Rozporządzenie 1455/99 ustanawiające normę handlową dla papryki słodkiej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1999.167.22

Akt utracił moc
Wersja od: 6 stycznia 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1455/99
z dnia 1 lipca 1999 r.
ustanawiające normę handlową dla papryki słodkiej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1257/1999(2), w szczególności art. 2 ust. 2,

a takze mając na uwadze, co następuje:

(1) Papryka słodka należy do produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, dla których muszą zostać przyjęte normy; rozporządzenie Komisji (EWG) nr 79/88 z dnia 13 stycznia 1988 r. ustanawiające normy jakości dla sałaty, cykorii kędzierzawej, cykorii szerokolistnej oraz papryki słodkiej(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 888/97(4), było wielokrotnie zmieniane i nie zapewnia już przejrzystości prawnej.

(2) Dla większej jasności przepisy dotyczące papryki słodkiej należy oddzielić od przepisów dotyczących innych produktów objętych rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 79/88; dlatego też należy przedmiotowe przepisy przepracować i uchylić załącznik II do rozporządzenia (EWG) 79/88 w sprawie papryki słodkiej; w tym celu z uwagi na potrzebę przejrzystości na rynku światowym należy uwzględnić normę dla papryki słodkiej zalecaną przez Grupę Roboczą ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju Jakości Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych (NZ/EKG).

(3) Rezultatem stosowania tych norm musi być wyeliminowanie z rynku produktów o niezadowalającej jakości, przygotowanie produkcji do zaspokajania wymagań konsumentów i ułatwienie stosunków handlowych na podstawie uczciwej konkurencji, a przez to wspieranie wzrostu zyskowności produkcji.

(4) Normy stosuje się na wszystkich etapach wprowadzania do obrotu; transport na dużą odległość, składowanie przez pewien okres czasu lub różne działania związane z przenoszeniem, którym poddawane są produkty, mogą spowodować pogorszenie się ich jakości ze względu na rozwój biologiczny produktów lub ich tendencję do psucia; dlatego też należy wziąć pod uwagę możliwość wystąpienia takiego pogorszenia podczas stosowania norm na wszystkich etapach wprowadzania do obrotu po wysłaniu.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Normy jakości dla papryki słodkiej objętej kodem CN 0709 60 10 są zgodne z normami wymienionymi w Załączniku.

Normy te stosuje się na wszystkich etapach wprowadzania do obrotu na warunkach ustanowionych w rozporządzeniu (EWG) nr 2200/96.

Jednakże na etapach, które następują po wysyłce, produkty mogą, w porównaniu z wymaganiami określonych norm, wykazywać nieznaczne obniżenie świeżości i turgoru oraz niewielkie pogorszenie jakości w związku z zachodzącymi w nich procesami biologicznego rozwoju i ich skłonnością do psucia się.

Artykuł  2

W rozporządzeniu (EWG) nr 79/88 wprowadza się następujące zmiany:

1) w tytule wyrazy "cykorii kędzierzawej, cykorii szerokolistnej oraz papryki słodkiej" zastępuje się wyrazami "cykorii kędzierzawej i cykorii szerokolistnej";

2) artykuł 1 akapit pierwszy otrzymuje brzmienie:

"Normy jakościowe dla sałaty, cykorii kędzierzawej i cykorii szerokolistnej, objętych podpozycjami 0705 11, ex 0705 19 i 0705 29 00 Nomenklatury Scalonej są zgodne z wymienionymi w Załączniku."

3) skreśla się załącznik II.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu jego wejścia w życie.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 1 lipca 1999 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.

(2) Dz.U. L 100 z 26.6.1999, str. 80.

(3) Dz.U. L 10 z 14.1.1988, str. 8.

(4) Dz.U. L 126 z 17.5.1997, str. 11.

ZAŁĄCZNIK 1

NORMA DLA PAPRYKI SŁODKIEJ

I. DEFINICJA PRODUKTU

Norma ta ma zastosowanie do odmian słodkiej papryki otrzymanych z Capsicum annuum L. var. annuum, dostarczanej do konsumenta w stanie świeżym, z wyłączeniem słodkiej papryki przeznaczonej do przetwórstwa przemysłowego.

