Noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej Wspólnot Europejskich.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2010.201.2

Akt jednorazowy
Wersja od: 23 lipca 2010 r.

Noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej Wspólnot Europejskich

(2010/C 201/02)

(Dz.U.UE C z dnia 23 lipca 2010 r.)

Zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1) w Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Wspólnot Europejskich(2) wprowadza się następujące zmiany:

Strona 43

W notach wyjaśniających do podpozycji 0711 40 00 (Ogórki i korniszony) wprowadza się następujące zmiany:

1) akapit pierwszy otrzymuje następujące brzmienie:

"Podpozycja ta obejmuje ogórki i korniszony, włożone po prostu do dużych pojemników zawierających solankę, która ewentualnie z dodatkiem octu lub kwasu octowego gwarantuje, że są one tymczasowo zakonserwowane podczas transportu i przechowywania, o ile w tym stanie nie nadają się do spożycia. Produkty te zawierają zazwyczaj co najmniej 10 % masy soli."

2) Ostatni akapit otrzymuje następujące brzmienie:

"Jednak ogórki i korniszony, nawet zakonserwowane w solance, po poddaniu całkowitej fermentacji mlekowej, objęte są działem 20. Ogórki i korniszony, które poddano całkowitej fermentacji mlekowej, mogą być odróżnione na podstawie występującej w przekroju szklistości całej powierzchni (tj. jest ona nieco przezroczysta)."

Strona 84

Dział 20 (Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin)

Między tytułem PRZETWORY Z WARZYW, OWOCÓW, ORZECHÓW LUB POZOSTAŁYCH CZĘŚCI ROŚLIN a Uwagą 4 dodaje się tekst w brzmieniu:

"Uwaga ogólna

Niniejszy dział obejmuje również ogórki i korniszony, które poddano całkowitej fermentacji mlekowej.

Jednak ogórki i korniszony, których nie poddano całkowitej fermentacji mlekowej i które są tymczasowo zakonserwowane w solance, należy klasyfikować do kodu CN 0711 40 00, jeżeli nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Produkty takie zawierają zazwyczaj co najmniej 10 % masy soli."

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.

(2) Dz.U. C 133 z 30.5.2008, s. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.