Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2018.34.26

Akt nienormatywny
Wersja od: 31 stycznia 2018 r.

Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej

(2018/C 34/09)

(Dz.U.UE C z dnia 31 stycznia 2018 r.)

Zawiadomieniem opublikowanym w Dzienniku Urzędowym C 180 z dnia 8 czerwca 2017 r. nota wyjaśniająca do pozycji 2309 Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt otrzymała nowe brzmienie. Tekst ten nie był całkowicie właściwy i musi on zostać zastąpiony; nie można się na nim opierać.

Na podstawie art. 9 ust. 1 lit. a) rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 1  w Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej 2  wprowadza się następujące zmiany:

Na s. 106 zmieniona 3  nota wyjaśniająca do pozycji 2309 Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt otrzymuje następujące brzmienie:

"2309 Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt

Zob. uwaga 1 do niniejszego działu.

Odnośnie do produktów mlecznych, zob. uwaga dodatkowa 4 do niniejszego działu.

Zawartość produktów mlecznych, zawartość skrobi i glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny i syropu z maltodekstryny, niezależnie od ich pochodzenia, obliczane są w produkcie takim, jakim go dostarczono.

Odnośnie do skrobi zastosowanie ma, co następuje:

- W sytuacji gdy nie jest oczywiste, czy jest obecna skrobia, aby to sprawdzić, można zastosować jakościową metodę mikroskopową lub jakościowy test barwnikowy przy użyciu roztworu jodu.

- Do oznaczenia zawartości skrobi należy stosować metodę polarymetryczną (zwaną również zmodyfikowaną metodą Ewersa), określoną w załączniku III, część L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009 (Dz.U. L 54 z 26.2.2009, s. 1).

W sytuacji gdy metoda polarymetryczna nie ma zastosowania, np. z uwagi na obecność znacznej ilości materiałów, takich jak te wymienione poniżej, w celu oznaczenia zawartości skrobi należy stosować enzymatyczną metodę analityczną, określoną w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) nr 121/2008 (Dz.U. L 37 z 12.2.2008, s. 3).

Wiadomo, że wymienione poniżej specyficzne materiały powodują zakłócenia przy stosowaniu metody polarymetrycznej:

a) produkty z buraków (cukrowych), takie jak wysłodki buraczane (z buraków cukrowych), melasa z buraków (cukrowych), wysłodki buraczane melasowane (z buraków cukrowych), wywar melasowy (z buraków cukrowych), cukier (z buraków cukrowych);

b) pulpa cytrusowa;

c) nasiona lnu; makuch lniany; śruta poekstrakcyjna lniana;

d) nasiona rzepaku; makuch rzepakowy; śruta poekstrakcyjna rzepakowa; łuski nasion rzepaku;

e) nasiona słonecznika; śruta poekstrakcyjna słonecznikowa; śruta poekstrakcyjna słonecznikowa z częściowo obłuszczonych nasion słonecznika;

f) makuch z kopry; śruta poekstrakcyjna z kopry;

g) pulpa ziemniaczana; h) drożdże odwodnione;

i) produkty bogate w inulinę (np. chipsy i mączka z topinamburu);

j) skwarki,

k) produkty sojowe.

- Produktów zawierających mniej niż 0,5 % masy skrobi nie należy uważać za produkty zawierające skrobię.

Odnośnie do glukozy, do oznaczania glukozy można stosować wysokosprawną chromatografię cieczową (HPLC) (rozporządzenie Komisji (WE) nr 904/2008 (Dz.U. L 249 z 18.9.2008, s. 9)).".

1 Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1).
2 Dz.U. C 76 z 4.3.2015, s. 1.
3 Dz.U. C 180 z 8.6.2017, s. 35.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.