W zależności od kształtu dokonano rozróżnienia na cztery typy handlowe:

– długa papryka słodka (ostro zakończona),

– kwadratowa papryka słodka (o końcu spłaszczonym),

– kwadratowa słodka papryka stożkowa (kołkowa),

– płaska papryka słodka (papryka pomidorowa).

II. PRZEPISY DOTYCZĄCE JAKOŚCI

Celem normy jest określenie wymagań jakości papryki słodkiej po jej przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach, z zastrzeżeniem przepisów szczególnych dla każdej klasy oraz dopuszczalnej tolerancji, papryka słodka musi:

– być cała,

– być w dobrym stanie, wyłączając produkt zaczynający gnić lub psuć się w taki sposób, że nie nadaje się do spożycia,

– być czysta, praktycznie pozbawiona jakichkolwiek widocznych ciał obcych,

– mieć świeży wygląd,

– być praktycznie wolna od szkodników,

– być praktycznie wolna od szkód wyrządzonych przez szkodniki,

– być dobrze rozwinięta,

– być wolna od szkód spowodowanych mrozem,

– być wolna od niezaleczonych zranień,

– być wolna od zgorzeli słonecznej (z wyjątkiem przypadków wymienionych w dziale B Nomenklatury Scalonej, ppkt ii)),

– posiadać szypułki,

– być wolna od nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej,

– być wolna od jakiegokolwiek obcego zapachu i/lub smaku.

Stadium rozwoju oraz stan papryki słodkiej muszą być takie, aby umożliwiały:

– przetrzymanie transportu i przenoszenia, oraz

– przybycie w zadowalającym stanie do miejsca przeznaczenia.

B. Klasyfikacja

Papryka słodka sklasyfikowana jest w dwóch klasach określonych poniżej:

i) Klasa I

Papryki słodkie tej klasy muszą być dobrej jakości. Muszą posiadać cechy charakterystyczne dla odmiany i/lub typu handlowego w odniesieniu do stadium rozwoju, kształtu i koloru, ze zwróceniem odpowiedniej uwagi na stopień dojrzałości.

Muszą one:

– być twarde,

– być praktycznie wolne od skaz.

Szypułki mogą być lekko uszkodzone lub obcięte z pozostawionym nienaruszonym kielichem.

ii) Klasa II

Klasa ta obejmuje paprykę słodką, która nie kwalifikuje się do włączenia do klasy I, lecz spełnia wymogi minimalne określone powyżej.

Można dopuszczać następujące wady, pod warunkiem że papryka słodka zachowuje swoje podstawowe cechy, gdy chodzi o jakość, własności przechowalnicze i wygląd:

– wady kształtu i rozwoju,

– zgorzel słoneczną lub lekkie zaleczone zranienia, przy ograniczeniu długości wad o wydłużonym kształcie do 2 cm, i całkowitej powierzchni innych wad do 1 cm2,

– lekkie suche pęknięcia powierzchniowe, o ogólnej łącznej długości nieprzekraczającej 3 cm.

Może ona być bardziej miękka, ale nie zwiędła.

Szypułki mogą być uszkodzone lub obcięte.

III. PRZEPISY DOTYCZĄCE WIELKOŚCI

Rozmiar ustala się na podstawie średnicy (szerokość w łopatkach) papryki słodkiej. W przypadku płaskiej papryki słodkiej (papryki pomidorowej) termin "szerokość" oznacza maksymalną średnicę największego obwodu.

Dla papryki słodkiej sortowanej według wielkości różnica w średnicy między największym i najmniejszym owocem w tym samym opakowaniu nie może przekraczać 20 mm.

Szerokość słodkiej papryki nie może być mniejsza niż:

– wydłużona papryka (spiczasta): 20 mm.

– dla kwadratowej papryki słodkiej (o płaskim końcu) i kwadratowej słodkiej papryki stożkowej (kołkowej): 40 mm

– dla płaskiej papryki słodkiej (papryki pomidorowej): 55 mm

Klasyfikacja według wielkości lub wagi nie jest obowiązkowa dla klasy II pod warunkiem dotrzymania minimalnych rozmiarów.

