Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2012.349.7

Akt jednorazowy
Wersja od: 15 listopada 2012 r.

Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej

(2012/C 349/05)

(Dz.U.UE C z dnia 15 listopada 2012 r.)

Zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1) w Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej(2) wprowadza się następujące zmiany:

Na s. 43 między tytułem działu 7 "WARZYWA ORAZ NIEKTÓRE KORZENIE I BULWY JADALNE" a wierszem "0701 Ziemniaki, świeże lub schłodzone" dodaje się tekst w brzmieniu:

"Uwagi ogólne

Kiełki (kiełki warzyw i pozostałe kiełki) są to podkiełkowane nasiona stosowane do spożycia przez ludzi, zjadane na surowo lub po poddaniu obróbce cieplnej. Proces kiełkowania polega na nawilżaniu nasion (zwiększa to zawartość wody w nasionach i wyprowadza je ze stanu uśpienia) do czasu, aż nowa roślina zacznie rosnąć, a jej liście rozwijać się.

Zazwyczaj kiełki, które są gotowe do spożycia przez ludzi, mogą być przedstawiane na trzy sposoby:

1) jako kiełkująca roślina z zalążkami liści (liścienie, zalążki pierwszych liści), pozostałościami nasion i korzeniami;

2) jako roślina składająca się z kiełkujących ziaren zbóż, np. podkiełkowanego jęczmienia, tak zwanego »słodu zielonego« (zob. również Noty wyjaśniające do podpozycji od 1107 10 11 do 1107 10 99), który może być stosowany albo surowy w sałatkach, albo po dalszym przetworzeniu, głównie do produkcji piwa lub whisky;

3) jako »młoda roślina« składająca się jedynie z zalążków liści, bez pozostałości nasion i korzeni, i nieposiadająca »dojrzałych liści« (prawdziwe liście, uformowane w okresie pozarodkowym). Tego rodzaju kiełki są zwykle przedstawiane w małych pudełkach zawierających podłoże wzrostowe.

Przy klasyfikacji kiełków muszą być stosowane następujące zasady:

- Kiełki warzyw wymienionych z nazwy w dziale 7 należy klasyfikować jako świeże warzywa do działu 7 do właściwych im pozycji, jako świeże warzywa objęte tym działem, nawet przeznaczone do użycia jako pokarm, do siewu lub sadzenia, z wyjątkiem rozsad warzyw nadających się do przesadzenia objętych pozycją 0602 (zob. Noty wyjaśniające do HS do działu 7, Uwagi ogólne, akapit dziesiąty).

- Fasole wykorzystywane do produkcji kiełków fasoli są klasyfikowane do pozycji 0713 jako suszone warzywa strączkowe (zob. Noty wyjaśniające do HS do podpozycji 071331). Jednak kiełkujące z fasoli kiełki oraz kiełki z innych suszonych warzyw strączkowych należy klasyfikować jako świeże warzywa strączkowe do pozycji 0708.

- Chociaż w postaci tylko nasion niektóre rośliny kwalifikują się do klasyfikacji do innych działów Nomenklatury scalonej, takich jak działy 9 i 12, po wykiełkowaniu stają się one odpowiednie do spożycia jako warzywa i powinny być stosownie do tego klasyfikowane do działu 7, ponieważ utraciły one obiektywne cechy charakterystyczne działów 9 i 12. Zobacz Noty wyjaśniające do HS do pozycji 0709, akapit pierwszy, pkt 14, w odniesieniu do pędów bambusa oraz kiełków sojowych.

- Kiełki otrzymane z nasion zbóż objętych działem 10 (pozycje 1001, 1002, 1003, 1004, 1006 oraz 1008), np. podkiełkowany jęczmień, należy klasyfikować do podpozycji 1107 10 (podkiełkowany jęczmień jest wyłączony z działu 10, zob. Noty wyjaśniające do HS do pozycji 1003, wyjątek a)), która jest najbardziej specyficzną pozycją dla podkiełkowanych zbóż, nieograniczoną do podkiełkowanych suszonych zbóż (słód). »Słód zielony« klasyfikuje się do podpozycji od 1107 10 11 do 1107 10 99 (zob. Noty wyjaśniające do CN do tych podpozycji, akapit pierwszy) i jest on opisany jako ziarno, które rozpoczęło kiełkowanie, ale nie zostało jeszcze wysuszone.

