Rozporządzenie wykonawcze 2019/857 w sprawie odnowienia zezwolenia na stosowanie Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077 jako dodatku paszowego dla kóz mlecznych i owiec mlecznych oraz uchylenia rozporządzenia (WE) nr 226/2007 (posiadacz zezwolenia Danstar Ferment AG reprezentowany przez Lallemand SAS)

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2019.140.18

Akt obowiązujący
Wersja od: 28 maja 2019 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2019/857
z dnia 27 maja 2019 r.
w sprawie odnowienia zezwolenia na stosowanie Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077 jako dodatku paszowego dla kóz mlecznych i owiec mlecznych oraz uchylenia rozporządzenia (WE) nr 226/2007 (posiadacz zezwolenia Danstar Ferment AG reprezentowany przez Lallemand SAS)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury przyznawania oraz odnawiania takich zezwoleń.

(2) Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 226/2007 2  zezwolono na stosowanie Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077 jako dodatku paszowego dla kóz mlecznych i owiec mlecznych na okres 10 lat.

(3) Zgodnie z art. 14 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 posiadacz tego zezwolenia złożył wniosek o odnowienie zezwolenia na stosowanie Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077 jako dodatku paszowego dla kóz mlecznych i owiec mlecznych oraz sklasyfikowanie go w kategorii "dodatki zootechniczne". Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził w opinii z dnia 5 lipca 2018 r. 3 , że wnioskodawca przedstawił dane wykazujące zgodność dodatku z warunkami zezwolenia.

(5) Ocena Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077 dowodzi, że spełniono warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. W związku z tym należy odnowić zezwolenie na stosowanie tego dodatku, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(6) W związku z odnowieniem zezwolenia na stosowanie Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077 jako dodatku paszowego na warunkach określonych w załączniku do niniejszego rozporządzenia, należy uchylić rozporządzenie (WE) nr 226/2007.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zezwolenie na stosowanie dodatku wyszczególnionego w załączniku, należącego do kategorii "dodatki zootechniczne" i do grupy funkcjonalnej "stabilizatory flory jelitowej", odnawia się z zastrzeżeniem warunków określonych w tym załączniku.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 226/2007 traci moc.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 27 maja 2019 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatkuNazwa posiadacza zezwoleniaDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData

ważności

zezwolenia

jtk/kg mieszanki

paszowej pełnoporcjowej

o wilgotności 12 %

Kategoria: dodatki zootechniczne. Grupa funkcjonalna: stabilizatory flory jelitowej
4b1711Danstar Ferment AG

reprezentowany przez Lallemand SAS

Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077Skład dodatku

Preparat Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077 zawierający co najmniej:

- 1 × 1010 jtk/g dodatku (w postaci powlekanej);

- 2 × 1010 jtk/g dodatku (w postaci niepowlekanej)

Charakterystyka substancji czynnej

Wysuszone żywotne komórki Sac-charomyces cerevisiae CNCM I-1077

Metoda analityczna (1)

Oznaczenie liczby: metoda płytek lanych z użyciem agaru z chloramfenikolem, dekstrozą i ekstraktem drożdżowym (EN15789: 2009)

Analiza jakościowa: metoda łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) CEN/TS 15790:2008

Kozy mleczne-5 × 108-1. W informacjach na temat stosowania dodatku i pre-miksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Na etykiecie dodatku paszowego podaje się następujące informacje: "Zalecana dawka dla kóz mlecznych i owiec mlecznych: 4 × 109 jtk/zwie-rzę/dzień"

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym ochrony oczu i dróg oddechowych.

17 czerwca 2029 r.
Owce mleczne1,2 × 109
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego Unii Europejskiej ds. dodatków paszowych: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 226/2007 z dnia 1 marca 2007 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077 (Levucell SC20 i Levucell SC10 ME) jako dodatku do pasz (Dz.U. L 64 z 2.3.2007, s. 26).
3 Dziennik EFSA 2018;16(7):5385.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.