Norwegia-Europejska Wspólnota Gospodarcza. Protokół Dodatkowy do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii w następstwie przystąpienia Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji do Unii Europejskiej. Bruksela.1995.07.25.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1995.187.15

Akt obowiązujący
Wersja od: 8 sierpnia 1995 r.

PROTOKÓŁ DODATKOWY DO UMOWY
między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii w następstwie przystąpienia Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji do Unii Europejskiej

WSPÓLNOTA EUROPEJSKA,

z jednej strony,

oraz

KRÓLESTWO NORWEGII,

z drugiej strony,

UWZGLĘDNIAJĄC Umowę między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii podpisane w Brukseli w dniu 14 maja 1973 roku, zwane dalej "Umową",

UWZGLĘDNIAJĄC przystąpienie Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji do Unii Europejskiej w dniu 1 stycznia 1995 roku,

UWZGLĘDNIAJĄC, że w celu utrzymania przepływu handlowego między Norwegią z jednej strony, a nowymi Państwami Członkowskimi z drugiej strony, należy dokonać dostosowań do uzgodnień obowiązujących w handlu produktami rybołówstwa między Norwegią i Wspólnotą,

ZDECYDOWAŁY określić w drodze wspólnego porozumienia zmiany w Umowie, wynikające z przystąpienia Republiki Austrii, Republiki Finlandii i Królestwa Szwecji do Unii Europejskiej, I ZAWRZEĆ NINIEJSZY PROTOKÓŁ:

Artykuł  1

Tekst Umowy, załączników i protokołów, które stanowią jego integralną część, Akt końcowy i deklaracje do niego załączone zostały sporządzone w języku fińskim i szwedzkim, a ich teksty są autentyczne w taki sam sposób jak teksty oryginalne. Wspólny Komitet zatwierdza tekst fiński i szwedzki.

Artykuł  2

Szczególne postanowienia mające zastosowanie do przywozu do Wspólnoty niektórych produktów rybołówstwa pochodzących z Norwegii, zostały ustanowione w załączniku I do niniejszego Protokołu.

Artykuł  3

Postanowienia protokołu 3 dotyczące definicji pojęcia "produkty pochodzące" i metod współpracy administracyjnej zostaną zmienione zgodnie z załącznikiem II do niniejszego Protokołu.

Artykuł  4

Załączniki do niniejszego Protokołu stanowią jego integralną część. Niniejszy Protokół stanowi integralną część Umowy.

Artykuł  5

Niniejszy Protokół zatwierdzają Umawiające się Strony zgodnie z ich wewnętrznymi procedurami. Protokół wchodzi w życie w dniu 1 lipca 1995 roku, pod warunkiem że Umawiające się Strony notyfikowały się wzajemnie o zakończeniu niezbędnych procedur. Po tym dniu, Protokół wchodzi w życie pierwszego dnia drugiego miesiąca następującego po takim powiadomieniu.

Artykuł  6

Niniejszy Protokół został sporządzony w dwóch egzemplarzach, w języku duńskim, niderlandzkim, angielskim, fińskim, francuskim, niemieckim, greckim, włoskim, portugalskim, hiszpańskim, szwedzkim i norweskim, przy czym każdy z tych tekstów jest jednakowo autentyczny.

..................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

grafika

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

WYKAZ PRODUKTÓW OKREŚLONYCH W ARTYKULE 2

(Produkty pochodzące z Norwegii, dla których Wspólnota przyznaje kontyngenty taryfowe)
Kod CNWyszczególnienieKontyngenty (w tonach)
10302 11 00Troć, świeża lub schłodzona
0303 21 00Troć, mrożona500
20302 12 00Łosoś, świeży lub schłodzony6.100
30303 10 00Łosoś pacyficzny, mrożony
ex 0303 22 00Łosoś, mrożony580
40304 10 13Filety z łososia, świeże lub schłodzone
0304 20 13Filety z łososia, mrożone610
50302 19 00Inne łososiowate, świeże lub schłodzone
0303 29 00Inne łososiowate, mrożone670
60302 69 45Molwa, świeża lub schłodzona370
70302 22 00Gładzica, świeża lub schłodzona
0302 23 00Sola, świeża lub schłodzona
0302 29 10

0302 29 90

Płastugi, świeże lub schłodzone
0303 39 10

0303 39 20

0303 39 30

0303 39 80

Płastugi, mrożone250
0302 69 65Morszczuk, świeży lub schłodzony
0302 69 81Żabnica, świeża lub schłodzona
0302 69 86

0302 69 87

0302 69 91

0302 69 92

0302 69 93

0302 69 96

Ryby morskie, świeże lub schłodzone
80304 90 35

0304 90 38

0304 90 39

Mrożone mięso z dorsza i z ryb z gatunku Boreogadus saida
0304 90 41Mrożone mięso z czarniaka
0304 90 45Mrożone mięso z plamiaka
0304 90 47

