Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej.
Dz.U.UE.C.2011.227.6
Akt jednorazowy(2011/C 227/05)
(Dz.U.UE C z dnia 2 sierpnia 2011 r.)
Zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1) w Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej(2) wprowadza się następujące zmiany:
Strona 46
Przed pozycją 0711 dodaje się akapit w brzmieniu:
"0710 Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone
Wyrażenie »zamrożone«, jak zdefiniowano w Notach wyjaśniających do HS do niniejszego działu, trzeci akapit, należy również postrzegać poprzez kryteria określone w wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie 120/75. Analogicznie, zgodnie z interpretacją tych kryteriów przez Trybunał w wyroku w sprawie C-423/09, proces zamrażania musi prowadzić do znacznych i nieodwracalnych zmian, skutkiem czego produkt nie znajduje się już w stanie naturalnym.
Zatem za »zamrożone« uznaje się produkty, które są poddane procesowi zamrożenia i w których w wyniku samego procesu zachodzą pewne nieodwracalne zmiany, w szczególności w strukturze komórkowej, skutkiem czego produkty te nie znajdują się już w stanie naturalnym, nawet po częściowym lub całkowitym rozmrożeniu.".
Strona 53
W pozycji 0811 akapit pierwszy otrzymuje brzmienie:
"Wyrażenie »zamrożone«, jak zdefiniowano w Notach wyjaśniających do HS do niniejszego działu, akapit drugi, należy również postrzegać poprzez kryteria określone w wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie 120/75. Analogicznie, zgodnie z interpretacją tych kryteriów przez Trybunał w wyroku w sprawie C-423/09, proces zamrażania musi prowadzić do znacznych i nieodwracalnych zmian, skutkiem czego produkt nie znajduje się już w stanie naturalnym.
Zatem za »zamrożone« uznaje się produkty, które są poddane procesowi zamrożenia i w których w wyniku samego procesu zachodzą pewne nieodwracalne zmiany, w szczególności w strukturze komórkowej, skutkiem czego produkty te nie znajdują się już w stanie naturalnym, nawet po częściowym lub całkowitym rozmrożeniu.".
______
(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.
(2) Dz.U. C 137 z 6.5.2011, s. 1.