Organy kontroli wyznaczone przez Państwa Członkowskie zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i artykułów spożywczych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2005.317.1

Akt nienormatywny
Wersja od: 13 grudnia 2005 r.

Organy kontroli wyznaczone przez Państwa Członkowskie zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i artykułów spożywczych

(2005/C 317/01)

(Dz.U.UE C z dnia 13 grudnia 2005 r.)

Niniejsza publikacja ma na celu przedstawienie organów kontroli wyznaczonych przez Państwa Członkowskie i odpowiadających każdemu oznaczeniu geograficznemu i nazwie pochodzenia zarejestrowanej na mocy rozporządzenia (EWG) nr 2081/92.

Niniejsza publikacja zastępuje wcześniejsze wykazy opublikowane w:

– Dz.U. C 317 z dnia 16 października 1996 r., str. 3,

– Dz.U. C 200 z dnia 26 czerwca 1998 r., str. 2,

– Dz.U. C 332 z dnia 30 października 1998 r., str. 3,

– Dz.U. C 365 z dnia 19 grudnia 2000 r., str. 2,

– Dz.U. C 69 z dnia 18 marca 2002 r., str. 1,

– Dz.U. C 170 z dnia 16 lipca 2002 r., str. 23.

W przyszłości może ona być przedmiotem dalszych zmian.

.................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

.................................................

grafika

ZAŁĄCZNIK 

KLASYFIKACJA PRODUKTÓW NA POTRZEBY WYKONANIA ROZPORZĄDZENIA RADY (EWG) NR 2081/92

I. Produkty wymienione w załączniku I do Traktatu, przeznaczone do spożycia przez ludzi:

Klasa 1.1 Mięso (i podroby) świeże

Klasa 1.2 Produkty mięsne (podgrzane, solone, wędzone, itd.)

Klasa 1.3 Sery

Klasa 1.4 Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczarskie inne niż masło, itd.)

Klasa 1.5 Tłuszcze (masło, margaryna, oleje, itd.)

Klasa 1.6 Owoce, warzywa i zboża nieprzetworzone lub przetworzone

Klasa 1.7 Ryby, mięczaki, świeże skorupiaki i produkty z nich wytworzone

Klasa 1.8 Inne produkty wymienione w załączniku I (przyprawy, itd.)

II. Artykuły spożywcze, o których mowa w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2081/92:

Klasa 2.1 Piwo

Klasa 2.2 Naturalne wody mineralne i wody źródlane

Klasa 2.3 Napoje wytwarzane z ekstraktów roślinnych

Klasa 2.4 Wyroby piekarnicze, ciastkarskie, cukiernicze lub inne

Klasa 2.5 Gumy i żywice naturalne

Klasa 2.6 Musztardy

Klasa 2.7 Ciasta makaronowe

III. Produkty rolne, o których mowa w załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2081/92:

Klasa 3.1 Siano

Klasa 3.2 Olejki eteryczne

Klasa 3.3 Korek

Klasa 3.4 Koszenila (produkt surowy pochodzenia zwierzęcego)

Klasa 3.5 Kwiaty i rośliny ozdobne

Klasa 3.6 Wełna

Klasa 3.7 Wiklina

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.