0304 90 49

Mrożone mięso z morszczuka500
0304 90 59Mrożone mięso z błękitka
0304 90 61

0304 90 65

ex 0304 90 97

Mrożone mięso z ryb morskich, z wyłączeniem makreli
90302 40 90

0303 50 90

Śledzie, świeże lub schłodzone, od dnia 16 czerwca do dnia 14 lutego

Śledzie, mrożone, od dnia 16 czerwca do dnia 14 lutego

800
100302 64 90Makrela, świeża lub schłodzona, od dnia 16 czerwca do dnia 14 lutego260
110303 74 19Makrela, mrożona, od dnia 16 czerwca do dnia 14 lutego100
120302 69 31

0302 69 33

Karmazyn, świeży lub schłodzony
0303 79 35

0303 79 37

Karmazyn, mrożony130
130304 10 19Filety z innych ryb słodkowodnych, świeże lub schłodzone
0304 20 19Filety z innych ryb słodkowodnych, mrożone110
140304 10 33

0304 10 35

0304 10 38

Filety z ryb morskich, świeże lub schłodzone180
150304 10 92

0304 10 93

0304 10 98

Mięso z ryb morskich, świeże lub schłodzone130
160304 20 21

0304 20 29

Mrożone filety z dorsza i ryb z gatunków Boreogadus saida
0304 20 31Mrożone filety z czarniaka
0304 20 33Mrożone filety z plamiaka
0304 20 57

0304 20 59

Mrożone filety z morszczuka
0304 20 71Mrożone filety z gładzicy9.000
0304 20 85

0304 20 87

0304 20 91

0304 20 96

Mrożone filety z ryb morskich
0304 20 35

0304 20 37

Mrożone filety z karmazyna
0304 20 83Mrożone filety z żabnicy
17ex 0305 20 00Wątroby i ikra, suszone, solone lub w solance, ale niewędzone1.900
180305 41 00Łosoś wędzony450
190305 42 00Śledź wędzony
0305 49 10Halibut niebieski wędzony
0305 49 20Halibut atlantycki wędzony
0305 49 30Makrela wędzona140
0305 49 40Troć wędzona
0305 49 50Węgorz wędzony
0305 49 90Inne ryby wędzone
200305 69 90Inne ryby, solone, ale niesuszone ani wędzone i ryby w solance250
210305 61 00Śledzie, solone, ale niesuszone ani wędzone i śledzie w solance1.440
220306 13 10Krewetki z rodziny Pandalidae, mrożone
0306 19 30Homarzec, mrożony950
23ex 0306 23 10Krewetki z rodziny Pandalidae, niemrożone, gotowane na pokładzie800
24ex 0306 23 10Krewetki z rodziny Pandalidae, niemrożone, do przetworzenia
0306 29 30Homarzec, niemrożony900
251604 11 00Przygotowany lub zakonserwowany łosoś, w całości lub w kawałkach170
261604 12 91

1604 12 99

Przygotowane lub zakonserwowane śledzie, w całości lub w kawałkach3.000
271604 13 90Przygotowana lub zakonserwowana sardynela, brisling i szproty, w całości lub w kawałkach180
281604 15 11

1604 15 19

Przygotowana lub zakonserwowana makrela, w całości lub w kawałkach130
291604 19 92

1604 19 93

1604 19 94

1604 19 95

1604 19 98

Przygotowana lub zakonserwowana makrela, w całości lub w kawałkach5.500
1604 20 90Przygotowane lub zakonserwowane mięso innych ryb
301604 20 10Przygotowane lub zakonserwowane mięso z łososia300
311605 20 10

1605 20 91

1605 20 99

Krewetki i krewety, przygotowane lub zakonserwowane5.500

obrane mrożone 1.000 inne

322301 20 00Mąki, grysiki i granulki z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych28.000
331605 10 00Krab, przygotowany lub zakonserwowany50

Powyższe kontyngenty taryfowe stosuje się od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia każdego roku, z wyjątkiem 1995 roku, w którym będą stosowane od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia 1995 roku. Dla ilości wskazanych dla każdej grupy produktów, wspólnotowy przywóz pochodzący z Norwegii może zostać dopuszczony do swobodnego obrotu przy 0 % należnościach przywozowych.

ZAŁĄCZNIK  II

Następujący tekst zostaje włączony do dodatku II do protokołu 3:
Nr pozycji HSWyszczególnienie produktuObróbka lub przetwarzanie wykonane na materiałach niepochodzących, które nadaje im status pochodzenia
(1)(2)(3) lub (4)
"ex rozdział 3Ryby i skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodneWytwarzanie, w którym wszystkie wykorzystane materiały z rozdziału 3 muszą zostać całkowicie otrzymane
1604Przetworzone lub zakonserwowane ryby, kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiejWytwarzanie, w którym całe ryby lub ikra rybia muszą zostać całkowicie otrzymane
ex 1605Skorupiaki i mięczaki, przetworzone lub zakonserwowaneWytwarzanie, w którym wszystkie skorupiaki lub mięczaki muszą zostać całkowicie otrzymane
ex 2301Mączka wielorybia; mąki, grysiki i granulki z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnychWytwarzanie, w którym wszystkie wykorzystane materiały z rozdziału 3 muszą zostać całkowicie otrzymane"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.