Rozporządzenie wykonawcze 2017/241 w sprawie niezatwierdzenia olejku eterycznego z Origanum vulgare L. jako substancji podstawowej zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2017.36.45

Akt obowiązujący
Wersja od: 11 lutego 2017 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2017/241
z dnia 10 lutego 2017 r.
w sprawie niezatwierdzenia olejku eterycznego z Origanum vulgare L. jako substancji podstawowej zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 23 ust. 5 w związku z art. 13 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 23 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 Komisja otrzymała w dniu 19 października 2015 r. złożony przez Institut technique de l'agriculture biologique (ITAB) wniosek o zatwierdzenie olejku eterycznego z Origanum vulgare L. jako substancji podstawowej. Do wniosku tego dołączono informacje wymagane przepisami art. 23 ust. 3 akapit drugi.

(2) Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej "Urząd") o pomoc naukową. W dniu 22 czerwca 2016 r. Urząd przedstawił Komisji sprawozdanie techniczne dotyczące przedmiotowej substancji 2 . W dniu 7 października 2016 r. Komisja przedłożyła Stałemu Komitetowi ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz sprawozdanie z przeglądu 3  oraz projekt niniejszego rozporządzenia w sprawie niezatwierdzenia olejku eterycznego z Origanum vulgare L. i sfinalizowała oba dokumenty na potrzeby posiedzenia tego komitetu w dniu 7 grudnia 2016 r.

(3) Z dokumentacji przedstawionej przez wnioskodawcę wynika, że olejek eteryczny z Origanum vulgare L. spełnia kryteria środka spożywczego zgodnie z definicją zawartą w art. 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 .

(4) W sprawozdaniu technicznym Urzędu wskazano szczególne wątpliwości dotyczące narażenia - poprzez zastosowanie w pestycydach - na olejek eteryczny i składniki: karwakrol, gamma-terpinen oraz 1,8-cyneol; w związku z tym nie można było zakończyć oceny ryzyka dla operatorów, pracowników, osób postronnych, konsumentów i organizmów innych niż docelowe.

(5) Komisja poprosiła wnioskodawcę o przedstawienie uwag do sprawozdania technicznego Urzędu i do projektu sprawozdania z przeglądu. Wnioskodawca przedstawił uwagi, które zostały dokładnie przeanalizowane.

(6) Mimo argumentów przedstawionych przez wnioskodawcę nie można jednak rozwiać obaw związanych z substancją.

(7) W związku z tym, jak określono w opracowanym przez Komisję sprawozdaniu z przeglądu, nie stwierdzono, że wymogi określone w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 zostały spełnione. Nie należy zatem zatwierdzać olejku eterycznego z Origanum vulgare L. jako substancji podstawowej.

(8) Niniejsze rozporządzenie nie wyklucza możliwości złożenia nowego wniosku o zatwierdzenie olejku eterycznego z Origanum vulgare L. jako substancji podstawowej zgodnie z art. 23 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Nie zatwierdza się substancji olejek eteryczny z Origanum vulgare L. jako substancji podstawowej.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 10 lutego 2017 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący
1 Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1.
2 Wynik konsultacji z państwami członkowskimi i Urzędem w sprawie zastosowania olejku eterycznego z Origanum vulgare L. jako substancji podstawowej w środkach ochrony roślin w charakterze fungicydu, bakteriocydu i insektycydu w różnych uprawach. Dodatkowa publikacja EFSA 2016:EN-1054.
4 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.