Wymogi dotyczące wielkości nie mają zastosowania do produktów miniaturowych(1).

IV. PRZEPISY DOTYCZĄCE TOLERANCJI

Tolerancja odnośnie do jakości i wielkości lub wagi jest dopuszczalna dla produktu niespełniającego wymogów klasy oznakowanej na każdym opakowaniu.

A. Tolerancje dotyczące jakości

i) Klasa I

10 % liczby lub wagi papryki słodkiej niespełniających wymogów klasy, lecz zgodnych z wymogami klasy II lub, w wyjątkowych przypadkach, mieszczą się w granicach tolerancji dla tej klasy.

ii) Klasa II

10 % liczby lub wagi papryki słodkiej niespełniających wymogów tej klasy ani wymogów minimalnych, z wyłączeniem produktów naruszonych przez gnicie lub inny rodzaj zepsucia, który czyni je niezdatnymi do spożycia.

B. Tolerancja wielkości lub wagi

i) Klasa I

10 % liczby lub wagi owoców papryki słodkiej niespełniających wymogów dotyczących rozmiarów stwierdzonych w ramach odchylenia ± 5 mm, włączając w to nie więcej niż 5 % owoców papryki słodkiej o wielkości poniżej ustanowionej wielkości minimalnej.

ii) Klasa II

– Papryka słodka sortowana według wielkości

10 % liczby lub wagi owoców papryki słodkiej niespełniających wymogów dotyczących rozmiarów stwierdzonych w ramach odchylenia ± 5 mm, włączając w to nie więcej niż 5 % owoców papryki słodkiej o wymiarach poniżej ustanowionej wielkości minimalnej.

– Papryka słodka niesortowana według wielkości

5 % liczby lub wagi owoców papryki słodkiej do 5 mm mniejszych od ustanowionej wielkości minimalnej.

V. PRZEPISY DOTYCZĄCE WYGLĄDU

A. Jednorodność

Zawartość każdego opakowania musi być jednorodna i obejmować tylko paprykę słodką tego samego pochodzenia, odmiany lub typu handlowego, jakości, wielkości (jeżeli jest ona sortowana według wielkości) oraz, w przypadku klasy I, najlepiej o tym samym stopniu dojrzałości i zabarwienia.

Jednakże mieszanka słodkiej papryki w różnych kolorach może być pakowana razem, pod warunkiem że papryki są jednorodne pod względem pochodzenia, jakości, typu handlowego i wielkości (jeżeli jest ona sortowana według wielkości).

Opakowania detaliczne o wadze netto nieprzekraczającej jednego kilograma mogą zawierać mieszanki słodkiej papryki w różnych kolorach i/lub typach handlowych, pod warunkiem że papryki są jednorodne pod względem jakości, a dla każdego koloru i/lub danego typu handlowego - pod względem pochodzenia.

W przypadku produktów sortowanych według wielkości długa papryka słodka powinna być wystarczająco jednakowej długości.

Miniaturowa słodka papryka musi być względnie jednorodnej wielkości. Dopuszcza się mieszanie jej z innymi miniaturowymi produktami różnego typu i pochodzenia.

Widoczna część zawartości opakowania musi być reprezentatywna dla całej zawartości.

Bez naruszania dotychczasowych przepisów w tym zakresie produkty objęte niniejszym rozporządzeniem mogą być mieszane, w opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży o wadze netto równej trzem kilogramom lub mniejszej, z różnymi rodzajami świeżych owoców i warzyw na warunkach przewidzianych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003(2).

B. Pakowanie

Papryka słodka musi być pakowana w taki sposób, aby produkt był odpowiednio chroniony.

Materiały użyte wewnątrz opakowania muszą być nowe, czyste i takiej jakości, która pozwala na uniknięcie spowodowania jakiegokolwiek uszkodzenia zewnętrznego lub wewnętrznego produktu. Zezwala się na użycie materiałów, w szczególności papieru lub pieczątek ze specyfikacją handlową, pod warunkiem że druk lub etykietowanie zostało wykonane z nietoksycznego tuszu lub kleju.

Opakowania muszą być wolne od jakichkolwiek ciał obcych.

Naklejki umieszczane indywidualnie na produktach nie mogą, po usunięciu, pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.

