Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2016.214.22/1

Akt jednorazowy
Wersja od: 15 czerwca 2016 r.

Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej

(2016/C 214/05)

(Dz.U.UE C z dnia 15 czerwca 2016 r.)

Na podstawie art. 9 ust. 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 1 w Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej 2 wprowadza się następujące zmiany:

Na s. 94 dodaje się następujący tekst po opisie pozycji 2103 "Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda":

"Pozycja ta obejmuje również produkty przedstawiane jako słodkie sosy o różnorodnych smakach (np. karmelowy), o ile nie są objęte bardziej specyficzną pozycją (np. sosy zawierające kakao objęte pozycją 1806 albo aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe objęte pozycją 2106). Mogą być one wykorzystywane m.in. jako sosy deserowe lub polewy (np. na lody lub puddingi).".

1 Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1).
2 Dz.U. C 76 z 4.3.2015, s. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.