Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2016.214.22/2

Akt jednorazowy
Wersja od: 15 czerwca 2016 r.

Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej

(2016/C 214/06)

(Dz.U.UE C z dnia 15 czerwca 2016 r.)

Na podstawie art. 9 ust. 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 1 w Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej 2 wprowadza się następujące zmiany:

Na s. 69 w Nocie wyjaśniającej do podpozycji CN "1211 90 86 Pozostałe" dodaje się następujący tekst pomiędzy pkt 5 i ostatnim zdaniem:

"6. Łuski nasion babki jajowatej (Plantago ovata) w postaci niejednorodnych fragmentów otrzymanych poprzez młócenie.".

Na s. 71 pomiędzy notą wyjaśniającą do podpozycji CN "1302 20 10 i 1302 20 90 Substancje pektynowe, pektyniany i pektany" a notą wyjaśniającą do podpozycji CN "1302 31 00 Agar-agar", dodaje się następujący tekst:

"1302 31 00 Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych

do

1302 39 00 Pod warunkiem że produkt albo pęcznieje w zimnej wodzie albo rozpuszcza się w gorącej wodzie, kryteria wymienione w Nocie wyjaśniającej do HS do pozycji 1302, lit. c) akapit pierwszy, są spełnione.".

Na s. 71 w nocie wyjaśniającej do podpozycji CN "1302 39 00 Pozostałe" dodaje się następujący tekst po pkt 4:

"5. Hydrokoloidy ekstrahowane z łusek nasion babki jajowatej (Plantago ovata).".

1 Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1).
2 Dz.U. C 76 z 4.3.2015, s. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.