VI. PRZEPISY DOTYCZĄCE OZNAKOWANIA

Każde opakowanie musi mieć zaznaczone następujące dane szczegółowe umieszczone po tej samej stronie, oznakowane w sposób czytelny i trwały oraz widoczny z zewnątrz:

A. Identyfikacja

Nazwa i adres podmiotu pakującego i/lub wysyłającegoWzmiankę tę można zastąpić:

– dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań indywidualnych, oficjalnie wydanym lub zaaprobowanym oznaczeniem kodu określającego podmiot pakujący i/lub wysyłający, umieszczonym w bliskim sąsiedztwie określenia "Podmiot pakujący i/lub wysyłający" (lub odpowiednich skrótów);

– dla wyłącznie opakowań indywidualnych, nazwą i adresem sprzedawcy mającego swoją siedzibę w ramach Wspólnoty, umieszczonymi w bliskim sąsiedztwie określenia "Pakowane dla:" lub określenia równoważnego. W tym przypadku etykieta powinna zawierać kod określający podmiot pakujący i/lub wysyłający. Sprzedawca powinien podać wszelkie informacje potrzebne jednostce kontrolującej co do znaczenia tego kodu.

B. Charakter produktu

Gdy zawartość nie jest widoczna z zewnątrz:

– "Papryka słodka",

– kolor,

– typ handlowy (»długa«, »kwadratowa stożkowa«, »kwadratowa«, »płaska«) lub nazwa odmiany.

W przypadku opakowań lub opakowań detalicznych zawierających mieszankę różnych kolorów i/lub typów handlowych papryki słodkiej:

– "Papryka mieszana" lub równoznaczne określenie,

– jeśli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz, kolory i/lub typy handlowe słodkiej papryki i liczba sztuk w każdym kolorze i/lub odpowiednie typy handlowe.

C. Pochodzenie produktu

Kraj pochodzenia oraz, fakultatywnie, krajowa, regionalna lub lokalna nazwa miejsca.

W przypadku opakowań detalicznych zawierających słodką paprykę o różnych kolorach i/lub typach handlowych różnego pochodzenia wskazanie każdego kraju pochodzenia znajduje się obok nazwy koloru i/lub danego typu handlowego.

D. Charakterystyka jakości handlowej

– Klasa

– Wielkość (jeżeli miało miejsce sortowanie według wielkości) wyrażona jako minimalna i maksymalna średnica, albo, jeżeli jest to właściwe, oznaczenie ("niesortowana według wielkości")

– gdzie stosowne, "Papryki mini", "Papryki małe" lub inne właściwe określenia dla miniaturowego produktu. W przypadku gdy w tym samym opakowaniu pomieszanych jest kilka rodzajów miniaturowych produktów, muszą zostać wymienione wszystkie produkty i ich odpowiednie miejsca pochodzenia.

– Waga netto lub liczba sztuk (fakultatywnie).

E. Oznakowanie kontroli urzędowej (fakultatywnie)

Na opakowaniach zbiorczych nie muszą być umieszczone szczegóły wymienione w pierwszym akapicie, jeżeli opakowania te zawierają opakowania detaliczne, wyraźnie widoczne z zewnątrz, a na każdym z opakowań detalicznych umieszczone są te szczegóły. Na opakowaniach takich nie mogą być umieszczone żadne wskazówki wprowadzające w błąd. Jeżeli opakowania te umieszczone są na paletach, szczegóły te podaje się na informacji umieszczonej w oczywistym miejscu na co najmniej dwóch stronach palety.

______

(1) Przez produkt miniaturowy rozumie się odmianę lub kultywar słodkiej papryki otrzymywany poprzez uprawę rośliny i/lub specjalne techniki uprawy, z wyłączeniem odmian nie miniaturowych słodkiej papryki, które są nie w pełni rozwinięte lub mają nieodpowiednią wielkość. Wszystkie inne wymogi tej normy muszą być spełnione.

(2) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 65.

1 Załącznik:

-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2706/2000 z dnia 11 grudnia 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.311.35) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2001 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2147/2002 z dnia 2 grudnia 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.326.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2003 r.

- zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 stycznia 2005 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.