- Kiełki otrzymane z odmiany Zea mays var. saccharata (kukurydza cukrowa), klasyfikowanej do działu 7 przez zastosowanie uwagi 2 do działu 7 oraz uwagi 2 do działu 10, należy klasyfikować do pozycji 0709 (kod CN 0709 99 60).

Niepełny wykaz kiełków wraz z ich kodami CN:

Kod CNOpis (nazwa łacińska)
0703 10 19Kiełki cebuli (Allium cepa)
0703 20 00Kiełki czosnku (Allium sativum)
0703 90 00Kiełki pora (Allium porrum)
0704 90 90Kiełki brokułu (Brassica oleracea var. italica)
0704 90 90Kiełki rokietty siewnej (Eruca sativa; syn. E. vesicaria ssp. sativa (Miller) Thell., Brassica eruca L.)
0706 90 90Kiełki buraka zwyczajnego (Beta vulgaris ssp. vulgaris)
0706 90 90Kiełki rzodkwi czarnej (Raphanus sativus)
0708 10 00Kiełki grochu zwyczajnego (Pisem sativum)
0708 20 00Kiełki fasoli adzuki (Phaseolus angularis)
0708 20 00Kiełki fasoli złotej, fasolki mung (Vigna radiata)
0708 20 00Kiełki Phaseolus pubescens
0708 90 00Kiełki ciecierzycy pospolitej (Cicer arietinum)
0708 90 00Kiełki komonicy skrzydlatoskrętnej (Lotus maritimus)
0708 90 00Kiełki soczewicy jadalnej (Lens culinaris)
0708 90 00Kiełki nikli indyjskiej (Cajanus cajan)
0709 99 50Kiełki kopru włoskiego (Foeniculum vulgare var. azoricum)
0709 99 60Kiełki kukurydzy cukrowej (Zea mays var. saccharata)
0709 99 90Kiełki bazylii pospolitej (Ocimum spp.)
0709 99 90Kiełki kapusty czarnej (Brassica nigra, syn.: Sinapis nigra L., Sisymbrium nigrum (L.) Prantl.)
0709 99 90Kiełki kłosowca fenkułowego (Agastache foeniculum)
0709 99 90Kiełki ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis)
0709 99 90Kiełki cedreli chińskiej (Toona sinensis)
0709 99 90Kiełki solirodu zielnego (Salicornia europaea)
0709 99 90Kiełki kolendry siewnej (Coriandrum sativum)
0709 99 90Kiełki pieprzycy siewnej (rzeżuchy) (Lepidum sativum)
0709 99 90Kiełki kozieradki pospolitej (Trigonella foenumgraecum)
0709 99 90Kiełki pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens)
0709 99 90Kiełki słonecznika zwyczajnego (Helianthus annuus)
0709 99 90Kiełki gorczycy jasnej (Sinapis alba)
1107 10 19Słód zielony z pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum)
1107 10 99Słód zielony jęczmienny (Hordeum vulgare)
1107 10 99Słód zielony z prosa zwyczajnego (Panicum miliaceum)
1107 10 99Słód zielony z owsa zwyczajnego (Avena sativa)
1107 10 99Słód zielony z ryżu siewnego (Oryza sativa)
1107 10 99Słód zielony z żyta zwyczajnego (Secale cereale)
1214 90 90Kiełki lucerny siewnej (Medicago sativa)"

Na s. 61 w Notach wyjaśniających do podpozycji "1107 10 11 do 1107 10 99" między akapitem pierwszym a drugim dodaje się tekst w brzmieniu:

"Podpozycje te obejmują również słód zielony stosowany do spożycia przez ludzi i spożywany w ten sam sposób jak kiełki warzyw, będący ziarnem zbóż, które rozpoczęło kiełkowanie, ale nie zostało jeszcze wysuszone.".

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.

(2) Dz.U. C 137 z 6.5.2011, s. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.