Rozporządzenie wykonawcze 1345/2014 w sprawie określenia ilości nadwyżkowych cukru, izoglukozy i fruktozy w Chorwacji

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.363.80

Akt obowiązujący
Wersja od: 18 grudnia 2014 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 1345/2014
z dnia 17 grudnia 2014 r.
w sprawie określenia ilości nadwyżkowych cukru, izoglukozy i fruktozy w Chorwacji

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając traktat o przystąpieniu Chorwacji,

uwzględniając akt przystąpienia Chorwacji,

uwzględniając rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 170/2013 z dnia 25 lutego 2013 r. ustanawiające środki przejściowe w sektorze cukru ze względu na przystąpienie Chorwacji 1 , w szczególności jego art. 7 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W celu uniknięcia zakłóceń na rynku unijnym w sektorze cukru w związku z przystąpieniem Chorwacji do Unii w dniu 1 lipca 2013 r., w rozdziale II sekcja 2 rozporządzenia (UE) nr 170/2013 ustanowiono zasady określania i eliminowania ilości samego cukru lub cukru w produktach przetworzonych oraz ilości izoglukozy i fruktozy, przekraczających ilości traktowane jako normalnie utrzymywane zapasy w dniu 1 lipca 2013 r. ("ilości nadwyżkowych"). W szczególności art. 9 rozporządzenia (UE) nr 170/2013 stanowi, że te ilości nadwyżkowe powinny zostać wyeliminowane z rynku w formie samego cukru lub izoglukozy na koszt Chorwacji.

(2) Ponadto rozdział II sekcja 2 rozporządzenia (UE) nr 170/2013 stanowi, że Komisja ma określić te ilości nadwyżkowe najpóźniej do dnia 31 grudnia 2014 r.

(3) W celu określenia ilości nadwyżkowych, art. 13 ust. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 170/2013 stanowi, że Chorwacja ma przekazać Komisji stosowne informacje dotyczące produkowanych ilości, spożycia, zapasów, wywozu i przywozu, jak również informacje o ustanowionym systemie identyfikacji ilości nadwyżkowych. Na tej podstawie Komisja powinna określić ilości nadwyżkowe, porównując rozwój rynku cukru w Chorwacji w okresie od dnia 1 lipca 2012 r. do dnia 30 czerwca 2013 r. w stosunku do trzech wcześniejszych lat. Należy również wziąć pod uwagę szczególne okoliczności, w których gromadzono zapasy zgodnie z art. 7 ust. 2 lit. c) rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 170/2013. W szczególności należy odpowiednio uwzględnić wzrost spożycia i zapasów w Chorwacji, a także taką tendencję w Unii, jak sugerowała również Chorwacja.

(4) Na podstawie informacji przekazanych przez Chorwację należy, zgodnie z tą metodą, określić ilości nadwyżkowe cukru.

(5) Do określenia ilości nadwyżkowych izoglukozy i fruktozy zastosowano tę samą metodę. W rezultacie nie trzeba określać żadnych ilości nadwyżkowych fruktozy i izoglukozy.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Ilości cukru, które przekraczają ilości traktowane jako normalnie utrzymywane zapasy w dniu 1 lipca 2013 r. i które muszą zostać wyeliminowane z rynku unijnego na koszt Chorwacji zgodnie z art. 9 rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 170/2013, wynoszą 37 138 ton.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 17 grudnia 2014 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący
1 Dz.U. L 55 z 27.2.2013, s. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.