Rozporządzenie wykonawcze 2019/893 w sprawie odnowienia zezwolenia na stosowanie Bacillus subtilis DSM 15544 jako dodatku paszowego dla kurcząt rzeźnych i uchylenia rozporządzenia (WE) nr 1444/2006 (posiadacz zezwolenia Asahi Calpis Wellness Co. Ltd, reprezentowany w Unii Europejskiej przez Pen & Tec Consulting S.L.U.)

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2019.142.60

Akt utracił moc
Wersja od: 24 lutego 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2019/893
z dnia 28 maja 2019 r.
w sprawie odnowienia zezwolenia na stosowanie Bacillus subtilis DSM 15544 jako dodatku paszowego dla kurcząt rzeźnych i uchylenia rozporządzenia (WE) nr 1444/2006 (posiadacz zezwolenia Asahi Calpis Wellness Co. Ltd, reprezentowany w Unii Europejskiej przez Pen & Tec Consulting S.L.U.) 1
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 2 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury przyznawania oraz odnawiania takich zezwoleń.

(2) Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1444/2006 3  zezwolono na stosowanie Bacillus subtilis C-3102 (DSM 15544) jako dodatku paszowego dla kurcząt rzeźnych na okres 10 lat.

(3) Zgodnie z art. 14 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 posiadacz tego zezwolenia złożył wniosek o odnowienie zezwolenia na stosowanie Bacillus subtilis C-3102 (DSM 15544) jako dodatku paszowego dla kurcząt rzeźnych, wnosząc o sklasyfikowanie go w kategorii "dodatki zootechniczne". Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził w opinii z dnia 13 czerwca 2018 r. 4 , że wnioskodawca przedstawił dane wykazujące zgodność dodatku z warunkami zezwolenia.

(5) Ocena Bacillus subtilis C-3102 (DSM 15544) dowodzi, że spełniono warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. W związku z tym należy odnowić zezwolenie na stosowanie tego dodatku, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(6) W związku z odnowieniem zezwolenia na stosowanie Bacillus subtilis C-3102 (DSM 15544) jako dodatku paszowego na warunkach określonych w załączniku do niniejszego rozporządzenia, należy uchylić rozporządzenie (WE) nr 1444/2006.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zezwolenie na stosowanie dodatku wyszczególnionego w załączniku, należącego do kategorii "dodatki zootechniczne" i do grupy funkcjonalnej "stabilizatory flory jelitowej", odnawia się z zastrzeżeniem warunków określonych w tym załączniku.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 1444/2006 traci moc.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 28 maja 2019 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK 5  

Numer identyfikacyjny dodatkuNazwa posiadacza zezwoleniaDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData

ważności

zezwolenia

jtk/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki zootechniczne. Grupa funkcjonalna: stabilizatory flory jelitowej
4b1820Asahi Calpis Wellness Co. Ltd, reprezentowany w Unii Europejskiej przez Pen & Tec Consulting S.L.U.Bacillus subtilis C-3102 (DSM 15544)Skład dodatku:

Bacillus subtilis C-3102 (DSM 15544) o minimalnej zawartości 1 × 1010 jtk/g

Charakterystyka substancji czynnej:

Zdolne do życia przetrwalniki (jtk) Bacillus subtilis C-3102 (DSM 15544)

Metoda analityczna (1):

Oznaczenie liczby: metoda posiewu powierzchniowego na tryptonowym agarze sojowym (EN 15784:2009)

Analiza jakościowa: elektroforeza pulsacyjna w zmiennym polu elektrycznym (PFGE).

Kurczęta rzeźne-3× 108-1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Dozwolone jest stosowanie w paszy zawierającej jeden z następujących dopuszczonych kokcydiostatyków: sól sodowa monenzyny, sól sodowa salinomycyny, sól sodowa semduramycyny, sól sodowa lasalocidu, maduramycyna amonu, narazyna/nikarbazyna, diklazuril.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym ochrony oczu i dróg oddechowych.

18 czerwca 2029 r.
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports
1 Tytuł zmieniony przez art. 6 pkt 1 rozporządzenia nr 146/2020 z dnia 3 lutego 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.31.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 lutego 2020 r.
2 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
3 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1444/2006 z dnia 29 września 2006 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie Bacillus subtilis C-3102 (Calsporin) jako dodatku do pasz (Dz.U. L 271 z 30.9.2006, s. 19).
4 Dziennik EFSA 2018; 16(7):5340.
5 Załącznik zmieniony przez art. 6 pkt 2 i 3 rozporządzenia nr 146/2020 z dnia 3 lutego 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.31.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 lutego 2020 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.