktu, niezależnie od początkowej zawartości danego składnika odżywczego, która mogła być nadmiernie wysoka w porównaniu z innymi produktami na rynku; mając na uwadze, że produktów, których skład nie został zmieniony, a które jednak zawierają mniej danego składnika odżywczego niż produkt o zmienionym składzie innej marki, nie będzie można opatrywać oświadczeniem żywieniowym, co nieuchronnie wprowadzi konsumentów w błąd;
G.
mając na uwadze, że oświadczenie "teraz zawiera X% mniej [składnika odżywczego]" może powodować nieuczciwą konkurencję w stosunku do obecnych oświadczeń, takich jak "o obniżonej zawartości [składnika odżywczego]" i "lekki"; mając na uwadze, że te ostatnie wymagają obniżenia zawartości o co najmniej 10% (w przypadku mikroskładników odżywczych), 25% (w przypadku sodu) lub 30% (w przypadku cukrów/ tłuszczów) w porównaniu z innymi podobnymi produktami; mając na uwadze, że konsumenci mogą mniemać, iż ilościowa informacja "teraz zawiera X% mniej" oznacza obniżenie zawartości większe niż wynikające z oświadczeń "o obniżonej zawartości [składnika odżywczego]" lub "lekki", mimo że w przypadku tych oświadczeń wymogi są o wiele bardziej rygorystyczne niż w przypadku oświadczenia "teraz zawiera X% mniej [składnika odżywczego]", które wymaga jedynie ograniczenia o co najmniej 15%;
H.
mając na uwadze, że wprowadzenie oświadczenia "teraz zawiera X% mniej [składnika odżywczego]" mogłoby obniżyć motywację producentów do tak znacznego modyfikowania składu produktów, aby możliwe było stosowanie oświadczeń "o obniżonej zawartości [składnika odżywczego]" lub "lekki", gdyż łatwiej jest ograniczyć zawartość składnika odżywczego o 15% niż o 30%;
I.
mając na uwadze, że w pkt 4 preambuły projektu aktu Komisja wyraźnie przyznaje, że "w przypadku zmniejszenia zawartości cukrów konsument spodziewa się zmniejszenia wartości energetycznej"; mając na uwadze, że co się tyczy proponowanej poprawki do oświadczenia "o obniżonej zawartości tłuszczów/ cukrów" określonego w pkt 2 załącznika do projektu aktu, Komisja zezwala też na stosowanie takich oświadczeń nawet wtedy, gdy wartość energetyczna produktu opatrzonego tym oświadczeniem jest wciąż "równa" zawartości energetycznej podobnego produktu;
1.
sprzeciwia się przyjęciu projektu rozporządzenia Komisji zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 odnośnie do wykazu oświadczeń żywieniowych;
2.
uważa, że projekt rozporządzenia Komisji nie jest zgodny z celem i treścią aktu podstawowego;
3.
wzywa Komisję do przedłożenia komisji parlamentarnej zmienionego projektu aktu;
4.
zobowiązuje swojego przewodniczącego do przekazania niniejszej rezolucji Radzie i Komisji, a także rządom i parlamentom państw członkowskich.
1 Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 9.
3 Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18.
4 Dz.U. L 184 z 17.7.1999, s. 23.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.