Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej.
Dz.U.UE.C.2016.214.22/2
Akt jednorazowyNoty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej
(Dz.U.UE C z dnia 15 czerwca 2016 r.)
Na podstawie art. 9 ust. 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 1 w Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej 2 wprowadza się następujące zmiany:
Na s. 69 w Nocie wyjaśniającej do podpozycji CN "1211 90 86 Pozostałe" dodaje się następujący tekst pomiędzy pkt 5 i ostatnim zdaniem:
"6. Łuski nasion babki jajowatej (Plantago ovata) w postaci niejednorodnych fragmentów otrzymanych poprzez młócenie.".
Na s. 71 pomiędzy notą wyjaśniającą do podpozycji CN "1302 20 10 i 1302 20 90 Substancje pektynowe, pektyniany i pektany" a notą wyjaśniającą do podpozycji CN "1302 31 00 Agar-agar", dodaje się następujący tekst:
"1302 31 00 Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych
do
1302 39 00 Pod warunkiem że produkt albo pęcznieje w zimnej wodzie albo rozpuszcza się w gorącej wodzie, kryteria wymienione w Nocie wyjaśniającej do HS do pozycji 1302, lit. c) akapit pierwszy, są spełnione.".
Na s. 71 w nocie wyjaśniającej do podpozycji CN "1302 39 00 Pozostałe" dodaje się następujący tekst po pkt 4:
"5. Hydrokoloidy ekstrahowane z łusek nasion babki jajowatej (Plantago ovata).".