Noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej Wspólnot Europejskich.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2009.322.11

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 grudnia 2009 r.

Noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej Wspólnot Europejskich

(2009/C 322/02)

(Dz.U.UE C z dnia 30 grudnia 2009 r.)

Zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), w Notach wyjaśniających do Nomenklatury Scalonej Wspólnot Europejskich(2) wprowadza się następujące zmiany:

Strona 79:

Pomiędzy tytuł pozycji 1806 (Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao) a podpozycję 1806 20 10 wprowadza się tekst w brzmieniu:

"Jedynie wyroby zawierające ziarna kakao, pastę kakaową lub proszek kakaowy są uważane za zawierające kakao w rozumieniu pozycji 1806.".

Strona 81:

Dział 19

Do "Uwagi ogólnej" dodaje się następujący trzeci akapit:

"W przypadku wyrobów zawierających kofeinę lub teobrominę ze źródeł innych niż kakao, te dodatkowe ilości kofeiny lub teobrominy nie powinny być uwzględniane przy obliczaniu zawartości kakao.".

Pomiędzy tytuł pozycji 1901 (Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone) a podpozycję 1901 20 00, wprowadza się następujący tekst:

"Jedynie wyroby zawierające ziarna kakao, pastę kakaową lub proszek kakaowy są uważane za zawierające kakao w rozumieniu pozycji 1901.".

Do Not wyjaśniających do CN dotyczących pozycji 1904 (Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone) dodaje się następujący drugi akapit:

"Jedynie wyroby zawierające ziarna kakao, pastę kakaową lub proszek kakaowy są uważane za zawierające kakao w rozumieniu pozycji 1904.".

Strona 82:

Do Not wyjaśniających do CN dotyczących pozycji 1905 (Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby) dodaje się następujący trzeci akapit:

"Jedynie wyroby zawierające ziarna kakao, pastę kakaową lub proszek kakaowy są uważane za zawierające kakao w rozumieniu pozycji 1905.".

Strona 89:

Do Not wyjaśniających do CN dotyczących pozycji 2105 00 (Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao) dodaje się następujący ósmy akapit:

"Jedynie wyroby zawierające ziarna kakao, pastę kakaową lub proszek kakaowy są uważane za zawierające kakao w rozumieniu podpozycji 2105 00.".

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.

(2) Dz.U. C 133 z 30.5.2008, s. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.